IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отворено писмо до Комисията за Балканфармите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Отворено писмо до Комисията за Балканфармите

Пламене, разбирам огорчението ти...създаването и възможността да бъде този сайт полезен е плод на огромони услия, така че няма да оставим нещата да бъдат провалени. За съжаление вече имаме и доста недоброжелатели, но тава е реалния живот.
    Наиситни жалко, че няма да пишеш, но едва ли ще отречеш, че благодарение на тази секция получи толкова подкрепа, която иначе би ти косвало много време звънене по телефона. Е да тази подкрепа идваше под ударите на много критики и глупости, много от тях необосновани...но тази подкрепа не от затворен кръг, а най-лесното е да се обидим!!!

Коментар

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ПОДКРЕПИХА ПИСМОТО!

Много съм далеч от мисълта, че единствените аргументи за мотивите на Комисията произлизат от това писмо. Ще ми се да мисля обаче, че основната идея е разбрана. Тя съвсем не е елементарното желание за по-висока цена – термина е СПРАВЕДЛИВОСТ. Усещането за справедливост е първото необходимо условие за съществуването на капиталов пазар. Доверието е негова производна при определени условия и чак след това идват конкретните действия. Ако някой евентуално си е направил труда да прегледа постинга ми с описанието на регулациите в Щатите – изискването за “basic fairness” не Ви ли направи впечатление?

Някой беше попитал, точно този проблем ли е сега най-важния? Не трябва ли да се убеждават емитентите, да се привличат инвеститори?

ДА, в този момент ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е НАЙ-ВАЖНИЯ!!! Защо? Един по-гротескен пример:

Представете си една страна, където грабежа, макар и официално забранен, се наказва с максимум 10 долара. Заграбеното можеш да си го запазиш. Е, според Вас колко чуждестранни туристи ще посетят тази страна, дори и до този момент да няма нито един случай на грабеж? Ами ако вече има няколко случая? Ами ако между ограбените има и няколко известни личностти? И ако впоследствие в тази страна се променят нагласите и се приеме, че тя трябва да заложи на туризма, кое е първото, което управляващите следва да предприемат? Да строят нови хотели, да стартират маркетингова кампания в чужбина или нещо друго?

С примера в никакъв случай не желая да уронвам името на Балканфарма. Тя представлява един изключително успешно работещ бизнес-модел. Сигурен съм, че са изключително коректни както към клиентите и доставчиците си, така и към останалите си търговски партньори. Само че през 1999 година те купиха не 95 или 100, а 55 процента от, примерно, Фармация – Дупница. Още тогава 10% вече се държаха от други акционери и те го знаеха. Че не са били плащани тези 10% с реални пари – ами такива възможности е създала държавата и то за всички. От целия процес на Масовата приватизация категорично не съм съгласен единствено с т.нар. “преференциални”, “работнически” и прочие “безплатни” акции. Процедурите на Първата и Втората вълна може да са под всякаква критика, основното обаче е, че ако искаш да спечелиш трябваше и трябва да се размърдаш, да помислиш и да ИЗВЪРШИШ нещо. Тоест да бъдеш АКТИВЕН. Неактивните си продадоха книжката за по една бутилка олио. Сега какво, активността се наказва?!

За тези, дето ще хващат с 10000 лв мажоритарите за топките – един лев разлика в цената при 150 хиляди акции прави 150 хиляди лева. А 10 лева разлика? Хайде да видим, на кого какъв му е стимула и възможностите да манипулира? По-добре се хванете сами за вашите топки и стискайте силно – ефекта ще е същият, а парите Ви ще се запазят

Тези, които все още не разбират, как ще стане това са си пропуснали часа по аритметика в 4-ти клас, когато се е учило за средноПРЕТЕГЛЕНИ стойности. Или пък се правят, че не знаят, че над 90% мажоритарния може да отправи търговото в ИЗБРАН ОТ НЕГО МОМЕНТ.

