If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
1. Във второто ЕООД по ДУК си пишете една заплата от рода на 500 - 600 лв месечно. Но няма да си я изплащате, а ще чакате давността. Осигуровки по ДУК се дължат при изплащането им. Разбира се, при изтичането на пет годишната давност, тази заплата и осигуровка ще ви дойдат като приход на фирмата.
Тази точка вече не е актуална. Дори не е и препоръчителна в повечето случаи.
жижо,добре че пишеш "доколкото" пред "знам"Каквото е писала Съни това е.Единственото изменение за миналата година(което си важи и сега за жалост) е ,че се дължат вноски по ЗО и за доходи от наем и ако си декларирал такива и минават 1320 лв/год. тряба да изравняваш
в края на годината(доплащаш),като ЗО не се приспадат от ДОД.ops:
Доколкото знам ако имаш необлагаеми доходи(примерно сделки с акции на БФБ) и си безработен плащаш по 6.6 лв. на месец, а в края на годината трябва ли да изравняваш(доплащаш) съобразно доходите от акциите на БФБ. Доколкото знам за здравно осигуряване се плаща
процент от всички доходи дори и необлагаеми до определения праг,
мисля 1200 макс. доход на месец.
имам доходи само от борсата в момента, но тези доходи както знам никой не го интересува. Въпроса ми е колко трябва да плащам за здравно осигуряване, като се водя безработен?
Благодаря
Съгласно чл.40 от ЗЗО, се осигуряваш в този случай, върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица.
И за тази година МОД за самоосигуряващи се е 220лв., т.е. минимумът е 1/2*220*6%....или 6.60)
Ако се осигурявам по договор за управление в едно ЕООД и същото ЕООД притежава второ ЕООД.
Ще трябва ли да плащам осигуровки 2 пъти?
Незнам дали ви отговориха някъде в прав текст. Срещнах въпроса ви и на друго място. Направо ви го казвам два варианта:
1. Във второто ЕООД по ДУК си пишете една заплата от рода на 500 - 600 лв месечно. Но няма да си я изплащате, а ще чакате давността. Осигуровки по ДУК се дължат при изплащането им. Разбира се, при изтичането на пет годишната давност, тази заплата и осигуровка ще ви дойдат като приход на фирмата.
2. В първото ЕООД сключвате ДУК без възнаграждение, тогава по Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и лицата работещи в чужбина се регистрирате като самоосигуряващ се собственик на ЕООД и си плащате осигуровки върху избран от вас доход, но не по-малко от 220 сега - следите закона за бюджета, който се приема всяка година.
Във второто ЕООД аналогично правите ДУК без възнаграждение. Тогава на основание КСО и горенаписаната наредба вие не сте задължен да се осигурявате и в другото дружество. Разбира се, ако накрая си "раздадете" някакво възнаграждение от двете места, с годишната данъчна декларация ще изравните осигуровките.
Това са вариантите, вие преценете кой ви е по-изгоден
Това да!! Но ако вече сте с напреднало ЕГН, и ви оставят няколко години до пенсиониране, не е лашо да се осигурявате в тавана, независимо колко ви остават за лично потребление.
имам доходи само от борсата в момента, но тези доходи както знам никой не го интересува. Въпроса ми е колко трябва да плащам за здравно осигуряване, като се водя безработен?
Ако се осигурявам по договор за управление в едно ЕООД и същото ЕООД притежава второ ЕООД.
Ще трябва ли да плащам осигуровки 2 пъти?
Незнам дали ви отговориха някъде в прав текст. Срещнах въпроса ви и на друго място. Направо ви го казвам два варианта:
2. В първото ЕООД сключвате ДУК без възнаграждение, тогава по Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и лицата работещи в чужбина се регистрирате като самоосигуряващ се собственик на ЕООД и си плащате осигуровки върху избран от вас доход, но не по-малко от 220 сега - следите закона за бюджета, който се приема всяка година.
Във второто ЕООД аналогично правите ДУК без възнаграждение. Тогава на основание КСО и горенаписаната наредба вие не сте задължен да се осигурявате и в другото дружество. Разбира се, ако накрая си "раздадете" някакво възнаграждение от двете места, с годишната данъчна декларация ще изравните осигуровките.
Това са вариантите, вие преценете кой ви е по-изгоден
а ако намеря за управител на второто ООД пенсионер само здравни ли ще плащам за пенсионера
За целите на КСО, Договорите за управление/ДУК/ се разглеждат като трудов договор.
По тази причина, ако назначиш за управител на другото дружество- пенсионер, той трябва да се осигурява както за здравно, така И ЗА -за пенсия, т.е. не отпада задължението му към социалното осигуряване.
Предимставата за пенсионерите съгласно чл.4 от КСО касаят работата им без трудови правоотношения, по граждански договори.
Освен това, ако става въпрос за ЕТ- който не е търговско дружество, тогава назначеният прокурист се ползва от правото , ако е пенсионер да се осигурява замо за ЗО.
Това е нямам думи - да се скъсваш и да работиш на две работи а през това време мангалите които осигуряваш двойно да тарашат из вилата ти , да се бият и самоувреждат и да имат претенции че не ги лекуват качествено .
А ние да не можем да спим и да мислим дали въпреки всичко не вършим нещо противозаконно.
Щом и двете ЕООД са твои, според мен трябва да се осигуряваш като самоосигуряващо се лице във второто дружество и като нает служител в първото /по договора за управление/. За да намалиш законно осигуровките, във второто дружество се осигурявай на минималния праг за самоосигуряващо се лице, който праг в момента е 220 лв. И то не за всички осигурителни случай. Най-добре е да си наемеш счетоводител, който би трябвало да те светне в ситуацията.
Само имай предвид, че разходите за осигуровки на самоосигуряващ се собственик на ЕООД не се признават за разход - нито самите осигуровки, нито декларирания доход върху който се осигуряваш!
Коментар