Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (3CZ)

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • ЧЕЗ Разпределение България АД (3CZ)

  Публично предлагане на акции на “ЧЕЗ Електро България” АД и “ЧЕЗ Разпределение България” АД

  На основание Решение № 3220-П от 03.05.2011 г. на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, Решение № 949-ПД/ 19.09.2012 г. на Комисията за финансов надзор за потвърждаване на проспект за предлагане на до 1 650 обикновени акции и допускане до търговия на регулиран пазар на 5 000 акции на „ЧЕЗ Електро България” АД и Решение № 950-ПД/ 19.09.2012 г. на Комисията за финансов надзор за потвърждаване на проспект за предлагане на до 63 624 обикновени акции и допускане до търговия на регулиран пазар на 192 800 акции на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

  За Предлагането

  Държавна Консолидационна Компания, с едноличен собственик на капитала Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на Република България, чрез Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол предлага за продажба 63 624 обикновени поименни безналични акции с номинална стойност 10 лева всяка, представляващи 33% от всички издадени акции на “ЧЕЗ Разпределение България” АД. Акциите ще бъдат предлагани в България в рамките на публично предлагане, въз основа на потвърден с Решение № 950-ПД/ 19.09.2012 г. на Комисията за финансов надзор проспект, от Мениджъра на Предлагането „Централна кооперативна банка” АД.

  Дата на публикация на съобщението за публичното предлагане в Държавен вестник и вестник Капитал Daily: 19.10.2012 г.

  ISIN код: BG1100025110

  Пазар: Приватизационен сегмент на Основен пазар на „Българска фондова борса – София” АД

  Борсов код: 3CZ

  За инвеститорите:

  Проспект:
  http://www.ccbank.bg/uf/other/docume...spectus_BG.pdf

  Мениджър на Предлагането: “Централна кооперативна банка” АД

 • sinbad
  replied
  Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
  Отговорът е много бърз. Очевидно е било очаквано сегашното положение
  Всеки има агенти навсякъде където има интереси,и не само!

  Напиши коментар:


 • Иво Орозов
  replied
  Отговорът е много бърз. Очевидно е било очаквано сегашното положение

  Напиши коментар:


 • p_trade
  replied
  Eврохолд България предостави допълнителна информация на КЗК за географския обхват на изследваните пазари, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни дружества, базирани в България (ЗД Евроинс АД и ЕИГ РЕ ЕАД), предлаганите от застрахователните компании продукти, реализираните от тях премийни приходи и дела им в общите приходи на холдинга, притежаваните от дружествата пазарни дялове в различните застрахователни сегменти и други.

  В документите се констатират следните по-важни моменти:
  • Застрахователните дружества на Еврохолд в България нямат водеща позиция в „застраховка гаранции" на българския пазар нито поотделно, нито взети заедно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент е 5%.
  • Застрахователните дружества на Еврохолд в България не предлагат "застраховка гаранции" на търговци на електроенергия и нямат приходи от този продукт.
  • Застрахователните дружества на Еврохолд в България предоставят застрахователни гаранции по обществени поръчки в различни сектори. Доколкото ги има, енергийните дружества са бенефициенти, а не са купувачи на този вид застраховки. Същите застраховки се предлагат от много на брой застрахователни компании и при много по-добри условия.
  • При осъществяване на концентрацията между застрахователните дружества на Еврохолд и дружествата от групата на ЧЕЗ България, същите ще са свързани лица. Съгласно европейската регулаторна рамка в енергийния сектор, директива Платежоспособност II, общите европейски разпоредби, отразени и в българското законодателство, сделките между свързани лица, както и финансовото подпомагане на свързани лица, са силно регулаторно ограничени. Над определени лимити те са дори забранени. Поради тази причина няма как търговците на електроенергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно преимущество под формата на гаранционна застраховка от застраховател в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до "застраховка гаранции" ще бъде негарантиран, бавен и финансово неизгоден за всички участници в групата.
  • Европейското законодателство, имплементирано и в българската нормативна уредба, стриктно ограничава финансовите групи по отношение на подкрепата за свързани дружества.
  • Европейската практика в конкурентното право допуска възможността финансови групи да инвестират на енергийния пазар, без да се констатира каквото и да било конкурентно предимство от тази свързаност. Има множество примери в ЕС за големи финансови групи, които пряко или непряко, инвестират в енергийни компании. В предоставените на КЗК документи са приложени редица примери за значително взаимодействие между енергиен и застрахователен пазар на европейско и глобално ниво.
  Еврохолд приветства решението на КЗК за задълбочено проучване и е готова да съдейства и подпомага комисията с още информация, както и да отговаря на всички нововъзникнали въпроси.

