IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Пичове ,горе-доле как я виждате цената на ППП-то?
    Аз не мога да си я представя достоверно и затова искам мнението Ви.

Коментар

• Първоначално изпратено от PeterNK
      Да взема да попитам нещо:
      Кои са Ивайло Димитров Мутафчиев и Цеко Тодоров Минев ? Имат 2/3 от акциите на ПИБ - следователно почти всичко свързано в банката зависи от тях. Аз не знам нищо за тях, но в проспекта на ПИБ пише: "бизнесмени, добре познати в България". Моля някой, който знае повече за тях да сподели информация.
      6. Ивайло Димитров Мутафчиев
      Банкерът се изкачва в класацията от 22-ро на 6-о място основно поради увеличението на капитала от 1 млн. на 100 млн. лв. на Първа инвестиционна банка, в която той има 31.83%. Наскоро банката обяви, че става публично дружество и ще се листва на борсата.
      Останалите акционери на банката са следващият в класацията Цеко Минев (също като Мутафчиев основател на банката и с дял от 31.83%), Първа финансова брокерска къща (13.89%), Legnano Enterprises (8.45%), Domenico Ventures Ltd. (7%) и Rafaela Consultants Ltd. (7%).
      Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са съдружници и в още няколко фирми - Аутопрофи, Агенция Реклама номер едно, Инвестиционно дружество Надежда, КМВ-4, Перлаинвест. Освен тях Мутафчиев има ЕТ, както и участие в още няколко компании - Финансово-брокерска къща Габрок (10%) и Интерактив медия (50%).

7. Цеко Тодоров Минев
      Цеко Минев се качва в класацията от 23-то на 7-о място основно поради значителното увеличаване до 100 млн. лв. на капитала на Първа инвестиционна банка, в която той държи 31.83%. Към 31 декември 2005 г. основният капитал на ПИБ се състои от 1 млн. обикновени акции с право на глас с номинал от 10 лв. През 2006 г. ПИБ увеличи капитала си на 100 млн. лв., като емитира 1 млн. нови акции и конвертира неразпределени печалби и резерви в 8 млн. акции.
      Очаква се капиталът на банката да се увеличи с още 10 млн. лв. при листването й на борсата през май. Общото събрание реши номиналът на акциите да бъде намален от 10 на 1 лв., за да може повече дребни инвеститори да се включат в емисията.
      Цеко Минев е сред хората, основали ПИБ през 1993 г. В момента участва като собственик и в Аутопрофи (25%), Агенция Реклама номер едно (27%), Инвестиционно дружество Надежда (19%), КМВ-4 (16%), Цеко Минев (100%), Перлаинвест (25%). Освен изтъкнат банкер той е и председател на Българската федерация по ски.
      ;-)
      Няма значение къде си, с кой си и с какво се занимаваш - радвай се на всеки момент, на всеки ден!

Коментар

• http://www.investor.bg/?id=49828
        ПФБК има право да продаде до 1.5 млн. акции на ПИБ след листването
        mpy@start.bg

Първа финансова брокерска къща ООД (ПФБК) е определена за водещ и за стабилизационен мениджър по публичното предлагане на акции от Първа инвестиционна банка и ще има право да свръхразпредели (продаде) до 1.5 млн. акции от Първа инвестиционна банка (ПИБ) в срок до 30 дни от старта на борсовата търговия с акции на ПИБ, става ясно от публикувания вчера проспект на банката.

Първоначалното публично предлагане на ПИБ ще включва до 15 млн. обикновени безналични акции с право на глас, като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции (увеличение на капитала на банката), а 5 млн. - съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща /ПФБК/. Емисионната стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „бук-билдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. Търгът за акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще бъде без минимална и максимална цена.

С определените за стабилизация на цената 1.5 млн. акции, предлаганите акции могат да достигнат 16.5 млн. В проспекта на банката е записано "При никакви обстоятелства няма да бъдат предприемани мерки за стабилизиране на пазарната цена на акциите над Цената на предлагането." Има споразумение за забрана на продажба на акции от настоящите акционери за период от 180 дни, без разрешение на водещия мениджър, извън определените 6.5 млн. акции.

Стабилизациония мениджър ПФБК трябва да уведоми за началото и края на стабилизационния период, като в края на всеки 5-работни дни уведомява за количеството продадени акции. Одитор на банката е КПМГ, а правен консултант Димитров, Чомпалов и Тодорова ООД.

Графикът на предлагането е следния:
        - 7-18 май подаване на лимитирани и пазарни поръчки чрез водещия мениджър, офис на ПИБ или инвестиционен посредник
        - 18 май определяне на постигната цена по метода букбилдинг, която ще бъде еднаква за лимитираните и пазарните поръчки
        - на или около 21 май оповестяваяне на цената
        - на или около 28 май, краен срок за заплащане на акциите по набирателната сметка
        - на или около 30 май, регистрация на новите акции по сметки на инвеститорите
        - на или около 12 юни приемане на акциите за търговия на БФБ с борсов код FIB
        На инвеститорите ще бъдат разпределени 2/3 -ти нови и 1/3-та стари акции, но не е задължително условието да бъд спазено.

