Първоначално изпратено от Phoenixheart
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Орфей клуб Уелнес (OWJ)
Collapse
X
-
-
Ок гений, кажи ми как в един хипотетичен случай една компания иска да емитира 1 милион акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 0.50 лева? Ако се запише емисията уж трябва да влезнат 1 милион лева в компанията заради номинала (и основния капитал да нарасне с милион), но инвеститорите ще платят само половин милион заради емисионната стойност. Следователно откъде може да дойде разликата от този половин милион? (така де, нали според теб може да е под лев) От никъде обаче, защото такъв случай е невъзможен. Напълно противоречи на всякаква логика, това е все едно да продаваш банктноти от два лева за едно левче.
Не е истина колко се излагаш, не правиш разлика между пазарна, емисионна и номинална стойност на акциите, а сигурно дори не знаеш какво е счетоводна стойност.
Идеята ми е, че ЕМИСИОННАТА СТОЙНОСТ НЕ МОЖЕ ДА Е ПОД НОМИНАЛНТА, а минималната номинална стойност в БГ по закон е 1 лев. Да, има доста страни, където компании същестъват с номинал 0.60 евро, но тук не е такъв случая, може са само цели числа, т.е. 1,2,,3...10 лв и тн.
Коментар
-
Първоначално изпратено от PhoenixheartКратък урок по финанси и право:
Според българското законодателство миниланият размер на номинала на акциите трябва да е цяло число, следователно може да е минимум един лев. ОКУ обявиха минимална цена от 1.01 лв, следователно са я сложили на законно определения минимум. Ако не друго коментари от сорта на "цената е висока" са неоправдани просто защото по закон не може по-ниско.
Просто не е серизоно да се правят такива изказвания.
Коментар
-
Кратък урок по финанси и право:
Според българското законодателство миниланият размер на номинала на акциите трябва да е цяло число, следователно може да е минимум един лев. ОКУ обявиха минимална цена от 1.01 лв, следователно са я сложили на законно определения минимум. Ако не друго коментари от сорта на "цената е висока" са неоправдани просто защото по закон не може по-ниско. Собственият им капитал е висок от друга страна защото в тях се вляха няколко компании и вече имат хотели в Смолян, Велинград и Хисар (да, не е само Смолян, неуместно е да се коментира само той). Pivoley, не знам как си намерил "някакъв" отчет имайки предвид, че те си го качиха за деветмесечието на сайта им още на 16-ти октомври (две седмици преди повечето публични компании) и отделно го има качен и в КФН. Също защо никой не коментира проспекта за листването? Кажете, че поне сте го прочели (да, него го има от доста отдавна на сайта на компанията).
Коментар
-
Първоначално изпратено от markovПървоначално изпратено от PhoenixheartИма разлика между записване и плащанеТези, които са записали акциите могат да решат да не ги платят. Как съм ти счупил главата пък? Като не те кефи, не влизай в темата. Това е първото IPO за годината и според мен трябва да има достатъчно инфо за хората (така или иначе следя темата, мога поне да споделя това което намирам нали), никъде не съм давал съвет за каквото и да е било - единственото ми мнение даже беше, че няма да има голям успех предлагането (както и познах бтв ). Сега, не знам откъде реши, че съм записал акции, последните два месеца съм купувал само от фармацевтични компании. По другите позиции, които държа освен КТИ, не пиша толкова често просто защото не излизат толкова често новини (за справка БАКБ например).
Тц.....не ти се урежда въпроса явно, гледайки резултатите от IPO
Нямам нищо против дружеството, просто ме дразни начина по който сам си пишеш в никого не интересуваща тема и я държиш все на първа страница във форума.
Тук не ядем доматите с колците .....ако беше ДВИ щях да те уважавам за положения труд и активността но ти го отрече по-надолу!Виж колко хора ми правите компания
Бтв осъзнаваш, че като пишеш в темата сега я поставяш най-отгоре нали? Предполагам това те прави мазохист. Ах не мога да разбера цялата злоба която се лее в следствие на това слабо записване. Какво да си кажа бтв, аз вече съм си казал отдавна, че имам в КТИ и в Оптела. Имам също в БАКБ, Фазерлес и в Севтополис. Много интерес нещо към мен се насъбира. Соу защо би ме уважавал ако бях ДВИ, а не ме уважаваш като съм само акционер? Предполагам, че ако не друго изглежда яко извратено да върша безплатно и с кеф работата на ДВИ (така или иначе много от ДВИ-тата са реално секретарките на компаниите).
