IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Грешно черно пророчество - 50% по-малко туристи през 09

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Албена са избрали следната стратегия - хотелите на втора линия не работят, а на първа не свалят цените

Коментар

• Нещо свър оптимистично !

Слънчев бряг отново е най-посещаваният български курорт въпреки кризата, съобщи Ивалина Янкова - един от изпълнителните директори на най-голямото хотелско дружество в курорта. Средно 85- 90% от хотелската им база в момента е пълна с туристи, а свободни места за август няма. Като цяло, заетостта на хотелската база през този сезон е както миналата година. Дори има ръст на туристите, но той е за сметка на съкращаване на престоя им. По-голямата част от туристите в хотелите на дружеството са от Германия. Значително е увеличен тази година броят на туристите от Израел. „Имаме ръст на туристи от Румъния, Унгария, Полша. Тук летуват също холандци, белгийци, руснаци, туристи от Молдова и прибалтийските републики”. Имаме много туристи, които ни посещават за втора, трета и дори четвърта поредна година”, обясниха от дружеството.

http://www.focus-news.net/?id=n1237267
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Re: До GGeko

Първоначално изпратено от prodigal
        Първоначално изпратено от GGeko
        Да ти си прав. До определена степен на разрастване бизнеса най-често добре се ориентира какво си заслужава да се развие и е добре за всички, после идват всякакви привлечени от успешния модел или просто защото е модерно дадено място и таковат мамата на всичко.

Има си модели за устойчиво развитие, микросимулации и т.н. , дори се вижда от компа, както каза. Не знам обаче как могат да се накарат общинските и държавни служби, които имат властта да регулират процеса да го правят, включително тотална забрана за ново строителство в даден регион за определени периоди или до решаването на даден проблем, ако се налага. Не сме първите с подобни грижи, добре е да се ползват успешните решения по света, вероятно.

Не става дума за елементарните неща от рода че всеки строеж трябва да включва изграждането на подходяща допълнителна инфраструктура, екологични оценки и други подобни, това на хартия и сега го има въпреки че често се заобикаля. Предполагам имаш предвид визия на по-глобално ниво.
        Предполагам, че едно от по-очевидните решения е държавна намеса и, както казваш ти, бан на строителството в определени райони или пък по-високи такси за строителство, разрешителни и тн. За това обаче местната управа трябва да се мобилизира, което не винаги е толкова лесно колкото звучи.

Другата възможност е някаква саморегулация - хотелиерите сформират организация и си налагат самуи забрани за строителство - това би проработило ако всички играят заедно само...

Абе аз поне не виждам лесно решение - от една страна не искаме някои чиновник в София да решава къде да се строят хотели и къде не , от друга всички виждаме че има проблем и не може да се бездейства....
        Няма мегдан да се бездейства, багерите няма да дойдат... Този бизнес е доста трики, ние сме инвестирали много и не малко приходи има от това. Винаги съм смятал, че със земеделие и туризъм икономика не се прави, но много помага от друга страна и е добре да си я развиваме. Ситуацията в момента го доказва.
        Земеделие и туризъм ще ни превърнат в бананова република.

Колкото и да не навиждам комунизма трябва да призная, че всички тези безмислени и неефективни огромни предприятия и заводи (които бяха като малки държави със собствените си доктори, зъболекари, почивни станции и тн...) поне създаваха търсене за образовани хора. Имаше смисъл един млад човек да учи математика, физика, химия..
        Ако основните отрасли в страната останат земеделието и туризма си представи какво търсене ще има за образовани кадри и колко студенти по физика ще имаме.

Дянков мисля че спомена, че ще се опита да пренасочи средства към образованието, но без да има търсене за кадри от частния сектор не знам как ще успее да го съживи

Коментар

Да ти си прав. До определена степен на разрастване бизнеса най-често добре се ориентира какво си заслужава да се развие и е добре за всички, после идват всякакви привлечени от успешния модел или просто защото е модерно дадено място и таковат мамата на всичко.

Има си модели за устойчиво развитие, микросимулации и т.н. , дори се вижда от компа, както каза. Не знам обаче как могат да се накарат общинските и държавни служби, които имат властта да регулират процеса да го правят, включително тотална забрана за ново строителство в даден регион за определени периоди или до решаването на даден проблем, ако се налага. Не сме първите с подобни грижи, добре е да се ползват успешните решения по света, вероятно.

Не става дума за елементарните неща от рода че всеки строеж трябва да включва изграждането на подходяща допълнителна инфраструктура, екологични оценки и други подобни, това на хартия и сега го има въпреки че често се заобикаля. Предполагам имаш предвид визия на по-глобално ниво.
          Предполагам, че едно от по-очевидните решения е държавна намеса и, както казваш ти, бан на строителството в определени райони или пък по-високи такси за строителство, разрешителни и тн. За това обаче местната управа трябва да се мобилизира, което не винаги е толкова лесно колкото звучи.

