И в Ню Йорк имаше подобен случай на тяхната си борса. Пак някъде по това време.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да дойдат мечките
Collapse
X
-
milenkk..... 4ovek trqva da e absoluten galfon, za da ipotekira jilishte i da se nasadi na tock bubble-a!
az li4no ne znaeh za tozi "greek bubble" i s interes pro4etoh napisanoto i shte se poraztursq oshte za nego.
no mislq, 4e bulgaristanskata istoriq shte nadvishi vsi4ki o4akvaniq.
naistina tezi s repata i ipotekite sreshtu obezpe4eni akcii trqbva da sa mnogo bditelni i vnimavat kakuv risk poemat, kogata reshavat da se hvanat na horoto na "piramidite" ot novata moda - DF,vzaimni fondove i osobeno cobos-generaciata!!!
NO,kakto edin nash izvesten pisatel e kazal: "PROST NAROD - SLABA DURJAVA!"
Коментар
-
Периодът между 1997 и 2000 година е един от най-значимите в историята на Атинската фондова борса. Тогава дневният оборот достига 2 млрд. евро, а борсовият индекс ATG повишава стойността си над шест пъти - от 1000 до 6000 пункта
За пример все по често се дава т.нар. „Greek bubble”- пукането на гръцкия балон в началото на века. Тогава, в Южната съседка фондова борса придобила такава популярност, че младите продавали автомобили и апартаменти, или ги ипотекирали, за да си купуват акции. Нещата отишли толкова далеч, че дори пенсионерите се редяли на опашки пред посредниците за да подават поръчки за покупка на ценни книжа. Така борсата все повече и повече се покачвала. Толкова, че разумното инвестиране отдавна минало своите граници. Нямало значение колко струва дадена компания. В крайна сметка парите в един момент свършили. И нямало кой да купува на силно напомпаните цени. Тогава започнал такъв срив, че основния индекс, който измерва изменението на най- търгуваните компании, се понижил 5 пъти. В следствие на това, много хора загубили спестяванията си и имуществото си.
Днес обикновените гърците са далеч по-консервативни в инвестициите си. Но българите стават все по- агресивни. Вярно е, че ако ипотекираш апартамента и си купиш акции, разликата между цената на кредита и доходността от инвестицията се прибира направо в джоба. Но нека не забравяме- акциите са едни от най- рисковите инвестиции. А собственото имущество е едно от най-ценните неща
Не искам да стряскам хората, но всеки трябва да мисли разумно преди да инвестира. Добре, че при нас оборотите не са достигнали тези нива и пенсионерите не са чували за борсата
Коментар
-
nevermind
Първоначално изпратено от Jay Gold
01-02.11,12-13.11, 21-23.11, 30.11, 12.12, 14.12, 18.12, 27.12, ... 09.01.2008, 20.02.2008, 03.03.2008, 01.04.2008, 21.04.2008, 27.01.2009, 10.06.2009г. ... 07.10.2011г. ... 24.07.2015г. ...
Коментар
-
Re: MACD на SOFIX
Първоначално изпратено от съни(тя)Първоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от Jay Gould...Сега като се загледах в нивата на твоята графика, то утре сте точно на кантар.
Някъде по-назад беше сложил графиката с ...превратните дати - спомням си за 01-02.11....то...даже писаниците на Елана са отчетени))
Нямам думи)
Успехи!
Ето и нещо написано набързо, преди няколко вечери: http://www.borsi.dir.bg/_wm/library/...8&df=8&dflid=3
...............http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nick LeesоnПървоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от MichelangeloПървоначално изпратено от Jay GouldЩе съм ви благодарен ако някой ме осветли какво и къде са писали от Елана? Днес тук там видях да се споменават, но не разбрах за какво и не ми се чете целия форум за да разбера?!
БАЛИП призовава за санкциониране на манипулациите на БФБ
http://www.investor.bg/?cat=5&id=56663Ника ти страхотен
http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от MichelangeloПървоначално изпратено от Jay GouldЩе съм ви благодарен ако някой ме осветли какво и къде са писали от Елана? Днес тук там видях да се споменават, но не разбрах за какво и не ми се чете целия форум за да разбера?!
http://www.investor.bg/?cat=5&id=56663
Коментар
-
Първоначално изпратено от MichelangeloПървоначално изпратено от Jay GouldЩе съм ви благодарен ако някой ме осветли какво и къде са писали от Елана? Днес тук там видях да се споменават, но не разбрах за какво и не ми се чете целия форум за да разбера?!
http://www.investor.bg/?cat=5&id=56663http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay GouldЩе съм ви благодарен ако някой ме осветли какво и къде са писали от Елана? Днес тук там видях да се споменават, но не разбрах за какво и не ми се чете целия форум за да разбера?!
http://www.investor.bg/?cat=5&id=56663
А ето и двете най-смислени мнения за мен досега:
Първоначално изпратено от SubZeroПри всичкото ми уважение към теб, Инвесторррр, не мога да се съглася с мнението ти.
Знаеш ли кои са БАЛИП? Членове са 34 ИП от общо 81-82 с банките.
Нито една банка не е член на БАЛИП.