  Напиши коментар:


 • precakanoto
  replied
  спокойствие и само спокойствие, каквото е трябвало сме направеле, сега да се оставим в ръцете на съдбата ))

  Напиши коментар:


 • Грую Груев
  replied
  Нормално, Кире, колкото и да не ми харесва - преди изборите няма как да се вдига врява, затова и КЗК, в услуга на властта, разтягат срока до максимума с поредните измислени аргументи. После пък ще дойде зимния сезон - и тогава не е ок да се правят такива работи с тока и утекохме за лятос догодина, ако и тогава някой регулатор не реши да излиза отпуск и да го отложим за по-догодина, ма тогава пък пак избори и т.н., и т.н. Абе да се отказват вече от ЧЕЗ да продават, да дадат по един дивидент и Тиквата да го духа - писна ми от селски тарикати в "тази" държава!

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  Адвокати: Решението за анализ на сделката за ЧЕЗ и странно и пресилено. Сделката по придобиването на активите на ЧЕЗ в България от страна на "Еврохолд" ще премине през задълбочено проучване. Това обяви в четвъртък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), само ден след като кандидат-купувачът представи визията си за развитието на енергийните активи.

  Мотивът на антимонополния орган е, че купувачът може да злоупотреби с положението си на застрахователния пазар и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар. Причината е, че за да играят на борсата за ток, търговските дружества на ЧЕЗ имат нужда от застраховки на гаранциите по сделките. Но притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо 43% от пазара на този особен вид застраховки.

  "Подобна концентрация ще създаде съществено предимство на участниците в сделката (по придобиването на ЧЕЗ - б.а.)", пише в мотивите към решението на КЗК.

  На друго място в решението на КЗК се казва, че сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ "поражда опасения за ефективната конкуренция". По закон задълбоченото проучване може да трае до 4 месеца.

  Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прави задълбочен пазарен анализ на придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България от страна на "Еврохолд" е странно и пресилено, но все пак антимонополният орган има законното право да го прави. Такова е мнението на трима адвокати по конкурентно право, до които "24 часа" се допита по повод решението на КЗК от миналата седмица.

  Още от статията на 24 часа

  Напиши коментар:


 • nikon
  replied
  Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнение
  https://btvnovinite.bg/predavania/ta...a-na-toka.html Еврохолд нямал подобен бизнес и за това КЗК ще пусне сделката...Абе те ако рекат ще намерят причина.Еврохолд лизинг продават автомобили,нали.Всеки автомобил има генератор(динамо),което произвежда ел.енергия и акумулатор,който я складира.Е това ако не е производство и разпределение на ел.енергия... ...
  Не било тока от динамата на колите,а финансовата и застрахователната дейност.Все ще намерят за какво да се хванат.То при тези условия и чехите може да се откажат,че после като минат активите в ДПС,пак ще ги бръчкат.
  Прави ми впечатление обаче мълчанието на ПИК и Блиц,а и кратките неутрално-позитивни статии в Часовете и Труд,за разлика от пролетта,когато обявиха за договора.Това може да е знак,че има договорка с истинския купувач и сделката ще стане,а този напън на КЗК е само за респект.

  Напиши коментар:


 • kaputov
  replied
  КЗК може и да не пусне сделката и този път основателно.
  В своя анализ Комисията установи, че Групата „Еврохолд“ е лидер при предоставянето на „застраховка-гаранция“ за 2018 г. с пазарен дял 46,68%, като си запазва водещата позиция и към 31.07.2019 г. с пазарен дял от 42,64%. Следователно след финализиране на планираната сделка може основателно да се предвиди, че предприятията–търговци на електрическа енергия от придобиваната група ще имат гарантиран, бърз и финансово изгоден достъп до изискуемите застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение за търговията с електрическа енергия. По този начин новата група ще има значително конкурентно предимство пред останалите участници на пазара на търговия на електрическа енергия, осигурявайки си изначално изпълнението на гаранционните изисквания и на което предимство останалите участници трудно биха противостояли.
  Само че групата на Ковачки прави същото от което се опасява КЗК,а там те не виждат проблем,въпреки,че наскоро бяха сезирани от индустрията по повод високите цени при търговете на ел. енергия. Мотивът е,че собствеността е на оф-шорни компании и формално не могат да ги свържат с Ковачки,значи не са конгломерат

