Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българската пенсионна система

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
  уф бе, проди, точно пък от теб не съм очаквал подобен отговор - уж си икономист момче и ги разбираш нещата. ..

  И моля без това, ама те сегашните пенсионери са си платили - като с а платили, къде са им парите? В рая, както се изрази един човечец? ...

  Виж, ако си имаш лична партида - ами да си жив и здрав, да си ги харчиш дълги години.
  Грую, очевидно за теб „Осигурителните вноски“ са си най-обикновен данък, с подвеждащо име, и нищо не ми гарантира че ме осигуряват за старини?
  Когато казвам, че с подобно мислене биха ме отказали да се надявам на пенсия, не изразявам мнение дали мисленето е правилно или не, в контекст за какво да се харчат данъците, а че ако някой въобще може да умува и да променя с лека ръка за какво да се харчат моите пари за пенсия, то едностранно може да нарушава подписан договор между мен и държавата.
  Респективно аз съм в пълното си право да взема превантивни мерки, ако намирам контрагента за недобросъвестен, и да третирам въпросните „осигуровки“ като данък – тоест да взема всички възможни мерки да редуцирам плащането му!
  Last edited by prodigal; 11.10.2012, 18:40.

  Коментар


  • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
   + 36187.   Точно тъй - който дето иска.

   Аз предпочитам частният фонд, дето да имам своя партида, ти предпочиташ (напримерно казано) НОИ, където ще делкаш твоите пари с мангаляците, дето не са внесли и една стотинка. Който дето иска.
   Императора на психиатър скоро ходил ли си?Ти просто един болен човек.И си за съжаление

   Коментар


   • България е похарчила за пенсии на военни и полицаи:
    1)
    - през 2000г. сумата е 141,794.8 хил. лв. или 5.6% от разходите за пенсии
    2)
    - през 2008г. сумата е 352,948.3 хил. лв. или 6.3% от разходите за пенсии
    3)
    - през 2011г. сумата е 519,026.9 хил. лв. или 7.3% от разходите за пенсии
    4)
    - през първото полугодие на 2012г. сумата е над 266.5 милиона лв. или 7.4% от разходите за пенсии
    http://www.noi.bg/aboutbg/st/statistic

    Коментар


    • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
     Тя истината се знае отдавна но никои управлямащ не иска да я реализира на практика защото е в ущърб на много избиратели на който разчитат.

     - По голяма персонализация на вноските, включително и за начините на тяхното събиране и управление. Да има различни варианти за управление защото в момента в който и УПФ да си е почти едно и също !

     - Тотално орязване на паразитите от системата. Държавата като ще прави социална политика да си я прави с бюджетни пари не с парите на осигурените за пенсия и здраве.

     - Мога да съм солидарен но с друг внасящ в фондовете, с хора които не са дали паричен принос не ща да имам нищо общо !


     Че то и бюджетните пари пак от нашите джобове излизат. Същата работа.
     Крайно време е държавата да стане антисоциална, за да се изчистим от паразитната гнъс. Защо мангалската популация - раковото образувание на снагата на Отечеството ни, се е разрастнала до такава чудовищна степен, ако не заради социалността на държавата?

     Въобще премахване на всякаква пенсионна система, като нещо задължително - пълнолетният и дееспособен човек може сам да си избира животът. Държавата да поеме издръжката на настоящите и скорошни пенсии, от които е цоцала сухо - и към които по тази причина има ангажимент. Ресурси за целта ИМА - да не се правят на ударени. Щом имат пари да хранят циганорите, които никога нищо не са дали, значи може да се грижат за старите хора, дето са работили цял живот. Финансови източници могат да бъдат: А/ Златцето. Дори сега концесионерите крадат от земята ни злато за колосални суми, като се разработят и новите находища, ще се добива благороден метал за милиарди ежегодно. Б/ Земицата. България има оброботваеми, но пустеещи земи, които могжат да се дадат на евреини, китайци и т.н. - не да се продадат (каквато идея имаше изроденият родоотстъпник бойкоборисов), а да бъдат дадени под дългосрочна аренда. В/ Протекционистическа политика. Щом искат разни азиатци да внасят туканка стоки на смешни цени - ще плащат на хазната. Г/ Орязване на държавната администрация и спиране на помощите на мангалите.

