IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Пич, тогава защо да си затваряме паричките сега.
    Не съм съгласен с теб, не се обосноваваш много добре. Ако е така, както казваш, значи за никъде не бързаме и ще се включим направо на вторичен пазар с по- малко риск, както беше писал и lynux по- надолу.
    Не се опитвам да те разубеждавам или не, а да изчистя тезата, тъй като се чудя за себе си.
    А до колкото съм чел, ще строят в Сърбия не за друго, а защото така ще имат лесен и евтин начин за доставка скрап.

Коментар

• Моето впечатление от подготовката на Ипо-то от Елана и разбира се от дружеството е че се прави много добре, личи че има грамотни хора, както в Елана, така и в Монбат, вероятно са грамотни финансисти.

Първо, избора им на типа аукцион, подсказва, че желанието им е да постигнат най-добрата възможна цена и да оставят минимум възможност на спекулативни инвеститори веднага да препродадат, т.е намерението име да оставят минимум "пари на масата" както се казва.

Второ, по долу имаше коментар защо ще погасяват лизинги, защо ще изнасят пари в Сърбия. Употребата на парите в три основни направления също е много разумен. (1)Строеж на завод в Сърбия-вероятно има технически, правни или други съображения, може просто да е по-евтино там, (2) разширение на мощности в Монтана за увеличаване на капацитета-много важен въпрос ако искат да си увеличат продажбите, (3) погасяване на лизинги- също удачно, с оглед на високата цена която се плаща до над 8% по първите лизинги, при разтящи лихвени проценти, предвид ръста на Евро лихвите. Въобще трансформирането на дълг в собствен капитал изглежда удачно. При все че дълга, който дружеството носи не изглежда голям, редно е тези Дълготрайни инвестиции които се правят да бъдат направени със собствен капитал, а не със заемен.

Трето, прави впчечатление, че липсва дял определен за малки инвеститори, някъде ги наричат (retail individual investors), нямат заделена квота от общия обем акции, което може да означава, че те са нежелани инвеститори, а ще се търсят по-големи институционални инвеститори (пенс.фондове, чужди фондове и прочие)

Четвърно. Потенциала за разтеж на акциите по моему е значителен, но няма да се изрази бързо. Прочетохте че инвестициите които ще бъдат правени ще заработят в началото на 2008 год. Значи тук периода на държане на книгите трябва да бъде поне 2 год., време през което книгите могат да отидат на 17-20-22 лв/бройка. Това е една добра доходност за един средносрочен инвеститор.

Коментар

• gramercy imat 25% Prista Oil - monbat nali e na sushtite sobstvenici?

Коментар

• ПОМИСЛЕТЕ МОНБАТ ИМА ЗАТИСКАЩИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ 28 000 000 ЛВ / ЛИЗИНГОВИ И ДЪЛГОСР ЗАДЪЛЖЕНИЯ/ . ИСКАТ ДА ВДИГНАТ ЦЕНАТА И ПРИ ДОБЪР ПРО4ИТ ТЕЗИ СМУЩАВАЩИ ДАННИ НА СТР 74 В В-К КАПИТАЛ. НЕ СРАВНЯВАИТЕ ХИМ С МОНБ . ЩЕ СГРЕШИТЕ ! ЩОМ ОТ ИПО ИСКАТ ДА ПОГАСЯВАТ ЛИЗИНГ , Е ХУБАВА РАБОТА Г-Н АТ. БОБОКОВ ОТ ИПО ЩЕ ОСТАНАТ 3 -4 МЛН ЛВ . КАКВИ ИНВЕСТИЦИИ , АКО Е ТОВА ЦЕЛТА НА БОБОКОВ ВИЕ МУ МИСЛЕТЕ . ДАНО МЕ ОПРОВЕРГА !
          Tova e BFB , zasega e taka !

Коментар

• Май всички сме на едно мнение, че платените статии влияят зле на Монбат. Мислех, че акумулаторите не миришат, ама замирисаха.

