IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
    Цената падна през 2008. а в един развит пазар си e съвсем тъпа идея доста от времето
    Че то кой е тоя актив, дето цената му все е нагоре? Но земята е там и няма да изчезне или да стане непотребна, а ако това се случи сигурно вече няма да ни пука за нищо. Засега човечеството не е измислило друг начин да се храни и съществува без да сее и жъне, докато както досега никой не ми е "управлявал служебните придобивки", тъй мога да си карам и занапред. Я кажи на гладния, че е тъпа идея да яде!
    "Тъпоидейните" инвестиции в дългосрочен план май са се доказали като по удачни, щото около 100% от инвестиралите в земя преди двадесет години са си реализирали каквато там доходност им се е паднала, ама какъв процент от инвестиралите във .com компаниите са уцелили Амазон? Е да 5000 лв. вероятно няма да станат 500 000 лв., ама и 500 000 лв. ще си бъдат поне 500 000 лв. Дългогодишен инвеститор е скучния инвеститор.

А иначе не разбрах, защо от Доклада за стойността на земята си решил, че е тъпа инвестиция. Ето и статията за актуалната версия на въпросния Доклад: https://www.fb.org/market-intel/farm...ecord-increase

Първоначално изпратено от Резюме
    Докладът на USDA за стойността на земята показа рязко увеличение на стойностите на земеделските недвижими имоти, стойностите на обработваемата земя и стойността на пасищата. Средната стойност на земеделските недвижими имоти в САЩ се е увеличила с рекордните 420 долара на акър, или 12% през 2021 г., докато стойността на обработваемата земя и стойността на пасищата са се увеличили съответно с 14% и 11,5%. Паричните наеми също са скочили, варирайки от 4,6% до 7,7% за обработваеми земи, напоявани и ненапоявани и пасища. В период на повишени входящи разходи навсякъде, допълнително изострени от инфлационния натиск, високите разходи за наем и земя са още едно препятствие за фермерите и животновъдите, които работят за производството на повече култури и отглеждането на повече добитък. За щастие на производителите, които притежават земя, техният собствен капитал се е увеличил, но за тези, които тепърва започват или разчитат на акърите, които наемат, за да свързват двата края, тези увеличения могат да се превърнат в непробиваема бариера за навлизане.
    Относно рентите у нас коментарите под статиите излеждат информативни:
    https://agri.bg/novini/kakvi-renti-i...ya-prez-2021-g
    https://agri.bg/novini/v-ochakvane-n...te-v-dobrudzha

Коментар

при падащи цени на торовете, залежалата продукция как и е маржа?
      Ти тук влезна около 30лв първия път ако не ме лъже паметта ,нали?

Коментар

Пандичката от най-върлия защитник на Неохим до най-големия понижител след като продаде. Евала.

Цената към момента на амониевия нитрат е 1235 лв./ тон. При актуалните цени на газа и предстоящия сезон за наторяване за маржа не бери грижа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Земята в това отношение е може би най-безрисковата и мързелива инвестиция.
          Цената падна през 2008. а в един развит пазар си e съвсем тъпа идея доста от времето

Last edited by Black and white cat-foot; 09.11.2022, 19:02.
          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Ами то сега 12 месечната печалба на Неохим е 108 млн.лв. Цената на газа и пазара на торове към момента не са по-различни от последното тримесечие на 2021 г. и първото на 2022 г., така че е напълно вероятно Неохим да запази 100 млн. нетна печалба, ако не експлодира скрапа, разбира се
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

.... е при неохим разни хора виждат 100 милиона печалба за годината, което няма начин как да се случи. ...
              Ами то сега 12 месечната печалба на Неохим е 108 млн.лв. Цената на газа и пазара на торове към момента не са по-различни от последното тримесечие на 2021 г. и първото на 2022 г., така че е напълно вероятно Неохим да запази 100 млн. нетна печалба, ако не експлодира скрапа, разбира се

Напълно споделям мнението на Алонсо, че всеки актив се мери с доходността от него. Ако забъркаме и риска от неслучване на очакванията за тая доходност ще стигнем и до реалната му оценка. Щото ако нещото се дъни в 9 от 10 случая, то и очакванията за доходността си трябва да намалим до 1/10, а от там и оценката. Земята в това отношение е може би най-безрисковата и мързелива инвестиция.
              Ако доходността от земята за един рентиер обичайно е около 3% (Цена/Печалба ~ 30), не така стои въпроса при земеделеца, който за собствената си земя не плаща рента, а тоя разход му увеличава печалбата, доходността. Така арендатора е склонен да даде по-висока цена за земята, защото може да извлече и по-голяма доходност от рентиера. Още повече, че земята не се амортизира и на каквато и цена да я придобие тя няма да влезе в себестойността на продукцията му и да се отрази в печалбата му.
              Зeмeдeлcĸи пapцeли в Дoбpyджa пocĸъпнaxa дo 4000 лeвa зa дeĸap

Акцията Агрия е ясно, че страда не от друго, а от бързия растеж на цената.

