IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Меком АД (MKX / MEKOM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
    Освен, че ДМА-тата няма да струват колкото са на баланса като се продават в неработещо състояние на старо, в баланса на Меком има и много други нематериални активи за десетки милиони (като положителна репутация например и евентуално някаква интелектуална собственост и търговски марки), които имат счетоводен смисъл само ако предприятието работи. Има и доста вземания, за които може би ще се наложи да се чака доста време и да се водят дела, а ако юридическото лице кредитор изчезне в процедура на ликвидация или несъстоятелност, то изчезва и вземането. Тоест такива сценарии разрушават огромна стойност за акционерите, а бих казал и за кредиторите на фирмата.
    Не съм бил на ОСАто и съм дребен акционер /не само в Меком, а и по принцип/ като повечето пишещи тук, но от всичко прочетено ми се струва, че добих добра представа кое как се е случило.

Ценя фактът, че Никола Янков отделя време да пише във форума, за което съм благодарен, но все пак едно уточнение. Доколкото разбирам що е то положителна репутация /без да съм счетоводител и много наясно със счетоводството/ явно не става въпрос за нематериален актив и съответно не би трябвало да изчезне при ликвидация, тъй като положителна репутация означава, че дружеството-майка има в активите си, примерно, 100% от едно дъщерно дружество, което е с осчетоводен собствен капитал за 1 млн лв, но реално би могло да се продаде към момента за 3 млн и тази разлика от 2 млн се осчетоводява в консолидирания отчет като положителна репутация. Естествено, не е много ясно кой как я води тази репутация и по какви пазарни цени.

Разбира се, ликвидацията ще унищожи голяма част от активите и вероятно ще донесе загуби и на кредиторите. Може би за това кредиторите не бързат с принудителното изпълнение и предпочитат да пратят една кола хора да нощува в караулката на полицията.

Коментар

• Първоначално изпратено от Хайърсъзоff Разгледай мнение
      То такова търгово предложение никога не е било сигурно че ще се прави.. Освен това остава по-благоприятният вариант цената да отиде по-нагоре от посочената от теб, при определени условия разбира се.
      Аз не казвам, че е било сигурно, но според закона като преминеш 50% трябва да отправиш търгово, а те подобно на други случаи в миналото го избегнаха с прехвърляне на пакет на "несвързано" лице, хваното от улицата ;-)
      Така ги виждам аз нещата, да ме извини Тилев, ако изводите ми са грешни и другата седмица отправи търгово.

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
        С вчерашната сделка на ОТС другарят Тилев избегна търговото предложение на 0.102 лв, според мен, така че аз изгубих интерес към позицията за момента. С подобни финтове трудно ще ме спечелят за каузата новите мажоритари
        То такова търгово предложение никога не е било сигурно че ще се прави.. Освен това остава по-благоприятният вариант цената да отиде по-нагоре от посочената от теб, при определени условия разбира се.

Коментар

• С вчерашната сделка на ОТС другарят Тилев избегна търговото предложение на 0.102 лв, според мен, така че аз изгубих интерес към позицията за момента. С подобни финтове трудно ще ме спечелят за каузата новите мажоритари

Коментар

• При положение че има нови собственици, не би ли трябвало да се направи извънредно събрание , на което се сменят директорите..? Защо човек , който не е собственик в момента , управлява и се разпорежда със завода, докато дойде редовното събрание след цели 20 дни? Или има договорки или нещо не е наред, но при подобно поведение на Райчев, мисълта за договорки отпада... или всичко е за пред публиката? Важното е че ракетата подгрява!

Коментар

Освен, че ДМА-тата няма да струват колкото са на баланса като се продават в неработещо състояние на старо, в баланса на Меком има и много други нематериални активи за десетки милиони (като положителна репутация например и евентуално някаква интелектуална собственост и търговски марки), които имат счетоводен смисъл само ако предприятието работи. Има и доста вземания, за които може би ще се наложи да се чака доста време и да се водят дела, а ако юридическото лице кредитор изчезне в процедура на ликвидация или несъстоятелност, то изчезва и вземането. Тоест такива сценарии разрушават огромна стойност за акционерите, а бих казал и за кредиторите на фирмата.
              няма как да не се сългаси човек с вас, но според мен това беше ясно още преди година две в смисъл, че банките не искаха да го потопят, защото ще пият много студена вода. Райчев обаче до последно си играе неговата игра... много неприятно се е получило на ОСА ...безумно направо.

