IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от gigow
    Първоначално изпратено от MILOM
    АКО ТРЯБВА ОЩЕ МНЕНИЯ ДА ТИ ПУСНА-поне на Манчев вярвай,няма друг по-навътре в този проект.
    Колега MILOM,
    Виждам че искаш да обориш САМО едно мое твърдение, за цената. Като това не е основното. Основно са тези 4 твърдения:
    1.Ядрената енергия в настоящия момент няма алтернатива. В световен мащаб.
    2. България ще се нуждае от нови ядрени мощности.
    3. Въпросът не трябва да се политизира. Трябва да се разберат експертите и ако техните сметки излязат, то политиците да ги послушат.
    4. Не е задължително АЕЦ да се строи от руснаците, нито пък по руска технология
    Ама и за цената. Прочетох това дето си го копирал. Хората говорят за цена 6-7,5 евроцента на киловатчас. Пък ти за ДЕВЕТ. И всичките ( и ти вкл.) слагат в цената бъдещата инфлация. И защо? Та нима при другите енергии няма да има инфлация? Сигурно работниците в ТЕЦ или завод за фотоволтаици няма да имат увеличение на заплатите? Ще стоят на 300-400 лв? Пък и само заплатите ли? Много неубедително. Единия експерт си залага имуществото. Смехория. Аз пък се обзалагам, че в близките 20 години енергията от АЕЦ ще си остане най-евтина. И ако имаш някакъв читав аргумент против, то го изложи, пък след това копи-пейст.
    Та твърдение 5: В близките 20 години енергията от АЕЦ ще си остане най-евтина.
    И моля те без дълги постове. Дай мнение по горните 5 и после линкове. И моля без политизация. Никъде не съм изразил политическо отношение. (Виж №3) Не че ти си изразил. Отнася се за други.
    Отзад напред-къде намери политика в поста ми -понеже не вярваш на мен ,затова съм ти пуснал мнения на други хора.
    Гигов ,прочети темата назад ,от която са линковете,ти си умно момче ще разбереш нещата,не робувай н а идеологеми,аз също съм за ядрената енергетика,но съм за
    нов блок в Козлудуй-ако се зачетеш в темата/оная/ ще ти станат ясни нещата.
    Ако един проект е нерентабилен,ще го плащат всички данъкоплатци.Въобще не ме интересува,кой ще я строи,а за колко.България няма нужда от нови мощноси
    ,провери в ЕСО ,какъв товар имаме в момента,екстраполирай го за след няколко години,с какъвто ръст искаш,па тогава ми кажи от колко допълнитени мощности имаме нужда.Айде със здраве,енергетиката не ти е силната страна,ама сме в икономически форум-2+2=4.
    http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов
      Първоначално изпратено от мейси
      Чет Окт 29, 2009 4:38 pm-Интересно от къде е толкова сигурен ,че Македония не желае влизане в ЕС Божо?Аз пък съм чела в македонската преса друго ,че са си поставили за задача да влязат към Организацията на Северноатлантическия договор от 2009 г./но докато не си уредят въпрос заради неуредения спор с Гърция за името Македония това няма да стане вкл и за влизането в ЕС
      Напротив Стамболов много е малък процент на тия де не желаят Македония в ЕС . Този малък процент е най-вероятно на СДСМ крадци и други корумпирани хора.Може би тук е заровено кучето Стамболов,тъй като през главата на Груевски Македонският парламент е ратифицира споразумението за определяне на границата на извънредно заседание/това също е едно от условията на ЕС като изпълнение/ .От новини на македонската медия.
      Много лесно си личи по твоите постове, мейси, как всеки нов отрича казаното в предишния. Имаш блестящия навик да изказваш едновременно две взаимноизключващисе твърдения. Много си ми умничка и силна в логиката.

Този твой навик подсказва някакава тежка форма на налудност - най-вероятно някаква форма на шизофрения. И най-интересното е че когато ти го кажат, бързаш да се обидиш...:P :lol:

Така че ето една проверка - ето ти два твои скорошни поста с взаимноизключващи се твърдения. Провери ги и обясни защо само едно от двете твърдения е вярно. Малко упражнение по елементарна логика.

