Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свилоза АД (3MZ / SVIL)

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Поздравления на брокера на Дилингова - взе на много изгодна цена. Чудя му се и на брокера на Златен лев, ама БФБ си е просто една лудница!

  Коментар


  • Добре си го сметнал, Хосе. Горе-долу и аз така си ги представям нещата, само че, ако действително през 2011 г. се случи това, което са запланували от Свилоза и достигнат 20 млн нетна печалба, тогава цената ще бъде подкрепена от допълнителни очаквания за развитието на Свилоза към 2015 г. и няма да бъде 8 лв, а вероятно ще достигне 10-11 лв. На борсата винаги се търгуват повече бъдещи отколкото настоящи финансови резултати.
   Моите очаквания са за цена на акция 3,30-3,50 лв по време на търговията на правата.

   Коментар


   • Нали сте симпатяги, ще ви разкрия как ги смята нещата бат ви Хосе

    Значи приемам че наистина инвестициите се развият както се надяват от Свилоза, и през 2010-2011 извадят 40-45 млн. лв. EBITDA. Поради увеличени амортизации и задължения (съответно лихви) чистата печалба ще излезе към 20-тина млн., т.е. по 50 ст/акция. Което ни дава разумна цена на акция от около 8 лв. през 2011 г. (всички сметки са върху новия 40 милионен капитал)
    Ако си заложим едни 25-30% годишна норма на възвращаемост до 2011 г. излиза че сега за тази акция не трябва да се плаща повече от 3 лв. (след увеличението) или 13 лв. преди увеличението.
    Всичко това е при идеално развитие. Оттук всеки си преценя рисковете и стига ли му 25% годишна възвращаемст за следващите 4-5 г. докато дочака завода да зарабити добре и да стигне заплануваните печалби.

    Това е само анализ, не е препоръка. Нямам акции тук.

    Коментар


    • Свилоза АД-Свищов планира да използва набраните средства от увеличението на капитала си за модернизацията на дъщерната компания Свилоцел АД като допълнение на осигуреното финансиране по заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк, става ясно от съобщение в Държавен вестник.

     Свилоза ще извърши увеличение на капитала от 6,658 млн. лв. до 39,948 млн. лв., като последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, е 21 декември.

     Първоначалната цел е увеличаване на производството от 55 хил. т на 110 хил. т на година, както и увеличаване на пазарния дял. Средствата от настоящата емисия ще позволят увеличаване на производството до 150 000 т. на година, като ще бъде преустановено производството на блокова целулоза.

     Инвестиционната стратегия включва и намаляване на отрицателното екологично въздействие, като се съкрати потреблението на вода и енергия, реконструира се пречиствателната станция за отпадъчни води, елиминират се лошо миришещите газове и се достигнат нормите за определено допустими емисии в отпадъчните газове от содорегенерационния котел и варорегенерационната пещ, приведе се депото за отпадъци в съответствие с новите нормативни изисквания.

     Освен за разрастване на производството, инвестиционната програма е насочена и към намаляване на енергийните и други разходи. При сегашните EBITDA (печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизация) в размер на 9 на сто от приходите и енергийни разходи в размер на 24% от приходите от производството на целулоза, инвестиционната програма си поставя за цел EBITDA от 32% от приходите и енергийни разходи в размер на 7% от приходите.

     Целите на инвестиционната програма са определени след извършени проучвания на ръководството съвместно с финландската консултантска компания Linesti Oy. В ход е подготовката на план за изграждане на фабрика за производство на хартия.

     Изготвените финансови прогнози за периода 2006-2011 г. предвиждат следните промени в основните финансови показатели: увеличение на приходите от 67 млн. лв. през 2006 г. до 140 млн. лв. през 2011 г., нарастване на EBITDA от 7 млн. лв. през 2006 г. до 46 млн. лв. през 2011 г., увеличение в сумата на активите от 85 млн. лв. през 2006 г. до 199 млн. лв. през 2011 г. и увеличение на акционерния капитал от 7 млн. лв. през 2006 г. до 40 млн. лв. през 2011 г.

     Прогнозите представляват консолидирани данни на дружествата от групата, включваща Свилоза АД и дъщерното дружество Свилоцел ЕАД – 100% собственост на Свилоза.

     Инвестиционната програма съдържа неразпределен резерв от 7,0 млн. лв., като се предвиждат инвестиции в изграждането на механична пречиствателна станция за отпадъчните води. Дружеството счита, че вероятно след разширението на производството ще бъде необходима инвестиция и в изграждането на пречиствателна станция за биологично третиране. Първоначалното намерение е инвестирането да стане под формата на смесено дружество с други партньори и с отделно финансиране.

