Първоначално изпратено от bertram
Разгледай мнение
Традицията е безспорна, въпросът е за реалната роля на златото сега и в обозримо бъдеще.
Аз и преди съм го казвал, нещо в душата ми се преобръща, колчем видя табаните на златните мини, или гмуркащите се в Берингово море дори жени, ... получавам културен шок, нещо мощно се опитва да го отбутне това.
Интересно е как един ред на мисли пробуди в теб някакви асоциации и размишления, пъ к те от своя страна провокираха мен за следващ ред. Прави ли ти впечатление как спокойно и делово някак се говори за възможна бъдеща война. Очевидно е, че при водене на една пълномащабна и с всички средства война, няма да има победител. Вече 6-7-8 страни имат ресурс да унищожат Земята, още неизвестно колко - да причинят ужасяващи вреди.
Основното противоречие на съвременния свят ще се разиграе на полето на съперничеството между САЩ и Китай и когато настъпи моментът за решаване на това основно съперничество, вероятно няма да се подбират средствата. Моментът, обаче, още не е назрял.
Сега приоритетът е друг. На пътя и на двете големи сили е застанала една много особена страна - Русия. Е, вярно е, че уж Китай и Русия в момента са по-скоро приятели, но това е резултат на случайно и временно съвпадение в интересите и рефлекс натърсене на "съюзник" пред угрозата дасе изправиш сам пред един опасен и очевидно доминиращ неприятел.
Позицията на Русия е изцяло дефанзивна (въпреки Сирия и Крим). Имперският рефлекс може и да е жив, но възможностите са крайно ограничени, а ползваемите расурси - оскъдни.
Проблемът, който субективно съзирам, че не виждам как Русия може да бъде победена военно в някаква голяма война, дори само конвенционална. Което в пълна сила важи и за САЩ и Китай.
Въпреки тези обстоятелства кордонът се затяга, издигат се всевъзможни препятствия и все по-видимо се демонстрира решимост за решаване на "руския въпрос".
"Окончателно"!
Русия е особена страна. Без да се изброяват разните там прослойки, каквито ги има всякакви, при определени обстоятелства на крайна заплаха и опасност, биха се намерили кръгове, които са готови на горещ вариант.
Американците са безспорният лидер във почти всяко отношение в момента и очевидно са наясно с тези дискретни руски обстоятелства. Защо, въпреки всичко, в момента се построяват във видимо офанзивна формация и показват такава решимост. Познавайки мудната и неефективна система на работа на руснаците, формално логически би било напълно достатъчно да застанат в една далеч не толкова агресивна, а по-скоро изчаквателна позиция и да акушират грижливо и настойчиво някакво естествено развитие на нещата. Тук се сещам за твоята приказка с 5000 годишна давност. Може би би било достатъчно просто и насмешливо да повтарят: Ние държим долара, ние държим златото! Я помислете пак, закъде сте тръгнали, бе! Дайте ни страната си, ние ще ви я оправим! И със сигурност ще намерят там някаква колона, която заботливо ще работи за реализиране на един такъв проект.
Да, ама не!
Каква може да е причината за това поведение?
Единственото, за което се сещам, че има някаква неизвестна нам информация и обстоягелства, поради които може да се заключи, че и на тях времето им изтича, бързо. Дори и само информацията и съжденията, които се изнасят в темите по форума, дават достатъчно храна за обясняване на бруталните деформации, на които е подложена съвременната икономическа и финансова система на света. Така не може да продължава още дълго!
Може би има и някаква допълнителна гарнитура към основното ястие - някакви нови технологии и/или оръжия, които подклаждат надеждите за някаква победа. Трудно е да се каже.
Нещото, което ми направи силно впечатление, е говоренето и действията на новата американска администрация. Ясно ми е, че Преди и След са особени философски категории

Скоростта расте, хоризонтът наближава. След рухването на т.н. "комунизъм" буквално от днес за утре, не съм склонен да изключа какви да е бързи и драматични развития, колкото и невероятни да изглеждат те от днешна перспектива.
Светът отколе си върви в условия на съперничество, конкуренция, надпревара, гарнирани с егоизъм, агресия и жестокост, но си върви. Видимо условията са назряли за намиране на някаква нова равновесна точка, около която да се построят водещите икономически играчи.
Визирам не на последно място и нова финансова система, нещо като нов Бретън-Уудс, но построен така, че да не ноже една страна едностранно да наложи: доларът остава като доминатор, забравете за златото.
Защо пък не макар и в един преходен период новата система да не се изгради при участието И на златото. Аз не го харесвам, но какво от това? Не можем да си затваряме очите за традицията, за наследството, за преимуествата му и за готовност да бъде припознато. То е просто вписано в човешкия културен код.
Не виждам какво друго.
Виж, въобще не знам за това, кой ще седне на масата за да договори новия Бретън-Уудс.
Коментар