Чет Окт 29, 2009 1:28 pm-Това ,че агент Гоце се е изцепил от Австралия в отговор и посочи, че думите на Груевски са „недопустими" или това де казва зам.-министър Марин Райков: Скопие категорично да скъса с практиката на провокативни оценки ,за мен е едно нищо.Кат се върне от воаяжа си Гоцето пак казвам да излязат с ОФИЦИАЛНА НОТА към Македония и Турция.И в заключение никъде не съм прочела какъв е отговорът на Румяна Желева, на медийната звезда д-р Бориосв ,на агент Тервел-Божидар Димитров по тия изказвания от страна на Груевски и Ахмед Давутоглу?!
      Стамболов нещо си се объркал тука ?Обърни внимание ,че тия две мнения са писани по два различни поста в различен час, а именно :Чет Окт 29, 2009 1:28 pm badboy333 касаещ поста за Добар ден, Господа Македонци и Gьnaydın, Tanrı Tьrkiye! и към тебе много по късно- Чет Окт 29, 2009 4:38 pm- касаещ постът ти за Божидар Димитров: Македонският политически елит не желае влизането в ЕС и НАТО''и на база на това няма как да са насочени в една посока в изказване от моя страна , защото Агент Гоце е визирал едно в изказването си ,а агент Тервел друго.Разбра ли сега защо така съм се изразила?И моля в бъдеще не ме квалифицирай . Това е присъщо за потребители които са безсилни в аргументите по дадена новина .
      [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• http://www.dnes.bg/politika/2009/10/...taracite.79955

Кадиев разрови котилото на "Котараците"

29.10.2009 17:08

Те се увъртат около всеки, който управлява София, каза той

"Котараците са около Столична община и се увъртат около всеки, който я управлява", обяви червеният кандидат за кмет на София.

Според него "Котараците" ги има през последните 19 години.

"Котараците са фирмите, които асфалтират София. Преди 4 години са асфалтирали за 23-24 лв., сега искат по 46 лв. на квадратен метър. Котараци са фирмите, които ремонтират детските градини и училищата и фирмите, които са взели линиите на градския транспорт. В момента фирма "Столичен автотранспорт" вози на 2,76 ст./км, а частните фирми возят на 3,56 ст./км", подчерта Кадиев.

Това е източване на Столична община", категоричен е той.

Според червения кандидат за кмет поне един милион лева комисиона са получени за изграждането на откритата от премиера Бойко Борисов детска градина в Световрачене.

"Общата стойност на детската градина е 2 млн. и 850 хил. лв. за застроени 588 кв. м на етаж, което прави стойността на един построен кв. м е около 1000 евро", подчерта Кадиев.

Според него Йорданка Фандъкова не е корумпирана, но няма да спре корупцията в общината.

"За тази цел трябва да бъде избран външен за общината човек, който не е част от това котило", каза още Кадиев.
        Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

И моля без политизация. Никъде не съм изразил политическо отношение. (Виж №3) Не че ти си изразил. Отнася се за други.
          Ами лошо че не си изразил политическо отношение. Тази тема се нарича Политика. Ако искаш да няма политическо отношение, има други теми - вкл. и за Белене.

Коментар

• Първоначално изпратено от мейси
            Интересно от къде е толкова сигурен ,че Македония не желае влизане в ЕС Божо?Аз пък съм чела в македонската преса друго ,че са си поставили за задача да влязат към Организацията на Северноатлантическия договор от 2009 г./но докато не си уредят въпрос заради неуредения спор с Гърция за името Македония това няма да стане вкл и за влизането в ЕС
            Напротив Стамболов много е малък процент на тия де не желаят Македония в ЕС . Този малък процент е най-вероятно на СДСМ крадци и други корумпирани хора.Може би тук е заровено кучето Стамболов,тъй като през главата на Груевски Македонският парламент е ратифицира споразумението за определяне на границата на извънредно заседание/това също е едно от условията на ЕС като изпълнение/ .От новини на македонската медия.
            Много лесно си личи по твоите постове, мейси, как всеки нов отрича казаното в предишния. Имаш блестящия навик да изказваш едновременно две взаимноизключващисе твърдения. Много си ми умничка и силна в логиката.

Този твой навик подсказва някакава тежка форма на налудност - най-вероятно някаква форма на шизофрения. И най-интересното е че когато ти го кажат, бързаш да се обидиш...:P :lol:

Така че ето една проверка - ето ти два твои скорошни поста с взаимноизключващи се твърдения. Провери ги и обясни защо само едно от двете твърдения е вярно. Малко упражнение по елементарна логика.

Това ,че агент Гоце се е изцепил от Австралия в отговор и посочи, че думите на Груевски са „недопустими" или това де казва зам.-министър Марин Райков: Скопие категорично да скъса с практиката на провокативни оценки ,за мен е едно нищо.Кат се върне от воаяжа си Гоцето пак казвам да излязат с ОФИЦИАЛНА НОТА към Македония и Турция.И в заключение никъде не съм прочела какъв е отговорът на Румяна Желева, на медийната звезда д-р Бориосв ,на агент Тервел-Божидар Димитров по тия изказвания от страна на Груевски и Ахмед Давутоглу?!

