If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ми написа го точно след мой пост, та за това реших че на мен пишеш.
А като говориш за иновациите във финансовата сфера е добре да проумееш, че именно те надуха имотния балон, дори и у нас. След това ще можеш да проумееш и защо от 2005-та пиша че има балон при НИ...
Да бе - те у нас се скъсаха да структурират MBS Ако не бяха тези иновации, всичко, каквото са си правили в събпрайма на САЩ, щеше да си остане в САЩ. Ама идеята е хем да има развитие, хем да се прехвърли риска на останалия свят.
Когато ти проумееш това, ще разбереш, че нищо всъщност не знаеш... Но не се надявам много на това.....
2003-та като се возих един бакшиш ми обясняваше, как в Испания имотите летели и как и тук ще летят. Тогава масово се появиха и англчаните изкупуващи селски къщи, особено покрай морето. Така че всички тези раздадени кредити и ПЧИ в НИ са имено продукт на световния балон на НИ. Жалко че си мислиш, че само САЩ са виновните с техните NINJA кредити... Просто това безумие започна от там и за това първо там изгоря... В Европа нещата не са по различни, и у нас ще се стигне до там, паднат ли значително цените на НИ, очаквай българските NINJA да са по-страшни, защото ще са 90% от купувалите в последните години.
А като говориш за иновациите във финансовата сфера е добре да проумееш, че именно те надуха имотния балон, дори и у нас. След това ще можеш да проумееш и защо от 2005-та пиша че има балон при НИ...
Да бе - те у нас се скъсаха да структурират MBS Ако не бяха тези иновации, всичко, каквото са си правили в събпрайма на САЩ, щеше да си остане в САЩ. Ама идеята е хем да има развитие, хем да се прехвърли риска на останалия свят.
Когато ти проумееш това, ще разбереш, че нищо всъщност не знаеш... Но не се надявам много на това.....
Коментар
Negramoten
Първоначално изпратено от Joan
Първоначално изпратено от Negramoten
В заключение - всеки е свободен да вярва на своя Гуру
Joan, виж кога е регистриран Асен в имотите: Дата на регистриране: 10/16/07 03:21AM
Така че трудно да е станал гуро на някого, моите, неприятни за няой участници на пазара, прогнози са доста от преди неговото появяване...
Ти пък къде се позна ))) Те верните ученици на Гурото Асен се знаят....
Ти си башка луд - за теб имотите падат още от 2004-та ))) Споко - ще паднат и те И благодарение на иновациите във финансовата сфера на американските нобелисти ще падат именно заради световна депресия (дето още с половин уста й викат "рецесия") Само че, за съжаление, заедно с тях ще падат и всички сектори на реалната икономика.
Joan, виж кога е регистриран Асен в имотите: Дата на регистриране: 10/16/07 03:21AM
Така че трудно да е станал гуро на някого, моите, неприятни за няой участници на пазара, прогнози са доста от преди неговото появяване...
Ти пък къде се позна ))) Те верните ученици на Гурото Асен се знаят....
Ти си башка луд - за теб имотите падат още от 2004-та ))) Споко - ще паднат и те И благодарение на иновациите във финансовата сфера на американските нобелисти ще падат именно заради световна депресия (дето още с половин уста й викат "рецесия") Само че, за съжаление, заедно с тях ще падат и всички сектори на реалната икономика.
Коментар
Negramoten
А - и ти също ще познаеш за имотите - 4 години след тайминга на прогнозата ти И ще си горд, че си "познал" ))
Писал съм ти за ревизията на прогнозата си, но ако това ще те направи щаслива, ще се чувствам познал, когато цените отидат под 500 евро/кв.
Коментар
zloblivi_podhvurlqniq
Re: ....
джоан в4ера асен ти каза да по4неш да му пишеш мемоарите
и днес ве4е го правиш доста усърдно
браво,браво добро ку4е
послушно
Коментар
Negramoten
Joan, трябва повече да се постараеш, за да очерниш асенчо. Сега точно обратното правиш, като си извадила някакви пророчески твърдения, предсказващи спада на нефта и еврото, като висчки очакваха $200 за барел и евро/долар на 2...
Ако четеше внимателно, ще видиш какво е познал и какво не е. Ако не четеш - твой си проблем
А - и ти също ще познаеш за имотите - 4 години след тайминга на прогнозата ти И ще си горд, че си "познал" ))
Сполай ви на интересната фауна тука. Наистина не смятам повече да ви наблюдавам.
"аз смятам,че изборите ще са силен катализатор,както и промяната в закона за банкирането в сащ-до сега помощ от фед имаха само къмършал бенкс,но вече ще имат и инвестмънт банкс. което значи,че няма да има много опасни новини,като от рода на беър стърнс.ако има други такива-задкулисно ще им бъде даден гръб от фед.тва,че е неморално и се поощрява риска в тези компании е друг въпрос,който в момента не ме касае. след изборите и петрола силно ще падне,което също ще подпомогне долара. "
Хич нямаше много опасни новини като Беър Стърнс ))
А петрола взе, че падна силно доста преди изборите Иначе е познал, че ще падне - само тайминга малко му е убягнал
И още нещо от тогава:
"ебаааа ли го къде е дъното.ако някой ми каже-ставам мултимилионер.......
