IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Dundo1, 900% не е никак трудно да са направени досега, дори само с Монбат! Ето ти един реалистичен пример в 7 стъпки:

1. Използвал си 100 лв. собствен капитал, когато Монбат беше 10 лв. Да, само 100 лв.

2. Взел си банков кредит от 2 000 лв. по това време - сума, достъпна за повечето хора в БГ.

3. Инвестирал си общата сума от 2 100 лв. в Монбат на 10 лв.

4. Веднага си направил репо на 50% от вложената сума, или 1 050 лв.

5. Отново я влагаш в Монбат на 10 лв. (всичко това става за няколко дни). Така вече управляваш сума от 2 100 лв. + 1 050 лв. = 3 150 лв.

6. При цена на акция на Монбат от 32 лв., или повишение от 32/10 = 3.2 пъти, този портфейл от една емисия (на Монбат) ще има стойност 3 150 лв. х 3.2 = 10 080 лв.

7. След приспадане на сумата по кредита и репото получаваш (10 080 лв - 2000 лв. - 1050 лв.)/100 лв. собствен капитал = 70.3 пъти, или 6 930% възвръщаемост на собственият ти капитал. А сумата, която ще си спечелил, е 6 930 лв.

Разбира се, тук трябва да приспаднем и лихвите по кредита и репото, но тези суми са незначителни за такъв кратък период от време (около 9 мес.) и са в рамките на няколко стотин лева.

Ако не ми вярваш на горното, направи си подробна схема и си я преизчисли. Ако искаш ще ти пратя модела на excel. Hint: тайната е в левъриджа

Разбира се, има разлика между процентна възвръщаемост и реализираната сума. Колкото по-малко собствен капитал си използвал, толкова по-голям е процентът на възвръщаемост, но абсолютната сума намалява. Например, ако вместо 100 лв. си вложил само 1 ст., то тогава възвръщаемостта става 66 000 330%, но пък сумата, която ще спечелиш, намалява до 6 600 лв. спрямо 6 930 лв.

Най-интересното е, че когато вложените собствени средства клонят към 0, то възвръщаемостта клони към безкрайност!!! Значи всякаква положителна доходност можеш да изкараш, стига ръстът в цената на акциите да надскочи лихвите по кредита и репото. Това не означава обаче, че колкото по-малко собствени средства използваш, толкова по-богат ще станеш. Важна е възвръщаемостта, но също така и базата, на която тя се реализира

Успех и внимателно с левъриджа

Коментар

• Първоначално изпратено от Dundo1
      I az ti pojelavam uspeh. Stana mi malko zaqdlivo i vzeh da si draskam.Ne6to mai te poiznervih, za koeto sorry. Dano i na dvama ni poziciite rastat proporcionalno

No problem. Най важното на форума тук е наистина да има някакъв анализаторски смисъл, а не само някакви свободни съчънения, иначе по-добре да си ползвам ICQ-то. Айде със здраве.

Коментар

• I az ti pojelavam uspeh. Stana mi malko zaqdlivo i vzeh da si draskam.Ne6to mai te poiznervih, za koeto sorry. Dano i na dvama ni poziciite rastat proporcionalno

Коментар

Първоначално изпратено от shareman
          Първоначално изпратено от Dundo1
          Za6to vuob6te mu otgovarqte - to e qsno kato bql den 4e edva li i 90% e napravil ama ne vijdam i smisul da se zaqjdate s nego. Dali gi e izkaral ili ne nqma nikakvo zna4enie - nqma da mu gi har4im nie q
          Ako mi kaje6 portfeil s koito si gi izkaral li4no az 6te ti platq profita

То така и баба и селю знаят, наготово. Само с писане по форуми не става трябва и акъл и смятане на коефициентчета!
          Vidqhme onzi den tvoite smetki P/E 0.97
          Tui 4e ne mi govori na men za smetki Ami se opitai ti da se nau4i6, a az ti kazah ako mi pokaje6 po kakuv na4in si napravil 900% 6te ti platq cqlata pe4alba koqto si napravil prez tezi meseci. Ama ne da mi kaje6 repo tam, repo tuk, a da pokaje6 dokumenti, za6toto na prikazki i az moga da ti kaja 4e sum imal portfeil ot LESPL, ELTOS, FZLES, MONBAT i CHIM i sum go zalojil i sum si napravil su6tiq portfeil, to taka izliza i pove4e ot 900% ama dumite ne sa ni6to bez dokumenti