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM
              АКО ТРЯБВА ОЩЕ МНЕНИЯ ДА ТИ ПУСНА-поне на Манчев вярвай,няма друг по-навътре в този проект.
              Колега MILOM,
              Виждам че искаш да обориш САМО едно мое твърдение, за цената. Като това не е основното. Основно са тези 4 твърдения:
              1.Ядрената енергия в настоящия момент няма алтернатива. В световен мащаб.
              2. България ще се нуждае от нови ядрени мощности.
              3. Въпросът не трябва да се политизира. Трябва да се разберат експертите и ако техните сметки излязат, то политиците да ги послушат.
              4. Не е задължително АЕЦ да се строи от руснаците, нито пък по руска технология
              Ама и за цената. Прочетох това дето си го копирал. Хората говорят за цена 6-7,5 евроцента на киловатчас. Пък ти за ДЕВЕТ. И всичките ( и ти вкл.) слагат в цената бъдещата инфлация. И защо? Та нима при другите енергии няма да има инфлация? Сигурно работниците в ТЕЦ или завод за фотоволтаици няма да имат увеличение на заплатите? Ще стоят на 300-400 лв? Пък и само заплатите ли? Много неубедително. Единия експерт си залага имуществото. Смехория. Аз пък се обзалагам, че в близките 20 години енергията от АЕЦ ще си остане най-евтина. И ако имаш някакъв читав аргумент против, то го изложи, пък след това копи-пейст.
              Та твърдение 5: В близките 20 години енергията от АЕЦ ще си остане най-евтина.
              И моля те без дълги постове. Дай мнение по горните 5 и после линкове. И моля без политизация. Никъде не съм изразил политическо отношение. (Виж №3) Не че ти си изразил. Отнася се за други.
              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

[Към Стамболов какво е предприето по тези две неща от новите управляващи?
                Ние във форума отдавна сме оставили на теб, мейси, като всезнаещ експерт по всичко и вечно будна съвест сама да намираш информацията, сама да си задаваш въпросите и сама да си отговаряш.

Някакво смислено съдържание в тази твоя дейност няма - освен че Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни за всичко... Но това може да се каже с не повече от 10 думи! Е, важно е да се повтаря, защото доставя голямо удоволствие на комунистическата дружинка тук. Особено когато цитираш Станишев, Корнелия Нинова и т.н.

Нямам никакво намерение да те улеснявам в дейноста ти на комунистически трол. :P :lol:
                Стамболов никъде в мненията си не съм обвинявала д-р Борисов в нещо а винаги съм задавала конкретни въпроси от труда на ,,кога ще се осъдят политиците-далавераджии '',защо се отвлича вниманието ни конкретно със сътвореният от някой профан прословут махленски доклад?
                http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4831064,00.html
                В препоследният си пост цитирах две новини от ЕС КОИТО КАСАЯТ вече НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ и запитах какво се предпиема по това ,а ти ме упрекваш в неща които не са верни.И в заключение когато прочета ,че правите нещо било за облекчение на фирмите ,за джоба на хората ,тогава ще спра да задавам въпроси.
                Все още не си ми отговорил по това Стамболов:
                Магистратите са ясни ,но ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ не са ясни Стамболов ,които са имали връзка с Красьо черният?
                Към Стамболов какво е предприето по тези две неща от новите управляващи?

EC pursues infringement procedures against Bulgaria in law firms dispute
                http://sofiaecho.com/2009/10/29/8069...-firms-dispute
                превод
                http://translate.google.bg/translate...3DuXC%26sa%3DG
                EC warns Bulgaria, Poland over nature protection shortcomings
                http://sofiaecho.com/2009/10/29/8067...n-shortcomings
                превод
                [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM
                  Първоначално изпратено от gigow