Другата възможност е някаква саморегулация - хотелиерите сформират организация и си налагат самуи забрани за строителство - това би проработило ако всички играят заедно само...

Абе аз поне не виждам лесно решение - от една страна не искаме някои чиновник в София да решава къде да се строят хотели и къде не , от друга всички виждаме че има проблем и не може да се бездейства....
          Няма мегдан да се бездейства, багерите няма да дойдат... Този бизнес е доста трики, ние сме инвестирали много и не малко приходи има от това. Винаги съм смятал, че със земеделие и туризъм икономика не се прави, но много помага от друга страна и е добре да си я развиваме. Ситуацията в момента го доказва.

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
            В Албена от 15-ти има all inclusive за 50 лв. Като се добави и безплатната 6-та нощувка ако почиваш 5 дни, то 6 дни излизат по 41 лв.

Отделно преди имаше нощувка и закуска в х-л Добруджа по 10-15 лв...
            5 за 6 обаче май не важи за промоциите към момента.

5 ЗА 6

НАПРАВЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯ ЗА АЛБЕНА И

ЗА ВСЕКИ ПЛАТЕНИ 5 НОЩУВКИ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ

БЕЗПЛАТНО ОЩЕ ЕДНА НОЩУВКА *.
            Офертата е валидна само за направени резервации през интернет сайта на АЛБЕНА

Офертата е само при плащане онлайн през интернет сайта www.albena.bg

Офертата важи само за резервации по официалните цени за сезон 2009
            и не може да се комбинира с други промоции на Албена

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
              В Албена от 15-ти има all inclusive за 50 лв. Като се добави и безплатната 6-та нощувка ако почиваш 5 дни, то 6 дни излизат по 41 лв.

В Грандовите оферти вчера мернах до 15 август 69 лв, а от 16 август 79 . Днес гледам са оправили тая несправедливост. Дали ще идеш на море на 13 август или 4 септември явно вече е все едно, гледайки тарифата.

Коментар

• В Албена от 15-ти има all inclusive за 50 лв. Като се добави и безплатната 6-та нощувка ако почиваш 5 дни, то 6 дни излизат по 41 лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от никол
                  От няколко години не почивам в България. От морето се отказах през 2005, но продължих да тая надежди за планинските ни курорти.Е, и от тях се отказах малко по-късно. В едно планинско селце Шипково / с минерални извори/, в един хубаво направен хотел, много им пречеше детето ми-тогава на 5 години. За измислен апартамент/ просто по-голяма стая/ бяхме платили предварително по 130 лева за нощ и средно по толкова оставяхме в ресторанта им. Не спряха да ми досаждат, че сина ми /забележете/ ползва душа преди да влезе в басейна. Този душ/ подвижен/ бил само за ХЕИ.... и не трябвало да се ползва. Е, отказаха ме да почивам в китните български селца.
                  По- късно реших/ след двумесечно боледуване на детето/ да посетим известен и много луксозен СПА център в Девин. Какво беше учудването ми- втората половина на ноември и парното не беше пуснато. За апартамента ни дадоха духалка, но общите части не бяха отоплени.След басейн, джакузи и т.н. човек излиза в студения коридор и зъбите му тракат. Платихме за детето вана с масаж-60 лв. и масажистката през цялото време се оплакваше как е вечно болна. Загрявала при масажа, после като излезе в общите части, рязко се охлажда и настива. Абсурд на абсурдите. А аз бях завела детето си с цел лечение .......
                  Да... за съжаление има много такива случаи. Аз си спомням за един уикенд който прекарах на Златни Пясъци е се отвратих от съотношението цена/качество.

Но този див капитализъм по черноморието може да се окаже положителен за нас потребителите, поне след време. Комбинацията от много хотели и отлив на туристи неизбежно ще намали цените.
                  Това лято почивах на Слънчев Бряг в луксозен комплекс за 30 лв. на вечер, при положение че цените на хотелите в провинциалните градчета са по 40-50. Цените по ресторанти и клубове в курорта са все още високи (не много по-високи от тези в София все пак), но и това ще се промени сигурно.

Коментар

Коментар

• От няколко години не почивам в България. От морето се отказах през 2005, но продължих да тая надежди за планинските ни курорти.Е, и от тях се отказах малко по-късно. В едно планинско селце Шипково / с минерални извори/, в един хубаво направен хотел, много им пречеше детето ми-тогава на 5 години. За измислен апартамент/ просто по-голяма стая/ бяхме платили предварително по 130 лева за нощ и средно по толкова оставяхме в ресторанта им. Не спряха да ми досаждат, че сина ми /забележете/ ползва душа преди да влезе в басейна. Този душ/ подвижен/ бил само за ХЕИ.... и не трябвало да се ползва. Е, отказаха ме да почивам в китните български селца.
                      По- късно реших/ след двумесечно боледуване на детето/ да посетим известен и много луксозен СПА център в Девин. Какво беше учудването ми- втората половина на ноември и парното не беше пуснато. За апартамента ни дадоха духалка, но общите части не бяха отоплени.След басейн, джакузи и т.н. човек излиза в студения коридор и зъбите му тракат. Платихме за детето вана с масаж-60 лв. и масажистката през цялото време се оплакваше как е вечно болна. Загрявала при масажа, после като излезе в общите части, рязко се охлажда и настива. Абсурд на абсурдите. А аз бях завела детето си с цел лечение .......