Коментар

Какви ти ми добавени стойности, нали говореше за цената на земята само? не каза ли аналогична оценка?

"по средни аналогични пазарни цени от над 2 600лв./дка"

"препокриващ моментната пазарна" как пък е консервативна оценка? чичо бъфет не си ли го чувал да говори за margin of safety? дай някакъв дисконт от да кажем 20% поне

и знам че е в силно развитие, точно както целия земеделски сектор бг. Като сравниш цените на земята, рентите, добивите, използването на торове и тн спрямо 10 г назад и осъзнаваш че бг навлиза най-после в 21 век, за разлика от много други, мажото на агрия изглежда ок. но не бих сложил много пари тук защото бфб е смешна борса. за една сесия с няма и 5к направих голяма част от оборота по 2 позиции от BGBX40. представи си какви неща после трябва да обяснявам за действията ми на американците

https://seekingalpha.com/article/451...covered-stocks

"ууу да неохим е толкова страхотен и като си продадох моите 100 акции, това беше 96% от оборота за деня"

по тази причина няма начин да вляза във фазерлес или балканкар колкото и да са добри фундаментите
                Май на никой не му дреме къде ще влезеш или излезеш.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

Грешката ще се окаже моя, че те взимам на сериозно (мой проблем)! Това че си се изучил в сметките в инвестирането, все още е далече от самото инвестиране!
                  Прощавай за дадената оценка от Опитен лаик, като мен! За мен ти все още си гледаш педалите и предната гума, докато караш "колелото"!
                  -НО! Определено си на най верния път в живота! Успех Ти Желая от сърце!

-Оценката *2 600лв. за 84 000дка. лични- придобити в район от 150 000дка. обработван от Агрия АД, е най консервативната на този актив във фирмата, колкото до набирането и, трябва да се поровиш в старите отчети, за да придобиеш представа и за стартовите цени! За ефекта да обработваш арендовани+ собствени...- какво да се коментира, виж за складиране-и търговия,+ преработка на храните,+ транспорт и не на последно място, + новите зелени-еко програми...-все добавени стойности!
                  Фирмата си е в силно развитие, а аз подчертах само един актив през Консервативна оценка препокриващ моментната пазарна,
                  Доста колеги са се включили,- едва ли е предпоставка за СПОР!!!
                  Какви ти ми добавени стойности, нали говореше за цената на земята само? не каза ли аналогична оценка?

"по средни аналогични пазарни цени от над 2 600лв./дка"

"препокриващ моментната пазарна" как пък е консервативна оценка? чичо бъфет не си ли го чувал да говори за margin of safety? дай някакъв дисконт от да кажем 20% поне

и знам че е в силно развитие, точно както целия земеделски сектор в бг. Като сравниш цените на земята, рентите, добивите, използването на торове и тн спрямо 10 г назад и осъзнаваш че бг навлиза най-после в 21 век, за разлика от много други, мажото на агрия изглежда ок. но не бих сложил много пари тук защото бфб е смешна борса. за една сесия с няма и 5к направих голяма част от оборота по 2 позиции от BGBX40. представи си какви неща после трябва да обяснявам за действията ми на американците

https://seekingalpha.com/article/451...covered-stocks

"ууу да неохим е толкова страхотен и като си продадох моите 100 акции, това беше 96% от оборота за деня"

по тази причина няма начин да вляза във фазерлес или балканкар колкото и да са добри фундаментите
                  Last edited by Black and white cat-foot; 09.11.2022, 13:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Ааа, няма вътрешно инфо. Това което споделих, чух на форума Моите пари в панела за ESG инвестиции, събитието бе публично, записано е и скоро и записите ще са качени в интернет. Хора от КВС дадоха тази информация и аз споделих, за да потърсим информация от Алтерко за това. Няма вътрешно инфо при Алтерко, публично е обявено от ползвателя на услугата!
                    В такъв случай, благодаря ти. Това е ново инфо за мен

Коментар

не е нужно да смяташ, купих 179 бройки.

разбира се, че има други дейности и тн, но нали идеята ти беше колко струва тази земя по пазарни цени? определено не е 2600 на декар, това не е никак консервативно. а не е като рентата в другите области да не е яко нагоре тази година, жената взе към 40% повече за нивите в ямболско

Грешката ще се окаже моя, че те взимам на сериозно (мой проблем)! Това че си се изучил в сметките в инвестирането, все още е далече от самото инвестиране!
                      Прощавай за дадената оценка от Опитен лаик, като мен! За мен ти все още си гледаш педалите и предната гума, докато караш "колелото"!
                      -НО! Определено си на най верния път в живота! Успех Ти Желая от сърце!