Гигов ,понеже си нов тук,прочети този материал и не сравнявай цената на електроенергията от Козлудуй и тази от Белене:
                  Колега, прочетох това, което си писал и видях също, че много се интересуваш от темата АЕЦ. Очевидно добре си запознат с материята. Аз съм по-бегло запознат и то само защото се рових да видя има ли смисъл да се инвестира във фотоволтаична централа.
                  Съгласен съм с тезата, че поради голямата цена на компонентата за разпологаема мощност с АЕЦ трябва да се покрива 50-60% от произведената енергия. Нямам идея колко е сега.
                  И все пак цената, която пресмяташ за 1 КВт/ч от 9 евроцента (или цент американски?), ми се струва изсмукана от пръстите. По два пъти калкулираш някои разходи, примерно заплати, охрана и т.н. Строежът със сигурност ще струва много по-скъпо от сегашните предвиждания. Ама чак 9 цента..
                  Това от в. БАНКЕР:
                  Както "БАНКЕРЪ" нееднократно писа, позовавайки се на копие от контракта с руснаците, фиксираните в него близо 4 млрд. евро са само за реакторната и турбинната част. Допълнително е необходимо да бъдат изградени т.нар. помощно стопанство и резервоарите за временно и трайно съхранение на отработеното гориво и ядрените отпадъци. Според обичайната практика стойността им е около 40% от всеки ядрен проект, или допълнителни 1.6 млрд. евро. Други към 1.5 млрд. евро ще бъдат нужни за първоначалното зареждане с гориво, за трансформаторната част, както и за свързване на бъдещата АЕЦ към националния енергиен пръстен. Тоест в най-добрия случай централата ще струва около 7 млрд. евро, към които трябва да прибавим индексацията от поне 20%, договорена с "Атомстройекспорт". Така се очертава крайната стойност на проекта да е около 8 млрд. евро, и то без да отчитаме лихвите по кредитите, с които ще се реализира. Тогава себестойността на произвежданата електроенергия няма да е 3.5 евроцента на киловатчас, колкото обещаха руснаците, а поне двойно повече.
                  -
                  Пуснато на: 09:41:41 ч. | 22.07 Заглавие:
                  Иван Хиновски, експерт: Залагам си имотите,
                  че централата не е ефективна
                  от 24ч днес

Цитат:
                  Предлагам да направим облог - всички
                  защитници на "Белене" и тези, които смятаме,
                  че проектът не е ефективен. Облог с цялото
                  си имущество. Ако се окаже ефективен, след 5,
                  или след 7 години, имотите на загубилата
                  страна да се конфискуват в полза на
                  държавата. И обратно. Аз залагам цялото си имущество.

От времето, когато Милко Ковачев беше
                  министър, ние го говорим това, което
                  днес се казва. В края на май 2008 г. Българският
                  енергиен форум внесе експертен
                  технико-икономически доклад до примиера
                  и президента за неясните на този етап
                  финансови и икономически параметри на
                  проекта. В него се прогнозира, че цената
                  на еленергията при най-оптимистични
                  допускания и благоприятни лихвени нива
                  ще е над 7,5 евроцента на квтч. Винаги
                  съм смятал, че този проект в един момент
                  ще спре. Молехме се това да стане на по-ранен
                  етап, когато са похарчени по-малко пари.

Това, което очаквам, е да се направи
                  обективна оценка от независим консултант.
                  Примерно - Световната банка да направи одит
                  и оценка на ефективността. Аз съм 100% сигурен
                  какво ще каже тя.

Хиновски не е случаен човек и не ръси лафове.
                  Прави суперуместно предложение-в червено.
                  и още -
                  http://www.capital.bg/show.php?storyid=706958
                  В Капитал има интервю с Богомил Манчев - собственик на "Риск инженеринг", която е консултант на проекта за АЕЦ "Белене". В предишно интервю той описва мястото си в енергетиката така: "Всеки министър, иска или не, трябва да се съобразява с "Риск инженеринг", защото ние имаме специалистите в бранша, опита в проектирането, в управлението на проекти".

В интервюто за Капитал Богомил Манчев защитава проекта АЕЦ "Белене", но между другото успява да разбие всички митове за проекта, които се поддръжаха години наред и с които се "рекламираше" проектът.

Разбитите митове:

Проектът е евтин, 4 милиарда евро

"Без държавна гаранция "Белене" може да достигне 9 млрд. евро", казва Богомил Манчев. С други думи, проектът струва 9 милиарда евро, а целта е голяма част от тези средства да бъдат прехвърлени на гърба на държавата и данъкоплатците чрез най-различни гаранции, субсидии, пряко изливане на сердства и др.под. трикове.

АЕЦ "Белене" ще произвежда евтина електроенергия

"Продажната цена през 2015-2016 г., когато централата ще е готова, ще бъде 6 евроцента за кВтч." казва Манчев. Толкова за евтината електроенергия. ПРЕДСТАВИ СИ ДОРИ ДА Е 6евроцента,колко ще бъде за крайния потребител.

Проектът е много сигурен и изгоден

Да ама не - дори неговите строители, руснаците, не искат да отпуснат финансиране за този проект без държавна гаранция от българското правителство. Ако вярват, че проектът е сигурен, защо искат държавна гаранция срещу рисковете? Ако проектът е изгоден, ще се намери инвеститор, който да инвестира без държавна гаранция (така се строят повечето ядрени централи в развитите страни).

