IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЕПК vs панелно жилище

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Negramoten
    Зарко, за желязобетона не изчезва цялата арматура, а се прекъсва, защото по-евтините добавки са на хлорна основа. А бетона носи на натиск, докато желязото на опън и усукване, т.е. като се прекъсне арматурата и при някое по-сериозно земетресение последствията няма да са никак приятни.

А за двойните стени - ако бяха пълни с вата или друга изолация щяха да са супер, защото когато въздушната междина е над 20 мм топлоизолационните качества се влошават, поради движението на въздуха (конвекцията). Така че въздушна междина над 20 мм си е загуба на полезна площ.

Приятелю, ти си като светкавицата - не попадаш два пъти на едно и също място... ))

Пробвай пак да обясниш това с "хлорната основа", че нещо бавно схващам...

За топлоизолационните качества - няма проблем, всеки да изолира - както си пожелае, разбира се - след като задели съответните финансови средства. За загубата на площ - не е ставало дума в моят пост - но гипсовите изолационни блокчета (по проект) са само преградни и в резултат на довършителни работи, т.е. - те не са носещи.

ЧувАл съм, че някои новодомци ги премахвали, за да се наслаждават на различни видове плесени по бетонните стени, дължащи се на температурната разлика от двете страни на фасадната стена... )) Хора разни...
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Зарко, за желязобетона не изчезва цялата арматура, а се прекъсва, защото по-евтините добавки са на хлорна основа. А бетона носи на натиск, докато желязото на опън и усукване, т.е. като се прекъсне арматурата и при някое по-сериозно земетресение последствията няма да са никак приятни.

А за двойните стени - ако бяха пълни с вата или друга изолация щяха да са супер, защото когато въздушната междина е над 20 мм топлоизолационните качества се влошават, поради движението на въздуха (конвекцията). Така че въздушна междина над 20 мм си е загуба на полезна площ.

Коментар

Първоначално изпратено от bate Goiko

Първоначално изпратено от Negramoten
        ... А за новото строителство се говори, че ако са изливали бетон през зимата, поради некачествени добавки против замръзване има риск арматурата да се прояде и след няколко години да остане само бетона...
        А кажи му вика ,че са от гипс !
        Чувал съм и за гипсови, даже и за двойни външни стени. Бетон и след това въздушна междина и гипсова плоскост. Уж за изолация, ама не са спрели конвекцията на въздуха...

Без да споря - само да доизясним фактите тук:

1. Въпросът - с изливането на бетон при зимни условия е свързан директно с температурата на въздуха, защото - знаем, че химическото свързване на съставките на бетона става при наличието на точно определено количество вода. Ако водата е замръзнала - ясно е, какво ще е и качеството на бетона. Така че - да се твърди, че бетонът ще остане, а арматурата ще корозираЛА (до степен - да изчезнеЛА) - това няма как да се случи. А самата арматура в бетона - придава по-високи механични качества на същият - в пъти. Получава се така добре познатият ни - железобетон, разбира се - при качественото уплътняване на бетона, след изливането му в кофражните форми.

Значи: няма вода (или - има, но е замръзнала) - няма качествен бетон. Това е истината.

2. Относно т.нар. "двойни стени", (за които сме чували...) - те са част от технологията при изпълнението на фасадните (железобетонни) стени на ЕПК (да го наречем - вид вътрешно саниране с помощта на гипсови елементи, които отделят въздушна (изолационна) междина с външните фасадните стени - често с дебелина - над 300 милиметра.

Горното е инфо за интересуващи се - потенциални строители-монтажници и бетонджии. ))
        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• аз живея в панел..ако комшиите са ок и им пука за общите части панела не е лошо място както се опитват да ни убедят някои пишещи тук

Коментар

• При новите условия за финансите и имотите става ясно, че НЯМА никаква разлика
            между

- ЕПК
            - панелни
            - ново строителство

Всичко останало е маркетинг Но като има криза хората започват да се усещат и маркетинга вече много по-малко им действа

Коментар

• Има от всичко в ЕПК-то. Ама едно от лошите неща е, че сред многото хора се намират олигофрени, които къртят носещи стени, а не само гипс и тухла .
              Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• потъврждавам за гипсовите плочи - панел, сгур (изолация), гипсов панел (8см дебелина)
                Освен това на външните стени има поставена (още при строителството) изолация

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko
                  Първоначално изпратено от Negramoten
                  ЕПК-то си е много по-здраво, бетона набира якост 100 години и после още толкова я връща... Панелите могат да имат проблеми със заварките, което не означава че не могат да бъдат санирани.