     Сегашните пенсионери да получават нормални пенсии, хората дето сега са на 55 - по-малки (и докато бачкат все още, да си заделят), хората под 50 - още по-малки пенсиики (според колкото са снесли досега, но ще имат и повече време да си заделят отсега нататък) и т.н., докато сес тигне до 30-годишните, които ще получат донякога съвсем символични сумички от държавата, щото са снасяли 8-10 години като млади. Тепърва почващите да работят, да се оправят. Като в Хонконг, бе !!! Туйто - капитализъм.


     Някой долу рече - младите хора били безотговорни и няма да си заделят. Ми хубаво, тяхна работа - ще работят докато пукнат или, като не могат да работят вече - ще идат да се удавят или ще чакат на децата си. Че то сега - за 30-40-годишните по-различно ли е? Ще ни карат да работим, докато умрем, щото каквото внесем уж за пенсия, Мангау го изпива още другия месец !!! Същата работа... но ако хората не им вземат осигуровки, поне ще разполагат с всичките си заработени пари минус данъците - и ще имат повече възможност да си заделят - просто защото НОИ няма да ги краде !!!
     Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

     Коментар


     • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
      Човек преди да напише нещо трябва да помисли.Колкото по умен и знаещ е един човек толкова по трудно взема решения.Преди да наречеш някой идиот също се замисли.Ти или не внасяш вноски в такива фондове или си от тези дето ги източват.На мен такива фондове не ми трябват.Никой не ме е питал дали искам а ми ги натресоха.Два пъти годишно си проверявам партидите и парите които имам в момента са по малко от вноските.Аз хазарт със старините си ако Бог ме държи не искам да играя.Нека си има доброволни фондове и да е по желание.Който иска в НОИ който иска във фондовете а който не иска да не се осигурява.После пенсия откъдето си внасял.На всички е ясно какво трябва да се направи но нямат смелост да го направят.
      + 36187.      Точно тъй - който дето иска.

      Аз предпочитам частният фонд, дето да имам своя партида, ти предпочиташ (напримерно казано) НОИ, където ще делкаш твоите пари с мангаляците, дето не са внесли и една стотинка. Който дето иска.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Тя истината се знае отдавна но никои управлямащ не иска да я реализира на практика защото е в ущърб на много избиратели на който разчитат.

       - По голяма персонализация на вноските, включително и за начините на тяхното събиране и управление. Да има различни варианти за управление защото в момента в който и УПФ да си е почти едно и също !

       - Тотално орязване на паразитите от системата. Държавата като ще прави социална политика да си я прави с бюджетни пари не с парите на осигурените за пенсия и здраве.

       - Мога да съм солидарен но с друг внасящ в фондовете, с хора които не са дали паричен принос не ща да имам нищо общо !

       Коментар


       • уф бе, проди, точно пък от теб не съм очаквал подобен отговор - уж си икономист момче и ги разбираш нещата. Хайде сега се поразрови малко из историята и виж как е започнало всичко? Кой е платил на първите пенсионери? Ами тези, дето са очаквали да се пенсионерат, т.е. първите са папали от нищото, а всеки следващ е плащал за предходните. Сега разбра ли ме по-добре - няма ги твоите деца, няма кой да плаща за теб - те ти солидарност на практика. И тук няма никакво значение колко си дал преди - имал си бол пари-дал си, както е казал един герой от "строителите" на съвременна България

        И моля без това, ама те сегашните пенсионери са си платили - като с а платили, къде са им парите? В рая, както се изрази един човечец? Ами там са, т.е. без плащащите като мен, сега, на момента, ще изпукат от глад - цинично, но такава е истината. Та като искате солидарна система, децата ви трябва да са в Бг, ако не - духате супата, щото обръщате пирамидата, а обърната пирамида знаеш какво значи, нали? Хайде без популизъм, а с трезва оценка, а тя казва точно това - не плащат ли децата ти за теб, просто гориш - пожизнени привилегии за 1 месец в "шумата" имаха само АБПФК....