И още:

В интервюто с Богомил Манчев също така разбираме, че цената на АЕЦ "Белене" ще се повиши спрямо заложената в договора. Обяснението - имало инфлация. Удобно се пропуска фактът, че през последните месеци цените на всякакви суровини, материали, горива и строителство паднаха драстично.

Има и още едно интересно твърдение на Богомил Манчев: "Основното оборудване се прави в Русия и цената му трябва да бъде увеличена според повишението на руската инфлация." Пропуска се фактът, че проектът се заплаща в евро - а не в рубли. Съответно, ако се взема инфлацията на руската рубла трябва да се вземе под внимание и драстичната обезценка на руската рубла спрямо еврото. И тогава проектът трябва да поевтинее, а не да поскъпва.

Богомил Манчев също така не се интересува от макроикономическите рискове от една голяма държавна гаранция за АЕЦ "Белене" - която може да удвои или утрои държавния и държавногарантирания дълг на страната. Може би (късогледо) си мисли, че една тежка криза в България ще остави неговия бизнес незасегнат.
                  Я да запитам нещо ,а то е интересно кой ще купува тока произведен от Белене,след като Румъния планира да изгради втора АЕЦ
                  Турция има планове за 2 нови АЕЦ ,Албанците и те ще строят АЕЦ .Когато бъдат построени тези централи, недостиг на ток няма да има в региона.Даже наскоро слушах по ТВ -то ,че износът ни на ток е спаднал с цели 40%.Пък в бъдеще ако не ни достига тока по изгодно ще ни бъде да го внасяме вместо да го произвеждаме?
                  Лично мое мнение ,че АЕЦ не трябва да го строят.Защото 1 е безсмислен и 2 да сте чували за ”микросеизмично райониране?. Никой в света не строи в сеизмична зона АЕЦ върху десетки метри тиня и льос , както е на площадката в Белене.
                  Ето в моя подкрепа на написаното за зоната сега намерих позицията на германската екологична организация "Ургевалд"

Отказът на ЕрВеЕ от участие в строежа на АЕЦ "Белене" е голям успех за кампанията на организацията, защото благодарение на нея спечелихме време, през което можеха да бъдат чути аргументите ни", казва Хефа Шюкинг. Сред тях са: земетръсната зона край Белене, нерентабилността на проекта и корупцията в България.
                  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4838313,00.html
                  Друго може би не сте забелязали, че сме на последно място в ЕС по енергийна ефективност и не е зле да се замислим по въпроса.? .Ето ви и два линка .Единят е,, Къде е България в класацията за енергийна ефективност?''
                  http://greentech-bg.net/?p=886
                  а другият е ,,Първи национален план за действие по енергийна ефективност 2008-2010 г.Той е базиран на Директива 2006/32/ЕО на Европейския парламент и Съветът на ЕС за енергийна ефективност при крайното потребление и енергийните услуги,
                  http://ec.europa.eu/energy/demand/le...ulgaria_bg.pdf

[/b][/quote]

Коментар

[Към Стамболов какво е предприето по тези две неща от новите управляващи?
                    Ние във форума отдавна сме оставили на теб, мейси, като всезнаещ експерт по всичко и вечно будна съвест сама да намираш информацията, сама да си задаваш въпросите и сама да си отговаряш.

Някакво смислено съдържание в тази твоя дейност няма - освен че Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни за всичко... Но това може да се каже с не повече от 10 думи! Е, важно е да се повтаря, защото доставя голямо удоволствие на комунистическата дружинка тук. Особено когато цитираш Станишев, Корнелия Нинова и т.н.

Нямам никакво намерение да те улеснявам в дейноста ти на комунистически трол. :P :lol:

Коментар

• EC pursues infringement procedures against Bulgaria in law firms dispute
                      http://sofiaecho.com/2009/10/29/8069...-firms-dispute
                      превод
                      EC warns Bulgaria, Poland over nature protection shortcomings
                      http://sofiaecho.com/2009/10/29/8067...n-shortcomings
                      превод
                      Към Стамболов какво е предприето по тези две неща от новите управляващи?

