IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Въртят ми се едни такива странични мисли из главата:
    Добре де, толкова ли са ни излишни капиталите,че да ги даваме на бракята сърби, или на мамалигарите, дето все гледат как да ни пре-цакат. Като Български инвеститор, избрал да търгува на българската борса, дали да си давам парите на компания, която заявява,че смята да ги изнесе от страната.
    Освен това, трябва ли парите, които ще инвестирам в компанията, да отидат за погасяване на лизинга на аудитата на членовете на борда на директорите (образно казано). Какъвто и да било лизинг, би трябвало да е пресметнат и разчетен още при първичните проучвания за лизинговането. Защо лизинговите условия се оказват тежки при тези добри финансови показатели. Дали те са наистина толкова добри.
    И накрая, защо акумулатори, които получават признание в чужбина, в България издържат две зими, и то ако през втората зима им се намира приложение, различно от нормалното им. В смисъл, за тежести, да подпреш нещо с тях, да изсипеш киселината върху колата на съседа и др. такива. Въздуха ли ни е кофти, водата ли. Или това значи, че за българия остават некачествените, а тези които ги бива фащат пътя за навън? Итова отношение към Българския клиент, дали няма да се прехвърли и върху българския инвеститор.
    И освен това, нормално ли е Елана да ни открехват, каква горе долу е средната цена в момента? Има ли по-добър начин да я понадуят. А това не значи ли корекция още от самото листване на борсата ?
    Бех мечка, сега ми се бичи нещо!

Коментар

• Първоначално изпратено от Хосе
      доколкото разбирам при това ипо класираните поръчки (лимитирани над цената на изпълнение и пазарни) ще се изпълнят на 100%
      Няма да е като при Хим и БАКБ - с процент на удовлетворение и връщане на надвнесени пари. Правилно ли съм разбрал?
      И аз така го разбирам, само дано пазарните поръчки не са твърде много...
      Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

• Искам да попитам дали сте забелязали в регистрационния документ разминаването между прогнозната печалба за следващите години която е отразена в прогнозния баланс и прогнозния ОПР. За 2006г в ОПР пише, че печалбата ще е 7649хил лв, а в баланса дават прогноза за 10402хил лв. Някой с повече познания по счетоводство може ли да каже на какво се дължи това и дали печалбата която е отразена в баланса включва неразпределената печалба от минали години, тъй като за 2005 година цифрите и на двете места съвпадат.

Коментар

• Algo прав си за bookbuilding-a.Само да те поправя, че БАКБ не правиха IPO, а вторично предлагане.

Коментар

• доколкото разбирам при това ипо класираните поръчки (лимитирани над цената на изпълнение и пазарни) ще се изпълнят на 100%
            Няма да е като при Хим и БАКБ - с процент на удовлетворение и връщане на надвнесени пари. Правилно ли съм разбрал?

Коментар

• ELHIM
              КУПЕНИ 45*20,95
              ПРОДАДЕНИ 125*18,16

ENER
              КУПЕНИ 26*21,35
              ПРОДАДЕНИ 197*18,55

Само не знам с какво ще ви помогнат тези цифри, дори и да не бяха такива.

Коментар

• Елана по Енергия не са купували през последните 2 месеца. По Елхим няма наблюдения.

Коментар

• Така, така! Купете си CHIM. Колкото повече "къси" на Монбат толкова по-добре.

Коментар

• Принципа на bookbuilding-a е точно както lynx го описва. Това е най-разпространения принцип за IPO. На Химимпорт беше някаква българска измислица. И то да дадеш парите предварително. Дива работа.
                    Но пък с тяхната процедура подариха доста пари на участниците. Ако бяха направили bookbuilding щяха да отсечат поне на 5 лева.
                    И БАКБ дето направиха най-голямото IPO, което беше насочено в много по-голяма степен навън, ползваха тази процедура.

Коментар

• И аз мисля да пропусна това ИПО, струва ми се скъпичко и доста дългосрочна инвестиция, но може и да се лъжа. Мисля, че бих се включил на по-късен етап, а и засега нещата от страна на Елана и Монбат се представят много розови и понапудрени.
                      Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

Коментар

• хаха сигурно това ще е правил Крамник :-)

аз съм много любопитен какво е поведението на Елана (в смисъл дали са купували) по позициите ELHIM и ENER в последните 2 месеца
                        Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• В тез IPO-та ми се струва, че всеки проявява творчество и се старае да измисли нещо ново и оригинално и да надмине предците си.
                          Колко ли безсънни нощи са изкарали в напъни над тоалетните чинии авторите на тая процедура докато я измислят как точно да стане? Току виж Крамник мислел точно над това IPO в двубоя с Топалката.

Коментар

• по принцип си пише - провал на IPO-to и капитала не се увеличава.
                            само че тук няма да има провал дори и при този нулев интерес - Елана ще запишат всичко, за да не им се срине авторитета.

Това е лично мнение.
                            И аз мисля да не участвам макар, че отчетите им са доста хубави.
                            Просто не ми харесва начина на предлагането, ако го бяха направили както Химимпорт щях да се включа.

П.С. Елана очакват емисионната цена да бъде около 7 лв.
                            Прогнозни нетни постъпления за Фонда при очаквана цена на пласмент: 32 555 999 лв.
                            Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Добре, какво става в случай на липса на интерес и ако не могат да продадат акциите и на определената от Монбат цена?

Коментар

• Първоначално изпратено от ariman_007
                                ....Примерен въпрос: какво става при свръхзаписване?? Кога и как се връщат средствата на свръхзаписалите??
                                bookbuilding или tender offer - май е едно и също? При свръхзаписване част от инвеститорите няма да получат заявените от тях акции.
                                Примерно - Компания Х предлага 100 000 акции на минимална цена 1 лев. В деня на записване потенциалните инвеститори подават оферти - кой колко броя би купил и на каква цена. Събират се следните оферти и се подреждат по цена:

50 000 акции за 5 лева - Инвеститор А
                                30 000 акции за 4 лева - Инвеститор Б
                                20 000 акции за 3 лева - Инвеститор В
                                15 000 акции за 2 лева - Инвеститор Г
                                100 000 акции за 1 лев - Инвеститор Д

Събира се УС на компанията Х и разглежда офертите и определят ударна цена (striking price) - това е цената на която ще се продават акциите на всички инвеститори. В примера ако ударната цена се определи на 3 лева ще се продадат всичките 100000 акции на инвеститорите А,Б и В. Г и Д няма да получат нищо защото офертите им са под ударната цена.
                                УС не може да поиска цена над 3 лева защото няма да проде всички акции.

Все пак най добре е да питаш директно ИП.

Коментар

Working...
                                X