Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Интересни факти - Знаете ли че?

  Здравейте
  пускам нова тема, дано се развие и Ви допадне


  Знаете ли че:

  Коренът на моркова достига до 2 m дълбочина, на паламидата – до 6 m, а на пустинното растение „Камилски трън” – до 30 m. Дълбочината на кореновата система обикновено превишава височината на надземната част на растенията.

  Разположението на кореновата система на широчина също значително превишава широчината на надземната част. Обикновено общата повърхност на кореновата система превишава от 5 до 15 пъти общата повърхност на надземната част. Данните за обща дължина на корените също са много показателни. Така например общата дължина на корените на тиквата е около 25 km, а общият всекидневен прираст – средно около 300 m.
  При пролетната ръж, отгледана в оранжерийни условия, корените са достигали обща дължина над 180 km. Средният денонощен прираст на корените на същото растение бил общо около 5 km.

 • Kiro
  replied

  Интересни и неизвестни факти в популярните приказки.  Малечко Палечко е бил лилипут, а не джудже. Винаги трябва да се прави разлика. Лилипутите достигат ръст от 40 до 70 см. Необичайността им привлича вниманието на хората и до днес. Лилипутите не са умствено недоразвити, напротив, много от тях са добри лекари, менджъри и могат да заемат високи, ръководни постове.

  Сталин е назначил лилипутът Ежов за шеф на тайната полиция - 1937 година. Ежов му се е "отблагодарил", като е организирал репресии, в резултат на които са избити милиони.

  Последен вариант на историята е написан от Лев Толстой - 1875 година. Там героят се нарича Липунюшка. Това е най-безобидният вариант, а също и най-краткият.

  Предпоследният вариант на историята е издаден в сборника на братя Грим - 1812 година. Там вече приказката е променена и миниатюрното човече е безсъвестно, весело и изобретателно. То е било още и изпечен мошеник, но е помогнало на баща си да забогатее и да не се чуди кой ще се грижи за него на старини. В този вариант имаме измамени селяни, обрани крадци и един абсолютно безсмислено убит вълк.

  Идва Шарл Перо - 1696 година. Тук вече нещата загрубяват. Имаме: глад, опит за продажба на деца, кърваво убийство на великански дъщери и кражба. Този вариант ми беше любим в детството.

  1621 година! Почти стигаме до оригинали. Историята на Том Томбе Ричард Джонсън е първата напечатана на английски детска приказка. Тук е замесен и Мерлин. /можете да прочетете приказката в нета на английски/. Дребният Том е бил абсолютен разбойник, но на финала попада при крал Артур и остава при него до края на дните си. Кралят му прави замък, карета с впрегнати мишки и т.н.

  1584 година! Реджиналд Скот "Изследване на магията". Тук стигаме до истинският Малечко Палечко. В градчето Tattershall, провинция Линкълншир, до купола на часовниковата кула има надпис, издълбан върху камък " Т. Тумб, умрял на 101 години - 1620"

  Том Тумб е бил реален човек, ръст 47 см, който е живял 101 години в това градче. Имал е къща на покрива на общината /запазена е и до днес/. Историите за него са десетки в този район. В църковните книги е записана само датата на смъртта му, защото никой не е вярвал, че това новородено ще оцелее. Ако искате да четете повече - тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Thumb#:~:text=The%20History%20of%20Tom%20Thumb ,a%20favourite%20of%20King%20Arthur.&text=Tom%20Th umb's%20story%20has%20been%20adapted%20into%20seve ral%20films.

  И така стигаме до нещо неочаквано ..

  Япония 1333 - 1576! "Отоги Дзоси" или "Занимателни разкази". Приказката за Исумбоси - Когато разбира, че няма да порасне, момчето отива в столицата. Прави си меч от игла, а ножница от сламка и си намира работа при първия министър. Влюбва се в дъщеря му, но не смее да признае чувствата си. При едно нападение на демони, Исумбоси спасява любимата си, която е трябвало да бъде погълната от злите сили. За награда, божеството Сумийоси му подарява вълшебен чук, който изпълнява три желания. Исумбоси си пожелава нормален ръст и се жени за момичето.
  Last edited by Kiro; Днес, 11:45.

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  Отличителна черта в облеклото на прабългарите са били техните коланни накити. Този факт е засвидетелстван не само от писмени сведения, които ще посочим по-нататък, но и от изображения на българи по византийски миниатюри. Прабългарите са носели тънки кожени колани, които са били съвършено особени поради това, че от тях са се спускали от двете страни къси ремъци и че освен това са били украсени с метални – бронзови, сребърни или златни – токи, краища и апликации. Коланните краища са заоблени на единия си край.

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  Първите снимки от новия Голям музей на Кайро.

