IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Forex Master
    Първоначално изпратено от Nikola
    въпреки членството ни в EU cash is king.
    Ще се усетите всички "оптимисти" ама защо трябваше да мине половин година?
    Това винаги е било водещо в инвестициите ми решения. Можеш да го видиш още в темите за Емка и МЦХ през 2005 година.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola
      въпреки членството ни в EU cash is king.
      Ще се усетите всички "оптимисти" ама защо трябваше да мине половин година?
      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Здравй Хосе.
        Никой не успорва факта, че Монбатя е добра акция. Просто всеки си има някакъв стил на оценка на акциите си. Аз лично обръщам повече внимание на cash flow generating abilities на компаниите, в които инвестирам (DCF and EV multiples). Главната причина, е че се съмнявам винаги в мажоритарите, a самата нетна печалба е лесно маниполируема. Пък и на emerging market, какъвто за съжаление сме си все още, въпреки членството ни в EU cash is king. Дай да видим какво ще стане с тези материални запаси през 1Q 2008. Каква част са продали и после ще видим какво ще стане стане за в бъдеще.

Това, че инвеситрат и това, че теглят банкови заеми на този етап не е проблем. Явно си търсят оптималната капиталова структура пък interest coverage ratio-то може да издържи още бая дълг.

Главният проблем според мен е това до каква степен от произведената продукция ще бъде реализирана.

*Имам няколко хиляди акции тук и мнението ми не може да не е unbiased но се опитвам да бъда максимално обективен и гледам, както добрите така и лошите страни на компанията.

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
          И аз забелязвам интересни тенденции, wannarock, но и в смутни времена трябва да се продават акции, а и тогава обърканите инвеститори имат най-голяма нужда от анализи и прогнози.
          От какви анализи и прогнози имат нужда???
          Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари
            Не смятам, че е нормално една компания с над 17 млн. лева счетоводна печалба да има отрицателен поток от оперативна дейност и постоянно да тегли нови кредити. Вярно, че запасите и вземанията нарастват значително. Бобоков обясни наскоро това странно разминаване между счетоводна печалба и парични потоци с преференциалните условия, които били дали на дистрибуторите. Което ме навява на предположението, че засилват акумулаторите към тях и ги отчитат като продадени, но парите идват в дружеството чак когато този акумулатор действително се продаде на клиент. Не чак толкова рядка практика.
            Очевидно е, че в момента се произвежда много повече продукция, отколкото реално се продава. Това донякъде е нормално за една бързорастяща компания, но може би търсенето на акумулатори Монбат не е чак толкова голямо, че да се бърза толкова с увеличаване на капацитета. Дай първо да продадем тези, които сме направили досега.
            Основната ми забележка обаче е за увеличените задължения. Нека растем, ама без да трупаме кредити. Тия приказки за ливъриджа и хубавия дълг, които се пишат тук из форума, да ги разправят на някой друг.

P.S. Това са само мои предположения и мисли, които не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
            Гари, просто се очудвам колко негативно ти се отразява корекцията на БФБ, а също и на доста други от стабилните форумци
            1. Отрицателния паричен поток е временно явление и е нормално за бързо растяща, ягресивно завоюваща пазарен дял и смело инвестираща в нова мощности компания. След няколко отчета това ви "притеснение" ще отпадне!
            2. Произвеждали много повече отколкото продавали Виж им прогнозите за ръст на производството т.г. и ги сравни с ръста на продажбите от първите 2 месеца.
            Мениждмънта си го каза няколко пъти и последващите резултатите показват че няма логика да поставяме думите им под съмнение - "Имаме клиенти за повече продукция отколкото можем да произведем, затова постоянно инвестираме в увеличение на капацитета и продаваме на пазарите където ни е най-рентабилно."
            3. Викаш да растем без кредити. Отново ме караш де се усмихвам
            Значи предлагаш да събираме печалбите от 3-4 г. и тогава да си направим 64-те млн. инвестиции Времето е пари, пич, искаме да растем днес, утре, тази годинина, не след 10. Реалния бизнес е динамичен и най-бързите са на върха, а бавните, боязливите, недоверчивите са в краката им.
            Монбат не случайно се утвърди като номер 1 на БФБ и трудно ще бъде свален от там скоро!

