IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Меком АД (MKX / MEKOM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Hakkinen, ако неизползваните права ти се продадат на аукциона получаваш ли някакви пари или отиват в дружеството???

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Да бе - че аз съм си купил права... а от акциите, дето имам са си мои - как така ще ми ги гепят?
      Изгоря ли, Имп?!?

Винаги има първи път. Сега играй на аукциона на 15-ти и си купи, пък току-виж си придобил обратно твоите си...

Коментар

• Да бе - че аз съм си купил права... а от акциите, дето имам са си мои - как така ще ми ги гепят?
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Ха сега - ще съм благодарен някой да ме светне технически как се случва записването на нови акции, щото май само такова нещо не съм правил досега Вярвам моите посредници могат да свършат тази работа? Или трябва да се свържа с посредникът или с бамките, избрани от саламаджийницата?

Ще съм благодарен на г-н Василев ако разясни, щото сигур и други хора се питат същото.
          Подава се заявка в офиса на твоя ИП, но трябваше да направиш това до вчера. Сега правата ти ще се продадат на аукциона идната Сряда.

Първоначално изпратено от БФБ
          ............................
          - начална дата за прехвърляне на правата: 08.11.2010 г.;
          - крайна дата за прехвърляне на правата: 09.12.2010 г.;
          - дата на аукциона по чл. 112б, ал. 7 от ЗППЦК: 15.12.2010 г.;
          .............................
          "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Ха сега - ще съм благодарен някой да ме светне технически как се случва записването на нови акции, щото май само такова нещо не съм правил досега Вярвам моите посредници могат да свършат тази работа? Или трябва да се свържа с посредникът или с бамките, избрани от саламаджийницата?

Ще съм благодарен на г-н Василев ако разясни, щото сигур и други хора се питат същото.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• До "Valuator" и до "Никола"

Здравейте, Valuator,
              Благодаря за участието и подкрепата.

Здравейте, Никола,
              Благодаря и на Вас за добрите думи през последните дни.

Ако някой от Вас желае, може да ми пише на
              nikolay.vassilev@expat.bg.

Поздрави, НВ

Коментар

• Дидка, малко са ти теоретични въпросите и разсъжденията. Предполагам правиш разлика между CEE и SEE - не само в смисъл на географски понятия, а и на атрактивност, рисков профил и достъп до финансиране.

При мезанин финансирането, освен че допълнително се влошава капиталовата структура, преценката дали компанията е в състояние да изплаща лихви и главница е на предоставящия финансирането фонд. Условията и наказанията при изплащането на лихвите и заема се оформят в договор, при неспазването на когото настъпват сериозни правни последици. Дълбоко се съмнявам, че Меком е в състояние да издържи подобна преценка и да получи подобен вид финансиране.

Докато при издаването на преференциални акции първо се подобрява капиталовата структура, второ преценката за възможността компанията да изплаща дивидента е на мажоритарния собственик и мениджмънта и трето - ако тази преценка е грешна, дивидент не се изплаща, а се прехвърля за следващи периоди, и четвърто - накрая нищо не се връща, а се конвертира.
                Last edited by Valuator; 09.12.2010, 11:23.

Коментар

• До Didkata

Уважаеми/а "Didkata",

Многократно в този форум съм коментирал защо не препоръчахме на Меком АД да емитира повече дълг. Ето отново:

Има принципна и дълбока разлика между дълг и привилегировани акции:

ДЪЛГ (облигации):
                  а) главницата трябва да се връща
                  б) ако не се плаща, следва несъстоятелност
                  в) това е дългов инструмент и ПОВИШАВА съотношението Debt/Equity, съответно и риска

ПРИВИЛЕГИРОВАНИ АКЦИИ:
                  а) главница НЕ трябва да се връща
                  б) ако не се плаща, НЕ следва несъстоятелност
                  в) това е вид собствен капитал и ПОНИЖАВА съотношението Debt/Equity, съответно и риска

В тази криза ние не бихме предложили на Меком да емитира облигации.
                  Нормално е Required Return за привилегировани акции или за обикновени акции да е по-висок, отколкото за дългови инструменти. Сравнението 18%>8% е вярно, но в двата случая капиталовата структура на фирмата би била много различна. Да си спомним теоремата на Модилиани-Милър. Ако емитирахме облигации, може би там лихвата трябваше да бъде към 12% поради повишаващата се задлъжнялост, а тогава за акционерния капитал Required Return можеше да скочи до 25%.