Коментар

• До GGeko

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal

За съжалание всеки малък и среден собственик на хотел/ресторант е прав за себе си да построи още един хотел и още един ресторант, защото иначе съседа му ще го направи. Въпреки вярата ми в способността на свободния пазар да достигне оптималните резултати без регулация, тук трябва да призная , че малко намеса в тоя пазар няма да навреди....
                          Брей, и що да е прав.. Ако примерно видим „Молерите” номер 7 в Банско, дали ще печелят повече от сега ?!

Ако обаче видим верига „Джани” в Слънчев бряг и има номер 7, вероятно ще

Та на какво залагат горните при бизнес модела си и как би се отразила евентуална хоризонтална експанзия на приходите
                          Прави са защото изгледите на тези бизнесмени, в най-честите случаи са краткосрочни - няколко години - и като такива слагат много повече тежест на сегашните приходи от колкото на бъдещите...

Ти ако си собственик на ресторант и знаеш, че ако отвориш още един ресторант ще искараш пари следващите няколко сезона, но също така знаеш, че презастрояването ще убие (или поне има шанс да убие) твоя курорт какво ще направиш? Ами ако знаеш, че конкурентът ти ще отвори така или иначе ресторант и така презастрояването ще се случи със или без твое участие ти поне ще се опиташ да вземеш краткосрочните пари и майната им на дългосрочните приходи, така че и ти ще построиш ресторанта. И така омагьосан кръг, защото конкурентът ти си мисли същото - затворническата дилема.
                          Така че има и рационално обяснение на презастрояването по черноморието и ски-курортите. Аз съм говорил с хотелиери които са съвсем наясно с проблема, но се чувстват безсилни и не успояват да се организират и да предотврятат това презастрояване или масовите ол-инклузив оферти, които също много вредят на туризма. В случая има нужда от държавна регулация, или някаква само-регулация на бизнеса.

Другото обяснение, че собствениците на хотели и ресторанти са просто тъпанари които не отбират от нищо и не виждат очевидното, което ние виждаме от пред компютъра е доста елементарно и очевидно погрешно.

Коментар

• Първоначално изпратено от GGeko
                            Първоначално изпратено от YNM
                            Първоначално изпратено от 1anti
                            http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=765468

И без пари да ми е спането пак няма да ходя на нашето море заради такива боклуци и малоумници. Макр че какво ли се чудя , русалка май беше на банев...
                            ден година храни ,така го карат
                            затова и нормалните платежоспособни чужденци ги няма вече , на всяка крачка се мъчат да ги излъжат .Преди година бях с една пищна руса мацка в един курорт където взимайки я за рускиня се опитаха да я излъжат .Цялата измет е по черноморието ............затова при всеки възможен случай им развалям деня
                            За съжалание всеки малък и среден собственик на хотел/ресторант е прав за себе си да построи още един хотел и още един ресторант, защото иначе съседа му ще го направи. Въпреки вярата ми в способността на свободния пазар да достигне оптималните резултати без регулация, тук трябва да призная , че малко намеса в тоя пазар няма да навреди....
                            Брей, и що да е прав.. Ако примерно видим „Молерите” номер 7 в Банско, дали ще печелят повече от сега ?!

Ако обаче видим верига „Джани” в Слънчев бряг и има номер 7, вероятно ще

Та на какво залагат горните при бизнес модела си и как би се отразила евентуална хоризонтална експанзия на приходите

Коментар

• Първоначално изпратено от YNM

И без пари да ми е спането пак няма да ходя на нашето море заради такива боклуци и малоумници. Макр че какво ли се чудя , русалка май беше на банев...
                              затова и нормалните платежоспособни чужденци ги няма вече , на всяка крачка се мъчат да ги излъжат .Преди година бях с една пищна руса мацка в един курорт където взимайки я за рускиня се опитаха да я излъжат .Цялата измет е по черноморието ............затова при всеки възможен случай им развалям деня

Коментар

• Първоначално изпратено от YNM

Много правилно.... На нашто черноморие гледат да смъкнат и кожата от гърба на туристите, което може и да е добра краткосрочна стратегия, но ще създаде такава репутация на българия, че ще трябва да търсим туристи със свещ след години

Коментар

Working...
                                X