Първоначално изпратено от Selena2024
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да си говорим за жени. Какво искат жените ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Не, не, абсурдно е. Лошото е, че няма статистика за това нещо - никой не знае кой къде е отишъл. Ей така, паднаха оградите и хората хукнаха безстопанствени. Началото на 90-те е погубило много народ, защото стресът е бил голям. Тия, които са оцелели, по-късно са развили тежки патологии заради него и са си отишли. Няма как 33% да хукнат в емиграция, такава емиграция граничи с великото преселение. Ирландците в големия глад не са избягали толкоз много. Тук - гаражче, мазенце, кисело зеле, откраднеш от комшията ток - преживявало се е някак.
Цели села са изнесени в Гърция и Испания. Никой научно не е проследил тези процеси, а е добре да се знае кой кога и защо заминава.
Испанците по време на завладяването на Америка правят специални регистри, брат, говоря ти за XV-XVIти век - “регистрите на индиите” и се знае до ден днешен кой кога и защо заминава. Наскоро на една сватба в Северна Испания попадам на някакъв американец в нашето хотелче, който по тези регистри си проследи четири века родословие.
Ние само вдигаме рамене. Това ако го хване някой антрополог си е златна мина за докторат. После отношенията диаспора-метрополия са супер важни.
Дано доживея да узреем до този момент и да има политики за тези процеси.Last edited by Selena2024; 10.01.2025, 21:36.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Бейби бум,ама не и в България. От момента ,в който българките са можели да контролират забременяванията си раждаемостта рязко спада.От коефициент на раждаемост 40 през 1920 г до 20 през 1940г.Сега е около 9,ама това се дължи на факта,че населението е много застаряло и все по-малко са потенциалните родилки.
Населението се е увеличило,щото е нараснала продължителността на живота и затворените граници.Не случайно Япония и Южна Корея са с ниска раждаемост от много години пък населението не намалява. Това е така,щото се е увеличила продължителността на живота.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
Ти не мислиш ама сложи Европа, САЩ и Канада плюс Австралия и горе долу излиза бройката.
Отделно много народ измря и за жалост в голяма мизерия. Сега, гледам е живнала раждаемостта, което е добър знак.
- 1 like
Коментар
-
Раждаемостта е била на границата на възпроизводството, имало е бейби бум след войната както навсякъде, макар че ние не сме участвали осезаемо в нея. Но в началото на века сме били 4 милиона, за да стигнем в края на 80-те девет милиона. Емиграцията е не повече от неколкостотин милиона, няма милиард. Милиардите са за оправдание на демографската катастрофа, в която се намираме сега. По време на комунизма е имало усещане за безметежност и стабилност, осигурявани от пропагандата, пък и от условията донякъде, макар и изглеждащи днес по-смешни или по-примитивни. Днес витае призрака на Свети Незадоволений, който опразва главите ни и смачква душите ни.
Населението се е увеличило,щото е нараснала продължителността на живота и затворените граници.Не случайно Япония и Южна Корея са с ниска раждаемост от много години пък населението не намалява. Това е така,щото се е увеличила продължителността на живота.Last edited by mirodes; 10.01.2025, 17:45.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Не повече от 1.5 милиона са емигрантите.Половината цигани и турци. Доста се преувеличават нещата.
Колкото до раждаемостта тя си зависи и от манталитета. И по времето на комунизма не беше много висока.Аз съм учил в няколко училища и някъде нямах съученици с повече от две деца в семейството.
- 1 like
Коментар
-
Не мисля, че има три милиона емиграция. Къде е тази мощна диаспора, ако имаме толкоз много емигрирали? Просто хората измряха, раждаемостта спадна рязко и един куп хора се изнесоха, но не и три милиона. Но има и друго - охолството води до демографски срив, защото човек започва да си се занимава предимно със себе си и така се самоизключва от еволюционната верига. Такива опити са правени с мишки и резултатът е катастрофален. Оказва се, че при по-неблагоприятни битови и житейски условия интензитетът на човешката енергия е далеч по голям. Както при костната система - ако не ги натоварваш костите непрекъснато, започваш да губиш костна маса.
Отделно много народ измря и за жалост в голяма мизерия. Сега, гледам е живнала раждаемостта, което е добър знак.Last edited by Selena2024; 10.01.2025, 17:31.