     Свилоза АД-Свищов обяви ръст на консолидираната си печалба за деветмесечието от 17 на сто до 2,025 млн. лв. от 1,731 млн. лв. година по-рано.

     Коментар


     • [quote="Alan Greenspan"]Добре че им го каза, че си мислех аз да го направя ... те не разбират че до 20 лв СВИЛ си е жива промоция :-)

      Поздрави за Alan Greenspan. Просто бях , длъжен да те поздравя. Моите предположения не бяха , чак толкова високи , максимални нива до 16.50 . Беше ми интересно до къде ще стигне.
      Но сякаш има малко манипулиране - сега като излязат дребните акционери , може и това да е максимума - 20 лева

      Коментар


      • Добре че им го каза, че си мислех аз да го направя ... те не разбират че до 20 лв СВИЛ си е жива промоция :-)

       Първоначално изпратено от Слънчев вятър
       Мене ме немааа в целата схемааа!
       изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

       Коментар


       • Мене ме немааа в целата схемааа!

        Коментар


        • Tikvi4ka, evala za to4niq komentar, li4no az sym prawil analiz na VAP i znam, 4e tam ne6tatata ne sa dobre za minoritarnite akcioneri, towa e moe mnenie, i naistina 4e maj tuk, pak po moe mnenie se nabludawat edni i sy6ti lica i shemi.........

         Коментар


         • Alan, тук контролът е в Красимир Дачев, не в ЕБВР. контролът на ЕБВР се свежда до там, до където и на UBS AG - Швейцария в HDPAT. що се отнася до миналото на г-н Дачев, дали е комсомолец, на този въпрос предполагам сам можеш да си отговориш.
          ето и линк към неговото CV.
          http://www.svishtov.bg/bg/honorary_citizen_38.php
          http://www.sbcci.bcci.bg/bulgarian/cv_dachev.htm
          общото между Дачев и собствениците на Биовет можеш да откриеш на следния линк, както и на предишните два.
          http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=279639
          айде със здраве.

          Коментар


          • Права си не е ... какво значи тук ЕВБР ...
           друго си е да го контролира Божков напр. или десетки знайни и незнайни бивши председатели на районни ДКМС-та.

           Първоначално изпратено от tikvi4kata
           контролът на Европейската банка едва ли е достатъчно добър показател - за справка Целхарт, Домейн Бояр и ...
           изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

           Коментар


           • контролът на Европейската банка едва ли е достатъчно добър показател - за справка Целхарт, Домейн Бояр и ...

            Коментар


            • Вижте какво става по позицията - няколко хиляди акции на максимума от 12.04 се търсят - няма никакво предлагане. Тук цената ще се изстреля много.

             Коментар


             • Смятам , че контрол от Европейската банка за възстановяване и развитие е доста добър показател. Дъщерното дружество има отпуснат заем от ЕБВР. /ПРОИЗВОДСТВО НА ЦЕЛУЛОЗА/

              Коментар


              • ако погледнеш неконсолидирания им отчет, ще ти стане ясно колко печели самото Свилоза АД. аз исках да обърна внимание, че публичния контрол върху продажбите на дъщерното предприятие е занижен и затова не е сигурно колко печалби ще остава в бъдеще в дъщерните предприятия. ако погледнеш отчетите назад във времето, ще видиш какво имам предвид. показването на печалба е свързано с предстоящето увеличение на капитала. за в бъдеще няма възможност за контрол върху дейността на дъщерните компании. въпреки това, желая ви успех, дано не бъда лош пророк, но мажоритарника не е сред най-публичните личности в бг, също като собствениците на биовет.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от tikvi4kata
                не познавам предприятието, но искам да Ви попитам защо една публична компания, каквато е Свилоза, би изнесла цялото си производство в дъщерната си компания? аз имам обяснение за себе си.
                Двете производства на Свилоза -
                1) производство на сулфатна целулоза и карбоксиметил целулоза
                2) производство на вискозна коприна
                от край време са разделени на 2 фирми, намиращи се на площадката на "Свилоза" АД и със собсвеник "Свилоза" АД. Не се изнася сега производсвтото в отделна фирма. Основния прихд на фирмаат идва от производсвото на целулоза, което е доста преспективно и доходно производство. Основната част от средствата набрани при увеличението на капитала, ще се инвестират именно в това производство.

                Имам акции в тази позиция.

                Коментар

                Working...
                X