успех
              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение
                А относно активите, мисля че Янков е имал предвид, че един актив на парче струва определено по-малко, отколкото обединени всички активи като работещ завод. Я си представете, че се обяви за продажба една машина, която да приемем, че струва нова 2 млн лв и е нормално на старо да се продава за 1 млн, но се яви само един купувач /не вярвам в България купувачите на подобна машинария да са кой знае колко/ и предложи 200 000 лв. Какво правим тогава? Продаваме или чакаме още година-две, за да остарее морално? При това положение е напълно възможно активите да не покрият пасивите. А ако се продава работещ завод, вече положението е доста по-различно.

Коментар

• Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение
                  Примерът с руснака в случая не е много удачен, защото едно е да нямаш информация, а по-друго е да не искаш да даваш информация. И докато при промоциите на акциите на Меком са говорили, но не са купували, сега купуват, но не говорят.

Проблемът е, че дори и сън да не спиш, пак не можеш да направиш нищо съществено, защото винаги могат да ти врътнат подобен номер както се случи с общото събрание. На второто вече трябва да е по-различно и големите акционери да вземат инициативата и да си водят нотариус, който да гарантира, че в този час и на това място са били мнозинството от собствениците.

Относно цената на двата пакета трудно може да се прави каквито и да било анализи, тези цени са откровено непазарни, тъй като имаме един продавач /ЧСИ/ и един купувач /независимо с коя от фирмите си купува/. ЧСИто продава изцяло на тъмно първия дял, за да не се появи и друг желаещ, което няма как да не е нарушение на правата на длъжника, но пък действа в синхрон с купувача, който ми се вижда, че много е държал да купи този пакет /за да хване най-голям дял в дружеството/ и за това го е купил на тази цена, въпреки че е можел да го вземе и на по-ниска, ако поизчака. При втория пакет вече не са държали на всяка цена да го имат и са гонили повече максимално ниска цена, която впоследствие определя и цената, на която се търгуват сега акциите, защото купилите на 2-3 ст са доволни да продават на 4 ст, а пък нови купувачи ще се появят само след нова информация. Причината за по-ниската цена на втория пакет определено не и фактът /както писа Мариян/, че впоследствие са научили за продажба на 1 от 15 дъщерни дружества на Меком и вече са го оценявали 5 пъти по-евтино. Отделно и сега мнозинството от играчите по позицията надали правят дълбоки счетоводни анализи и в резултат на тях да се формира тази "пазарна" цена от около 2 млн за Меком. Просто липсата на каквато и да било информация прави рискът и страхът много големи и обикновено в такива акции влизат по-дребни и по-рисково настроени спекуланти, а след като вече се появи информацията и се понаместят мажоритарите и отчетите ще започнат да влизат и по-консервативно настроени големи спекуланти и фондове, но тогава, естествено, цената ще бъде 5-10 пъти по-висока при едно сравнително бързо положително развитие и при положение, че дружеството не е прекалено разграбено. Все пак 10-15 млн лв капитализация за едно работещо дружество от този тип, макар и в тежък отрасъл, не е кой знае колко.

А относно активите, мисля че Янков е имал предвид, че един актив на парче струва определено по-малко, отколкото обединени всички активи като работещ завод. Я си представете, че се обяви за продажба една машина, която да приемем, че струва нова 2 млн лв и е нормално на старо да се продава за 1 млн, но се яви само един купувач /не вярвам в България купувачите на подобна машинария да са кой знае колко/ и предложи 200 000 лв. Какво правим тогава? Продаваме или чакаме още година-две, за да остарее морално? При това положение е напълно възможно активите да не покрият пасивите. А ако се продава работещ завод, вече положението е доста по-различно.
                  Благодаря за включването.Предполагам сте били на ОСА ...поне с такова впечатление оставам от написаното от Вас.Дано имате Успех с инвестицията.

