IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Ей, ама ти по някаква причина наистина много държиш да спорим!
    Аз по-скоро не си падам по тази дисциплина в писмен вид.

Да, не каза директно - златото е пари, но каза нещо по-лошо
    Смислово беше, че е високо или достатъчно ?? ликвидно, като едновременно пледираше пак смислово, че и рискът е незначителен, когато не се налага да го дадеш на съхранение някому другиму. Може и някоя думичка да бъркам, извини ме, не обичам да ровя назад и тесногръдо да соча с пръст.

Самата приказка тръгна от завишените руски покупки и очевидното съранение някъде из трезорите на рцб.
    Е, как ти се връзва тук ликвидността и липсата на рискове? Не говоря за риск да го свият от трезора.
    Уж не държиш да спориш , ама не спираш да пишеш хиляди думички.

За съжаление от всичкото написано от теб така и не разбрах , кои актив според теб е по-добър за съхраняване на стойността за дълги периоди от време ?

И да продължавам да твърдя че златото е актив с добра ликвидност и че риска от притежание на злато във собствен трезор е много по малък от притежаване на чужди дългови ценни книжа ......... при който винаги има риск от неизплащане по обективни и субективни причини или обезценка.

Явно си на друго мнение но за съжаление до сега не прочетох нито един смислен аргумент които да ме убеди че си прав .....

Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от Жан Бет Разгледай мнение

Стига ми да го запомниш.
      Като чуеш друг път даже само намек за това, ше се замислиш... Може би.
      Е казах че ти верваме.
      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

Няма начин да не ти верваме.
        Стига ми да го запомниш.
        Като чуеш друг път даже само намек за това, ше се замислиш... Може би.

Коментар

(щото тогава започнаше фейк-вълната и вече го усещах)
          Първият признак, който ми я подсказа, беше похватът "цитиране в кръг":
          Бум-новина! Както каза еди-кой си сайт...
          Отивам на еди-койсия сайт - той ме препраща към трети. Третият - към четвърти. И, най-накрая, седмият-десетият ме праща към първия. Смях в залата
          И така новина има, а източник няма. И на който и сайт да влезеш в кръга - същата работа, кръг без източник. Пробвах да определя по време на публикация, кой пръв от кръга е публикувал, но и там някак се бяха изхитрили, та не можеше да се разбере.
          А пък, сещате се, обикновеният ползвател ще стигне най-много до третия сайт (ако въобще тръгне) и ще се откаже, предполагайки на доверие, че все някъде има източник. Но батко ви Жан не е обикновен ползвател, батко ви Жан е куче!
          ​​​​​
          Last edited by Жан Бет; 04.04.2019, 17:17.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

Не помня че съм твърдял някъде че златото е пари към момента.

Твърдението ми е че човечеството за хилядите си години съществуване не е измислило по добър актив за съхраняване на стойност......

Явно си на друго мнение , затова е хубаво да посочиш актива и с какво превъзхожда златото в тази му функция?
            Ей, ама ти по някаква причина наистина много държиш да спорим!
            Аз по-скоро не си падам по тази дисциплина в писмен вид.

Да, не каза директно - златото е пари, но каза нещо по-лошо
            Смислово беше, че е високо или достатъчно ?? ликвидно, като едновременно пледираше пак смислово, че и рискът е незначителен, когато не се налага да го дадеш на съхранение някому другиму. Може и някоя думичка да бъркам, извини ме, не обичам да ровя назад и тесногръдо да соча с пръст.

Самата приказка тръгна от завишените руски покупки и очевидното съранение някъде из трезорите на рцб.
            Е, как ти се връзва тук ликвидността и липсата на рискове? Не говоря за риск да го свият от трезора.

Явно сме на различно мнение!
            Затова пък аз мога ли да ти върна въпроса, защото потроших вече няколко часа и не мога да намеря графика за позитивните промени в лихвата на златото
            И още ... миналата година е имало рекордни покупки с основен (да предположим) мотив запазване на стойност. А във времето преди миналата година очевидно е имало някакъв друг период, в рамките на който е имало по-добри алтернативи за съхраняване на стойност?? Значи, въпреки всичко все пак човечеството е измисляло разни работи.

Динамична е картината.
            И пак се връщам в началото. Аз подхвърлих онази реплика и въпроса към теб поради съвсем друга причина. Причината беше, че имам известни подозрения, че основният мотив за завишените покупки на злато е друг, но практически въобще не развих тази посока на разсъжденията си.
            Намекнах и спрях. От отговора ти усетих, че няма база за развиване на разни голи хипотези. Допълнително се оказа, че единствените колеги, които въобще обърнаха внимание на темата (ти и Гросс) изповядвате коренно различни икономически възгледи от моите по този частен въпрос.

Давай, че да приключваме сесията

Коментар

Преди десетина години ли беше... четох една статия от уважавани западни икономистофинансисти и журналисти от сферата, критична статия за ФЕД. Там в частност се говореше за случай на върнато на ФЕД количиство злато, купено от Китай. Китайците проверили 4-5 кюлчета, и три от тях се оказали волфрамови, покрити с няколко милиметра злато.
              Стигнах и до автора, пръв публикувал този факт - уважавана английска финансистка, член на разни международни комисии, например.