Освен това, изразеното "мнение" в писмото на БАЛИП е всъщност изразеното мнение на УС на асоциацията. В този УС фигурират цели 6 /шест/ ИП от "световна" величина - „БЕТА КОРП” АД, „БУЛБРОКЪРС” АД, „ЕВРО-ФИНАНС” АД, „ФИНАНСОВА КЪЩА ЕВЪР” АД, „ЕЛАНА ТРЕЙДИНГ” АД, „СОФИЯ ИНВЕСТ БРОКЕРИДЖ /СИБ/” АД
Председател на УС е отново ЕЛАНА ТРЕЙДИНГ” АД...
От членовете на УС само двама имат ДФ или ИД. Едните са Елана, а другите Булброкърс. Първите имат отчайващи резултати. Вторите имат индексен фонд, но подготвят нов високорисков... Интересно какво целят?!? И дали не е трябвало заедно с писмото до КФН да приложат и някои членове от Закона за пазарните злоупотреби с финансови инструменти, както и конкретни предложения как да бъдат наказани за откровено манипулативното мнение изказано в писмото. Ще попиташ защо. Ето защо:
Звъннах на брокера си преди един час и той /член на БАЛИП/ беше не по-малко втрещен от мен по отношение на "писмото" до КФН, в което и той е "замесен" като един от асоциацията. Доколкото разбрах, никой ИП извън УС на БАЛИП не е получил писмото за съгласуване и мнение.
Няма да се учудя, ако зад писмото отново стои едно единствено лице, изявяващо като изразител на общото мнение..
Така, че, това чудо на първа страница е по-скоро трагично, отколкото заслужаващо внимание.
Щом го докараха дотук...
Първоначално изпратено от znae6tНе знам за каква истерия говорят от Елана (защото това си е чисто тяхно творение, а не на членовете на БАЛИП). Истерията, която аз виждам е във вече утвърдената им практика да опитват да свалят пазара с непрестанни интервюта, коментари, статии, сега и с това. Господа никой не ви е крив, че доходността ви изостава от конкуренцията.
За какви P/E-та ми говорят. Гледам в портфейла им Елтос - когато са го купували P/E-то на Елтос е било в хиляди и странно как са знаели, какво ще се случи в последствие. И от кога CFA-ците работещи за тях разчитат при анализа на P/E. Интересува ме също като обобощават, че при много от позициите P/E било трицифрено и четирицифрено число да вземата да го докажат, защото си е чиста проба глупост. Очевидно е, че визират ХДПАТ и МОСТ. В писмото се визират и колективни инвестиционни схеми - кои са те и не са ли свързани пряко с членове на БАЛИП - нека директно си го кажем - става дума за фондовете на Капман. Нека Еланци публично извадят на показ P/E-то на всяка една позиция във фондовете си, защото аз мога да го направя.
Като се говори за възвръщаемостта на SOFIX и BG40 - първо BG40 не отразява по никакъв начин пазара и това е ясно и за малките деца. SOFIX имал 30% възвръщаемост - това ни нарежда съвсем не толкова напред в сравнение с други световни индекси, така че не намирам никакъв смисъл в твърдението. 30% в никакъв случай не говори за надут балон при инфлацията в световен мащаб и в частност в България.
Елана също така да кажат, както и всички разписали писмото, как процедираха те при ИПО-то на Трейс. Сомони също е член на БАЛИП. Комисията е одобрила проспекта, за какво говорим въобще?
Елана нека кажат при какви коефициенти P/E и P/B пуснаха Девин, Монбат миналата година и т.н. И не говорят ли тези коефициенти за балони, говоря при самото IPO по безумните критерии на писмото?
Ако е толкова раздут пазара защо фондовете на Елана не си разпродадат акциите от БГ дружества и да излязат на външни пазари изцяло? Не го правят, значи говорят глупости, в които сами не вярват. Когато аз смятам нещо за надценено, продавам, а не пиша плачевни писма по медиите.
Елана също така да кажат - манипулативни или не бяха сделките, които те направиха, свалили цената на Арома в един ден с близо 30% до 9,50, малко преди цената да се изстреля в последствие с 200% за седмица. За подобни неща други посредници се наказват. Любопитно е, че това съвпада с интервюто на шефа на КФН в 24 часа, което също се цели в същата посока.
Това писмо е чиста проба манипулация, за която КФН, ако беше институция на място, трябва да се самосезира, но разбира се това няма да се случи. Тук става дума за атака срещу системата, което е крайно опасно за всички и се чудя на късогледството на Еланци, които явно не виждат това. Доверието в системата е крехко и се заражда от скоро, а ако се изгуби Елана и да пълнят евтино после все тая.
Интересно ми е другите членове на БАЛИП подписали ли са писмото и ако не са, ще предприемат ли нещо, за да докажат, че си тежат на мястото. От кога БАЛИП стана дъщерно дружество на Елана?
Май в сила влиза поговорката - крадецът вика - "дръжте крадеца".
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя)Първоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от Jay Gould...Сега като се загледах в нивата на твоята графика, то утре сте точно на кантар.
Някъде по-назад беше сложил графиката с ...превратните дати - спомням си за 01-02.11....то...даже писаниците на Елана са отчетени))
Нямам думи)
Успехи!http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от Jay Gould...Сега като се загледах в нивата на твоята графика, то утре сте точно на кантар.
Нямам думи)
Успехи!
Коментар
-
Първоначално изпратено от denebПървоначално изпратено от marcyКога ще почват WOOD & Company Financial Services да търгуват та да се покрият Меците и др. подобни на Меци.
Почвам да се чудя дали всичката тая дандания вчера не се прави за тях.
dosta rezonno zvu4i.
Коментар
Коментар