        Виж, ако си имаш лична партида - ами да си жив и здрав, да си ги харчиш дълги години.

        Към ретро-то - какво като внасяш сега върху 2К - ти ги даваш за друг, парите ти изчезват на мига, а ти искаш да получаваш след 40 години. Е, няма как да стане, при положение, че за теб никой не плаща тогава. Щото и 20 кинта тогава са много повече от кръглата 0, с която децата ти от чужбина ще допринесат!!!
        Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
        Ми, точно подобно мислене би ме отказало да разчитам на справедливостта на обществото, респективно да не съм заинтересован от добро „пенсионно досие“. Видяхме колко взимат в момента хора с по 40 години трудов стаж, снасяли чинно през годините осигуровки на средна заплата. То даже имаме нахалството да твърдим че им даваме, а не че взимат само част от това каквото им се полага.
        Факт е че НОИ е фалирал/декапитализиран или както му се вика там, ама няма и лев събран. А в момента правилата са такива, че както правилно отбеляза Импето, всеки който е трябвало да има стаж през 90-те, а по основателни причини няма такъв, не може да разчита на солидарна пенсия!
        Е, ми какъв би му бил стимула да внася още 25 години, ако не са на лична партида поне част от осигуровките. Защото и да внеса 3 пъти повече осигуровки от средностатистически осигуряващ се, пак няма да мога да взема и лев, че няма да имам стаж, а той ще може.
        Да се върнем на твоята идея, значи аз ще отгледам две мои деца и две на манго, с парите които давам, а ако моите заминат, пък на манго продължат традицията да са потомствени искащи помощи тук, той трябва да е привилегирован.. Сори, ама това е нелепо!
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Minavast Разгледай мнение
         Пенсионния данък при инфлация в интервала 2-200% усложнява оптимизирането,но за да е невъзможно-още едно мнение: "пенсионери, чиито деца са емигранти да получават минималната пенсия или редуцирана с някакъв коефицент. Малко е грубо, но пенсиите на пенсионерите се изплащат от сега работещите в страната и при 2 млн. емигранти ми се струва че доста хора лежат на гърба на чужди деца. Уж всички емигранти са супер успели, ма не дърпат родителите си натам, че ако трябва да им плащат наем за някоя стаи и медицинските разходи ще изреват на умряло.
         Просто ми писна да слушам отвсякъде, как щерка и се оженила за някой Муньо и как всичко и било наред, ма ако може да и се обадим по скайпа, че Муньото няма пари за телефон."
         http://clubs.dir.bg/showthreaded.php...sed&sb=5&part= Инвеститори и е-мисионери http://www.youtube.com/watch?v=AA3Kk...layer_embedded
         Ми, точно подобно мислене би ме отказало да разчитам на справедливостта на обществото, респективно да не съм заинтересован от добро „пенсионно досие“. Видяхме колко взимат в момента хора с по 40 години трудов стаж, снасяли чинно през годините осигуровки на средна заплата. То даже имаме нахалството да твърдим че им даваме, а не че взимат само част от това каквото им се полага.
         Факт е че НОИ е фалирал/декапитализиран или както му се вика там, ама няма и лев събран. А в момента правилата са такива, че както правилно отбеляза Импето, всеки който е трябвало да има стаж през 90-те, а по основателни причини няма такъв, не може да разчита на солидарна пенсия!
         Е, ми какъв би му бил стимула да внася още 25 години, ако не са на лична партида поне част от осигуровките. Защото и да внеса 3 пъти повече осигуровки от средностатистически осигуряващ се, пак няма да мога да взема и лев, че няма да имам стаж, а той ще може.
         Да се върнем на твоята идея, значи аз ще отгледам две мои деца и две на манго, с парите които давам, а ако моите заминат, пък на манго продължат традицията да са потомствени искащи помощи тук, той трябва да е привилегирован.. Сори, ама това е нелепо!