Коментар

• lynx, формирал съм мнение много близко до твоето. Смятам, че за разлика от CHIM, които не гонеха печалба с IPOto си, а просто искаха да се листват на БФБ, Монбат се опитват да привлекат колкото се може повече пари на първично предлагане. Харесвам компанията, но малко ме плаши тази малко натрапена платена реклама по всички медии. Още повече, че имам чувство, че не само поръчките няма да надхвърлят два пъти предлагането, но и че едва ли ще бъдат изкупени всички акции на първично предлагане. В този случай смятам да се пробвам с лимитирана поръчка, а пък ако не стане,... здраве!

Коментар

• Re: новорегистриран

Първоначално изпратено от RedHot
                Интересуват ме мнения:
                1. ще представлява ли интерес според вас IPOто на Монбат и
                2. кой е по- добрия начин да се участва в него, предвид възможностите. С лимитирана или по пазарна цена. Какви според вас са предимствата и недостатъците.

Пазарна цена означава ли, че ако не се изкупят всички акции аз ще мога да закупя по най- ниска цена.
                Според мен как ще участваш зависи от това какво целиш.
                Ако си спекулативно настроен и целта ти е да купиш евтино и да продадеш на по-висока цена бързо пускаш лимитирана поръчка. Можеш да подадеш оферта за минимална цена или близка до минималната. Успееш ли - печелиш акции на възможно най добра цена. Риска е че поръчката ти може да се изпълни частично т.е. да получиш не целия брой акции който си заявил или дори да не получиш нищо.
                Ако си инвеститорски настроен - не желаеш да изтървеш купона и искаш да имаш в портфейла си Монбат дълго време и да се радваш на евентуални!!! дивиденти и увеличения на капитала пазарната поръчка е решението. Тук има два варианта - да заделиш сума с която да участваш или да заявиш брой акции. В този случай риска е че може на вторичния пазар цената да падне и да се окаже че е било по-изгодно да пропуснеш IPO-то и да си запълниш портфейла на борсата.
                Всеки си решава за себе си. Каквото и да се пише по весници и форуми , туй приказки. Тези статии с прогнози дето плъзнаха лично на мен са ми неприятни. Явно и на повечето участници тук също. Ефекта им е обратен - вместо будят интерес към дружеството почват да будят подозрения. Да се вземат решения на базата на прочетена във весник статия или споделено мнение във форум е не добра идея. Това е само отправна точка за мислене. Каквито и цифри да се мъчат да прогнозират какво ще се случи времето ще покаже.

Коментар

• благодаря!
                  много ценен форум...

Коментар

• Поръчките за записване на акции могат да бъдат лимитирани или пазарни. Лимитирана е поръчка за записванe на акции по зададена в нея единична цена, която не може да бъде по-малка от минималната емисионна стойност, или 5,50 лв. на акция. Пазарната поръчка съдържа обща стойност в левове или общ брой желани за записване акции. Цената на изпълнение на заявките ще бъде определена с решение на управителния съвет на Монбат, на база на подадените в деня на предлагането заявки. Класираните поръчки ще бъдат частично или изцяло удовлетворени по цената на изпълнение.

Коментар

• С лимита слагаш таван на разходите и си носиш риска да не получиш нищо в крайна сметка.
                      "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• с лимитираната ще определиш max цена която е разумна според тебе и която си готов да платиш

Коментар

• Мерси за отговора, но защо тогава има възможност да подадеш заявка по пазарна цена или по лимит. Може да задавам глупав въпрос, но не ми е ясно. По коя цена да си пусна заявката ако реша да го правя? Какви са предимствата и недостатъците.

Коментар

• Re: новорегистриран

Първоначално изпратено от RedHot

Пазарна цена означава ли, че ако не се изкупят всички акции аз ще мога да закупя по най- ниска цена.

Всички ще си закупят акции на една и съща цена - цената на изпълнение, която ще бъде определена от емитента, след като бъдат обработени заявките.
                            "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• новорегистриран

Интересуват ме мнения:
                              1. ще представлява ли интерес според вас IPOто на Монбат и
                              2. кой е по- добрия начин да се участва в него, предвид възможностите. С лимитирана или по пазарна цена. Какви според вас са предимствата и недостатъците.

Коментар

• ...

Коментар

Working...
                                X