- 1 like
Коментар
-
Бойлера беше чешит и половина, но на мен най-ми липсва Пиперков с неговия тиций и знайни и незнайни римляни в безкрайния пантеон на римското право. Куриозно, без приравняване испанците ми признаха само неговия изпит. Починал 2013 г. случайно разбрах от фейса. Духовит и интелигентен.
Иначе чешити имаше всякакви.
Една жена превежда от английски при Жоро Любенов редовно. Тя е към 70 г, но е страхотен професионалист, уникална дикция, тембър и златен глас. И по време на коронацията на Чарълс отново превеждаше. Млад човек ако го прави, няма да е толкова сполучливо.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
В началото на милениума Владо Бойлера (лека му пръст) казвал на студентите:
"Опошле народа!".
А друга възрастна преподавателка казвала на селските момчета: "Първо се научи да говориш и тогава идвай на изпит!" или
"Колега, така адвокат не се става, следващият път!". И го къса.
Куриозно, без приравняване испанците ми признаха само неговия изпит. Починал 2013 г. случайно разбрах от фейса. Духовит и интелигентен.
Наскоро се разхождам из мадридския археологически музей и попадам на каменна плоча със следния надпис: Еди кой си се оплаква на управителя на областта от жената на друг древен римлянин, която от ревност убила една бременна от мъжа ѝ робиня. Човекът си искаше обезщетението за два мъртви роба - и се сетих за Пиперков и колоритните му семинари.
Иначе чешити имаше всякакви.
Last edited by Selena2024; 10.01.2025, 17:27.
Коментар
-
Не мисля, че има три милиона емиграция. Къде е тази мощна диаспора, ако имаме толкоз много емигрирали? Просто хората измряха, раждаемостта спадна рязко и един куп хора се изнесоха, но не и три милиона. Но има и друго - охолството води до демографски срив, защото човек започва да си се занимава предимно със себе си и така се самоизключва от еволюционната верига. Такива опити са правени с мишки и резултатът е катастрофален. Оказва се, че при по-неблагоприятни битови и житейски условия интензитетът на човешката енергия е далеч по голям. Както при костната система - ако не ги натоварваш костите непрекъснато, започваш да губиш костна маса.
Колкото до раждаемостта тя си зависи и от манталитета. И по времето на комунизма не беше много висока.Аз съм учил в няколко училища и някъде нямах съученици с повече от две деца в семейството.Last edited by Andi11; 10.01.2025, 17:22.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Факт. Бурни времена бяха и да влизаше се трудно и излязоха качествени кадри. С това СУ тука ги бия на чужд терен вече сума ти години…е и с още много учене и още един университет, но основата е СУ и е бетон.
В началото на милениума Владо Бойлера (лека му пръст) казвал на студентите:
"Опошле народа!".
А друга възрастна преподавателка казвала на селските момчета: "Първо се научи да говориш и тогава идвай на изпит!" или
"Колега, така адвокат не се става, следващият път!". И го къса.
- 1 like
Коментар
-
Дано не си прав. За три милиона емиграция мога точно да ти кажа как оцеляха.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
"Право" в СУ беше много престижно. Влиза се трудно, но после печелиш много.
През 90-те години бяха романтични и бурни времена, свързани с младостта, промяната и свободата.…е и с още много учене и още един университет, но основата е СУ и е бетон.
Коментар
-
Евгич, ти пак ли се отплесна? Не можа ли да кажеш, че момичето сигурно е много хубаво, след като момчето изглежда така добре? Ако момче и момиче идват насреща ти, първо в пакета ще се вгледаш, а не в циците. Сбъркана работа, да знаеш.
Относно коментара ти за демографията, има 2 милиона българи в чужбина, също и бесарабски българи и стари емигранти. Трябва да се помъчим да ги привлечем обратно и това да бъде държавна политика. Отделно, сам знаеш, че има много хора сами в активна възраст, които не са семейство, но са домакинство от 1 човек.
Коментар
-
Не съм остроумен, ами се чудя как дъртите пергиши от соца са успели да оцелеят. Били сме почти девет милиона тогава срещу едва шест днес. Струва ми се, че утрешните пергиши ще разказват как са живели в охолство, а математическият резултат в сравнителната част е пълна катастрофа.
Коментар
Коментар