         Коментар


         • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          по-голяма утопия (даже бих я нарекъл глупост, ама от тези, чудовищните), не бях чел. Ето ти един цитат и от мен, на велик мислител е:
          Човек се ражда свободен, но навсякъде е в окови
          За 300 години, откакто е изречена мисълта, нещата не са мръднали и на йота - независим ми бил - ахахаха. Абе, аланкоолу, ако обществото, дето е тук (вика му се демокрация), реши, че майка ти не трябва да получава пенсия - значи няма да получава и толкова. И ще е справедливо. А ти, ако толкова искаш, пращай си пари и толкоз.

          И не ми говорете за глупсоти за баба ти, дето се е погрижила за прабаба ти и това не било закон. Повече от закон е било, нарича се обичай и е било толкова силно, че е трябвало столетия, за да го разрушат. А обичаят гласи - най-малкото дете (момиче) гледа "старите", т.е. майка си и баща си и получава къщата (в повечето случаи, понякога нищо не получава, защото отива за най-голямото дете, а най-малкото просто е преебано, но пък с по-голям чеиз). Та на баба му се е паднало, така както моята баба изгледа родителите си (щото беше най-малкото момиче от 4 деца), а имота го взеха 2-та й по-големи братя. Обичай, никой не възропта против него, макар да нарушава една торба закони, за баба ми "задължението" й беше по-силно от всякакви кодифицирани правни норми.

          Та така - ако искат децата ти да те "гледат", чрез вноските си в Бг, ще получаваш пенсията си, ако не - социална и у лево, аз нямам намерение да те храня нахалос, имам си предостатъъчно роднини, които са ми в пъти по-скъпи и мили.
          Айде да вкараме малко конкретика,че леко се изприщвам като те чета.
          1.Значи аз изкарвам добри пари и се осигурявам на макс-в момента 2000лв.
          2.Децата ми може да решат и решават да ходят да си търсят късмета по чужбина.
          3.Ти се осигуряваш на минималната заплата или около нея.
          4.Децата ти твърдо са решили и остават в България и започват да се осигуряват на или около минималната заплата?
          Пита се: Колко аджеба да е моята и колко да е твоята пенсия?
          Според твоите виждания по въпроса-за мен социалната пенсия,а за теб максималната,а..,кеф!
          Както ще кажат южните ни съседи:Евала,машала,аферим......
          Ей,то и по бай Тошово време,нямаше такава извратеност........
          Ай,със здраве,не ми се дискутират повече глупости...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
           ...

           Аз ще кажа само нещо допълнително.
           Аз съм независим индивид. Формално нямам законови задължения към родителите си и другите си роднини. По каква логика може да задължим индивидите да следват някакъв патриархален модел на семейство? Нямам ли право да не поддържам отношения с роднините си?

           Трябва ли да се узакони някакъв формален семеен модел извън сегашния засягащ само децата до 18 годишна възраст? Кой точно модел?

           Аз лично съм решил въпроса, предполагам като повечето си сънародници, по традиционния начин. Начин който е естествен и е ползван дълго време, доста преди да се появят разни закони като семейния кодекс. Т.е. като примерно дете помагам на майка си и роднините си както подобава. Както баба ми се е грижила за прабаба ми без да има законова рамка, така и аз се грижа за предишното поколение.

           Пенсиите са солидарност на цялото общество и са измислени за да не се разчита на някакъв традиционен модел, който не може да работи насила, без съгласието на индивидите. Може да се сетиш защо. Традиционният модел е основан на собственост върху земя и недвижимости..."
           по-голяма утопия (даже бих я нарекъл глупост, ама от тези, чудовищните), не бях чел. Ето ти един цитат и от мен, на велик мислител е:
           Човек се ражда свободен, но навсякъде е в окови
           За 300 години, откакто е изречена мисълта, нещата не са мръднали и на йота - независим ми бил - ахахаха. Абе, аланкоолу, ако обществото, дето е тук (вика му се демокрация), реши, че майка ти не трябва да получава пенсия - значи няма да получава и толкова. И ще е справедливо. А ти, ако толкова искаш, пращай си пари и толкоз.

