IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кои са признаците на настъпваща сериозна корекция?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не се ли притеснявате, че най-голямата компания на борсата е част от бивша мафиотска организация? Компания , която разчиства сметките си със силови бригади. Няма да уточнявам града, но преди година, бизнесмен от голям български град беше увесен от мост надолу с главата само защотото си е помислил да строи в ТИМаджийска територия. Знам, че много хора в този форум харесват Химимпорт и аз не искам да изглеждам като някоя девствена весталка, но все пак ми се струва притеснително. На какво е готов мениджмънта на тази компания освен да купува държавни предприятия на безценица и да пребива от бой конкуренти?"

ami sravni situaciata sus USA predi okolo 1 vek- da ne misli6 4e tam vsi4ko e stanalo s brane na margaritki?
    az su6to nenavijdam mutri, no predpo4itam da vleza sega, a ne kogato
    vsi4ko e kulturno i se upravljava samo ot kostiumar4eta i akciite se vdigat s 10%/godina.
    (

Коментар

• Основният признак, това е изчерпване на потенциала на пазара за растеж към момента. На практика за всеки инвеститор могат да се намерят допълнителни възможности по позиции, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Дори и безразсъдните купувачи почнаха да се спират при безумно високото равнище на много от позициите. Всеки трезвомислещ допуска възможна корекция. Големите ИП правят почти символични покупки с което симулират активност. Много инвеститори поддържат предпазливо кешов резерв.

Чисто психологически пазара е узрял за корекция. Чисто икономически корекцията е единствения шанс цените да се върнат и вържат с фундамента. Отрезвяването е възможно да изчака отчетите, но е по-вероятно да започне и преди тях. На практика началото вече беше поставено в петък. То ще продължи не толкова интензивно и в следващата седмица и рязко в срок не по-късно от 1 месец. На практика, ще имаме "лятна корекция", преместена във времето.

Основен инициатор ще бъдат големите ИП, които не могат да печелят през следващите месеци, ако пазара не мине през корекция. Започва движение на акциите на принципа на махалото, като за мен вече започва движението в обратната позиция.

Размерът на корекцията според мен средно ще е 5-10%, но може да бъде и по-сериозен за прекалено надули се и ликвидни позиции. Тази корекция ще бъде здравословна. Корекцията ще се отрази съвсем леко или може и да не засегне подценените позиции.

След излизане на годишните отчети корекцията ще засегне по сериозно само отделни позиции. Пазарът ще продължи да расте, но при заменяне на топ позициите. На практика за периода октомври - март в топ 50 ще бъдат много малко от топ позициите от периода януари - септември.

Тъй като съм убеден, че мнението ми ще даде тон на клакьорите веднага да започнат да го атакуват и одумват ще предложа следното. Оставете настоящото мнение без коментар в следващите 45 дни. Ако съм сгрешил в очакванията си, сам ще си призная. Приемам предизвикателството, противниците на моите мнения да отчетат със задоволство след 45 дни още една грешна прогноза.

Настоящото мнение е лично и незаангажиращо и не може да се възприема като препоръка за покупки или продажби на акции.

Коментар

• stochastic явно си нов, но въпросите ти са резонни

ние обаче предпочитаме да си затваряме очите и ушите пред подобни въпроси

по въпроса - корекцията ще дойде, когато в трамвая дочуеш случайни хора да си говорят за акции

Коментар

• При тази огромна кредитна експанзия в България комбинирана с 10 % инфлация не се ли очакват проблеми? Ако БНБ вдигне рязко лихвените проценти много хора ще имат проблеми да си платят вноските както на ипотечните така и на потребилските кредити. Не съм сигурен точно как работи системата при валутен борд, но от икономическа гледна точка има логика. И също за да влезем в евро зоната ни трябва ниска инфлация. Горивата поскъпват, цените също, така че единствения начин е да се стимкулира спестяването за сметка на харченето. Една паника и рязко намаляване на кредитирането и фалирали хора със сигурност ще влоши резултатите на публичните компании.

И искам само да ви попитам.

Не се ли притеснявате, че най-голямата компания на борсата е част от бивша мафиотска организация? Компания , която разчиства сметките си със силови бригади. Няма да уточнявам града, но преди година, бизнесмен от голям български град беше увесен от мост надолу с главата само защотото си е помислил да строи в ТИМаджийска територия. Знам, че много хора в този форум харесват Химимпорт и аз не искам да изглеждам като някоя девствена весталка, но все пак ми се струва притеснително. На какво е готов мениджмънта на тази компания освен да купува държавни предприятия на безценица и да пребива от бой конкуренти?