според мен е скоро-въпроса не е кога ще се оправи сащ.въпроса е кога ще се сговняса в ЕС. в сащ сговнясването вече е прайзд ин.няма на къде повече.а в европата още много народ си мисли,че птичките чуруликат...като се светнат и оптимстите,които си мечтаят,че еврото ще е новата световна валута и се посъбудят-почва се.
ама трябват повече новини за стадото.въпроса е да сме от първите овци,които ще побегнат."
Само за сведение - на 3 април DJIA е затворил на 12 606 - днес е някъде 8000 - значи, имало е бая накъде повече ))))
С което не искам да кажа, че в Европата няма да го д....ме, а че ще бъдем заедно в кюпа с големия бял брат отвъд океана )))
А за БГ банките пък съвсем е "познал" :
Писано на 28 април 2008
"Андрешко,имам един близък човек в бг,който е сериозен играч.има бизнес и в канада и в австрия и постоянно лети.та тръгнах да го светкам преди 2 месеца,че банките почват да се задъхват и специално ПИБ,та да внимава.
знаеш ли кво ми отговори?
ами каза ми,че за нея специално знае от 1 месец.или тва ще рече от преди 3 месеца спрямо сега.
тогава аз не знаех.знаех,че ще става все по зле и по зле,но не знаех за ПИБ,че ще са от първите. "
Досега фалираха не знам си колко щатски банки, но слава Богу (да не чуе Дяволът) - още нито една българска
Ta относно познаването - за едно е познал, за друго - хич не е. Което не е за чудене предвид размера на л...та, сътворени от любимите му "нобелови лауреати по икономика" (това е иронично-събирателно понятие )
Коментар
Negramoten
Joan, трябва повече да се постараеш, за да очерниш асенчо. Сега точно обратното правиш, като си извадила някакви пророчески твърдения, предсказващи спада на нефта и еврото, като висчки очакваха $200 за барел и евро/долар на 2...
"Re: Идва момента на зловещата истината !!!!
Изпратено от: acen1975 (IP съхранено)
Дата: April 28, 2008 02:34AM
ако бяха глупости,нямаше да ги четеш.прав ли съм?в инвестора има опция за търсене на всички постинги от дадено лице.и един съфорумец от там разправя-асене,само злоба и жлъч има в постингите ти.и нарочно ги изчетох всичките......и не съм бил прав......
та значи злобар съм бил,ама е изчел всичките ми постинги.........явно му е трябвало поне половин ден да ме чете........ та злобар или не,глупости или да,бисери или камъчета-важно е да има интерес. имотите отдавна май сме ги оставили както аз ,така и ти.трябва да намериме общи точки и разлика в мненията,за да се поддържа форума и взаимния интерес.дали ще е с жлъч и злоба,глупости или неудобни истини,дори и цинизъм-значение няма-важен е трафика.
питай ги тия от имоти.нет,дали им се е повишил трафика в последната половин година..обзалагам се,че е скочил доста. "
Е, и за подобно на Асенчо изследвам определена фауна и след задълбочения анализ установих, че фауната е доста безинтересна, щото пише, за да я забеляват глупаците
След това си заключение смятам да приключа с изследванията си на фауната Acen1975 и да я оставя да се развива на спокойствие сред благоприятната среда, която е намерила в този форум
"аз смятам,че изборите ще са силен катализатор,както и промяната в закона за банкирането в сащ-до сега помощ от фед имаха само къмършал бенкс,но вече ще имат и инвестмънт банкс. което значи,че няма да има много опасни новини,като от рода на беър стърнс.ако има други такива-задкулисно ще им бъде даден гръб от фед.тва,че е неморално и се поощрява риска в тези компании е друг въпрос,който в момента не ме касае. след изборите и петрола силно ще падне,което също ще подпомогне долара. "
Хич нямаше много опасни новини като Беър Стърнс ))
А петрола взе, че падна силно доста преди изборите Иначе е познал, че ще падне - само тайминга малко му е убягнал
И още нещо от тогава:
"ебаааа ли го къде е дъното.ако някой ми каже-ставам мултимилионер.......
според мен е скоро-въпроса не е кога ще се оправи сащ.въпроса е кога ще се сговняса в ЕС. в сащ сговнясването вече е прайзд ин.няма на къде повече.а в европата още много народ си мисли,че птичките чуруликат...като се светнат и оптимстите,които си мечтаят,че еврото ще е новата световна валута и се посъбудят-почва се.