           И не ми говорете за глупсоти за баба ти, дето се е погрижила за прабаба ти и това не било закон. Повече от закон е било, нарича се обичай и е било толкова силно, че е трябвало столетия, за да го разрушат. А обичаят гласи - най-малкото дете (момиче) гледа "старите", т.е. майка си и баща си и получава къщата (в повечето случаи, понякога нищо не получава, защото отива за най-голямото дете, а най-малкото просто е преебано, но пък с по-голям чеиз). Та на баба му се е паднало, така както моята баба изгледа родителите си (щото беше най-малкото момиче от 4 деца), а имота го взеха 2-та й по-големи братя. Обичай, никой не възропта против него, макар да нарушава една торба закони, за баба ми "задължението" й беше по-силно от всякакви кодифицирани правни норми.

           Та така - ако искат децата ти да те "гледат", чрез вноските си в Бг, ще получаваш пенсията си, ако не - социална и у лево, аз нямам намерение да те храня нахалос, имам си предостатъъчно роднини, които са ми в пъти по-скъпи и мили.
           Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

           Коментар


           • дефицита на НОИ

            Това, което не мога да разбера е защо никой не споменава истинските причини за дефицита на солидарния пенсионен фонд. Заложено е в КСО, че на работниците и служителите на трудов договор по никакъв начин не им се нарушават правата както при отчитане на трудовия стаж за пенсия, така и за размера на техните пенсии, ако не са платени вноски за тях от техния работодател, нито са преведени техните лични вноски в НОИ. И трудовият им стаж и пенсиите се изчисляват само на база на деклариран от работодателите доход, независимо, че дължимите вноски по този доход може да не са преведени.
            Що за лицемерие е това да се казва, че пенсията от солидарния стълб зависи и от приноса като този принос не се мери в пари, а в декларации.
            Имам остра необходимост някой от корифеите на пенсионното осигуряване дето все говорят за дефицита на НОИ, да ми обясни как изобщо при такава система е възможно НОИ да не е на дефицит като НОИ от една страна не получава пари от вноски, а от друга въз основа на неполучените пари трябва да плати пенсии все едно, че тези вноски са получени и това в комбинация с официалната информация от сайта на НАП, че размера на неплатени данъци и осигурителни вноски към тази година е 11 млрд. лв.
            И какво излиза - на мен ми превеждат всеки месец вноските в НОИ, на хиляди хора не им ги превеждат, но и аз и тези, на които не ги превеждат ще ни определят еднакви пенсии при равни други условия. Някой да ми обясни при това положение каъв е смисъла изобщо да плащам вноски.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
             ами при разходопокривната система е така - аз плащам за баба и дядо и/или родителите ми, а децата ми плащат за мен. Ти си плащал за баба си и дядо си, а няма кой да плаща за теб - ами сориньо, отиваш при социалните пенсии и да си благодарен и на толкова. Виж, ако имаш индивидуална партида (Флог, акциЙ, Фноска в ПФ и т.н.) - никой не може да те пипне, харчи си колкото си изкарал през живота си и да си жив и здрав. При тази система - това е варианта, иначе колапсът ще е жесток (засега просто се отлага във времето с разни трикчета)
             Ще ти отговоря с цитат.

             "Те едни пенсии...
             Аз съм такова дете(авторът на това,което цитирам има предвид,че е имигрант..бел.Retro69), ако може да се нарече дете мъж на средна възраст.
             Току що погледнах колко е минималната пенсия. Разликата до пенсията на майка ми е доста по-малка от помощта, която аз и пращам.

             По-горе хората вече са ти отговорили кое е справедливо от различни гледни точки.

             Аз ще кажа само нещо допълнително.
             Аз съм независим индивид. Формално нямам законови задължения към родителите си и другите си роднини. По каква логика може да задължим индивидите да следват някакъв патриархален модел на семейство? Нямам ли право да не поддържам отношения с роднините си?

             Трябва ли да се узакони някакъв формален семеен модел извън сегашния засягащ само децата до 18 годишна възраст? Кой точно модел?