Коментар

• Пиши по-често...!!!
                    Писна ми, глупаци като мен, да пълнят форума.......

Коментар

• Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
                      Благодаря Ви за отговора г-н Янков.Само накратко искам да отбележа някои неща.

От по-горе написаното излиза,че цялата информация ,която черпите е единствено от отчетите на Меком.Вярно,че Вие сте специалисти.....,но как според тези отчети определихте на клиента Ви цена от 2ст на акция за единия пакет.Едва ли толкова са лоши тези отчети.Според тях предприятието е на печалба(да не греша,ползвам информации от статии на Инвестора) а цена от 2ст на акция означава практически фалит(поне за мен).И не можах да проумея,защо първият пакет го купиха Ващите клиенти 5 пъти по-скъпо(10ст) в рамките на около месец разлика.Толкова драстично ли се промениха нещата за това време....Или както казват някои."Болният на легло,босият в тръните".......,в което няма нищо лошо.И последно.....бихте път от София до Силистра за пиете по едно кафе ли...визирам колегите и клиентите Ви....Аз ако си купя завод сигурно сън няма да спя докато не вкарам нещата в ред,камо ли да закъснея за ОСА.....нещо несериозно ми звучи.

Накрая ще Ви кажа,че съвсем наскоро разбрах за един случай при който руснак решава да си купи апартамент в Слънччев бряг.Без да идва до БГ ,просто иска всички документи да му се пратят,проекти,разрешителни...и т.н.Започва да плаща на вноски с преводи от Москва,като изисква преди това подробен снимков материал за етапите на строежа.Накрава решава да дойде до БГ за да плати последните 10%и да му се издаде нотарален акт.Решава и да види апартамента си,който бил на шестия етаж на сградата.Голяма радост го обзела когато видял ,че сградата наистина е готова ....щял обаче да получи инфаркт като видял ,че е само на 5 етажа

Лек и успешен ден Ви желая
                      Примерът с руснака в случая не е много удачен, защото едно е да нямаш информация, а по-друго е да не искаш да даваш информация. И докато при промоциите на акциите на Меком са говорили, но не са купували, сега купуват, но не говорят.

Проблемът е, че дори и сън да не спиш, пак не можеш да направиш нищо съществено, защото винаги могат да ти врътнат подобен номер както се случи с общото събрание. На второто вече трябва да е по-различно и големите акционери да вземат инициативата и да си водят нотариус, който да гарантира, че в този час и на това място са били мнозинството от собствениците.

Относно цената на двата пакета трудно може да се прави каквито и да било анализи, тези цени са откровено непазарни, тъй като имаме един продавач /ЧСИ/ и един купувач /независимо с коя от фирмите си купува/. ЧСИто продава изцяло на тъмно първия дял, за да не се появи и друг желаещ, което няма как да не е нарушение на правата на длъжника, но пък действа в синхрон с купувача, който ми се вижда, че много е държал да купи този пакет /за да хване най-голям дял в дружеството/ и за това го е купил на тази цена, въпреки че е можел да го вземе и на по-ниска, ако поизчака. При втория пакет вече не са държали на всяка цена да го имат и са гонили повече максимално ниска цена, която впоследствие определя и цената, на която се търгуват сега акциите, защото купилите на 2-3 ст са доволни да продават на 4 ст, а пък нови купувачи ще се появят само след нова информация. Причината за по-ниската цена на втория пакет определено не и фактът /както писа Мариян/, че впоследствие са научили за продажба на 1 от 15 дъщерни дружества на Меком и вече са го оценявали 5 пъти по-евтино. Отделно и сега мнозинството от играчите по позицията надали правят дълбоки счетоводни анализи и в резултат на тях да се формира тази "пазарна" цена от около 2 млн за Меком. Просто липсата на каквато и да било информация прави рискът и страхът много големи и обикновено в такива акции влизат по-дребни и по-рисково настроени спекуланти, а след като вече се появи информацията и се понаместят мажоритарите и отчетите ще започнат да влизат и по-консервативно настроени големи спекуланти и фондове, но тогава, естествено, цената ще бъде 5-10 пъти по-висока при едно сравнително бързо положително развитие и при положение, че дружеството не е прекалено разграбено. Все пак 10-15 млн лв капитализация за едно работещо дружество от този тип, макар и в тежък отрасъл, не е кой знае колко.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
                        Само на мен ли не ми харесва това изречение?
                        Аз с това щях да започна отговора си към г-н Янков,но щеше да изгледа като заяждане от моя страна.Пък и не мога да си обясня как един актив вариа в цената си ...ако заводът работи или не....земята ли ,сградите ли....машините ли(на практика ако не работят по-малко се амортизират)....фин.активи ли....Абе кво се занимавам,да му мислят акционерите.Лек ден