*Автора има много акции на Монбат, мнението му е възможно да е пристрастно и не бива да се счита за съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Han Krum
              Първоначално изпратено от Nikola
              Първоначално изпратено от Han Krum
              видя какво се случи с ОТЗК, точно поради тези отрицателни потоци, ама парите са си на акционерите, нека се блъскат за покука
              Хане CFO-то на ОТЦК никога не е било по-добро. :wink:
              Верно е, Коле, ама "малко" разочарова с тия прогнози за бъдещите приходи
              Аз това ги питах и плюещите в темата за ОТЦК какво ще стане сега, като 1Q 2008 си минат прогнозираната годишна печалба. Но да не се отдалечаваме от темата тя е за монбатнята.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola
                Първоначално изпратено от Han Krum
                видя какво се случи с ОТЗК, точно поради тези отрицателни потоци, ама парите са си на акционерите, нека се блъскат за покука
                Верно е, Коле, ама "малко" разочарова с тия прогнози за бъдещите приходи

Коментар

• Първоначално изпратено от Han Krum

Коментар

• И аз забелязвам интересни тенденции, wannarock, но и в смутни времена трябва да се продават акции, а и тогава обърканите инвеститори имат най-голяма нужда от анализи и прогнози.

Коментар

Случва се и на най-добрите анализатори - особено ако по някаква причина продавачите и купувачите имат малко по-различно собствено мнение.
                      Не съм искал да омаловажа труда на Private Equity и не се съмнявам в професионализма му - забелязвам тенденция. В смутни времена не е лесно да се правят прогнози

Първоначално изпратено от Valuator
                      Някъде по темите бях писал, че според мен през тази година цените на акциите ще се определят повече от текущите резултати на компаниите отколкото от очакваните резултати за 2010 и нататък.
                      Q1-Q2 ако не греша

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари
                        Не смятам, че е нормално една компания с над 17 млн. лева счетоводна печалба да има отрицателен поток от оперативна дейност и постоянно да тегли нови кредити. Вярно, че запасите и вземанията нарастват значително. Бобоков обясни наскоро това странно разминаване между счетоводна печалба и парични потоци с преференциалните условия, които били дали на дистрибуторите. Което ме навява на предположението, че засилват акумулаторите към тях и ги отчитат като продадени, но парите идват в дружеството чак когато този акумулатор действително се продаде на клиент. Не чак толкова рядка практика.
                        Очевидно е, че в момента се произвежда много повече продукция, отколкото реално се продава. Това донякъде е нормално за една бързорастяща компания, но може би търсенето на акумулатори Монбат не е чак толкова голямо, че да се бърза толкова с увеличаване на капацитета. Дай първо да продадем тези, които сме направили досега.
                        Основната ми забележка обаче е за увеличените задължения. Нека растем, ама без да трупаме кредити. Тия приказки за ливъриджа и хубавия дълг, които се пишат тук из форума, да ги разправят на някой друг.

P.S. Това са само мои предположения и мисли, които не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
                        Относно "счетоводните практики" вероятно си прав, но как е в действителност не очаквам някой външен да има информация. Относно капиталовата структура винаги е възможно тя да се оптимизира, но дали е възможно да се поддържа оптималната? Особено при растеж компаниите минават през няколко етапа, при които е целесъобразно да се редуват източниците на капитал. Това е свързано с цената на капитала и т.н. Увеличаването на разходите и то за лихви при условие, че е заради дистрибуция може би не е много оправдано, но не се знае какви са условията по договорите - възможно е да има плащане след известен период без дефакто да има продажба. Не знам как е. Може би е необходима повече информация за това. Повечето инвеситори се интересуват от печалбата и мажоритарите, ако имат интерес им я "дават"

Коментар

• Случва се и на най-добрите анализатори - особено ако по някаква причина продавачите и купувачите имат малко по-различно собствено мнение.

Първоначално изпратено от wannarock
                          Наблюдавам една тенденция. Вероятно не е така, но колкото пъти Private Equity даде DCF-а си цената е надолу. Явно малшанс.
                          Някъде по темите бях писал, че според мен през тази година цените на акциите ще се определят повече от текущите резултати на компаниите отколкото от очакваните резултати за 2010 и нататък.