Коментар

• Първоначално изпратено от takiteasy
            Когато шубето надделее ще има корекция. А кога ще надделее, зависи до голяма степен от инвестоторите...тоест нас!
            Големите винаги прибират печалбите,когато на борсите настане краен оптимизъм :-) Мисля,че и на нашата ще е така.Връхната точка на оптимизъм наближава ( средносрочно ),но няма да е скоро.

Ако искате да си обясните за вас самите защо точно когато настане сляп оптимизъм настават корекции напишете в Google Vix Indicator и го разгледайте хубаво.После отворете една графика на Дау Джоунс и вижте,когато индикаторът дълго време се е задържал на ниски нива ( под 20 и дори 15 ) т.е. хеджирането е било почти нулево какво е ставало.
            От развитите борси може много да се научи по простата причина,че БФБ в момента върви по естествения си път на развитие.Този естествен път ще доведе до момента,в който 90% от времето борсата ще е в рейндж и 10% в тренд,но до този момент може да се "кяри" здраво

Коментар

• Колеги,според мен ще има лека корекция (около 5%) след еуфорията от публикуването на отчетите за третото тримесечие, което ще рече някъде 2-та и 3-та седмица на Ноември.

Другата по-голяма очаквам да е след еуфорията от годишните (5-10 %)!

Междувременно ще има леки колебания, заради по-големите увеличения и дългоочаквани ИПО-та, но те ще са леки и временни.

Политически кризи, войни, природни бедствия и т.н също водят след себе си корекции - дано да няма скоро, защото никой не може да прецени параметрите на корекциите при такива!

Като цяло пазарът ще е нагоре, всички знаем причините за това, многократно разисквани тук.

Ако ми позволят по-новите играчи - 1 съвет към тях:
              Не се подвеждайте по желанието за бързи и спекулативни печалби! След всеки спад следва доста по-голямо покачване - стратегията "днес ще я продам, пък другата седмица ще си я купя на по-ниска цена" в повечето случаи е НЕпечеливша - особено ако сте по-отскоро на борсата.
              Инвестирайте по-дългосрочно и инвестираните средства ще ви се отблагодарят многократно.

Здраве и големи печалби на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от KOSTJUMAR
                Една политическа криза също би довела до криза на борсата. Спомнете си лятото на 2005г. Не искам да ставам лош пророк, но на този фактор май не се отдава достатъчно внимание, а наближават избори. Отделно и стачката на учителите се задълбочава. Надявам се този фактор да не окаже влияние сега, но трябва да се има предвид и да се следи.
                Стачката на даскалите да предизвика корекция на борсата ? :lol: Костюмар криза на борсата ще има ако:
                1.Финансовата криза по целия свят не е отминала,а предстои 2-ра вълна
                2.Проблемът с кредитите и ипотеките навлезе и в България
                3.Някой голям я предизвика поради смешната ликвидност и обеми на бит пазара наречен БФБ
                4.Политическа криза ( тук трябва да доуточним нещо - 6-7/10 от участниците на БФБ хабер си нямат от икономика,политика и т.н. а просто са се метнали на клона,защото са прочели някоя от хилядите публикации по вестниците колко е доходоносна.Пазарът е пазар,защото се движи от действията на хората,които индиректно зависят от заобикалящата ги среда и от външните влияния.Тук обаче трябва да подчертая нещо - за да има нужната реакция при една евентуална политическа нестабилност,то трябва играчите да се държат рационално,а при положение,че на БФБ властва безхаберие при по-голямата част от играчите едва ли и това ще стане

Коментар

• Една политическа криза също би довела до криза на борсата. Спомнете си лятото на 2005г. Не искам да ставам лош пророк, но на този фактор май не се отдава достатъчно внимание, а наближават избори. Отделно и стачката на учителите се задълбочава. Надявам се този фактор да не окаже влияние сега, но трябва да се има предвид и да се следи.

Коментар

• признаците са масова разпродажба.... от всички!

Коментар

• http://www.profit.bg/?cid=2&sid=&aid...ec_name=ACTUAL

Коментар

• Когато оптимизма надделее.

Коментар

• Когато никои не очаква !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от takiteasy
                            Когато шубето надделее ще има корекция. А кога ще надделее, зависи до голяма степен от инвестоторите...тоест нас!
                            кои са нас

Коментар

• Когато шубето надделее ще има корекция. А кога ще надделее, зависи до голяма степен от инвестоторите...тоест нас!

Коментар

• Щубенцето си е хубаво да го има! Има една много голяма истина, че когато много се отпуснеш непременно ще ти го ..........!

Коментар

Working...
                                X