If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ти можеш ли да опишеш физическият процес на каране на колело и защо не падаш от него? Ако не можеш, значи ти просто сляпо вярваш в някакви си физични закони които са описани от някакви авторитети и които малко хора могат да обяснят.
Можеш ли да опишеш гравитацията? Защо не вземеш да я тестваш - отиди от някоя висока сграда, напиши си молитвата на какъвто искаш език към когото искаш бог и религия и скочи. Аз ти гарантирам че при сблъсъка ти със земната повърхност, ще представляваш любопитна гледка. Представяш ли си! Дори не можеш да я видиш или усетиш гравитацията. Чудо! Магия! Само кажи къде да проседим експеримента, ще го снимаме и опиша подробно като "въображаемите приятели" vs. Gravity
Вярвам им на физичните закони, не виждам какъв е проблемът? След като Всемогъщият бог е определил в цялата Вселена материята и енергията безотказно да следват едни и същи закони, да не мислиш, че някаква молитва би могла да го накара да размисли и да ги отмени, защото ще реши, че аз съм много специален
Ти можеш ли например сега на момента да ми опишеш Теорията на относителността в уравнения и научно издържани разяснения?
На момента не мога, но в един предходен момент съм можел. Което за мен е достатъчно. Но въпросът не е в познаването на конкретни раздели на науката, а в научния метод. Фактът че задаваш подобен въпрос означава, че методът ти се струва сравним с религия. Вероятно за по-голямата част от населението е същото - и едното и другото водят до напълно неразбираеми чудеса.
Toва може да го каже единствено някой, който изобщо не разбира как работи науката. Светът е пълен с подобни невежи, от една страна заради куцащо образование, но най-вече заради нисък мозъчен капацитет. И после се чудим защо креационистите настояват в училище да се учи и тяхната "теория".
Естествено говоря за наука, а не за новите либерални псевдо-науки, които по нищо не се различават от религии.
Наука и религия имат много повече допирни точки, отколкото мислиш.
Ти можеш ли например сега на момента да ми опишеш Теорията на относителността в уравнения и научно издържани разяснения? Ако не можеш, значи те представляват за теб обект на вяра в авторитет, който е написал разни неща в една книга, които претендират за адекватно представяне на релността, както и на широка мрежа от институции, които ги подкрепят. За огромното мнозинство полуобразовани обикновени хорица, това си е чиста религиозна вяра - те нямат представа от по-сложна физика. Да уточня, че и аз принадлежа към тези хора
Особено през тази година, а и от по-рано науката значително заприлича на религия. Всички говорят за "вяра във вируса", "вяра в маските", "вяра в мерките".
науката не се различава по нищо - тя е съвременната религия.
Toва може да го каже единствено някой, който изобщо не разбира как работи науката. Светът е пълен с подобни невежи, от една страна заради куцащо образование, но най-вече заради нисък мозъчен капацитет. И после се чудим защо креационистите настояват в училище да се учи и тяхната "теория".
Естествено говоря за наука, а не за новите либерални псевдо-науки, които по нищо не се различават от религии.
Равновесие, съгласен съм, че вероятно повечето силно религиозни хора бутат масло, но науката не се различава по нищо - тя е съвременната религия. Отликите са основно в спектъра на отклоненията.
Ако в една ситуация като сегашната хората започнат да се обръщат към религията и психологията, това означава че науката го е закъсала здраво.
Иначе си прав за науката като съвременна религия. Но най-тъпото в цялата история е, че с всяко следващо откритие човекът все повече си въобразява, че може да управлява и да се меси в работата на природата такава, каквато е. За което плаща скъпо, но не се отказва, а продължава с осирането. Специално Бай Пешо ги е обяснявал много тия неща.
В едно от ''елитните'' Софийски училища след положителен тест на дете и карантиниране на класа са дадени инструкции за неразпространяване на новината с цел да не се всява паника / сещам се за Чернобил - децата на ''елита'' в Горна Баня дали ходят на училище ?/....