Коментар

Първоначално изпратено от Energy
                            Монбат - 08/04/2008
                            http://pazari.dnevnik.bg/show/481989/
                            ...
                            Константин Абрашев, портфолио мениджър, "Бенчмарк асет мениджмънт"

.... Въпросително е качеството на печалбата през 2007 поради разминаването й с оперативните парични потоци. Въпреки всичко вярвам, че през тази година "Монбат" ще успее да задържи резултатите си, но в средносрочен план темпът ще се забави до средното за сектора. Междувременно не изключвам възможността компанията да бъде продадена на някой от глобалните лидери, които изнасят производството си на изток.
                            Осен паричните потоци на мен не ми хареса и промяната на амортизационния план преди годишния отчет ops: но вероятно целите оправдават средствата :wink:

Ама няма какво да ви дреме за дреболии - според Бобоков и DCF-а на Private Equity цената трябва да е някъде над 40 лв :shock:
                            Наблюдавам една тенденция. Вероятно не е така, но колкото пъти Private Equity даде DCF-а си цената е надолу. Явно малшанс.

Коментар

• Не смятам, че е нормално една компания с над 17 млн. лева счетоводна печалба да има отрицателен поток от оперативна дейност и постоянно да тегли нови кредити. Вярно, че запасите и вземанията нарастват значително. Бобоков обясни наскоро това странно разминаване между счетоводна печалба и парични потоци с преференциалните условия, които били дали на дистрибуторите. Което ме навява на предположението, че засилват акумулаторите към тях и ги отчитат като продадени, но парите идват в дружеството чак когато този акумулатор действително се продаде на клиент. Не чак толкова рядка практика.

Добри аргументи!

Но аз си мисля, че те са оправдани, от гледна точка на експанзията на компанията в Централна и Западна Европа.
                              Имам предвид, че Монбат се опитва да се наложи (не просто да присъства) на пазари, където в последните десетилетия са се наложили сериозни наднационални играчи - с утвърден имидж! Когато се опитваш да пробиеш на нов пазар (или да си увеличиш пазарния дял), е абсолютно нормално (дори задължително) да дадеш големи преференции на дистрибуторите си! Наистина вероятно е така:
                              засилват акумулаторите към тях (дистрибуторите) и ги отчитат като продадени, но парите идват в дружеството чак когато този акумулатор действително се продаде на клиент.
                              Но аз наистина не мисля, че в настоящият момент е проблем точното счетоводно отчитане! В смисъл, предпочитам определени жертви, в името на пазарния дял и на разработването на по-широка клиентска мрежа!

Относно увеличаването на капацитета! Мисля си, че Бобокови не биха хвърляли толкова усилия в това направление, ако нямат реалните очаквания, че подобни количества продукция няма да може да бъдат продавани!
                              Повечето от производителите на акумулатори и батерии в Източна Европа са с твърде остарял машинен парк. Българските Елхим и Енергия например, имат пределни граници на производителност.

Интересен въпрос е общо какъв е обемът на целия пазар на акумулатори и батерии в Европа, и с какви темпове расте годишно... И в частност - как се представя Монбат на този фон?

За задълженията! Признавам, че и аз съм малко раздвоен! От една страна е кристално ясно, че всяка една мащабна инвестиция изисква много средства. От друга - твърде голямата задлъжнялост е опасна... Т.е. трябва да се подхожда разумно. На този етап, текущите кредити не ме притесняват предвид мащабността на инвестициите. НО този показател традиционно е особено важен за мен!

Пропуснах да отбележа, че не притежавам акции!

Коментар

• Първоначално изпратено от Energy
                                Монбат - 08/04/2008
                                http://pazari.dnevnik.bg/show/481989/
                                ...
                                Константин Абрашев, портфолио мениджър, "Бенчмарк асет мениджмънт"

.... Въпросително е качеството на печалбата през 2007 поради разминаването й с оперативните парични потоци. Въпреки всичко вярвам, че през тази година "Монбат" ще успее да задържи резултатите си, но в средносрочен план темпът ще се забави до средното за сектора. Междувременно не изключвам възможността компанията да бъде продадена на някой от глобалните лидери, които изнасят производството си на изток.
                                Осен паричните потоци на мен не ми хареса и промяната на амортизационния план преди годишния отчет ops: но вероятно целите оправдават средствата :wink:

Ама няма какво да ви дреме за дреболии - според Бобоков и DCF-а на Private Equity цената трябва да е някъде над 40 лв :shock:

Коментар

Working...
                                X