Не помня имената, загубил съм и препратката отдавна, но, понеже информацията за мен беше бомбастична, най-скрупульозно проверих авторите и изданията, в които пишат (щото тогава започнаше фейк-вълната и вече го усещах) - бяха сериозни уважавани автори и издания, вервайте ми.
              Няма начин да не ти верваме.

Коментар

Сега ще ти кажа и основния недостатък на златото: Че федералния резерв не може да се научи да го печата.
                Преди десетина години ли беше... четох една статия от уважавани западни икономистофинансисти и журналисти от сферата, критична статия за ФЕД. Там в частност се говореше за случай на върнато на ФЕД количиство злато, купено от Китай. Китайците проверили 4-5 кюлчета, и три от тях се оказали волфрамови, покрити с няколко милиметра злато.
                Стигнах и до автора, пръв публикувал този факт - уважавана английска финансистка, член на разни международни комисии, например.

Не помня имената, загубил съм и препратката отдавна, но, понеже информацията за мен беше бомбастична, най-скрупульозно проверих авторите и изданията, в които пишат (щото тогава започнаше фейк-вълната и вече го усещах) - бяха сериозни уважавани автори и издания, вервайте ми.

Коментар

Обаче, "от как свят светува" се е свършил за зла беда в един период през миналия век и златото вече не е пари
                  Не помня че съм твърдял някъде че златото е пари към момента.

Твърдението ми е че човечеството за хилядите си години съществуване не е измислило по добър актив за съхраняване на стойност......

Явно си на друго мнение , затова е хубаво да посочиш актива и с какво превъзхожда златото в тази му функция?

Last edited by markov; 04.04.2019, 16:15.

Коментар

Аз съм прагматик и фактите са следните : от как свят светува златото е стандарт за богатство и съхраняване на стойност.

И сега тук-таме намират разни закопани иманета и учудващо се оказва че винаги са в ценни метали или скъпоценни камъни........как пък един път не намериха някое закопано имане в книжни пари

Сега ще ти кажа и основния недостатък на златото: Че федералния резерв не може да се научи да го печата.
                    Е-еееееееееееее! Ей-така обичам!
                    Тук съм съгласен!

Обичам нещата, които са важни и ценни "от как свят светува" - любов, красота, формите на жената и златното богатство

Обаче, "от как свят светува" се е свършил за зла беда в един период през миналия век и златото вече не е пари

Коментар

Не ме обиждаш, просто имаме затруднения да уеднаквим честотите .
                      Говорим за различни неща.
                      Честотите са индивидуални неща, не е казано да са еднакви.

Но историята е една и съща независимо от тълкуването и. Аз съм прагматик и фактите са следните : от как свят светува златото е стандарт за богатство и съхраняване на стойност.

И сега тук-таме намират разни закопани иманета и учудващо се оказва че винаги са в ценни метали или скъпоценни камъни........как пък един път не намериха някое закопано имане в книжни пари

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

Златото е истински пари още от дълбока древност.Това че банкерите на Венеция и Генуа са го заменили с хартишки нищо не променя.Историята
                        показва ,че една империя пропада когато си загуби златото.
                        Гросс, уважавам правото ти на мнение.
                        Намекнах, че в темата за златото вече съм водил подобни спорове и окончателно съм се отказал от тях.
                        Не искам да нараня ничии чувства и вярвания чрез субективните си мнения.
                        Ти мислиш така.
                        Аз мисля различно.
                        Чудо голямо!

Коментар

Не искам да те обидя ама хич не си наясно по темата.
                          Нямам сантимент към златото , но реалността е такава. Ако можеш сам си направи изводите на база на следния факт:

20,67 долара е цената на 1 трой унция злато през 1890 година

1 293,35 долара е цената на 1 трой унция злато ДНЕС.

Поскъпнало е само Шейсет и няколко пъти за периода..........

Не ме обиждаш, просто имаме затруднения да уеднаквим честотите .
                          Говорим за различни неща.

Само да споделя, че с изтъкването на някакви номинални цени в периода от 1890 до 2019, в рамките на който период има едни много знакови събития и обстоятелства: вкл. но не само
                          - принудително изкупуване на злато до 1933,
                          - златен стандарт 1934,
                          - Бретън-Уудс - 1944,
                          - речта на Никсън 1971,
                          - кризите и петро (евро)доларите,
                          - та чак до модерните QE,
                          всъщност нищо не се доказва и дори не знам защо си ги написал тези работи.

Хич дори не е важно.
                          Просто подхвърлих една реплика на публикувана от теб статия.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

А пресметнато в рубли за последните трийс години е поскъпнало има-няма дестина хиляди пъти.

Изчисли го 2000 т колко хартишки правят!!!!Във форт Нокс колко тона са артисали?

Коментар

Не искам да те обидя ама хич не си наясно по темата. Нямам сантимент към златото , но реалността е такава.

Ако можеш сам си направи изводите на база на следния факт:

20,67 долара е цената на 1 трой унция злато през 1890 година

1 293,35 долара е цената на 1 трой унция злато ДНЕС.

Поскъпнало е само Шейсет и няколко пъти за периода..........

А пресметнато в рубли за последните трийс години е поскъпнало има-няма дестина хиляди пъти.

Коментар

• Click image for larger version

Name:	56485597_2406875079324209_3499906993391403008_n.jpg
Views:	1
Size:	93.5 КБ
ID:	3456839

Лъвовете били свършили , останали били само грух

Коментар

Working...
                                X