             Аз лично съм решил въпроса, предполагам като повечето си сънародници, по традиционния начин. Начин който е естествен и е ползван дълго време, доста преди да се появят разни закони като семейния кодекс. Т.е. като примерно дете помагам на майка си и роднините си както подобава. Както баба ми се е грижила за прабаба ми без да има законова рамка, така и аз се грижа за предишното поколение.

             Пенсиите са солидарност на цялото общество и са измислени за да не се разчита на някакъв традиционен модел, който не може да работи насила, без съгласието на индивидите. Може да се сетиш защо. Традиционният модел е основан на собственост върху земя и недвижимости..."

             Коментар


             • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
              Е от тва по-голям тъпизъм не бях чувал скоро.Значи,да кажем,цял живот ще се осигурявам на макс.,и после щото децата ми били заминали за чужбина ,ще ми дават минималната пенсия?!Ай сиктир
              ами при разходопокривната система е така - аз плащам за баба и дядо и/или родителите ми, а децата ми плащат за мен. Ти си плащал за баба си и дядо си, а няма кой да плаща за теб - ами сориньо, отиваш при социалните пенсии и да си благодарен и на толкова. Виж, ако имаш индивидуална партида (Флог, акциЙ, Фноска в ПФ и т.н.) - никой не може да те пипне, харчи си колкото си изкарал през живота си и да си жив и здрав. При тази система - това е варианта, иначе колапсът ще е жесток (засега просто се отлага във времето с разни трикчета)
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Minavast Разгледай мнение
               Пенсионния данък при инфлация в интервала 2-200% усложнява оптимизирането,но за да е невъзможно-още едно мнение: "пенсионери, чиито деца са емигранти да получават минималната пенсия или редуцирана с някакъв коефицент. Малко е грубо, но пенсиите на пенсионерите се изплащат от сега работещите в страната и при 2 млн. емигранти ми се струва че доста хора лежат на гърба на чужди деца. Уж всички емигранти са супер успели, ма не дърпат родителите си натам, че ако трябва да им плащат наем за някоя стаи и медицинските разходи ще изреват на умряло.
               Просто ми писна да слушам отвсякъде, как щерка и се оженила за някой Муньо и как всичко и било наред, ма ако може да и се обадим по скайпа, че Муньото няма пари за телефон."
               http://clubs.dir.bg/showthreaded.php...sed&sb=5&part= Инвеститори и е-мисионери http://www.youtube.com/watch?v=AA3Kk...layer_embedded
               Това го има, но под друга форма, в Русия, Китай, Сингапур и още някоя друга азиатска д-ва. В арабския свят по подобен начин стоят нещата.

               В следващите 10г ще има още по-голям поток към чужбина. Причините са ясни.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от Minavast Разгледай мнение
                Пенсионния данък при инфлация в интервала 2-200% усложнява оптимизирането,но за да е невъзможно-още едно мнение: "пенсионери, чиито деца са емигранти да получават минималната пенсия или редуцирана с някакъв коефицент. Малко е грубо, но пенсиите на пенсионерите се изплащат от сега работещите в страната и при 2 млн. емигранти ми се струва че доста хора лежат на гърба на чужди деца. Уж всички емигранти са супер успели, ма не дърпат родителите си натам, че ако трябва да им плащат наем за някоя стаи и медицинските разходи ще изреват на умряло.
                Просто ми писна да слушам отвсякъде, как щерка и се оженила за някой Муньо и как всичко и било наред, ма ако може да и се обадим по скайпа, че Муньото няма пари за телефон."
                http://clubs.dir.bg/showthreaded.php...sed&sb=5&part= Инвеститори и е-мисионери http://www.youtube.com/watch?v=AA3Kk...layer_embedded
                Е от тва по-голям тъпизъм не бях чувал скоро.Значи,да кажем,цял живот ще се осигурявам на макс.,и после щото децата ми били заминали за чужбина ,ще ми дават минималната пенсия?!Ай сиктир

                Коментар

                Working...
                X