IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Издаване на дубликат на депозитарна разписка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• абе Бочко,нали ИП за да ми изкара само с тъпото ЕГН какво притежава майка ми ще искат пари и то не малко? Въпроса май го изместихте от темата ,а той беше да ви го припомня-при закриване на ИП защо трябва пак да си вадя депозитарка от ЦД и ,че пълномощното за ппродаване в този случай не върши работа,защото депозитарна разписка се вадела само "лично" според правилника на Депозитара.

Коментар

• Първоначално изпратено от kivanova52
      в заявката за портфейла пак не се показвала сметката така, нали за това е целият зор-за да видим новата сметка,а така с портфейл само ще ми вземе ИП само парите-хайде измислете нещо друго за да каже депозитара новата сметка на майка ми.
      Каква сметка, какви пет лева бре ! Цяла тема за глупости създадена ! Толкова ли е калпав посредника, който ти разяснава казуса? Само с едно тъпо ЕГН, може да се види в кои емисии е акционер клиента, само да е регистрационен агент посредника. Обърни се към читав такъв и си направи вършешто работа пълномощно.

Коментар

• в заявката за портфейла пак не се показвала сметката така, нали за това е целият зор-за да видим новата сметка,а така с портфейл само ще ми вземе ИП само парите-хайде измислете нещо друго за да каже депозитара новата сметка на майка ми.

Коментар

• kivanova52,
          ПОИСКАЙТЕ ОТ ПОСРЕДНИКА СИ
          НЕ ПРОВЕРКА ЗА НАЛИЧНОСТ ПО ДЕПОЗИТАРНА РАЗПИСКА

А ЗАЯВКА ЗА ПОРТФЕЙЛ

ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

Коментар

• лиценза на Фининвест още не е отнет и можете да си пуснете една жалба в КФН

Коментар

• Re: Деп.разписка

[благодаря за съвета,но от ИП ми отговориха.че като са върнати в ЦД сметката вече е друга и не могат да пуснат запитване ,защото депозитара иска и сметка

Коментар

благодаря ви за съвета,но акциите като са върнати в ЦД-сметката не е ли вече друга и как ИП да пусне запитване на чие име се водят акциите ,те ми отговориха,че трябва и сметка да посочи а тя вече била друга

Коментар

Първоначално изпратено от Борса
                  Доколкото разбирам, акциите са прехвърлени в регистър А на ЦД (или т.нар. свободен регистър). Ако с пълномощното, което имаш не можеш да вадиш дубликат на разписка, а в същото време можеш да се разпореждаш с акциите, върви в някой ИП и му дай нареждане за прехвърляне на акциите от свободният регистър към него. Би трябвало това да може да стане и без депозитарка, защото той може да провери на чие име се водят акциите в ЦД-то.
                  И най-важното - провери струва ли си изобщо да вадиш дубликат, ако акциите струват по-малко от дубликата на разписката.

Коментар

• Деп.разписка

Доколкото разбирам, акциите са прехвърлени в регистър А на ЦД (или т.нар. свободен регистър). Ако с пълномощното, което имаш не можеш да вадиш дубликат на разписка, а в същото време можеш да се разпореждаш с акциите, върви в някой ИП и му дай нареждане за прехвърляне на акциите от свободният регистър към него. Би трябвало това да може да стане и без депозитарка, защото той може да провери на чие име се водят акциите в ЦД-то.
                    И най-важното - провери струва ли си изобщо да вадиш дубликат, ако акциите струват по-малко от дубликата на разписката.

Коментар

• изберете си ИП - РЕГИСТРАЦИОНЕН АГЕНТ
                      там ще отговорят на въпросите Ви
                      (не безплатно разбира се)
                      Успех

Коментар

• Уважаема kivanova52, моето впечатление е това, че искате да участвате в дебат, но не търсите отговор на конкретен въпрос, защо е така:

1. Питате: "При кой ИП...?", но не давате данни в кое дружество са акциите. Това не е обикновено любопитство, но би могло да покаже на някои от знаещите: конкретното дружество (от което търсите ДР) дали е посочило ИП, който да обслужва емисията - би могло да има и такъв.

2. Казвате: "След отнемането на лиценза им ми казаха,че акциите ми са върнати в Централен депозитар." Според мен те са били (регистрирани) и преди там, щом като след това са били в подсметката на избрания от вас ИП (на когото са отнели лиценза).

3.Споделям мнението ви: "да но какво сме виновни ние клиентите, че да плащаме още такси за издаване на дубликати", но такива са реалностите: вие сте именно КЛИЕНТ, акционер (или наследник), искате да ползвате някаква вещ - плащате данък, такса... Но имате избор - да не плащате тези налози (т.е. да се откажете от въпросната вещ - ДР, т.е. да не бъдете повече КЛИЕНТ!)... И другото също е важно: ако липсваха въпросните "препятствия" (такса, закон, чл.), най-вероятно друг щеше да се възползва от ВАШИТЕ права (да бъде КЛИЕНТ!) върху въпросната вещ (ДР), което ви казаха и други участници във форума.

4. Всеки ИП ще ви издаде ДР срещу акциите, които притежавате, ако все още проявявате интерес към тази ваша собственост. Моят съвет: не се отказвайте от отговорността да бъдете клиент, ако пазарната цена е ПОНЕ около номинала на "ОНЕЗИ" акции (или по-висока от номинала).

Успех, да бягам, защото драскачи като мен не са харесвани! ;-)

Коментар

• ....иначе казано акциите ми са в депозитара върнати а не са при друг посредник,защото и други ,които са били във "Фининвест" сега си вадят нови депозитарки и затова смятам ,че акциите са върнати в депозитара.Ако са при друг посредник,бихте ли ми казали как да разбера при кой са?

Коментар

• и по-важното...

.... Комисията отнема лиценза на инвестиционния посредник след уреждане на отношенията с неговите клиенти....

иначе казано смятам че книжата Ви се намират по Ваша сметка при друг посредник. Ако е така дубликат не Ви е необходим...

Коментар

• Не законите, а Централен Депозитар не позволява да се издава дубликат с пълномощно. Причината е точно тази, за която хората се сещат едва, когато е късно - измама. Това е направено за да Ви защити от злономерени действия, каквито имаше преди време. Не се сърдете, защото е далеч по-лошо да Ви откраднат акциите и тогава сама щяхте да се сетите да въведете подобни ограничения.

Коментар

• законът казва...
                                при отнемане на лиценз - план за уреждане на отношенията с клиенти

Планът включва прехвърляне на клиентските ценни книжа, пари и други активи при посочен от клиентите инвестиционен посредник, който е дал съгласие.
                                (3) Когато условието по ал. 2, изречение второ не е налице, планът следва да предвижда прехвърляне на клиентските ценни книжа, пари и други активи в депозитарна институция, включително чрез откриване на нови сметки на отделните клиенти.
                                (4) Разходите по осъществяване на плана за уреждане на отношенията с клиенти са за сметка на инвестиционния посредник.

Коментар

Working...
                                X