IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Национализацията на частните пенсионни фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kefal Разгледай мнение
    Не смятам че събирането на средствата от партидите в един общ национален фонд е присвояване. Това си е просто реформа на социалното ни осигуряване. Средствата пак ще отидат за изплащането на пенсии, тук няма пренасочване на средства както тези от НЗОК към държавния ни бюджет.
    Изглежда ти убягва че личните партиди не са равни - а с тая "реформа" ще станат.
    Просто казано - ще си дадеш парите на манго - законно.

Коментар

• Първоначално изпратено от colonello Разгледай мнение
      Самата идея за присвояване на частни средства е страшна. Каква ще е следващата гениална идея на ББ???? Присвояване на средства от универсалните и доброволните фондове????? Просто не ми се милси колко години ще се върнем назад.
      Не смятам че събирането на средствата от партидите в един общ национален фонд е присвояване. Това си е просто реформа на социалното ни осигуряване. Средствата пак ще отидат за изплащането на пенсии, тук няма пренасочване на средства както тези от НЗОК към държавния ни бюджет.

Коментар

• Първоначално изпратено от atanasm Разгледай мнение
        One of my heroes is John Bogle, founder of The Vanguard Group. As the inventor
        of the index fund, which keeps fees low by reducing management overhead, he too is an
        outspoken critic of traditional mutual funds. In an interview with SmarlMonry, he said that
        the mutual fund investor puts up 100 percent of the money, takes 100 percent of the risk,
        and earns only 20 percent of the gains-if there are gains. The mutual fund companies take
        80 percent of the proftts via fees and expenses. To make matters worse, in 2009, because so
        much cash has flowed out of the stock market, mutual funds are beginning to raise fees and
        expenses. This means more cash flowing out of investors' pockets.

Откъс от новата книга на Робърт Кийосаки - Конспирацията на богатите
        Кийосаки е фалирал компанията си - и е гола вода. Само за драскач горе-долу става.
        Не следвай доказано ненадежден пророк

Коментар

• Първоначално изпратено от Tiki Разгледай мнение
          Сребърния и новия фонд трябва да могат да инвестират парите по либерално, което включва и БФБ. Така и държавата ще има стимул да развива борсата.
          Ах да - то ясно как ще я развива. Ще прави увеличения в компаниите под условие и ще си купува капитал по 1 лев номинал без конкуренция

Коментар

• Това, което смятат да направят, чрез прехвърляне на средствата на осигурените лица от ПФ в НОИ само и само за да позакърпят малко бюджета на НОИ, не само че е нарушаване на правата на всеки осигуряващ сe в ПФ но и не решава проблемите на НОИ. Последствията ще са фатални не само за осигуряващите се но и за цялата икономика. Какъв знак ще дадем на ЕС??????
            Самата идея за присвояване на частни средства е страшна. Каква ще е следващата гениална идея на ББ???? Присвояване на средства от универсалните и доброволните фондове????? Просто не ми се милси колко години ще се върнем назад.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus Разгледай мнение
              Значи аз имам ЕООД и си плащам данък печалба,
              Преди 2 години се осигурявах на 1500 лева, сега съм на минимума. Предпочитам да направя печалба да платя 10 % корпоративен данък, после 5 % девидент. Отколкото да плащам пак 10 % плосък данък, но и отделно8 % здравни (при тях дали ще плащам на 420 или 2000 няма никакво значение за получената услуга), както и 5 % ДЗПО които ги окрадват ПФ. За фонд пенсии 11 % предпочитам да си ги инвестирам също сам.
              Аз обаче може да избирам и плащам основно корпоративни данъци вместо осигуровки, но повечето нямат такъв избор, за това нека се даде право на избор на хората.
              Иначе има всякакви, някои едва си плащат осигуровките, други плащат на макс, но повечето плащат на минимума защото просто не виждат смисъл да наливат пари в НОИ, ДЗПО и ЗО. Затова и искам да има една минимална вноска за определена минимална пенсия и примерно за здравни услуги. Всеки сам да си прецени дали да прави здравни застраховки да покрие повече услуги или да поеме риска да ги заплати при необходимост. същото е с пенсията, всеки да има възможност сам да реши дали и как да спестява за допълнителна пенсия,
              Явно не си разбрал в момента къде е проблема. Точно такива дето не са внасяли в лична сметка, сега искат да вземат пенсия и затова натискат да се прави солидарен фонд

