IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химимпорт АД (6C4 / CHIM и 6C4P- привилегировани) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В централния офис на ЦКБ във Варна нямаха проспекта. Да не кажа, че не бяха чували за подобно нещо, но след няколко телефона, казаха, че не им го били пратили от софия. По-късно пък стана ясно, че КФН искали да го доработват и в понеделник щял да бъде наличен.

Коментар

• проспект на химимпорт има във всеки ИП, ако некой има желание може да го постне тук!
      thanks in advance
      не е препоръка!!!

Коментар

• Abe kolegi - zashto Chimimport strukturata neshto mi prilicha na Doverie Holding - popravete me ako barkam - ama neshto mi se vijda holding ot holdingi;-)

Коментар

• Argo
          ne znam kakvo e iskal da podskazhe , no tova koeto mi e pisal ne zvuchi taka. A ako nqkoq kompaniq izliza na borsata za da nabere kapital i prodava na BV ili pod BV to trqbva da e dosta otchaqna.
          Az tova koeto iskam e da obsudim razlichni gledni tochki i scenarii za da e polezno na vsi4ki ni.

Коментар

• Techmaster, не се впрягай, Борис само иска да подскаже, че 2,35 (или там каквото излиза) не достига до 4.

Коментар

• Kum Boris
              Az opredeleno sum si napravil smetkite dragi Borise i pri kapital 60miliona (kum kraq na 2005) i pri kapital 130 miliona.... vseki kotjto uchastva v uvelichenieto na kapitala trqbva da smqta ot data sled uvelichenieto t.e. s kapital 130 miliona...ako ne si bqh napravil smetkata taka mqstoto mi opredeleno ne e vuv finansoviq sektor.
              Pri 130m akcii BV e 2.35
              a dela samo na CCB, GAZ i BRP v neq e 1.79 (oceneno ot pazara na baza mulitplikaor P/BV....ako izobshto tova ti govori nehsto) taka che hajde ako obichash purvo ti napravi smetkite i posle mozhem da komentirame. Za oshte po-dobra kartina vkliuchi armeets i kauchuk.

Коментар

• Нямам компетенциите на много от тук пишещите, нито образованието им. Мнението ми може да се пропусне от повече от специалистите.

Но не мисля, че то (мнението ми) не може да не се разглежда (донякъде) като уникално, защото показва гледната точка на често срещаният масов участник (непрофесионалист) на БФБ, който се пречка „в краката” на професионалистите, като е способен да влияе (с други като него) на пазара. В този смисъл дължа това свое мнение на уважаваната от мен аудитория...

Ето някои от моите (непрофесионални) мисли:

1. Правя, което е много неправилно (далечна) аналогия с IPO-то на едно друго дружество, преди повече от 10 години (1993), когато - чрез ДСК - беше пласирана емисията на (да го наречем) „АД – то - Х”, за да не правим реклама. Говорим за издадени общо 9,366 млн. акции – поименни и на приносител, с номинална стойност 100 лв. в различни купюри.
                Докато съм на този етап, да припомня, че по това време почваше голямото печатане на пари. Чрез ДСК се пласираха ден през ден нови емисии ДЦК – коя от коя – по изгодни и доходни! После ни завъртя мелницата на голямата инфлация и 6 год. по-късно научихме що е то деноминация... Такива събития... Не ги пожелавам на никого. Сигурно някой от вас има мнение за тоя аспект на въпроса, но аналогията е неуместна.

2. Като вземам предвид изказванията на уважаваните от мен участници във форума, си задавам някои въпроси, като напр., дали високата емисионна стойност, големият брой пласирани акции от увеличението ще бъдат бързо компенсирани от интереса към един атрактивен холдинг (както и да се възприема от различни анализатори). Дали има достатъчно силен интерес към емисията? Направих проверка в клонове на банката, която предстои да пласира акциите. Вече имат доста клиенти, които са проверявали за инфо по въпроса – отпращат ни към края на август. Интересът още нищо не означава, но все пак е някакъв индикатор...

3.Дали фондовете ще проявят интерес към емисията? Ако това стане, разликата между тия 1,20 и 4,00 лв (за които се пише в песимистичния вариант) ще бъде преодоляна бързо, но... сме виждали пласиране на емисии (от най-новата ни история) с предварително раздути очаквания ... и ентусиазмът бързо се стопи... Вземаме предвид и, че настроенията на пазарните участници бързо се променят, както и заетите губещи позиции – бързо се опразват, като средствата се пренасочват ... към нови очаквания!

4.Въпросът тук е сериозен – нароиха се доста д-ва, които през миналата година донесоха сериозен доход на акционерите си, но всичко живо тръгна да създава такива – и отливът е налице... Моето мнение е, че има сериозен вакуум по отношение възможността масовият вложител със средно големи (относително) възможности да вложи голяма част от средствата си. Дали този вакуум ще бъде запълнен от въпросната емисия?