Коментар

• РАКЕТААААААААА!

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

успех на затъналите в меком
                            Нека сме по-демократични и обобщим така: Успех на всички затънали ! И при патките, и при оцк, и при еврохолд и при крем и т.н. Изобщо - за всички нека е успеха, за да не изглежда като препоръка

Коментар

Ликвидация не може да се обсъжда според нас, защото в неработещо състояние активите на предприятието биха стрували по-малко от пасивите - тоест за акционерите няма да остане нищо.
                              Само на мен ли не ми харесва това изречение?

Коментар

Засега наистина не сме правили някакви официални изявления, защото 1) няма от каква позиция да ги правим, и 2) нямаме никаква достоверна информация за дружеството по-различна от публикуваните отчети. Няколко наши клиенти са придобили значителни дялове в дружеството - това вече е публично известно. Какво ще решат да правят те оттук нататък е въпрос на тяхни решения, не на наши. А също така е функция на състоянието на дружеството, за което ще можем да кажем повече след ОСА на 10.08.2012, надявам се. Иначе заводът работи, но не с пълен капацитет и не с цялата си продуктова гама. Ние вярваме, че Меком има бъдеще. Иначе нямаше да сме в тази позиция. Също така вярваме, че дружеството ще остане публично поне в средносрочен план, освен ако в него не влезе стратегически мажоритарен инвеститор от бранша, който да иска да го интегрира напълно в структурата си. Ликвидация не може да се обсъжда според нас, защото в неработещо състояние активите на предприятието биха стрували по-малко от пасивите - тоест за акционерите няма да остане нищо. Надявам се да съм бил полезен, но наистина повече от това на този етап няма какво да се каже. Спекулациите и приказки от 1001 нощ са излишни.

Благодаря Ви за отговора г-н Янков.Само накратко искам да отбележа някои неща.

От по-горе написаното излиза,че цялата информация ,която черпите е единствено от отчетите на Меком.Вярно,че Вие сте специалисти.....,но как според тези отчети определихте на клиента Ви цена от 2ст на акция за единия пакет.Едва ли толкова са лоши тези отчети.Според тях предприятието е на печалба(да не греша,ползвам информации от статии на Инвестора) а цена от 2ст на акция означава практически фалит(поне за мен).И не можах да проумея,защо първият пакет го купиха Ващите клиенти 5 пъти по-скъпо(10ст) в рамките на около месец разлика.Толкова драстично ли се промениха нещата за това време....Или както казват някои."Болният на легло,босият в тръните".......,в което няма нищо лошо.И последно.....бихте път от София до Силистра за пиете по едно кафе ли...визирам колегите и клиентите Ви....Аз ако си купя завод сигурно сън няма да спя докато не вкарам нещата в ред,камо ли да закъснея за ОСА.....нещо несериозно ми звучи.

Накрая ще Ви кажа,че съвсем наскоро разбрах за един случай при който руснак решава да си купи апартамент в Слънччев бряг.Без да идва до БГ ,просто иска всички документи да му се пратят,проекти,разрешителни...и т.н.Започва да плаща на вноски с преводи от Москва,като изисква преди това подробен снимков материал за етапите на строежа.Накрава решава да дойде до БГ за да плати последните 10%и да му се издаде нотарален акт.Решава и да види апартамента си,който бил на шестия етаж на сградата.Голяма радост го обзела когато видял ,че сградата наистина е готова ....щял обаче да получи инфаркт като видял ,че е само на 5 етажа

Лек и успешен ден Ви желая

Коментар

Working...
                                X