абе Бочко,нали ИП за да ми изкара само с тъпото ЕГН какво притежава майка ми ще искат пари и то не малко? Въпроса май го изместихте от темата ,а той беше да ви го припомня-при закриване на ИП защо трябва пак да си вадя депозитарка от ЦД и ,че пълномощното за ппродаване в този случай не върши работа,защото депозитарна разписка се вадела само "лично" според правилника на Депозитара.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Издаване на дубликат на депозитарна разписка
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от kivanova52в заявката за портфейла пак не се показвала сметката така, нали за това е целият зор-за да видим новата сметка,а така с портфейл само ще ми вземе ИП само парите-хайде измислете нещо друго за да каже депозитара новата сметка на майка ми.
Коментар
-
Re: Деп.разписка
Първоначално изпратено от БорсаДоколкото разбирам, акциите са прехвърлени в регистър А на ЦД (или т.нар. свободен регистър). Ако с пълномощното, което имаш не можеш да вадиш дубликат на разписка, а в същото време можеш да се разпореждаш с акциите, върви в някой ИП и му дай нареждане за прехвърляне на акциите от свободният регистър към него. Би трябвало това да може да стане и без депозитарка, защото той може да провери на чие име се водят акциите в ЦД-то.
И най-важното - провери струва ли си изобщо да вадиш дубликат, ако акциите струват по-малко от дубликата на разписката.
Коментар
-
Деп.разписка
Доколкото разбирам, акциите са прехвърлени в регистър А на ЦД (или т.нар. свободен регистър). Ако с пълномощното, което имаш не можеш да вадиш дубликат на разписка, а в същото време можеш да се разпореждаш с акциите, върви в някой ИП и му дай нареждане за прехвърляне на акциите от свободният регистър към него. Би трябвало това да може да стане и без депозитарка, защото той може да провери на чие име се водят акциите в ЦД-то.
И най-важното - провери струва ли си изобщо да вадиш дубликат, ако акциите струват по-малко от дубликата на разписката.
Коментар
-
Уважаема kivanova52, моето впечатление е това, че искате да участвате в дебат, но не търсите отговор на конкретен въпрос, защо е така:
1. Питате: "При кой ИП...?", но не давате данни в кое дружество са акциите. Това не е обикновено любопитство, но би могло да покаже на някои от знаещите: конкретното дружество (от което търсите ДР) дали е посочило ИП, който да обслужва емисията - би могло да има и такъв.
2. Казвате: "След отнемането на лиценза им ми казаха,че акциите ми са върнати в Централен депозитар." Според мен те са били (регистрирани) и преди там, щом като след това са били в подсметката на избрания от вас ИП (на когото са отнели лиценза).
3.Споделям мнението ви: "да но какво сме виновни ние клиентите, че да плащаме още такси за издаване на дубликати", но такива са реалностите: вие сте именно КЛИЕНТ, акционер (или наследник), искате да ползвате някаква вещ - плащате данък, такса... Но имате избор - да не плащате тези налози (т.е. да се откажете от въпросната вещ - ДР, т.е. да не бъдете повече КЛИЕНТ!)... И другото също е важно: ако липсваха въпросните "препятствия" (такса, закон, чл.), най-вероятно друг щеше да се възползва от ВАШИТЕ права (да бъде КЛИЕНТ!) върху въпросната вещ (ДР), което ви казаха и други участници във форума.
4. Всеки ИП ще ви издаде ДР срещу акциите, които притежавате, ако все още проявявате интерес към тази ваша собственост. Моят съвет: не се отказвайте от отговорността да бъдете клиент, ако пазарната цена е ПОНЕ около номинала на "ОНЕЗИ" акции (или по-висока от номинала).
Успех, да бягам, защото драскачи като мен не са харесвани! ;-)
Коментар
-
Не законите, а Централен Депозитар не позволява да се издава дубликат с пълномощно. Причината е точно тази, за която хората се сещат едва, когато е късно - измама. Това е направено за да Ви защити от злономерени действия, каквито имаше преди време. Не се сърдете, защото е далеч по-лошо да Ви откраднат акциите и тогава сама щяхте да се сетите да въведете подобни ограничения.
Коментар
-
законът казва...
при отнемане на лиценз - план за уреждане на отношенията с клиенти
Планът включва прехвърляне на клиентските ценни книжа, пари и други активи при посочен от клиентите инвестиционен посредник, който е дал съгласие.
(3) Когато условието по ал. 2, изречение второ не е налице, планът следва да предвижда прехвърляне на клиентските ценни книжа, пари и други активи в депозитарна институция, включително чрез откриване на нови сметки на отделните клиенти.
(4) Разходите по осъществяване на плана за уреждане на отношенията с клиенти са за сметка на инвестиционния посредник.ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?
Коментар
Коментар