За Eltos ти сам знаеш от началото на 2007 до края на месец Юли - над 1000% доходност , но същото е различно при CHIM. Аз също ти писах че ползвам около 30%привлечен ресурс но стойността на портфейла е около 100К, което много ме кефи.
          Emi zna4i ako mi dokaje6 4e si napravil 800k pe4alba 6te trqbva da ti gi izplatq, a ako ne ti 6te mi dade6 1/10.Do we have a deal?

Приятелю ...ти просто много се омота в писане и не си разбрал повечето от нещата написани по-долу. К'ви са тия пък сега 800к профит дето пишеш? Виж какво просто ще ти пожелая успехи с твоите позиции, а ти моите не ги мисли или това че при писане съм допуснал лека грешка. Важното е какво ще предстои и къде ще е профита по- нататък да знаеш. Всичко друго е общи приказки. Поздрави от мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от shareman
            Za6to vuob6te mu otgovarqte - to e qsno kato bql den 4e edva li i 90% e napravil ama ne vijdam i smisul da se zaqjdate s nego. Dali gi e izkaral ili ne nqma nikakvo zna4enie - nqma da mu gi har4im nie q

То така и баба и селю знаят, наготово. Само с писане по форуми не става трябва и акъл и смятане на коефициентчета!
            Tui 4e ne mi govori na men za smetki Ami se opitai ti da se nau4i6, a az ti kazah ako mi pokaje6 po kakuv na4in si napravil 900% 6te ti platq cqlata pe4alba koqto si napravil prez tezi meseci. Ama ne da mi kaje6 repo tam, repo tuk, a da pokaje6 dokumenti, za6toto na prikazki i az moga da ti kaja 4e sum imal portfeil ot LESPL, ELTOS, FZLES, MONBAT i CHIM i sum go zalojil i sum si napravil su6tiq portfeil, to taka izliza i pove4e ot 900% ama dumite ne sa ni6to bez dokumenti

За Eltos ти сам знаеш от началото на 2007 до края на месец Юли - над 1000% доходност , но същото е различно при CHIM. Аз също ти писах че ползвам около 30%привлечен ресурс но стойността на портфейла е около 100К, което много ме кефи.
            Emi zna4i ako mi dokaje6 4e si napravil 800k pe4alba 6te trqbva da ti gi izplatq, a ako ne ti 6te mi dade6 1/10.Do we have a deal?

Коментар

Коментар

• Първоначално изпратено от shareman

Коментар

Коментар

• От акумолаторите съм доволен скоро ще си купя и някоя акциика тук
                    Мнението в никакъв случай не е препоръка за покупка или продажба на акции, права и други ценни книги

Коментар

• Първоначално изпратено от intint
                      shareman 900% са прекалено много за 6-7 месеца евала ако си ги направил ама те само 4-5 компании имат такива ръстове в цените за 6 месеца. Ама ме съмнява да са в портфейла ти.
                      Че някой от нас са начинаещи като мен е ясно ама чак пък 900% ми се вижда измислица. Айде и успехи за напред.
                      Вие се връзвате на този който е писал за тия 900%. Ами сметнете и кумулативният ефект, както и възможните репа, ... ама защо да Ви пиша всичко това нали аз съм си ги направил.

Ако е добре оптимизиран портфейла и особено подбрани бичета направете справка за доходността по някои от позициите, освен Blue ships и инвестирайте.

Поздрави и МНОГО, АМА МНОГО УСПЕХИ на всички Вас. И тук имам доста.

Коментар

• Za6to vuob6te mu otgovarqte - to e qsno kato bql den 4e edva li i 90% e napravil ama ne vijdam i smisul da se zaqjdate s nego. Dali gi e izkaral ili ne nqma nikakvo zna4enie - nqma da mu gi har4im nie q

Коментар

• shareman 900% са прекалено много за 6-7 месеца евала ако си ги направил ама те само 4-5 компании имат такива ръстове в цените за 6 месеца. Ама ме съмнява да са в портфейла ти.
                          Че някой от нас са начинаещи като мен е ясно ама чак пък 900% ми се вижда измислица. Айде и успехи за напред.

