Първоначално изпратено от segato
Разгледай мнение
По принцип във въпросните, та и в България ако имаш пари здравеопазването ще ти е по-добро. Ако разчиташ на здравна каса си е мъка навсякъде.
Даже дори и по здравна каса в БГ здравеопазването е по-добро от доста места в Западна Европа.
Проблемът е, сериозните дисбаланси. В София и още 2-3 големи града имаш добри доктори, добри клиники и пр. Даже и частни с добри цени. Съответно в малките градчета си е мега зле.
Лятото ми се заби един кърлеж и го видях в 23.00 часа вечерта и къде да отида в една голяма частна болница, която има денонощен платен спешен кабинет. Без чакане в 23.30 ми го извадиха за има няма 5 минути и ми дадоха указания какво да правя по нататък и всичко това за 30 лв. Щото съм в голям град или близо до такъв. Ако си някъде по-далеч просто забрави нали да намериш спешна медицинска помощ.
Кажи ми на колко места в чужбина посред нощ ще ти обърнат внимание и колко ще ти струва и колко ще се поеме от здравната ти застраховка и колко ще платиш ти.
Престъпността е изключително ниска, но в някои села има много сериозна битова престъпност, на други места където не останаха хора - изобщо няма престъпност. В градовете сами момичета се разхождат посред нощ или има деца през лятото до полунощ играят или карат колелета. Или сами ходят на училище и се връщат. И там по-вероятно е да ги блъсне кола като си зяпат в телефоните, отколкото някой да го набие и да му вземе телефона, което се случва доста по-често в градовете в Западна Европа.
Образованието пак зависи. Сега модерните науки и технологии ги има на малко места в топ университети. За тях няма две мнения. Струва си там да се учи. Ама ако се забиеш в някой среден ВУЗ на Запад, то по-добре тука в СУ-то или ТУ-то.
Иначе тука мен ме дразни занемарената инфраструктура, мръсотията почти навсякъде се търкалят разни пластмасови бутилки, кенчета и опаковки от кроасани - алуминиеви или найлонови, мръсния въздух в градовете особено зимата.
И пак стигаме до дисбалансите - центровете на големите градове са ОК, обаче повечето квартали (не само крайните) са си зле наистина.
Коментар