Параметрите, които ще определят движенията, са ясни: интерес, оптимизъм, фондове, пренасочване, ЕС и др. Аз съм по-скоро оптимистично настроен, но решително - не в такава степен, както, при възприемане на определения от вида „дъщерни”...

Успехи, анализатори!

Коментар

• Първоначално изпратено от TechMaster
                  3. Da umnozhi BV na CCB i GAZ po prcentoto uchastie na majkta (Chimimport) v tqh da sumirat poluchentata cifra i da vidi kakva stojnost se poluchava. Kato izobshto zabravim za vsi4ki ostanali biznesi kojto sa vkliucheni v holding atuj kato za tqh nqma danni.

V"E"rvajte mi che e dosta nad 4 leva.
                  Много си далеч от истината! Направил ли си я въобще тази сметка. При 130 млн. акции на Химимпорт тези му два дяла дават не повече от 1,2лв. BV! Смятай първо и тогава пиши и се надъхвай!

Коментар

• Първоначално изпратено от justpassingby
                    Samo iburni vnimanie na pechalbata im za minalata godina i tazi sa segashnoto polugodie.
                    Izvodite si gi pravi vseki sam ...
                    Печалбата за миналата година е супер, а тази за шестмесечието е неконсолидирана, тъй че не можеш да си правиш изводи. Изчакай проспекта и след това с негативизъм, плс

Коментар

• Първоначално изпратено от TechMaster
                      Spored men e ochevidna politikata na cqlta grupirovka. Zatvoren tsikul na finansovi uslugi invsticionna, bankova, pensionna i zastrahovatelna dejnost i republikanski transporten monopolist imat brp i hemus....ostava da zabodat bulgaria air i bmf i stavat edin ot vodeshtite macroiconomicheski faktori kojto opredeleno mozhe da okazva vliqnie na politichesko i vsqkakvo nivo. Za da e vsi4ko chisto i spretnato za pred obshetvoto naj-dobriq nachin e publichen statut. Zamislete se malko...v bulgariq kapitala ne e problem ima go v izobilie no cveta mu ne e qsen . Vsi4ko e vupros na strrategiq i viziq da gledash po-dalech ot nosa si.
                      Techmaster, tuj kato ti opredelno gledash po-dalech ot nosa si, no za sujalenie samo na okolo santimetur napred, neka si otgovorim i na slenite vuprosi:
                      1. Edno sledvasto pravitelstvo bi li turpjalo podobna silna mafiotska gupirovka (stanala tolkova silna blagodarenie na segashnoto pravitelstvo)
                      2. Zasto takava mostna drupirovka da deli pechalbite si s takiva kato men i teb? Malko li shemi za iztochvane ima? Samo iburni vnimanie na pechalbata im za minalata godina i tazi sa segashnoto polugodie.
                      Izvodite si gi pravi vseki sam ...

Коментар

• Abe kompanite da praviat kakvoto si iskat na borsata i izvan neia - vajnoto e nie da pechelim - ili pone az:-)

Коментар

• Нека не забравяме , че компаниите се листват на борсата , не за да се занимават с благотворителност , а за да се финансират ... В крайна сметка това е предназначението на борсовия пазар...

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари
                            Я с замислете с каква цел Химимпорт прави това IPO и за какво ще се похарчат тези 45 млн. Имат сума ти фирми и имоти - ако им трябват пари за някоя инвестиция могат да вземат банков кредит и да платят за него 6-7%. Явно си правят сметката да платят много по-малко за тях на новите си акционери. Колко по-малко? Според мене някъде около 0.

Изцяло подкрепям мнението на Гари и TechMaster.

Коментар

• Spored men e ochevidna politikata na cqlta grupirovka. Zatvoren tsikul na finansovi uslugi invsticionna, bankova, pensionna i zastrahovatelna dejnost i republikanski transporten monopolist imat brp i hemus....ostava da zabodat bulgaria air i bmf i stavat edin ot vodeshtite macroiconomicheski faktori kojto opredeleno mozhe da okazva vliqnie na politichesko i vsqkakvo nivo. Za da e vsi4ko chisto i spretnato za pred obshetvoto naj-dobriq nachin e publichen statut. Zamislete se malko...v bulgariq kapitala ne e problem ima go v izobilie no cveta mu ne e qsen . Vsi4ko e vupros na strrategiq i viziq da gledash po-dalech ot nosa si.

Коментар

• Я с замислете с каква цел Химимпорт прави това IPO и за какво ще се похарчат тези 45 млн. Имат сума ти фирми и имоти - ако им трябват пари за някоя инвестиция могат да вземат банков кредит и да платят за него 6-7%. Явно си правят сметката да платят много по-малко за тях на новите си акционери. Колко по-малко? Според мене някъде около 0.

Коментар

Working...
                                X