Коментар

• Дааа, ... като гледам предварителните данни за презаписването на трейса ми се струва, че от понеделник доста мангизи ще се разпределят по няколко позиции на БФБ. Нали знаете една от тях коя е? Да не забравяме, че тези съоръжения и машини, които ще се купуват от трейса ... също имат нужда от акумулатори ... и то от онези големите и скъпите ;-) това разбира се в кръга на шегата!
                            Да видим дали в понеделник ще превземем 35-така ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев
                              Първоначално изпратено от Грую Груев
                              Първоначално изпратено от stiff_bg
                              Така изчислена печалбата за 2007 идва някъде към 19 000 000лв., а това прави Р/Е коеф. почти 1, точно 0.97. Ами на Вас оставям сами за домашно да си изчислите цената след годишния отчет.
                              Съветвам те пак да си направиш сметката за P/E то ) щото това, което пишеш е голяма глупост )....
                              За подсказка:

P/E = цена на акция / печалба на акция

Печалба на акция = Брой акции / Печалба

Надявам се да се ориентираш....
                              и една подсказка. Верния отговор е в околност на 31.
                              Ми к'во да ти кажа братле - поредното неграмотниче, прочело две книжки от сорта на "аз инвестирам на БФБ" или "живея на село, печеля у софето" и ай и ние да дадем коментар. Компанията не е лоша, ама това с прекрасния мениджмънт, дет толко ни обичал, че риве да ни даде печалбата си - о. боже, о мале)))
                              Интересно ми е дали този така прекрасен мениджмънт ще вземе да даде некое дивидентче догодина или от мисъл за инвеститорите, ще го изиграе пас, ама поне ще продължи да мисли за нас.
                              Дет се вика - нищо, ама от сърце
                              Успех на всички инвестиращи

Приятелю... мога да ти кажа само че това за Р/Е вместо EPS е станало в писането и едва сега видях че леко съм ви заблудил. Вече се извиних за грешката.

Мога само да ти кажа, че "поредното неграмотниче" което пишеш за мен се занимава с акции на БФБ по-малко от 7 месеца и с едни 10К сега портфейла отива към 100К. Вземи сметни един коефициент и ти за да пъдеш полезен в тази тема, а не да пишеш само простотии!

П
                              Като печелиш толкова, що се впрягаш
                              за 7 месеца - 900% профит - ихааа
                              А как ги направи - с инвестиции в МОНБАТ ли?
                              Успех ти желая, както и на всички инвестиращи, но изхвърлянията (балоните) не са полезни на никого, знаеш че тръгнат ли някои от основните акции надолу, останалите ги следват
                              Още веднъж успех с МОНБАТ-а, но не се надявай на нова 900% доходност за следващите 7 месеца Есъщност що пък не - какво са едни 4 млрд. капитализация за компания като МОНБАТ, особено с грижещия се за всичко мениджмънт
                              Само да не ги съдят от Intreamerican за копиране на рекламата, че тогава ще е малко сложно с профита
                              Не стига че тъпчеш темата само с простотии даже не може6 и да четеш - ПИСАХ ПО- ДОЛУ ПОРТФЕЙЛ ОТ АКЦИИ, не казвал в кои позиции.

за какво ли въобще ти пиша коментар, айде бегай на село с цървулите

Коментар

• Първоначално изпратено от don emilio
                                Вси4ки разбрахме,4е сел4о груйо няма МОНБАТ....

Успех на има6тите...
                                Не бе доне - имам, просто не ми харесва прекалено бързия растеж на капитализацията на дружеството и ако не теб не ти светва лампичката - много ще плачкаш и по-малко ще папкаш
                                Пък както вече ти казах у наше село МОНБАТ-я е най-вървежен
                                Всъщност що не вземеш да си добавиш едно Салгари в ника и да ходиш да се бориш с Маугли и Сандокан из джунглите За дон, май нямаш нужния ценз...
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Working...
                                X