Коментар

Гигов ,понеже си нов тук,прочети този материал и не сравнявай цената на електроенергията от Козлудуй и тази от Белене:
                        Колега, прочетох това, което си писал и видях също, че много се интересуваш от темата АЕЦ. Очевидно добре си запознат с материята. Аз съм по-бегло запознат и то само защото се рових да видя има ли смисъл да се инвестира във фотоволтаична централа.
                        Съгласен съм с тезата, че поради голямата цена на компонентата за разпологаема мощност с АЕЦ трябва да се покрива 50-60% от произведената енергия. Нямам идея колко е сега.
                        И все пак цената, която пресмяташ за 1 КВт/ч от 9 евроцента (или цент американски?), ми се струва изсмукана от пръстите. По два пъти калкулираш някои разходи, примерно заплати, охрана и т.н. Строежът със сигурност ще струва много по-скъпо от сегашните предвиждания. Ама чак 9 цента..
                        Това от в. БАНКЕР:
                        Както "БАНКЕРЪ" нееднократно писа, позовавайки се на копие от контракта с руснаците, фиксираните в него близо 4 млрд. евро са само за реакторната и турбинната част. Допълнително е необходимо да бъдат изградени т.нар. помощно стопанство и резервоарите за временно и трайно съхранение на отработеното гориво и ядрените отпадъци. Според обичайната практика стойността им е около 40% от всеки ядрен проект, или допълнителни 1.6 млрд. евро. Други към 1.5 млрд. евро ще бъдат нужни за първоначалното зареждане с гориво, за трансформаторната част, както и за свързване на бъдещата АЕЦ към националния енергиен пръстен. Тоест в най-добрия случай централата ще струва около 7 млрд. евро, към които трябва да прибавим индексацията от поне 20%, договорена с "Атомстройекспорт". Така се очертава крайната стойност на проекта да е около 8 млрд. евро, и то без да отчитаме лихвите по кредитите, с които ще се реализира. Тогава себестойността на произвежданата електроенергия няма да е 3.5 евроцента на киловатчас, колкото обещаха руснаците, а поне двойно повече.
                        -
                        Пуснато на: 09:41:41 ч. | 22.07 Заглавие:
                        Иван Хиновски, експерт: Залагам си имотите,
                        че централата не е ефективна
                        от 24ч днес

Цитат:
                        Предлагам да направим облог - всички
                        защитници на "Белене" и тези, които смятаме,
                        че проектът не е ефективен. Облог с цялото
                        си имущество. Ако се окаже ефективен, след 5,
                        или след 7 години, имотите на загубилата
                        страна да се конфискуват в полза на
                        държавата. И обратно. Аз залагам цялото си имущество.

От времето, когато Милко Ковачев беше
                        министър, ние го говорим това, което
                        днес се казва. В края на май 2008 г. Българският
                        енергиен форум внесе експертен
                        технико-икономически доклад до примиера
                        и президента за неясните на този етап
                        финансови и икономически параметри на
                        проекта. В него се прогнозира, че цената
                        на еленергията при най-оптимистични
                        допускания и благоприятни лихвени нива
                        ще е над 7,5 евроцента на квтч. Винаги
                        съм смятал, че този проект в един момент
                        ще спре. Молехме се това да стане на по-ранен
                        етап, когато са похарчени по-малко пари.

Това, което очаквам, е да се направи
                        обективна оценка от независим консултант.
                        Примерно - Световната банка да направи одит
                        и оценка на ефективността. Аз съм 100% сигурен
                        какво ще каже тя.

Хиновски не е случаен човек и не ръси лафове.
                        Прави суперуместно предложение-в червено.
                        и още -
                        http://www.capital.bg/show.php?storyid=706958
                        В Капитал има интервю с Богомил Манчев - собственик на "Риск инженеринг", която е консултант на проекта за АЕЦ "Белене". В предишно интервю той описва мястото си в енергетиката така: "Всеки министър, иска или не, трябва да се съобразява с "Риск инженеринг", защото ние имаме специалистите в бранша, опита в проектирането, в управлението на проекти".

В интервюто за Капитал Богомил Манчев защитава проекта АЕЦ "Белене", но между другото успява да разбие всички митове за проекта, които се поддръжаха години наред и с които се "рекламираше" проектът.

Разбитите митове:

Проектът е евтин, 4 милиарда евро

"Без държавна гаранция "Белене" може да достигне 9 млрд. евро", казва Богомил Манчев. С други думи, проектът струва 9 милиарда евро, а целта е голяма част от тези средства да бъдат прехвърлени на гърба на държавата и данъкоплатците чрез най-различни гаранции, субсидии, пряко изливане на сердства и др.под. трикове.

АЕЦ "Белене" ще произвежда евтина електроенергия

"Продажната цена през 2015-2016 г., когато централата ще е готова, ще бъде 6 евроцента за кВтч." казва Манчев. Толкова за евтината електроенергия. ПРЕДСТАВИ СИ ДОРИ ДА Е 6евроцента,колко ще бъде за крайния потребител.

Проектът е много сигурен и изгоден

Да ама не - дори неговите строители, руснаците, не искат да отпуснат финансиране за този проект без държавна гаранция от българското правителство. Ако вярват, че проектът е сигурен, защо искат държавна гаранция срещу рисковете? Ако проектът е изгоден, ще се намери инвеститор, който да инвестира без държавна гаранция (така се строят повечето ядрени централи в развитите страни).

