IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
    Да споделя и аз как разсъждава прост инженер като мен. Ако можех да купя цялата компания на текущата цена, първата ми работа щеше да е да продам земята. С половината кеш щях да покрия задълженията а другата половина да си раздам като дивидент за да си върна инвестицията. После вече бих разсъждавал дали да продам бизнеса за примерно 400 милиона или да го работя 10 години за да изкара тези пари, след което пак да го продам ако ми е кеф. Другите сметки са ми малко тинтири-минтири Така разсъждавам и за Агрия и за всяка друга компания в която имам позиции.

Интересна теза! Първо продаваш основния си актив точно сега???- по времена на инфлация?
    След това оставаш с д-ри за аренда в/у 160х. дка-, това е все още в подкрепа на основния ти бизнес, но си на прага да го изгубиш точно от клиента си!
    Това ми противоречи на досегашния ти профил;-"какво да ги правя тия пари,- в какво по сигурно и перспективно да си купя", от хляба, мазнината и спирта на софрата!
    Абе някой ти е пробил акаунта!!!

Коментар

• Да споделя и аз как разсъждава прост инженер като мен. Ако можех да купя цялата компания на текущата цена, първата ми работа щеше да е да продам земята. С половината кеш щях да покрия задълженията а другата половина да си раздам като дивидент за да си върна инвестицията. После вече бих разсъждавал дали да продам бизнеса за примерно 400 милиона или да го работя 10 години за да изкара тези пари, след което пак да го продам ако ми е кеф. Другите сметки са ми малко тинтири-минтири Така разсъждавам и за Агрия и за всяка друга компания в която имам позиции.
      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Само да кажа, че компаниите обикновено фалират заради краткосрочния си дълг, а не дългосрочния.

Коментар

• Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнение
          Груйче, ти гледаш на неконсолидирана база.
          Видях, мерси, ама късно - през телефона е тегаво Още веднъж успех тук, аз зачезвам
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Груйче, ти гледаш на неконсолидирана база. Погледни в дясно

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
              https://www.x3analytics.com/bg/ratios?code=AGH
              Аз пък гледам тук и виждам число 3,7 за 2022 и им вярвам
              Хм, аз там виждам 5,37 за 2022 на въпросния коефициент - сигурен ли си, че гледаме едно и също? И ако е 5,37 при тези рекордни нива на ЕБИТДА, то за 2023 двуцифрени нива на ЕВ/ЕБИТДА са почти сигурни, при сегашните нива на акцията и задлъжнялостта ѝ. Разбира се, всичко може да се промени - и задлъжнялост, и цена на акцията, и печалба преди данъци и такси (и в двете посоки). Успех тук - акцията ми е донесла доста радост и се старая да бъда максимално обективен за развитието ѝ - на фона на останалите боклуци на БФБ, определено си има потенциал, вече дали 2023 ще е нейната година, е нещо, което много силно ме съмнява. Гледаме мача.

П.С. Коригирам се, видях и консолидираните данни - 3.7 пише, което е близо до моето определени за 45 милки ЕБИТДА за тази година, за да запази въпросния коеф на 8, колкото е нормалното
              Last edited by Грую Груев; 01.03.2023, 10:19.
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Какъвто и да е фундамента, реакцията на отчета са разпродажби. Цикълът е неблагоприятен за земеделие, торове. Напред ще излязат пак Алтерко, 11C, Доверие...а Агрия и Неохим ще се включат в по-късна фаза на бул тренда, както стана миналата година

Коментар

• https://www.x3analytics.com/bg/ratios?code=AGH
                  Аз пък гледам тук и виждам число 3,7 за 2022 и им вярвам

Коментар

• Дългът си е дълг, но с този подход ЕВ/ЕБИТДА си става просто едно число, в което няма особен смисъл. Аз поне винаги се опитвам да огледам количеството/и качеството/ на оборотния капитал и на тази база коригирам размера на лихвеният дълг с колкото преценя, че е редно..

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                      сега е 27
                      Проблема е ,че много отдавна трябваше да е 60 ,още миналото лято,както твърдеше ...има,няма ,120% ти бяга прогнозата.
                      Сега пък щяло да е след 2г.След 2г ,ще е след 5 .....
                      Да не говорим,че когато навиваше хората да купуват за 60 ,тайно и срещу тях продаде на търговото !
                      Така,че на теб вяра може да се има колкото на Кирчо Клоуна
                      Много по- переспективни акции има от Агрия в момента.

Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                      Мен ме устройва годишна възвръщаемост от 30-40%
                      Даже и 1000%
                      При война и 5% американски лихви,абсолютно сигурни са ти !
                      Само да не стане по минус 20%/г
                      Last edited by petrg5s; 01.03.2023, 06:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение

Дългът си е дълг. Според мен трябва да влиза всичко. Откъде да сме сигурни че занапред няма да се теглят все повече и повече краткосрочни заеми?
                        Човекът се е обосновал защо не включва целия дълг. Трябва да се има предвид, че освен краткосрочни задължения, има и такива вземания. Отделно има и стока на склад, и земя, и съоражения, и техника и т.н. Тя сегашната капитализация е по-ниска от цената на земята на дружеството.
                        За мен тук основното предизвикателство ще е ударното разрастване и дали ще има капацитет да се управляват толкова голям, а и разнороден бизнес.

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение

Дългът си е дълг. Според мен трябва да влиза всичко. Откъде да сме сигурни че занапред няма да се теглят все повече и повече краткосрочни заеми?
                          Ако си БГ кредитен инспектор, който следва протоколите на банката и чеква боксовете, защото такива са правилата, наистина дългът си дълг, независимо колко срочен е, как е обезпечен и т.н.

Ако си софистициран инвеститор и търсиш да направиш адекватна оценка на дадена инвестиционна възможност краткосрочните оборотни кредити за 3-6м с цел търговия, които са обезпечени със стоката предмет на търговия , тоест рискът по този кредит клони към 0 е друго...

Нека дам следния пример: Хипотетично на 31ви Дек компания си затваря краткосрочните кредитни линии и спира да търгува за 1 ден. Компанията по-малко ли струва на този ден? Според мен компанията струва точно толкова колкото и предния ден с открити кредитни линии.
                          Last edited by the prophet; 28.02.2023, 23:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение
                            Последните 2 год се изплащаха по 10% от печалбата като дивидент.
                            На последното ОС през лятото г-н Райков потвърди, че ще продължи тази практика. При прогнозна печалба от 100 млн. за 2022г., това прави дивидент от 1,47 лв/акция!
                            prophet, тъй като прави впечатление високата ти компетентност на база коефициенти, числа и т.н. си позволих да запазя няколко твои цитата. Това е един от тях, постнат в края на Ноември 2022. Похвално е, че си правиш труда да ни ограмотяваш /казвам го без ирония/ и се надявам на все повече твои мнения. Молбата ми е, ако е възможно, да бъдеш малко по-консервативен в оценките. В противен случай оставам с впечатлението /а може би не само аз/, че имаш интерес от една или друга оценка на компанията. Мога да те уверя, че всички мнения се помнят и когато се забележат тенденции само и единствено в една или друга посока, тогава анализаторът олеква и мненията му не се разглеждат като реални.
                            Дано грешките от цитата да са само 2 .
                            С най-добри чувства!

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Колко пъти трябва да се повтаряме? на 19 беше балон,и на 32 бе балон и накрая се пукна ! И НИКОИ тук,без мен не го очакваше....бързо ги забравяме тези работи
                              Ако ти може да предвидиш къде точно ще се пукне един балон,очаквам да го демонстрираш.
                              А твоите прогнози за 60лв къде са?
                              Колко години да ги чакаме?
                              Оле мале, пукнал се балона и от 19 лв сега е 27

60 лв. до две-три години. Мен ме устройва годишна възвръщаемост от 30-40% при нивото на риск което предоставя Агрия. Който не го устройва, да драска чертички и да гони Михаля!
                              Last edited by Батя; 28.02.2023, 23:03.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Мерси, без да съм гледал отчета, видях статия на Мариан, че дълга е 174 милки, т.е. при сегашния маркет кап от 182 милки, при 174 милки дълг и 5 милки кеш, то EV е 371 милки. Иначе казано, за да се получи EV/EBITDA=8, то EBITDA следва да е средно към 45 милки, за да оправдае сегашната цена при сегашния дълг. За 2022 даже е дабъл, да видим за 2023 как ще е - аз очаквам около 30 милки EBITDA макс. Разбира се, подобен показател не е универсален и не е единствен, а и дългът може да намалее или пък цената на акцията да падне или да се качи - просто е добре да се говори с цифри и обосновано, както правиш ти, а не само лафчета кой какъв бил и какви очаквания имал, щото тоя или оня бил баси пича
                                За сравнение 2021 EBITDA - 42 M.
                                Almagest ще влезе в холдинга тази година , откъдето са поне +10 М. Така, че очаквания от EBITDA 30М за 2023 са доста консервативни. Само A + Int. са 30 М !
                                Като добавим и инфлация от 20% според мен 2023 EBITDA от BGN 60М е напълно постижима дори и при лоша земеделска година.

NB! Всичките горни сметки не включват 85 000 дка * 3000 лв = 255 М /консервативно/, които трябва да се добавят към стойноста на компанията...

Коментар

Working...
                                X