Първоначално изпратено от kubrat
Разгледай мнение
Бая сложен алгоритъм си заформил! Прицелите са комплексни, пък дори и далечни. Подобен начин на разсъждение и действие са принципно възможни, но моята субективна трактовка е, че Русия не би си правила труд чак дотам с подобни сложни схеми със съмнителен резултат, когато насреща е точно България.
Последното не значи, че искам непременно да опонирам. Забелязвам теза, мисъл, желание за мотивиране и аргументиране, констатирам отношение и страст, ако щеш, та по тази причина съм на принципа на Волтер: Аз може да не съм съгласен с теб, но съм готов да се боря, за да имаш право да изкажеш мнението си! Смислово така звучеше, не дословно, де!
Тия дни прочетох (или чух??) някъде за отношението Русия - България като за отношение между мечка и бълха

Искам отново да споделя, че аз не зададох реторичен въпрос относно верността или неверността на твърдението на Захарова, а далеч повече се зачудих за причините за неговото изричане и субективно твърдя, че това е направено нарочно и подготвено. Малка скоба за вярно/невярно: В един по-общ исторически, военен и геостратегически ракурс, изказването има някакви основания. На по-делнично ниво какво можем да кажем?! Определено е имало хора, кръгове, които още през 1941 г. са знаели (били са дълбоко убедени) кой ще спечели войната. Други вече по-широки кръгове са се присъединили към тях през началото на 1943 след Сталинград, а пък малко по-късно след Курск нещата стават пределно ясни за непредубедените. Освен при неочаквани развития, обрати, които не могат изначално да бъдат изключени (примерно атомно оръжие и ракети). Това не променя обстоятелството, че най-широки кръгове от българското общество се включва в борбата за спасяване на българските евреи и тази борба се довежда до успешен край, като всеки е с някакъв принос: като се почне от царя и семейството му, БПЦ, определени кръгове на просветени, националнопатриотични политически елити, до представители на обикновения народ. И тази битка не е била нито лесна, нито безопасна. И българският принос е световно признат.
С огорчение може да се каже, че в чисто цивилизационен и културен план безспорните български достижения не са чак толкова много, а доколкото ги има, те не са чак толкова известни, за съжаление. А пък през последната година това е втори удар, който иде от Русия, по едно такова сериозно българско достижение. При спасяване на евреите може да се говори за хуманно, човешко достижение с политически и исторически измерения. Да си кажа честно, на мен лично ми стана по-неприятно кагото разбрах, че българската азбука е била създадена на македонските земи.
Е, вероятно има и такава линия на разсъждения: каквото повикало, такова се обадило! Често от наша територия по отношение на Русия могат да се чуят зли и агресивни приказки.
Ето, пак се връщам на причината за изричане на тези думи от Захарова. Допълвам, каква е действителната причина за вършене на нещо, което основно цели да засегне и обиди. Борба за историческата истина в едно действие, което е по същество оперативна изява по външнополитически въпроси. Не, не става дума за борба за историческата истина.
Тук все пак е редно за се каже, че напълно разбираемо руснаците ги боли за оскверняване на паметниците на съветската (в този случай) армия и че посягането на паметници е отвратително действие.
Аз разбрах със закъснение, че оскверняването е било съпроводено и с антисемитски лозунги. И до този момент не знам какви точно, но каквито и да са, това си е пак едно отвратително действие.
Не ми се иска да мисля, че в думите на Захарова се крие един жлъчен подтекст: Какво ли пък толкова въобще сте направили вие (българите) като хората?! Проглушихте света с воплите за великата хуманност на българския народ, но ето я на практика колко струва тази ваша хуманност! Вижте се добре!
Има един особен политически аспект и резултат, когато и доколкото големият започне да се заяжда с малкия. И това е, че заяждането легитимира и прави засилен интереса към малкия.
В този частен, политически ракурс аз (въпреки негативното изживяване) не съм чак толкова против президентът Путин и говорителката Захарова да се заяждат с България. Това е действен начин светът да разбере, кой е дал кирилицата и кой народ (измежду малкото) е спасил своите евреи от нацистките камери.
Коментар