  Напиши коментар:


 • BB50
  replied
  Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
  Вижте сега, мен тук ме интересува само и единствено търговото на Еврохолд - не бих стоял и секунда тук, ако тези са новите собственици. Затова пред мен алтернативите са три, в зависимост от ситуацията:

  1. Еврохолд стават собственици и дават търгово (щото са задължени по закон, а не защото искат)
  1.1. Търговото е на цена 300+ - приемам го
  1.2. Търговото е на цена 250-300 - замислям се, но вероятно го приемам, все пак съм вкарал някакви пари тук, а и те са на децата и не ми се държат с години, въпреки че това е перфектния монопол в Бг (ама регулиран), особено с мажоритар Еврохолд
  1.3. Търговото е на цена под 250 - много, ама много псувни от моя страна, жалби до КФН и т.н. Искрено се надявам, че няма да стигнем до този момент

  2. Чехите не продават, защото виждат, че Еврохолд са бушон:
  2.1. Има ново дивидент и цената се качва - продавам на около 300 кинта
  2.2. Няма нов дивидент - ми ще ги стискам и ще си чакам

  3. продавам в момента - няма как да ми се случи

  Тъй като изключвам вариант 3 - не съм на зор, нямам причини да бързам. За мен кофти е само вариант 1.3, защото ортак с разни азияхолдци няма как да бъда - ял съм им попарата и в холдинга, и в инса, макар да успях да изляза навреме. Та така - седим и чакаме, поне аз, засега повече не ми се купува, но няма и да продам.
  Вариант 1.3. не е толкова лош, стига компаниите да си останат публични. Тия огромни заеми трябва да се обслужват и това най-вероятно ще стане през дивиденти от ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро. Възмжно е и да се пробват да източват през свързани компании, но това ще е доста трудно в предвид публичния статут и големите им нужди за обслужване на дълговете.

  Напиши коментар:


 • Иво Орозов
  replied
  Каквото очаквам не е за споменаване. Но се надявах на по-малко мурафети да има.

  Напиши коментар:


 • Kiro
  replied
  Така е Груйче..Тези са дърти измамници..

  Напиши коментар:


 • Грую Груев
  replied
  Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
  Все повече заприлича на покупката на БТК с междинните им фирми собственици.
  Ми съвсем нормално, а вие какво очаквате? Доказани "звезди" като азияхолд да направят нещо друго извън обичайните си врътки? Интересува ме само търговото и нищо друго - на тези вяра нямам. Никаква!

  Напиши коментар:


 • Иво Орозов
  replied
  Все повече заприлича на покупката на БТК с междинните им фирми собственици.

  Напиши коментар:


 • Грую Груев
  replied
  Вижте сега, мен тук ме интересува само и единствено търговото на Еврохолд - не бих стоял и секунда тук, ако тези са новите собственици. Затова пред мен алтернативите са три, в зависимост от ситуацията:

  1. Еврохолд стават собственици и дават търгово (щото са задължени по закон, а не защото искат)
  1.1. Търговото е на цена 300+ - приемам го
  1.2. Търговото е на цена 250-300 - замислям се, но вероятно го приемам, все пак съм вкарал някакви пари тук, а и те са на децата и не ми се държат с години, въпреки че това е перфектния монопол в Бг (ама регулиран), особено с мажоритар Еврохолд
  1.3. Търговото е на цена под 250 - много, ама много псувни от моя страна, жалби до КФН и т.н. Искрено се надявам, че няма да стигнем до този момент

  2. Чехите не продават, защото виждат, че Еврохолд са бушон:
  2.1. Има ново дивидент и цената се качва - продавам на около 300 кинта
  2.2. Няма нов дивидент - ми ще ги стискам и ще си чакам

  3. продавам в момента - няма как да ми се случи

  Тъй като изключвам вариант 3 - не съм на зор, нямам причини да бързам. За мен кофти е само вариант 1.3, защото ортак с разни азияхолдци няма как да бъда - ял съм им попарата и в холдинга, и в инса, макар да успях да изляза навреме. Та така - седим и чакаме, поне аз, засега повече не ми се купува, но няма и да продам.

  Напиши коментар:

Working...
X