Дано това е полезно. Поздрави, Николай

Коментар

• До Avalanche

Уважаеми/а "Avalanche",

Тук малко прекалявате с коментарите, без да сте запознат/а с истината.

Експат Бета АДСИЦ е създаден през 2007 г., когато още не е съществувала ОПАК. Първите обществени поръчки по която и да е оперативна програма са започнали много по-късно през 2008 г.

Мога дълго да обяснявам многото неверни твърдения в статията, която цитирате. Неколкократно съм давал своето мнение по темата и не смятам, че тук е мястото да занимавам публиката с детайли. Все пак форумът се казва "Меком" и нито един АДСИЦ не е свързан с тази тема.

Поздрави, Николай

Коментар

• В ЦИЕ има достатъчно институции, които предоставят мезанин, и биха го предоставили на един атрактивен бизнес.
                      Връщането на дълга едва ли би било такъв проблем - ако компанията може да плаща 18% дивидент, то тя би трябвало да е в състояние да рефинансира мезанин заем след 5 години с обикновен дълг, заедно с малко разводняване на капитала.

За мен е любопитно дали тази възможност е била изследвана, и ако не е приета, то е било поради ниво на задлъжнялост, структуриране, ненамиране на финансираща институция или нещо друго?

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator Разгледай мнение
                        ......... се изплаща само ако предприятието има възможност да го изплати, ако не - той се прехвърля за следващи години и се акумулира - и така докато ...
                        .... активите се продадат на 2-3 офшорки, хората почнат да се питат чели ли са някога отчет през живота си а КФН каже, че буквата на закона е спазена...!

Коментар

• Дидке, аз не се казвам Николай Василев, но ще се опитам да ти отговоря:

(1) в SEE региона няма много институции, които да предоставят подобен вид финансиране, а и с това ниво на задлъжнялост, активи, парични потоци и переспективи Меком едва ли е атрактивен за тях. Освен това, дългът трябва да се плаща и да се връща под формата на лихви и главница, докато преференциалните акции се конвертират в обикновени.

(2) за разлика от лихвите по дълга, дивидентът по преференциалните акции се изплаща само ако предприятието има възможност да го изплати, ако не - той се прехвърля за следващи години и се акумулира - и така докато ...
                          Last edited by Valuator; 09.12.2010, 09:52.

Коментар

• Въпрос към Николай Василев

Г-н Василев,

Бихте ли коментирали защо се спряхте на привилегировани акции, вместо на подчинен дълг (мезанин)? От гледна точка на цена, паричен поток и данъчно облагане мезанинът би бил по-благоприятен, а и няма да доведе до такова разводняване на капитала.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение
                              Защото направи доста успешна кариера в UBS и според мен е спомогнал доста за развитието на капиталовия ни пазар особено в годините, в които работеше там. Освен това е доказан професионалист в тази област и ми е странно, когато хора които си мислят. че ROA е нетната печалба / активите го критикуват.
                              А да не забраяме, че може и да докара Майкрософт за инвеститор и Меком

Преди да станат учредители на "Експат бета" част от фирмите (формиращи над 50% от капитала) са печелили обществени поръчки от министерството на администрацията, финансирани по ОПАК.

http://www.capital.bg/politika_i_iko...treba_s_vlast/

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero Разгледай мнение
                                Не си направил нищо, за да те извиняваме!

Дори напротив - показа на Никола до какво объркване сред останалите води използването на неподходяща терминология.

Извинете ме за спама. Това беше последно.
                                Тази вечер съм на металика група и ... ще бъда брутална. Виж какво пич, твоите коментари лично на мен ми са жизнено необходими и ако ги няма - ебати форума. Незнам, дали ме разбираш, но освен, че няма никаква нужда, да се извиняваш, по-скоро другите мършояди трябва, да се извинят на такива като теб. Защото свалиха нивото така, че тия които имат знанията, да не смеят, да ги СПОДЕЛЯТ, че и да търсят извинения (факоф). Акцентирам на "споделят". Това е необходимо на един какъвто и да е (шибан или нешибан) форум - споделянето. Живеем във века на комуникациите и всички ние трябва, да се извиним на знаещите и можещите, защото както е казал константин иречек (перифразирам): Те са " направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че са се квалифицирали, да правят всичко от нищо."
                                Сърдечна, искрена целувка от прецаканото. (дано не ти звучи злокобно. Имай предвид, че може би и совите не са това, което ... са)
                                Last edited by precakanoto; 08.12.2010, 04:29.
                                Не е препоръка... !!!
                                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Working...
                                X