прогнозите дали имат общо с Косово?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
Ръководството на Монбат, и по точно г-н Бобоков изрази своята позиция по отношение на Косово преди няколко дни. Вие всички я коментирахте тук и сте запознати с нея. Не мисля, че е наложащо и резонно да се коментира решението на правителството - каквото и да е то. Все пак това са политически решения, върху които бизнеса няма особено влияние.
Коментар
-
nevermind
Монбат: България трябва да каже Не на Косово
Гергана Михайлова
18 февруари 2008 11:23
Атанас Бобоков е председател на УС на Монбат АД. Производителят на акумулатори е едно от българските дружества с най-големи инвестиции в Сърбия. Един от последните проекти в западната ни съседка е за изграждане на завод за рециклиране на акумулатори. В качеството му на познаващ пазара, Бобоков даде своя коментар и прогнози и за развитието на ситуацията след обявената независимост в Косово.
Очаквате ли независимо Косово да окаже негативно влияние на бизнесинтересите на българските компании в Сърбия?
Мисля, че не, защото това е европейска държава със закони и не може да има различно третиране на различни компании. Може да ми вярвате, че там нещата са с много здрава основа и не може един проект като нашия, който е кандидатствал и е спечелил 270 хил. евро субсидия от държавата, тя в един момент да започне да му пречи. Той създава 70 работни места в град с 30 процента безработица! По-скоро мисля, че политиците ще направят малка шумотевица, малко ще вдигнат градуса и до там.
Излиза, че единствената заплаха тегне над проектите, по които предстои вземането на решение...
Много ме съмнява, че ще има спънки. Имайте предвид, че там на българския инвеститор се гледа с добро око. Изобщо дали ще бъдат български или руски фирми отношението е еднакво. Хората искат инвестиции, виждат, че са изоставащи и искат по-бързо да наваксат. Така че, бих казал, по-скоро не, няма да има ефект.
Дали българските компании, които търсите по-голяма експозиция към сръбския пазар, сте се срещали с оглед на събитията и сте обсъждали евентуална обща стратегия за действия?
Не, не сме, но да не бързаме толкова. Още реакции трябва да изчакаме. Да видим българската позиция, като според мен тя трябва да бъде "Не" на Косово. Но политиците народа не слушат. Най-вероятно в един момент България ще признае Косово. Дали е български интерес - силно се съмнявам, но малко сме подвластни на големите в тази игра и няма да се учудя ако се вземе и решение, което не е в български интерес.
Защо не е в интерес на България признаването на Косово?
Защото не се знае следващата република каква ще бъде, да не се окаже някоя по-близо до нас.
Пазарите днес отварят с негативни резултати. Дали това е именно отражение на политическата новина от Косово?
Пада американският пазар, Далечният изток, това влияе повече. Но и Косово има своето отражение. Ако всичко мине кротко, без някакви ексцесии, смятам, че тук в рамките на седмица ще се преодолее влиянието на Косово.
Какъв е най-песимистичният план за негативите, които могат да ни сполетят?
Не вярвам нещо съществено да се отразява. На някои от компаниите може би - да, но на целия пазар не вярвам.
Имате предвид тези, които по някакъв начин работят в Сърбия?
Да.
* Материалът не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мариян ЙордановСпоред слуховете Грамърси, а не българските пенсионни фондове са направи изкупуването в края на януари
http://www.investor.bg/?id=60623То затова на борсите има по-успешни, по-малко успешни и губещи играчи!
Коментар
-
Според слуховете Грамърси, а не българските пенсионни фондове са направи изкупуването в края на януари
http://www.investor.bg/?id=60623
Коментар
-
Първоначално изпратено от Para6kefтакова чудо не е било - 45 минути няма никаква сделкаhttp://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
wижте момчета, моите акции ги държа дългосрочно, така че все едно ми е сега кво е станало! януари месец отсъствах и не можах да реагирам на ситуацията И според мен нещата би трябвало да се оправят но не и сега! Към края на настоящата година може да сме към 40+ ама дотогава време много!
И както казах преди няма 25 няма инвестиционна програма - ефекта ще е нулев! (И аз искрено се надявам да не е така, но...)
Не е препоръка и успех на "дребните" като нас
Коментар
Коментар