ама трябват повече новини за стадото.въпроса е да сме от първите овци,които ще побегнат."
Само за сведение - на 3 април DJIA е затворил на 12 606 - днес е някъде 8000 - значи, имало е бая накъде повече ))))
С което не искам да кажа, че в Европата няма да го д....ме, а че ще бъдем заедно в кюпа с големия бял брат отвъд океана )))
А за БГ банките пък съвсем е "познал" :
Писано на 28 април 2008
"Андрешко,имам един близък човек в бг,който е сериозен играч.има бизнес и в канада и в австрия и постоянно лети.та тръгнах да го светкам преди 2 месеца,че банките почват да се задъхват и специално ПИБ,та да внимава.
знаеш ли кво ми отговори?
ами каза ми,че за нея специално знае от 1 месец.или тва ще рече от преди 3 месеца спрямо сега.
тогава аз не знаех.знаех,че ще става все по зле и по зле,но не знаех за ПИБ,че ще са от първите. "
Досега фалираха не знам си колко щатски банки, но слава Богу (да не чуе Дяволът) - още нито една българска
Вземаш 1/3 на 300, 1/3 на 200 о 1/3 на 100. Разбра ли защо е средно 200 или ти трети клас не си бил на тоя урок.
Alonso, такива "осредняващи" пишат от както Софикс беше 1800, то не бяха репа, не бяха ипотеки и накрая вместо да изгубят Х лв. вече губят 5*Х. Та внимавай като се силиш с осредняването, че да не останеш на улицата...
Е да ама аз не съм го правил на 1800 нали? Първо правило доколкото знам от вас тука е не инвестирай пари които не можеш да си позволиш да загубиш. Пък и вчера казах, че не ме страх от загубата. От печалбата ме е страх. Лесните пари, вдигат самочувствието, което е най-опасното за един инвеститор. Да пренебрегне страха и да остави само алчноста да го ръководи.
Ми знам ли те какво си правил. Само ти казвам че допълванията само увеличават риска, защото ако си решил да рискуваш 100 000 евро на софикс 300 и след това набуташ още 200 000 до софикс 100, то ще си рискувал 300 000, които вече може да не са толкова лесни за прежалване. А след това Софикса може и да слезе и на 50, може и някой компании от портфейла ти да фалират, защото то и на 1800 и на 1500 и на 1200 и т.н. все се намираше някой да обяви че това е дъното и да си удвои броя на акциите Така че и твоя хипотетичен сценарии говори именно за самонадеяно инвестиране на още 2 пъти повече пари и то при положение че сам в примера даваш как в даден момент губиш 50% от инвестицията (когато средната ти цена е 200 а в момента е 100 т.е. губиш 150 000 евро, а ако не беше осреднявал щеше да си само с 67 000 евро на загуба), и накрая казваш уверено, че след няколко години ще си на печалба, като в същото време вероятността да фалират компаниите в които си инвестирал непрекъснато нараства...
неграмотен виж сега 4овека си е принципно глупав
казва 4е ще влезе на 300 после 200 после 100 е то е ясно колко
може да преценява къде ще има дъно
вика 4е след 6 месеца влизал на бфб,ли4но тогава аз много ще се смея
ше се нацепи то4но на некой фалит
най-добре да си оре нивите там и да не се бута къде не разбира
Пропуснах още един според мен голям плюс. Хората, работещи в чужбуна и подпомагащи роднините си тук. Във Варна 6-7% от населението са моряци. Като сложиш и семействата им стават 20, като сложиш и родителите им, отиват към 50.
Само моряците във Варна вкарват по 150 милиона евро месечно. Тези пари се харчат тук.
Не можах много да разбера логиката на този плюс. Искаш да кажеш, че моряците хранят 50% от населението?
Вълк, че ще потребяваме по-малко, то е ясно. Какво и за къде ще изнасяме, след като няма кредитиране, след като няма конкуретноспособност, след като страните за които изнасяме, също свиват потреблението си.
Моряшките заплати, които се оценяват на 750 000 милиона годишно, а според мен са малко повече, поддържат високия стандарт във Варна и Бургас.
На тези пари правителството отдавна е хвърлило око и вероятно ще има някои показни отнемания на имущества придобити от недекларирани доходи.
Виждам пак, че се говори за БГ и моряците й като нещо съвсем изолирано от световните процеси, както беше и за БФБ. Погледнете Baltic dry index. Този индекс е свързан с превоза на стоки по вода в световен мащаб. За по-малко от година падна с 90%. Смятате ли, че това няма да се отрази в броя рейсове на моряците, както и в тяхното заплащане?
Знам, че индекса е паднал близо 10 пъти. Но също така знам, че висшият състав взема по от 5000 до 9000$ на месец в зависимост от компанията и кораба (танкер, пасажер и т.н.). Тези хора и семействата им създават "истерията" в квалитетните училища и вдигат стандарта на живот.
Коментар