Точно така.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Депозитарни разписки
Collapse
X
-
Ако си купуваш книжа на ДФ през Кобос, разлика няма (стига да можеш да ги купиш така, не всички са ликвидни на борсата). Ако ги купуваш на място от фонда, те ще ти издадат документ за тях (дали ще получиш задължително и деп. разписка не знам - не съм купувал дялове на ДФ).
Деп. разписка представлява хартия с размер горе-долу А5, издадена от ЦД, на която е записана информация за притежателя на акциите (три имена и ЕГН), име на компанията, издател на акциите, ISIN код на емисията (не е същото като кода, който виждаш в "Инвестор"-а) и техния брой. Това е по памет, може нещо да пропускам, тъй като съм ги махнал вече разписките и не помня точно.
При повечето посредници издаването на деп. разписка струва 10 лв. Ако купуваш акции с поръчки на хартия и не ползваш електронна платформа, ще получиш разписка безплатно, но комисионната е много по-висока (около 2% от стойността на сделката, при някои дори и повече), така че като разход ти излиза еднакво до определена стойност на сделката.
Коментар
-
Първоначално изпратено от DimchoПървоначално изпратено от intintкакво всъщност удостоверява че имам регистрирани акции в централен депозитар ли?(много въпроси ама като не знам ...)
Коментар
-
Първоначално изпратено от intintкакво всъщност удостоверява че имам регистрирани акции в централен депозитар ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от asterix.4аз все още не съм си купувал нищо, че да имам но някаде бях чел, че обсолютно винга трябда да изискваш такава разписка, такаче ако тръгваш да купуваш нещо обезателно да искам
Коментар
Коментар