И още:

В интервюто с Богомил Манчев също така разбираме, че цената на АЕЦ "Белене" ще се повиши спрямо заложената в договора. Обяснението - имало инфлация. Удобно се пропуска фактът, че през последните месеци цените на всякакви суровини, материали, горива и строителство паднаха драстично.

Има и още едно интересно твърдение на Богомил Манчев: "Основното оборудване се прави в Русия и цената му трябва да бъде увеличена според повишението на руската инфлация." Пропуска се фактът, че проектът се заплаща в евро - а не в рубли. Съответно, ако се взема инфлацията на руската рубла трябва да се вземе под внимание и драстичната обезценка на руската рубла спрямо еврото. И тогава проектът трябва да поевтинее, а не да поскъпва.

Богомил Манчев също така не се интересува от макроикономическите рискове от една голяма държавна гаранция за АЕЦ "Белене" - която може да удвои или утрои държавния и държавногарантирания дълг на страната. Може би (късогледо) си мисли, че една тежка криза в България ще остави неговия бизнес незасегнат.
                        http://milom.blog.bg/

Коментар

Стамболов-Ясни са магистратите, кандидати за шефове, свързани с Красьо
                          Магистратите са ясни ,но ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ не са ясни Стамболов ,които са имали връзка с Красьо черният?
                          Браво Мейси, всъщност това е далеч по-важния въпрос!!!
                          И това ще мине ...

Коментар

• Стамболов-Ясни са магистратите, кандидати за шефове, свързани с Красьо

Коментар

Божидар Димитров по тия изказвания от страна на Груевски ?!
                              Чети, мейси, за да се научиш на политика и дипломация...

Божидар Димитров: Македонският политически елит не желае влизането в ЕС и НАТО

29 октомври 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"

София. Одобрявам твърдата позиция, заета от българското правителство чрез Външно министерство, и на българския президент, по повод наистина крайно неприятните изявления на министър-председателя на Бившата Югославска Република Македония. Но те не ме изненадват. Знам отлично, от свои анализи на политическата обстановка в Повардарието и от многобройни неформални срещи с хора от македонския политически елит, че този елит наистина не желае влизането на Македония в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина.
                              По думите му – македонският политически елит абсолютно съзнателно създава всякакви препятствия пред влизането на Македония в тези две институции. „Най-лесният начин за това е като се предявят териториални и всякакви други претенции към съседните страни – България, Гърция. И Македония разчете, че тези страни ще гласуват против приемането на Македония в НАТО и Европейския съюз. Така те ще свалят от себе си политическата отговорност пред своите собствени избиратели и няма да бъдат виновни за отказа на ЕС и НАТО да приеме в редиците на своите членове и Македония. Сега, когато се очерта макар и малка възможност през декември Македония да получи поне дата за започване на преговорите, политическият елит в Скопие се уплаши и започнаха тези приказки и действия на Груевски, които изострят ненужно обстановката” – каза Божидар Димитров.
                              Това ,че агент Тервел е изразил лично мнение ,че македонските политици не желаят влизането в ЕС ,не мога да го нарека политика и дипломация от страна на същият.Интересно от къде е толкова сигурен ,че Македония не желае влизане в ЕС Божо?Аз пък съм чела в македонската преса друго ,че са си поставили за задача да влязат към Организацията на Северноатлантическия договор от 2009 г./но докато не си уредят въпрос заради неуредения спор с Гърция за името Македония това няма да стане вкл и за влизането в ЕС
                              http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_...a_mejdu_atina/
                              / и на Европейския съюз до 2013 година.
                              Ето линк ,че са почнали преговорите ЕС за присъединяване с Македония на 14.10.09
                              http://www.dnevnik.bg/evropa/razshir..._s_makedoniia/
                              The most serious doubt appeared after the absence of the Prime Minister Nikola Gruevski at the ratifying as well as with a view to the lack of valid information about what Macedonia has gained or lost. Най-сериозно съмнение, появило се след отсъствието на министър-председателя Никола Груевски по ратифицирането, както и с оглед на липсата на валидна информация за това, което Македония е придобило или изгубени. Това е срам председателя Георге Иванов да подпише указ за споразумение от неговия кабинет, в чужбина - в хотелска стая или в лоби за ВИП гости от летището, на път от Турция за Израел. It got worse when the agreement was sent with a special flight as if Macedonia is at war and the world peace is depending on it. Той има по-лошо, когато споразумението бе изпратено със специален полет, с Македония, ако е във война и за световния мир е в зависимост от това.
                              С това ратифициране на границите на Македония същите няма да могат да имат претенции както писах по долу след 100годишното изтичне на Букурещкия мирен Договор (1913)За това е и този шум според мене.
                              И за финал до тук един цитат от Божо от оно време: "Аз не смятам, че към Европейския съюз и военната му структура НАТО трябва да вървим сгънати надве в кръста, с тубичка вазелин в ръка и с угодническо благодарствен поглед в очите". Вестник „Монитор“ 1 януари 2003.
                              А сега да видим агент Гоце какво е казал?
                              В отговор българския президент посочи, че думите на Груевски са „недопустими". Още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС, изтъкна държавният глава. Искам да припомня още по-твърдо онова, което казах в началото на годината - Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на самия ЕС, подчерта Първанов.
                              Той категорично заяви, че „българската подкрепа за македонското членство в Евросъюза не е безусловна".
                              По думите му тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции.
                              България е готова да подкрепи членството на Македония в Европейския съюз, но това предполага да се изостави езика на омразата и загатнатите претенции.
                              Това заяви от своя страна заместник външният министър Марин Райков, който е в делегацията, придружаваща българския президент Първанов в Австралия.
                              http://news.ibox.bg/news/id_1562811358
                              Грам дума не е казал агент Гоце за "егейци, вардарци, пиринци", само мрънка за някакви териториални претенции. цитирам едно много точно мнение с което и аз съм съгласна а то е:,,За един страничен наблюдател това си е индиректно признаване на претенциите за македонско малцинство. Да беше споменал, че с приемане на БЮРМ в ЕС, Българите най накрая ще са обединени и да им го беше върнал тъпкано, обаче нашият пишман историк и пишман държавен глава само размахва пръст без конкретика. Кога ще дойде време да го махаме тоя смешник?''

