Първоначално изпратено от barbaron
Разгледай мнение
Как да не им завидиш на рашистите 


------------------------
Забранената добавка трансглутаминаза, известна като „лепило за месо“, отново е открита масово в извара, колбаси и наденици от руски производители, пише Shot. По-специално, микробна трансглутаминаза е открита в продуктите на „Русмолпродукт“, изварата „Време Му“ и изваровата маса със султани „Курско мляко“. Сред месните продукти добавката е открита в наденици от ООО „Кузминки“ и варена наденица с мляко от петербургската марка „Анком“. Пробите са взети във веригата магазини „Светофор“, но горепосочените продукти се продават и в други магазини.
Роспотребнадзор и Росселхознадзор започнаха масово да откриват трансглутаминаза в хранителни продукти през последните три години. Добавката променя структурата на протеините и се използва за увеличаване на обема на продукта. Тя също така дава възможност да се намали производственият цикъл 10 пъти и да се спестят средства от естествени закваски. През 2023 г. са открити 25 случая на употребата ѝ, което е два пъти повече, отколкото през 2022 г., а през първите шест месеца на 2024 г. добавката е открита в 28 проби. Най-често добавката е била използвана при производството на колбаси, наденици и извара. Открита е също така в продукти от птиче месо и бебешки храни.
Микробната трансглутаминаза не може да се използва законно в хранителната промишленост, тъй като този ензим е забранен в Русия от 2020 г. Той не може да се използва и в Евразийския икономически съюз (ЕАИС). В същото време разпространението на добавката не е ограничено по никакъв начин - тя е в свободна продажба. Олег Павлов, ръководител на Обществената инициатива на потребителите, заяви, че поради действащия мораториум върху проверките на малки и средни предприятия, контролните органи не могат ефективно да контролират разпространението и употребата на тази добавка. „В резултат на това практиката за разпространение на забранения ензим на пазара и добавянето му в хранителни продукти е станала почти повсеместна и неприкрита“, каза Павлов.
Според него консумацията на продукти с „месно лепило“ представлява заплаха за човешкото здраве. По-специално трансглутаминазата увеличава риска от бактериално замърсяване и заболявания, предавани по хранителен път. Тя е особено опасна за хора с отслабена имунна система, хранителни алергии, стомашно-чревни заболявания, чувствителност към глутен или целиакия. Освен това високата консумация на преработено месо увеличава риска от колоректален рак и сърдечносъдови заболявания.



------------------------
Забранената добавка трансглутаминаза, известна като „лепило за месо“, отново е открита масово в извара, колбаси и наденици от руски производители, пише Shot. По-специално, микробна трансглутаминаза е открита в продуктите на „Русмолпродукт“, изварата „Време Му“ и изваровата маса със султани „Курско мляко“. Сред месните продукти добавката е открита в наденици от ООО „Кузминки“ и варена наденица с мляко от петербургската марка „Анком“. Пробите са взети във веригата магазини „Светофор“, но горепосочените продукти се продават и в други магазини.
Роспотребнадзор и Росселхознадзор започнаха масово да откриват трансглутаминаза в хранителни продукти през последните три години. Добавката променя структурата на протеините и се използва за увеличаване на обема на продукта. Тя също така дава възможност да се намали производственият цикъл 10 пъти и да се спестят средства от естествени закваски. През 2023 г. са открити 25 случая на употребата ѝ, което е два пъти повече, отколкото през 2022 г., а през първите шест месеца на 2024 г. добавката е открита в 28 проби. Най-често добавката е била използвана при производството на колбаси, наденици и извара. Открита е също така в продукти от птиче месо и бебешки храни.
Микробната трансглутаминаза не може да се използва законно в хранителната промишленост, тъй като този ензим е забранен в Русия от 2020 г. Той не може да се използва и в Евразийския икономически съюз (ЕАИС). В същото време разпространението на добавката не е ограничено по никакъв начин - тя е в свободна продажба. Олег Павлов, ръководител на Обществената инициатива на потребителите, заяви, че поради действащия мораториум върху проверките на малки и средни предприятия, контролните органи не могат ефективно да контролират разпространението и употребата на тази добавка. „В резултат на това практиката за разпространение на забранения ензим на пазара и добавянето му в хранителни продукти е станала почти повсеместна и неприкрита“, каза Павлов.
Според него консумацията на продукти с „месно лепило“ представлява заплаха за човешкото здраве. По-специално трансглутаминазата увеличава риска от бактериално замърсяване и заболявания, предавани по хранителен път. Тя е особено опасна за хора с отслабена имунна система, хранителни алергии, стомашно-чревни заболявания, чувствителност към глутен или целиакия. Освен това високата консумация на преработено месо увеличава риска от колоректален рак и сърдечносъдови заболявания.
Коментар