Недостатък на ЕПК са 500 души/вход. А от там идва и проблема, защото много входове започват да приличат на обществена тоалетна, но има и такива които се подържат, например в Дианабад в блок 3А (над 20 етажен) ми хареса как са си направили входа - имат си поритер, а асансьорите са си облицовали с корк...

За мен като здравина най-здрави са ЕПК и тухлите от 60-те (4-5 етажните в центъра). Панелите също са здрави, но вървят към задължително саниране. А за новото строителство се говори, че ако са изливали бетон през зимата, поради некачествени добавки против замръзване има риск арматурата да се прояде и след няколко години да остане само бетона...

А относно вътрешните тухлени стени - има такива, от бетон са носещите останалите са от тухла.
                  Чувал съм и за гипсови, даже и за двойни външни стени. Бетон и след това въздушна междина и гипсова плоскост. Уж за изолация, ама не са спрели конвекцията на въздуха...

Коментар

ЕПК-то си е много по-здраво, бетона набира якост 100 години и после още толкова я връща... Панелите могат да имат проблеми със заварките, което не означава че не могат да бъдат санирани.

Недостатък на ЕПК са 500 души/вход. А от там идва и проблема, защото много входове започват да приличат на обществена тоалетна, но има и такива които се подържат, например в Дианабад в блок 3А (над 20 етажен) ми хареса как са си направили входа - имат си поритер, а асансьорите са си облицовали с корк...

За мен като здравина най-здрави са ЕПК и тухлите от 60-те (4-5 етажните в центъра). Панелите също са здрави, но вървят към задължително саниране. А за новото строителство се говори, че ако са изливали бетон през зимата, поради некачествени добавки против замръзване има риск арматурата да се прояде и след няколко години да остане само бетона...

А относно вътрешните тухлени стени - има такива, от бетон са носещите останалите са от тухла.

Коментар

• ЕПК-то си е много по-здраво, бетона набира якост 100 години и после още толкова я връща... Панелите могат да имат проблеми със заварките, което не означава че не могат да бъдат санирани.

Коментар

Първоначално изпратено от Optic
                        Първоначално изпратено от zaho
                        ЕПКто е по/траино и освен това има и тухли в него.
                        ?!
                        ами при нас в стените има тухли. това поне съм го виждал
                        Аз пък не съм
                        В повечето Епк има И тухлени преградни стени
                        Че каква е логиката вътрешните стени да са тухлени, а външните куфраж с пълнеж? Може тук-там да има импровизации, но чак пък повечето... Иначе където съм виждал ЕПК са с гипсови вътр. стени.
                        Ти пък с гипсови ? Гледал съм няколко строежа слагат тухли и на вътрешни ,а някъде и на външни стени .Но може и да си прав повечето да нямат тухли, знам ли ?
                        Това за което говориш не е едроплощен куфраж. Живял съм 12 години в 20 етажно ЕПК, къртил съм стени и зная какво говоря.
                        "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic
                          ?!
                          Аз пък не съм
                          Че каква е логиката вътрешните стени да са тухлени, а външните куфраж с пълнеж? Може тук-там да има импровизации, но чак пък повечето... Иначе където съм виждал ЕПК са с гипсови вътр. стени.
                          Ти пък с гипсови ? Гледал съм няколко строежа слагат тухли и на вътрешни ,а някъде и на външни стени .Но може и да си прав повечето да нямат тухли, знам ли ?

Коментар

?!
                            Аз пък не съм
                            "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

?!
                              Аз пък не съм
                              Zashtoto ne si kurtil
                              Life won't wait for you.

Коментар

?!
                                Аз пък не съм

Коментар

Working...
                                X