Чудно ли му е още на някой, че експозицията на българските пенсионни фондове към български корпоративни книжа е НУЛА? Колко от несъгласните с предложението биха посъветвали клиентите си да инвестират дългосрочно в акции на български компании – например за обучението на децата им – нещо, което е нормална практика в белите страни.

В интерес на истината, Балканфарма може би под чертата ще е сред печелившите страни от всичко това. Та нали при един работещ капиталов пазар и те ще могат да емитират акции за да финансират например R/D дейността си. Губещи са собствениците на т.нар. предприятия от средния ешелон. Те едва ли някога биха успели да пласират нови емисии, а сега ще се наложи да изкупят скъпо книжата от миноритарните си акционери. Тези миноритарни акционери в много от случаите са самите работници, които са повярвали на директора, че фонда, който ще купи завода, ще се отнася справедливо към тях като акционери. Пак казвам - нямам предвид собствениците на “безплатни” акции, а тези, които са написали заявка и са я подали, изразходвайки инвестиционните си бонове.

Естествено, че не е само това проблема на българския капиталов пазар. Но как да подлагаш на дискусия предложенията си, когато те заливат с кал анонимни “коментатори”. Да оставим настрана обидите и грубите нападки. Какво да кажа за безсмислиците и глупостите от сорта “информира ли клиента си че този ден Солвей ще купува на 13 и е безмислено да се подава поръчка на 3.90???”, “Петър ще Ви ги купи и ще Ви ги продаде после на истинската цена” или пък, че публичната емисия акции се извършва на борсата...

С голямо съжаление ще ти кажа, Инвесторе, че този сайт започва да прилича на Yahoo – форумите. Който е влизал там, ще разбере какво имам предвид.

Това е от мен, не знам дали скоро ще се преодолея да пусна нещо ново в този сайт.

За несъгласните с мен – днес ми се очертава доста зает ден, а в събота и неделя най-близкия компютър ще е на поне 50 км планински път от мен, така че ще мога да отговоря най-рано в понеделник на АРГУМЕНТИРАНИТЕ Ви коментари.

PS. След малко смятам да седна на терминала и да пускам поръчки за сметка на посредника, който представлявам. Възможно е да се стигне до сделки. Смятам, че вече мина достатъчно време и който се интересува имаше възможност да разбере за какво става дума, така че не мога да бъда обвинен, че използвам вътрешна, външна или друга някаква информация. Ако някой ще ме кара да го чакам още, то да го направи по-бързо (и аргументирано)

Написаното е мое лично мнение и не ангажира по никакъв начин дружеството, което представлявам.

Коментар

OPS sdelka za 224 akzii FARM na 5.2 . Malko po malko zapo4na da se osaznava 4e 5:1 e dobar zalog pri tova bez risk ot zaguba - perfectnia hazard . Jalko 4e niama predlagane !

Коментар

Ето сега става интересно - тези, които бяха против спирането на търговото, се притесняват за собствениците на акции в Балканфара, че няма кой да им купи акциите. Точно така се пада на тези акционери ще си ги държат вечно тез хартийки. Това е част от играта - да си инвеститор е трудна работа : можеш да загубиш 90% от парите си, но ако преценката ти е добра, а и късмета е с теб да спечелиш и доста над 100%. Инвестирането в акции няма нищо общо с валутната игра!

Коментар

Mersi

Коментар

Миналата година бяха СИБ на вероятно и тази ще бъдат...

Коментар

Niakoi znae li ot koga i v koia banka 6te se izpla6ta dividenta na BLABT ?!

Коментар

Балканфарма няма да се откаже да прави търгови предложения, защото крайната цел е да се слеят предприятията в едно голямо и по този начин да повиши значително цената на Фармако.
                  Ако се откажат да правят търгови предложения ще направят една огромна услуга на по-рисковите инвеститори, защото и те ще могат да купуват акции от една много добри компании на смешна цена...
                  А цената е ниска, защото при българските акции на практика се купува освен всичко друго и правото да бъдеш прекаран евентуално от мажоритарния собственик и както както добре се вижда от цената рискът от това при Балканфармите е доста голям.