Коментар

Принципно си прав, че за да получиш добра пенсия не може да се разчита на НОИ. Проблема с ПФ не е даже толкова комисионната която е доста висока, а начина на управление. Няма как държавата да контролира колкото и да се опитва напълно как да инвестират парите от вноските, а те винаги ще ги инвестират така, че първо да е в интерес на собственика на фонда и мениджърите. Казвам ти пример:
                - емисия на нови акции - дружеството се свързва с мениджъра и му казва купи ми 100000 акции по 10 лева, нищо че реално цената им е 5 лева, аз ще ти дам за тази услуга 100000 лева.
                - купуване на облигации пак по този начин
                - закупуване на солиден пакет акции на дружество пред фалит
                - т.н. вариантите са безброй
                А в същото време всеки от нас е длъжен дори да не е доволен от управлението на средствата и постигнатата доходност да се осигурява в тях.
                One of my heroes is John Bogle, founder of The Vanguard Group. As the inventor
                of the index fund, which keeps fees low by reducing management overhead, he too is an
                outspoken critic of traditional mutual funds. In an interview with SmarlMonry, he said that
                the mutual fund investor puts up 100 percent of the money, takes 100 percent of the risk,
                and earns only 20 percent of the gains-if there are gains. The mutual fund companies take
                80 percent of the proftts via fees and expenses. To make matters worse, in 2009, because so
                much cash has flowed out of the stock market, mutual funds are beginning to raise fees and
                expenses. This means more cash flowing out of investors' pockets.

Откъс от новата книга на Робърт Кийосаки - Конспирацията на богатите

Коментар

Преди 2 години се осигурявах на 1500 лева, сега съм на минимума. Предпочитам да направя печалба да платя 10 % корпоративен данък, после 5 % девидент. Отколкото да плащам пак 10 % плосък данък, но и отделно8 % здравни (при тях дали ще плащам на 420 или 2000 няма никакво значение за получената услуга), както и 5 % ДЗПО които ги окрадват ПФ. За фонд пенсии 11 % предпочитам да си ги инвестирам също сам.
                  Аз обаче може да избирам и плащам основно корпоративни данъци вместо осигуровки, но повечето нямат такъв избор, за това нека се даде право на избор на хората.
                  Иначе има всякакви, някои едва си плащат осигуровките, други плащат на макс, но повечето плащат на минимума защото просто не виждат смисъл да наливат пари в НОИ, ДЗПО и ЗО. Затова и искам да има една минимална вноска за определена минимална пенсия и примерно за здравни услуги. Всеки сам да си прецени дали да прави здравни застраховки да покрие повече услуги или да поеме риска да ги заплати при необходимост. същото е с пенсията, всеки да има възможност сам да реши дали и как да спестява за допълнителна пенсия,
                  Ти това искаш, ама 2 милиона пенсионера нали чакат НА ТВОЙТЕ 16% вноска във фонд ПЕНСИИ!

Коментар

Принципно си прав, че за да получиш добра пенсия не може да се разчита на НОИ. Проблема с ПФ не е даже толкова комисионната която е доста висока, а начина на управление. Няма как държавата да контролира колкото и да се опитва напълно как да инвестират парите от вноските, а те винаги ще ги инвестират така, че първо да е в интерес на собственика на фонда и мениджърите. Казвам ти пример:
                    - емисия на нови акции - дружеството се свързва с мениджъра и му казва купи ми 100000 акции по 10 лева, нищо че реално цената им е 5 лева, аз ще ти дам за тази услуга 100000 лева.
                    А в същото време всеки от нас е длъжен дори да не е доволен от управлението на средствата и постигнатата доходност да се осигурява в тях.
                    Abritus гледам 4е явно имаш доста свободно време да спамиш из форума и да прокламираш крайноо леви идеи.
                    Относно пенсиите - да може да стане това да купуват само определени акции и предполагам го правят. Но затова си има пазарен принцип като усетиш че твоя фонд прави такива далавери го сменяш. Ако парите ти са в НОИ смяташ ли че си застрахован от такива машинации и според теб дарйавните търтеи по-добре ли ще управляват парите ти?

Коментар

Сребърния и новия фонд трябва да могат да инвестират парите по либерално, което включва и БФБ. Така и държавата ще има стимул да развива борсата.
                      Сребърния фонд и сега има по либерален режим от ПФ!
                      Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от hah Разгледай мнение
                        Мога ли да те попитам като управител на счетоводна фирма, върху колко пари се осигуряваш? И фирмите, които осчетоводявате, внасят ли осигуровки върху реалните възнаграждения?

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
                          Направо се сетих за доходността от Сребърния фонд и изпаднах в умиление

Такова "инвестиране" ще падне ...

Коментар

• Мен пък това най-много ме кефи:Самото струпване на толкова пари ще позволи с банките да се договарят по-високи лихви заради гаранцията, че държавата стои зад фонда
                            То по принцип банките като дават пари се интересуват кой стои зад получаващия,при взимане не са толкова придирчиви

Коментар

Да,това са възможни варианти,но пък затова е предвидено законово ограничение за макс 20% в акции.При строг контрол мисля,че рисковете са по-малки,отколкото в бездънната яма НОИ.

Коментар

Ахъм.
                                Направо се сетих за доходността от Сребърния фонд и изпаднах в умиление

Такова "инвестиране" ще падне ...

Коментар

Working...
                                X