Коментар
-
pastir
Първоначално изпратено от Phoenixheart...единственото ми мнение даже беше, че няма да има голям успех предлагането (както и познах бтв ).....
Коментар
-
диди,
не се пени толкова .. поправил съм се от 0.01 на 0.1 грешката наистина е моя
не че това прави ипо-то по-малък провал...
ако знаех, че някой обръща такова внимание на писанията ми щях да бъда по-акуратен и внимателно да проверявам постовете си.
мисля,че в твоя пост лъха на злоба, а не в моя.
приятна вечертова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от PhoenixheartИма разлика между записване и плащанеТези, които са записали акциите могат да решат да не ги платят. Как съм ти счупил главата пък? Като не те кефи, не влизай в темата. Това е първото IPO за годината и според мен трябва да има достатъчно инфо за хората (така или иначе следя темата, мога поне да споделя това което намирам нали), никъде не съм давал съвет за каквото и да е било - единственото ми мнение даже беше, че няма да има голям успех предлагането (както и познах бтв ). Сега, не знам откъде реши, че съм записал акции, последните два месеца съм купувал само от фармацевтични компании. По другите позиции, които държа освен КТИ, не пиша толкова често просто защото не излизат толкова често новини (за справка БАКБ например).
Тц.....не ти се урежда въпроса явно, гледайки резултатите от IPO
Нямам нищо против дружеството, просто ме дразни начина по който сам си пишеш в никого не интересуваща тема и я държиш все на първа страница във форума.
Тук не ядем доматите с колците .....ако беше ДВИ щях да те уважавам за положения труд и активността но ти го отрече по-надолу!Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Рядко пиша във форума, но редово ви чета глупостите. От злоба, или за да се правите на интересни, така бързате да пишете, че понякога човек може да си помисли, че в този форум има много хора "хванати от...гората да речем ", които не са завършили и пето отделение", защото на това решение на равенството един даскал би писал "ДВОЙКА" на ученика.
Първоначално изпратено от bertramизключително слаб резултат.
4 000 / 4 000 000 = 0.001 *100 = 0.01% записани акции
то това като подигравка направо.
феникс ..ако не си свързан с дружеството ..мога да кажа само - язък ти за писането и изгубеното време в тази тема. Даже да си записал всичките 4000 акции само ти - пак не ти излиза сметката
в друга тема за инвестиране и портфейли бях останал с впечатлението, че си амбициозен младеж с прагматичен подход към пазара.
но с тази тема ми 'счупи главата'
какво толкова видя тук не знам.
остава само да си свързано лице.
успех
Коментар
-
Re: Q
Първоначално изпратено от mashinaаз наистина ще остана учуден ако някой малоумник запише от това смешно ИПО, което може да се конкурира само с Херти
Като им знам хотела в Смолян на какво прилича ми се струва, че трябва пари да дават на хората, а не да събират от пазара. Хотела е в центъра на хубаво място, но типичен соц мастодонт, който е разсипван с годините и в момента вътре прилича повече на тоалетна, отколкото на хотел и основно работници спят там. Трагедия пълна. Ама аз съм сигурен в здравия разум на хората, че са се научили да не си хвърлят парите на вятъра, както през 2007
Айде дано го презапишете 10 пъти да ви се смее целия свят :Р
Коментар
-
Има разлика между записване и плащанеТези, които са записали акциите могат да решат да не ги платят. Как съм ти счупил главата пък? Като не те кефи, не влизай в темата. Това е първото IPO за годината и според мен трябва да има достатъчно инфо за хората (така или иначе следя темата, мога поне да споделя това което намирам нали), никъде не съм давал съвет за каквото и да е било - единственото ми мнение даже беше, че няма да има голям успех предлагането (както и познах бтв ). Сега, не знам откъде реши, че съм записал акции, последните два месеца съм купувал само от фармацевтични компании. По другите позиции, които държа освен КТИ, не пиша толкова често просто защото не излизат толкова често новини (за справка БАКБ например).
Коментар
-
изключително слаб резултат.
4 000 / 4 000 000 = 0.001 *100 = 0.1% записани акции // коригирано от 0.01 - моя грешка в бързината
то това като подигравка направо.
феникс ..ако не си свързан с дружеството ..мога да кажа само - язък ти за писането и изгубеното време в тази тема. Даже да си записал всичките 4000 акции само ти - пак не ти излиза сметката
в друга тема за инвестиране и портфейли бях останал с впечатлението, че си амбициозен младеж с прагматичен подход към пазара.
но с тази тема ми 'счупи главата'
какво толкова видя тук не знам.
остава само да си свързано лице.
успехтова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
Коментар