Коментар

ERASMUS, za kogo se otnasqt dumite ti?

Коментар

NE SI PRAV, MOLJA NE PODVEJDAY KOLEGITE!

Коментар

Тони, ако те разбирам правилно, от думите "задължи" излиза, 4е следващото
                        търгово предложение (ако го има) би било по4ти сигурно по-неизгодно за Балканфарма
                        и съответно по-добро за останалите акционери в дружествата. Дали ще се развият така
                        нещата?...
                        Относно цялостния тон на темата и това, 4е никой, който искал по-висока цена
                        не казвал на каква позиция е, искам да кажа, 4е имам само 10 акции в едното от
                        дружествата, взети от масовата приватизация и ми се струва, 4е се водя доста миноритарен
                        акционер да приемем, 4е аз няма да се разо4аровам много от подобна ниска цена, ако тя се бе приела,
                        понеже долу-горе ги следя нещата и ми е ясно защо става така. Но при условие, 4е не съм запознат и
                        4уя, 4е ми изкупуват акциите на цена 3-5 пъти по-ниска отколкото е реалната, това не би породило
                        в мен желание да се занимавам с капиталов пазар. И ще има още един 4овек, който се е отказал да се интересува
                        от борсата....

Коментар

pol, не разбрах какво имаш предвид, като намесваш моето име в оттеглянето на Наивник. Много уважавам хората с различно мнение от това на оформилите се вече групи. Предполагам, че е станало грешка. Наивник, наистина ще ни липсваш!

Коментар

I kakvo stava sega? Ako Balkanfarma se otkaje da pravi tyrgovo na druga cena, koj shte Vi kupi akciite togava??? Shte si gi vartite pomejdu si li? Ami ako prodylji da dyrji niski ceni na borsata?
                            Ima i drug variant - da se napravi uvelichenie na kapitala chrez publichna emisija na borsata, no na dosta visoka emisionna stojnost - shte si kupi li njakoj ot Vas ot new emission?

Коментар

Комисията започна да спира търгови предложения, които с цената на обратното изкупуване ощетяват миноритарните акционери. Серията, която поведе забраненото предложение за Химко, продължи с Парк-хотел Москва, а вчера с двете добрички предприятия Маяк АД и Прокон-90 АД. Времнно спряни са и двете предложения за Балканфармите в Троян и Дупница. В официалните мотиви на ДКЦК се казва, че предложителят трябва да приложи обосновка за цената и по други методи, включително и по метода Нетна стойност на активите. Странно е, че Балканфарма холдинг в търговото предложение за Балканфарма-Разград е използвал този метод. Според брокери причината там да се използва балансовата стойност е, че разградското дружество счетоводно е на загуба. По същата причина в предложението за бившия Антибиотик е използаван като трети метод съотношението цена/доходност на акция при седем водещи фармацевтични компании от Централна и Източна Европа и в съпоставка с тях излязло, че оценката на акция на разградското дружество би трябвало да е 1.70, но понеже мажоритарния собственик е ларш е предложил 2.30 за акция. При предприятията в Дупница и Троян също е използван този метод, но вече за база са взети не европейските компании, а българските като Софарма, Биовет, Медика. Защото цената както пишат в писмото си до ДКЦК брокерите би излязла към петкратно по-висока. Същата неизгодна за холдинга ситуация би се получила, ако в оценката се използва методът балансова или счетоводна стойност /NAV/. Както вече знаем обаче ДКЦК задължи мажоритарния собственик да го включи в цената на акциите при предложението си.

Коментар

Наивник, не знам дали си държиш на думата, но не ми изглежда много по мъжки да се откажеш от дискусията на финалната права. Не че подкрепям някоя от двете страни, но все пак във този форум има хора които искат да четат това което и ти пишеш. Не разбирам защо това, че на Гено му е хрумнало нещо, предизвиква такава реакция у теб, а още по-малко -че останалите трябва да се съобразяваме. Лично на мен ми е забавно да чета твоето мнение.

Коментар

Working...
                                X