На всички ни е ясно , че вероятно вече във всяко училище има деца/учители/служители, които са болни с тест или без тест. Частта която ме изумява е опитите за прикриване все едно няма да се види празната класна стая и при 30 деца в класа няма да се разбере в ''квартала'' що Гошко не е на училище....
Информацията не е обявена на сайта на училището както беше при по-ранен случай..... сега всичко се замита....Чудя се дали това е официално спусната стратегия или училищна самоинициатива....
Разбира се прехвърлих веднага детето ми на дистанционно обучение защото е в рискова група, както и хора от семейството ми също.... за ковто реакцията на някои учители беше шокираща щото може да им генерирам двойна работа....
Сега гледам как се отразяват новите случаи по масовите онлайн сайтове.... Днес инфото е заметено назад и не е подробно по градове....
Нов медиен етап може би поради проблема с болниците/лечението... ?!
Равновесие, съгласен съм, че вероятно повечето силно религиозни хора бутат масло, но науката не се различава по нищо - тя е съвременната религия. Отликите са основно в спектъра на отклоненията.
8-годишно момче е починало от перитонит, тъй като пет болници отказали да го приемат за лечение. А причината е повече от абсурдна и във всякакъв разрез с Хипократовата клетва, а именно, че малкият пациент не е имал коронавирус и случаят можел да почака, тъй като не бил от спешните.
Нелепата трагедия е от Испания, а майката на детето през сълзи разказа как цели пет болнични заведения отказали да приемат сина ѝ, просто защото нямал COVID-19.
Не мисля че си затварям очите за част от човешкия опит, просто се опитвам да запазя рационалната гледна точка.
Основното в християнството е прошката. Човек не трябва да трупа гняв срещу други хора, или срещу това което му су случва, или за каквото и да било, защото не знае дали Бог не е искал нещата да се случат точно така. Което до голяма степен съвпада точно с това, което и съвремената психология твърди, че за да живее човек с ниско ниво на стрес, трябва едновременно да се интересува от това което се случва около него, но и да го приема. Което още повече се доближава до будистката представа за съзнателно приемане на света такъв какъвто е.
въпросът е че това приемане на света не е ама никак лесно и за да стигне човек до подобно състояние само през религия имам сериозни съмнения, че вече ще е прекрачил чисто психологически точката от която няма връщане. И ще се окаже доста сериозна тежест, ако не за себе си то за близките си, а и за обществото като цяло.Едни от най-сериозните вътрешни проблеми на хората се появяват точно при религиозни хора, където борбата между идеала наложен отвън и реалността, която натиска отвътре може да създаде наистина огромен вътрешен конфликт. Същия този процес, ако се прави с психолог, ще отнеме доста по-малко енергия, човек е възможно да запази голяма част от същността си и да не се налага да се фанатизира, деперсонализира или поне дистанцира от реалността.
Венко понеже си приятел имай търпение да изслушаш лекцията на Елеазар Хараш...Ще разбереш колко безсмислена и невежа е днешната наука.Ако нещата които ще чуеш ти се сторят смешни това е сигурен белег че те очакват големи трудности в бъдеще.Ти бъркаш Църквата владиците и поповете с Бога. https://www.youtube.com/watch?v=uFnLC8uMM2I
Ама напълно е безсмислена,
десетки хиляди години 99% от човечеството е било впрегнато да копа за хляб,
а сега са под 1%...Отделно гротеската, че си защитник на атомната енергия
Равновесие, интелигентен човек си и едва ли ще отречеш, че можем да се поучим от историята. Религията и психологията се преплитат тясно в тъканта на историята, а с тези убеждения предпочиташ да си затвориш очите за част от човешкия опит. Според мен няма конфликт между религия и наука и квантовата физика хвърля мостове в тази насока. Не виждам нищо лошо в идеята, че съществува засега неоткрит от науката всеобщ вселенски принцип, което за мен е доста близо до концепцията за бог, интерпретирана в културния контекст от преди няколко хиляди години.
Коментар