-Оценката *2 600лв. за 84 000дка. лични- придобити в район от 150 000дка. обработван от Агрия АД, е най консервативната на този актив във фирмата, колкото до набирането и, трябва да се поровиш в старите отчети, за да придобиеш представа и за стартовите цени! За ефекта да обработваш арендовани+ собствени...- какво да се коментира, виж за складиране-и търговия,+ преработка на храните,+ транспорт и не на последно място, + новите зелени-еко програми...-все добавени стойности!
                      Фирмата си е в силно развитие, а аз подчертах само един актив през Консервативна оценка препокриващ моментната пазарна,
                      Доста колеги са се включили,- едва ли е предпоставка за СПОР!!!
                      Last edited by inta53; 09.11.2022, 11:37.

Коментар

внимавай с тaкова инфо във форума, че се е случвало кфн да глобява. гледам и при алтерко някой дава уж вътрешно инфо за някакъв голям клиент
                        Ааа, няма вътрешно инфо. Това което споделих, чух на форума Моите пари в панела за ESG инвестиции, събитието бе публично, записано е и скоро и записите ще са качени в интернет. Хора от КВС дадоха тази информация и аз споделих, за да потърсим информация от Алтерко за това. Няма вътрешно инфо при Алтерко, публично е обявено от ползвателя на услугата!

Коментар

...
                          дори всичко на Агрия да е чернозем, пак няма начин да е по 2900
                          ....
                          Панда, тия 2900 лв./дка не съм си ги измислил, а ги знам от хора, които имат щастието редовно да имат възможността да купуват земеделски земи. Сделки буквално в момента.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Ако всички мислехме еднакво нямаше да има пазар. Аз просто споделям начина си на мислене. И то това не е само за Агрия а и за всички други инвестиции които правя. Иначе ако питаш мен и за първолак трябва да е ясно че например квадрата на магазините на Витошка вървят в пъти на квадрата на магазините в Младост, защото наема на квадрат също има разлика в пъти. Щом имаш роднини земеделци трябва да си наясно. Аз имам инвестиции в земеделски земи в различни райони на страната и съм изградил за себе си някаква що-годе прилична представа за цените и как се определят. на някои места ми предлагат 3 бона а на други не мога да взема и 500 и то само за обработваемата част. Там където имам необработваеми също им вземам рента, нищо че не се работят и така нататък. Нямам контрол върху това, как останалите хора възприемат това че споделям моят начин на мислене. Дали като хвалене, дали като манипулация, дали като его. Но по този въпрос по принцип смятам че всеки възприема по начина по който би искал да бъде възприет. Дълга тема
                            дълга тема си е като цяло за имотите, а ситуацията на пазара е много динамична. например апартаментът в който живея, го взех за 650 евро на м2 в края на 2018 като продавачът ми обясняваше как не можел да го продаде с месеци, тази година в съседния вход един мина на над 1200 на м2 и то изкъртен до шпакловка и замазка

Коментар

• Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение

Поздравления за работата, която вършиш на международните акции. Не се мкного хората в БГ, които имат познанията да правят анализи, особено на американски акции.
                              За разлика от международните пазари обаче тук имаме преимуществото да имаме повече информация от общо достъпната. Като пример ще ти дам, че Агрия са имали оферта да продадат земята си на цена от 3000 лв/дка, но са я отхвърлили. Мисля, че това отговаря и на въпроса за стойността на земята на Агрия.
                              внимавай с тaкова инфо във форума, че се е случвало кфн да глобява. гледам и при алтерко някой дава уж вътрешно инфо за някакъв голям клиент

https://www.investor.bg/a/5-balgariy...sova-kompaniya

Коментар

чак пък 3 пъти... знам, че всеки на БФБ си хвали стоката, но при доста позиции се прекалява. е при неохим разни хора виждат 100 милиона печалба за годината, което няма начин как да се случи. както и да е, уважавам те като инвеститор и ценя мнението ти, но мисля че трябва да имаш по-консервативни оценки на активите.

"това са си мои сметки и разсъждения, които в никакъв случай не означава че са верни"

оценявам скромността ти, затова ще добавя следното - не е препоръка, имам малко акции и правя повече пари от писане за акции, отколкото инвестиране в акции. не ми слушайте брътвежите, прав съм само 6/10 от случаите

https://www.tipranks.com/experts/bloggers/gold-panda
                                Ако всички мислехме еднакво нямаше да има пазар. Аз просто споделям начина си на мислене. И то това не е само за Агрия а и за всички други инвестиции които правя. Иначе ако питаш мен и за първолак трябва да е ясно че например квадрата на магазините на Витошка вървят в пъти на квадрата на магазините в Младост, защото наема на квадрат също има разлика в пъти. Щом имаш роднини земеделци трябва да си наясно. Аз имам инвестиции в земеделски земи в различни райони на страната и съм изградил за себе си някаква що-годе прилична представа за цените и как се определят. на някои места ми предлагат 3 бона а на други не мога да взема и 500 и то само за обработваемата част. Там където имам необработваеми също им вземам рента, нищо че не се работят и така нататък. Нямам контрол върху това, как останалите хора възприемат това че споделям моят начин на мислене. Дали като хвалене, дали като манипулация, дали като его. Но по този въпрос по принцип смятам че всеки възприема по начина по който би искал да бъде възприет. Дълга тема
                                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Working...
                                X