  Напиши коментар:


 • Грую Груев
  replied
  Първоначално изпратено от namira Разгледай мнение

  Няколко линка, като анализът на Манол Глишев е най-ценен и дава отговор на въпроса защо Цар Борис Трети не поздравява с нацистки поздрав:
  https://dnes.dir.bg/svyat/predi-82-g...erlin-galeriya
  https://clubz.bg/42999-zashto_da_ne_...a_na_80_godini
  https://www.ploshtadslaveikov.com/60846/
  А Глишев го знам лично - учено момче, макар че от време на време залита. Мерси, сега ще изчета

  Напиши коментар:


 • namira
  replied
  Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

  E, де, това ми се струва невярно - би ли посочил източник? Иначе нашата делегация марширува като военно каре - набиват крак на стадиона и учудват всички. Маляките и френците верно вдигат ръка за поздрав, после били антихитлеристи - абе сбъркана работа
  Няколко линка, като анализът на Манол Глишев е най-ценен и дава отговор на въпроса защо Цар Борис Трети не поздравява с нацистки поздрав:
  https://dnes.dir.bg/svyat/predi-82-g...erlin-galeriya
  https://clubz.bg/42999-zashto_da_ne_...a_na_80_godini
  https://www.ploshtadslaveikov.com/60846/

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  Преди излитането адмирал Пернал се обръща към пилота Суини:
  - Младежо, знаеш ли колко струва тази бомба?
  - Да. Около двадесет и пет милиона долара.
  - Тогава ето какво - постарай се тези пари да не отидат на вятъра...

  На 6 август 1945 г., контролен оператор в Японската радиоразпръсквателна корпорация забелязва, че няма сигнал от Радио Хирошима. Все едно изобщо не излъчва. Не може да се свърже с радиото и по телефона. Причината за това е проста - градът на практика вече не съществува.

  В 8 ч. и 15 минути американски бомбардировач B-29 е пуснал атомна бомба върху Хирошима. Хората буквално са изпарени от светлина, "по-ярка от хиляда слънца". Огнено кълбо и вятър със скорост 965 км/ч изсмукват останалия над центъра на града въздух. Скоро облак като гъба се издига до стратосферата, под него остават телата на 140 000 души.

  "Моят тъст лечител, на име Киеказу Хигашикава, е бил край Кокура на 9 август 1945 г. Тогава е 15-годишен, срамежлив японски тийнейджър, който чака с нетърпение баща си. Гъстите облаци го спасяват от това да бъде изпарен. Косвено това спасява и бъдещата ми съпруга и нашите деца. Децата от следващата мишена - Нагасаки, нямат този късмет. Те се превръщат в първите жертви на престъпление срещу човечеството от Студената война."

  Фил Стронгман, "Индипендънт"

  ... Сред димящите развалини деца късали парчета от кожата си... Но бомбата струвала пари.

  Напиши коментар:


 • Грую Груев
  replied
  Първоначално изпратено от namira Разгледай мнение
  Относно присъствието на Цар Борис Трети в Берлин на олимпийските игри през 1936 г. трябва да се добави нещо много важно - той е единственият държавен глава, който приема поканата на Хитлер. Освен в компанията на Хитлер, Цар Борис Трети е заобиколен и от следните твърде приятни персони: Херман Гьоринг, Йозеф Гьобелс, маршал Аугуст фон Макензен и зловещото чудовище Д-р Вилхелм Фрик.
  Доста срамна компания, предлагам да не се позоваваме на това, че Цар Борис Трети не е вдигнал ръка за поздрав, достатъчно компрометиращо е, че е бил там.
  Още не е знаел, че е обречен...
  E, де, това ми се струва невярно - би ли посочил източник? Иначе нашата делегация марширува като военно каре - набиват крак на стадиона и учудват всички. Маляките и френците верно вдигат ръка за поздрав, после били антихитлеристи - абе сбъркана работа

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  По време на снимките на “Клеопатра” Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър буквално се наслаждават на любовта. Това подсилва интереса към филма. Античната любовна история става съвременна и зрители и критици в един глас отъждествяват Ричард с Антоний, а Елизабет – с Клеопатра. През март 1964 година Ричард и Елизабет сключват законен брак и от страстни любовници се превръщат в горещи съпрузи.

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  Бански костюми от 1954 г.
  Сега се казват рокли лл

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  .

  Магазин за риба. СССР. 1947 година. Времената, когато черният хайвер е копейки.

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  Бриджит Бардо на среща с Пеле и други играчи от бразилския футболен клуб "Сантос", 1971 г. ❤️

  Напиши коментар:


 • Nikoj
  replied
  Много по-интересно е дефилирирането на нациите. Гърците и французите минават с вдигнати ръце с хитлеристки поздрав. Българите маршируват с ръце до тялото. Историята се повтаря. И сега гърци и франсета се търкат о германците, но утре като нищо пак ще извъртят г..а и ще останем пак ние с румъните и унгарците да крепим евроатл. ценности на дойчо

  Напиши коментар:


 • namira
  replied
  Относно присъствието на Цар Борис Трети в Берлин на олимпийските игри през 1936 г. трябва да се добави нещо много важно - той е единственият държавен глава, който приема поканата на Хитлер. Освен в компанията на Хитлер, Цар Борис Трети е заобиколен и от следните твърде приятни персони: Херман Гьоринг, Йозеф Гьобелс, маршал Аугуст фон Макензен и зловещото чудовище Д-р Вилхелм Фрик.
  Доста срамна компания, предлагам да не се позоваваме на това, че Цар Борис Трети не е вдигнал ръка за поздрав, достатъчно компрометиращо е, че е бил там.
  Още не е знаел, че е обречен...

  Напиши коментар:


 • Артудиту
  replied
  Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
  Знаете ли , че....Цар Борис е бил сред официалните гости на откриването на Олимпийските игри в Берлин на 1 август 1936г. Той единствен на трибуната не вдига ръка в нацистки поздрав, което впечатлява всички и е запечатано в много снимки и кадри. ..
  Имало ли е и друг монарх на откриването?
  Струва ми се, че отказа за такъв поздрав може да е свързан с монаршеския статут.

  Напиши коментар:

Working...
X