IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Депозитарни разписки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Точно така.

Коментар

• но значи ако не ми трябва лично на мене за нещо, не е нужно да я изисквам така ли ?

Коментар

• От съответния фонд ще ти дадат депозитарна разписка безплатно до седмица две след подаване на поръчка в офиса им. Депозитарната разписка представлява... хартия... и може да се използва по предназначение

Коментар

• Ако си купуваш книжа на ДФ през Кобос, разлика няма (стига да можеш да ги купиш така, не всички са ликвидни на борсата). Ако ги купуваш на място от фонда, те ще ти издадат документ за тях (дали ще получиш задължително и деп. разписка не знам - не съм купувал дялове на ДФ).
          Деп. разписка представлява хартия с размер горе-долу А5 , издадена от ЦД, на която е записана информация за притежателя на акциите (три имена и ЕГН), име на компанията, издател на акциите, ISIN код на емисията (не е същото като кода, който виждаш в "Инвестор"-а) и техния брой. Това е по памет, може нещо да пропускам, тъй като съм ги махнал вече разписките и не помня точно.
          При повечето посредници издаването на деп. разписка струва 10 лв. Ако купуваш акции с поръчки на хартия и не ползваш електронна платформа, ще получиш разписка безплатно, но комисионната е много по-висока (около 2% от стойността на сделката, при някои дори и повече), така че като разход ти излиза еднакво до определена стойност на сделката.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dimcho
            Първоначално изпратено от intint
            какво всъщност удостоверява че имам регистрирани акции в централен депозитар ли?
            Да, че акциите са твои и са записани като такива в ЦД. Ако искаш просто да купуваш и продаваш акции през Кобос или друга електронна платформа, разписки не ти трябват. В Кобоса автоматично се отразява от коя емисия колко акции си купил и когато решиш да ги продадеш, просто пускаш поръчка за продажба - това е достатъчно. След продажбата, също автоматично, ще изчезнат от портфейла ти и няма да ги виждаш в Кобоса, т.е. не можеш да продадеш повече акции отколкото си имал.
            А ако си купуваш акции, дялове от някои ДФ примерно, тази деп. разписка какво точно представлява,за какво служи и колко струва (много въпроси ама като не знам ...)

Коментар

• Първоначално изпратено от intint
              какво всъщност удостоверява че имам регистрирани акции в централен депозитар ли?
              Да, че акциите са твои и са записани като такива в ЦД. Ако искаш просто да купуваш и продаваш акции през Кобос или друга електронна платформа, разписки не ти трябват. В Кобоса автоматично се отразява от коя емисия колко акции си купил и когато решиш да ги продадеш, просто пускаш поръчка за продажба - това е достатъчно. След продажбата, също автоматично, ще изчезнат от портфейла ти и няма да ги виждаш в Кобоса, т.е. не можеш да продадеш повече акции отколкото си имал.

Коментар

• какво всъщност удостоверява че имам регистрирани акции в централен депозитар ли?

Коментар

• какво всъщност удостоверява че имам регистрирани акции в централен депозитар ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от asterix.4
                    аз все още не съм си купувал нищо, че да имам но някаде бях чел, че обсолютно винга трябда да изискваш такава разписка, такаче ако тръгваш да купуваш нещо обезателно да искам
                    Ако търгуваш през Кобос нямаш такава необходимост. Ако непременно си искаш, посредникът ще ти осигури, но срещу съответна цена.

Коментар

• Всъщност някой от търгуващите с Кобос искал ли си е изобщо депозитарна разписка?

Коментар

• аз все още не съм си купувал нищо, че да имам но някаде бях чел, че обсолютно винга трябда да изискваш такава разписка, такаче ако тръгваш да купуваш нещо обезателно да искам

Коментар

• Re: Депозитарни разписки

Първоначално изпратено от intint
                          Искате ли депозитарни разписки за акциите които имате ?
                          търгуващите с кобос надали имат нужда от депозитарни разписки......

Коментар

• Такива имах докато не минах на COBOS, след това не съм искал.

Коментар

• Депозитарни разписки

Искате ли депозитарни разписки за акциите които имате ?
                            Working...
                            X