Коментар

• Ясни са магистратите, кандидати за шефове, свързани с Красьоhttp://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/29/806543_iasni_sa_magistratite_kandidati_za_shefove_ svurzani_s/

Висшият съдебен съвет (ВСС) оповести всички имена на кандидатите за шефове в системата, които са контактували с "черничкия Красьо с ланците".

Коментарът на министъра на правосъдието Маргарита Попова, след като чу имената, беше:"Аз съм смутена и огорчена."

А контактувалите с Красьо са:

Генко Драгиев (зам.-председател на Военния съд в София) - кандидатствал за шеф на Софийския военно-апелативен съд, имал две лични срещи и девет разговора с Красьо

Димитър Захариев (зам. окръжен прокурор на Плевен) - кандидат за окръжен прокурор на Плевен, провел 104 разговора с Красьо

Ангел Панков (зам. окръжен прокурор на Пазарджик) - кандидат за окръжен прокурор на Пазарджик, 19 разговора с Красьо

Тодор Тодоров (председател на Районен съд - Шумен) - кандидат за шеф на окръжния съд в Шумен, лични срещи и пет разговора с Красьо

Петър Василев (прокурор в окръжна прокуратура в Стара Загора) - кандидат за шеф на окръжна прокуратура в Стара Загора, две лични срещи и 11 разговора с Красьо

Петър Мидов (прокурор в окръжна прокуратура - Хасково), кандидат за шеф на окръжна прокуратура - Хасково, две срещи и два разговора с Красьо

Йордан Иванов (прокурор в апелативна прокуратура - Бургас) - кандидат за зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура, три лични срещи и 22 телефонни разговора с Красьо

Румен Лазаров (шеф на окръжния съд в Плевен) - кандидат за втори мандат, няма засечени негови разговори, но е признал, че познава Красьо и общува с него.

Към тези имена се прибавят вече подалите оставка шеф на апелативния съд в Бургас Дора Чинева, окръжният прокурор на града Ангел Ангелов, шефът на районния съд в Несебър Пламен Найденов, зам.-ръководителят на апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев и апелативният прокурор на Пловдив Андрея Атанасов. По данни на главния прокурор общата бройка на успелите и неуспелите кандидат за шефове, контактували с Красьо, трябва да 14 души. Очакваше се в списъка да бъде огласен бившият председател на окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов, но не стана ясно защо името му не беше съобщено.

Шефът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев заяви, че съветът има капацитет и законова възможност да накаже всички, ако установи, че са нарушили етичните правила. А всяко нарушение на етиката, което е станало известно на обществото, води до уронване на престижа на системата, подчерта той.

По закон за уронване на престижа на съдебната власт наказанието е уволнение. Още миналата седмица ВСС призова всички, замесени с Красьо, сами да си подадат оставките.

Коментар

Working...
                                X