Към 31.12.2006 ПИБ е пета сред банките по размер на активите - 3.15 млрд. лв., четвърта по размер на кредитния портфейл 1.76 млрд. лв. и шеста по обем на депозитите от нефинансови институции 1.66 млрд. лв.

Банката има три дъщерни дружества, Дайнерс клуб България АД с 80% дял, Първа инвестиционна банка Албания (с 99.99% дял), която е в производство за издаване на банков лиценз за територията на Албания и First Investment Finance B.V. Холандия - с 100% дял, като дружество е със специална инвестиционна цел.

Към 31 декември 2006 г. банката е собственик на 8 от офисите от които извършва дейността си, а останалите са наети.Цената на притежаваните от банката имоти е 9.1 млн. лв.
        Към 31 декември 2006 г. банката има 1 586 служители заети на пълен работен ден.

Проспект на ПИБ на български и английски.

Коментар

• Да взема да попитам нещо:
          Кои са Ивайло Димитров Мутафчиев и Цеко Тодоров Минев ? Имат 2/3 от акциите на ПИБ - следователно почти всичко свързано в банката зависи от тях. Аз не знам нищо за тях, но в проспекта на ПИБ пише: "бизнесмени, добре познати в България". Моля някой, който знае повече за тях да сподели информация.

Коментар

• Прав си Valentinski доста е обемен, а и след малко ще пътувам и очевидно няма да успея да го прочета,но утре вечер като се прибера ще пада голямо четене, а и дотогава предполагам,че ще има доста мнения във форума,и дискусията ще е в разгара си
            Айде лека от мен,и колеги не прекалявайте с четенето ,все пак петък вечер е

Коментар

• Първоначално изпратено от kork
              Хайде на проспекта.Нека четенето на проспекта започне СЕГА
              http://www.fibank.bg/data/files/FIBa...spectus_BG.pdf
              Обемен документ Това е първото ми впечатление.

Коментар

• А и забравих нещо много важно-ТЪРПЕНИЕ колеги ,трябва търпение,все пак 306 страници

Коментар

• Хайде на проспекта.Нека четенето на проспекта започне СЕГА

http://www.fibank.bg/data/files/FIBa...spectus_BG.pdf

Коментар

• МНОГО

Коментар

• 1. Изглежда нищо не може да спре ПФБК да надува цената
                      2. Изглежда сьщо така, че всеки ще записва акции за повече пари, отколкото има.

Въпросът е колко пъти ще бъде презаписана?

Коментар

• geek,балона се пука бързо, възможно е да не можеш да реагираш аз предпо4итам да стъпвам на здрав фундамент.Относно цинизма обяснението е 4е покрай този бизнес съм присъствал на десетки общи събрания на акционерите и съм контактувал с мажоритари и мениджъри познавам светогледа им деиствията им и отношението към миноритарните акционери това е обяснението.

Коментар

• Въпрос относно търга:
                          Примерно съм поставено лице и давам цена 2 милиона за 1 акция. Влизам със сигурност и средната цена на акция се вдига здраво примерно 100 лв за акция. После купувам на 100 лв. и съм щастлив, че съм вдигнал здраво цената.

Какво пречи по-горния сценарии да се реализира?

Коментар

• syglasen sym za fundamenta i za podcenenata firma. no mnogo zavisi ot tova v kakva pozicia si, kolko vreme imash i tn. Predstavi si che sme v situacia na balon i vsichko se kachva vseki den. Ti ako ne uchastvash, znachi shte pokazhesh rezultati mnogo po-slabi ot pazara. Ne zabraviai che povecheto igrachi na pazara, upravliavat chuzhdi pari i ot tiah se iskat rezultati

malko cinichno gledash na IPOtata. vypreki che v mnogo sluchai e kakto kazvash, to tova ne e praviloto. Dosta ot IPO-tata nabirat novi pari, a ne prodavat syshtestvuvashti dialove

Коментар

• съни(тя),проблема е 4е от фундаментална гледна то4ка цените са много завишени в сравнение с реалната стоиност която се определя от сегашни и о4аквани бъдещи приходи.

Коментар

• geek,Мисля 4е пика при банките в българия е достигнат, те затова и собственниците продават.Относно двете дружества бих избрал подцененото тъи като рано или късно то ще ми донесе пе4алба,а второто което е надценено рано или късно ще ми донесе загуба и ти няма как да си сигурен дали няма да падне веднага след като го купиш.И по принцип според мен е добре да купуваш на база фундамент и да продаваш на база техни4ески анализ.

Коментар

Working...
                                X