Първоначално изпратено от Асо Пика
Разгледай мнение
Благодаря ти, че си отделил време и си ме чел. Понякога се увличам в писането и стават дълги постовете ми, но пък от друга страна интелектуалната мастурбация води до духовен оргазъм

Иване ти не си суетен мъж, нали ? А да търсиш Истината не е ли суета ? Истината е девствена и право на първа брачна нощ с нея има само този, който .... който какво ? Аз знам, а ти знаеш ли ?

В последния си пост казах, сега повтарям. Не можем да открием “Абсолютна Истина” в квантовата реалност в частен случай и в Живота и битието ни в общия случай. трябва да се задоволим с вероятности или “статистически истини” или с "относителни истини".. Не можем да познаваме никаква Абстрактна “Истина”, а само относителни истини (малко “и”, множествено число) извлечени от нашите спекулации и интерпретации, повтарям мисълта на Ницше : “Няма факти, а само интерпретации”.
Погледни тази картинка, виждал си я сигурно. Ето ти Истината !!!!
[ATTACH=CONFIG]n3690372[/ATTACH]
Коя е истината за това, което виждаш ? Вазата ли е истината или двете лица е истината ? Кое ? Какво ? Едната истина ли е вярната или другата истина е вярната, коя, бе Иване ?

Можеш да видиш илюстрацията най-малко по два различни начина. Ако я виждаш само по единия начин, вгледай се по внимателно, защото възможностите са две и са противоположни.
Всеки създава собствен срез или модел на реалността. Вазата / лицата представлява лесна и всекидневна илюстрация. Неспособността ни да виждаме света по повече от един начин обикновено се дължи на културно обуславяне или на факта, че всички сме заспали (според мистиците). Анеристичната илюзия е, че лицата са реални; еристичната е, че вазата е реална. Просветлението е осъзнаването, че това зависи от възприемащия.
Когато целият ти свят, а не просто рисунката се трансформира по този начин, преживяваш тип мозъчна промяна и умствен ъпдейт.
Всеки срез на реалността е генериран от собствения ни мозък, той е художникът, който го е създал и той изразява собствените ни надежди и желания, както и научните вероятности……

Всеки от нас е впримчен в среза на реалността, произведен от собствения му мозък. Ние не го “виждаме” и не го “усещаме” като модел, създаден от нашия мозък. Автоматично, механично, несъзнавано го “виждаме” и “усещаме” там, откъснат от нас, извън нас и го смятаме за “обективен”. Когато срещнем някого, чиято срез на реалността е много по-различна от нашия, сме малко (много) ядосани, разгневени, уплашени и винаги дезориентирани. Склонни сме да мислим и действаме с преждевременна сигурност, че този човек е малко луд или е мошеник опитващ се да ни измами по някакъв начин, или че е “илюзионист”, който ни готви някакъв “номер”, или направо заявяваме, че е психично болен, слагаме му етикета “луд” и настояваме, че мястото му не е сред “нормалните” хора и на такива ядосано казваме :: “Абе ти нормален ли си ?” или “Ти луд ли си ?”

Неврологично очевидно е, че няма два мозъка, който да имат един и същ генетично програмиран хардуер, едно и също обуславяне, едни и същи преживявания. Всички ние живеем в отделни реалности. Затова общуването толкова често се проваля и негодуванията, недоразуменията, скандалите, конфликтите, разделите и разводите са така често срещани. Аз казвам : “Мяу”, а ти – “Бау”, и всеки от нас е убеден, че другият е малко тъп, леко чалнат, леко ненормален, леко откачен изобщо леко тра-ла-ла…..

Всекидневно прекарваме по-голямата част от времето си в конструиране на “доказателства”, че всеки, който не споделя нашия научен светоглед, идеали, ценности, морал (т.е. срез на реалността) има сериозни психични и / или нравствени дефекти, и / или “е” лъжец, луд и зъл – или и трите……

Всеки има частица от Истината, но никой я няма Цялата. Ако искаш да слезеш едно ниво по- надълбоко и по- навътре в нещата, то тогава това ще порзвучи така : Всяка жена има частица от Истината, но никоя я няма Цялата. Ето че пак започнахме да говорим за жените ....

Умозрително или зрително?
Коментар