IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЕМКА АД (ЕМКА)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
    А и цената на медта гледам, че е започнала лекичко да пълзи нагоре през последните 3 месеца. Не е препоръка!

Британската финансова институция Barclays Plc. -

Според анализатори на банката, медта може да поевтинее до 4 000 долара за метричен тон спрямо нивата й на търговия при 4 945 долара в края на миналата седмица.

Коментар

• А и цената на медта гледам, че е започнала лекичко да пълзи нагоре през последните 3 месеца. Не е препоръка!
      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Да, "пазарът", доколкото може да се говори за такова животно в България, също реагира с известно закъснение на добрите резултати при ЕМКА. Дивидентът не е чак толкова важен, дали ще е 4, 5 или 10 ст. Важното е, че предприятието се развива добре и няма причина трендът нагоре да бъде прекъсван. Продължавам да имам и харесвам...
        Vanitas vanitatum...

Коментар

• Тук ще му ходи едно удвояване на дивидента - стига с тази скромни 4ст. има дори и за цели10ст. и то достатъчен резерв уху хуухубаво като идея

Коментар

• Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
            Какво имаш предвид неблагоприятната конюнктура с цената на медта ?

За последната година цената на медта в евро е паднала с 25%, въпреки това маржовете на компанията не се подобряват, дори напротив. Това само ми показва, че компанията няма сила спрямо клиентите си.
            Имах предвид, че въпреки неблагоприятния ефект на спадащите маржове, които са следствие от продължилия твърде дълго низходящ тренд в цените на суровината, те успяват да компенсират с повече продажби, което им позволява да поддържат Пч на прилично ниво, да обслужват банковите си кредити и да трупат кеш.
            Vanitas vanitatum...

Коментар

• Какво имаш предвид неблагоприятната конюнктура с цената на медта ?

За последната година цената на медта в евро е паднала с 25%, въпреки това маржовете на компанията не се подобряват, дори напротив. Това само ми показва, че компанията няма сила спрямо клиентите си.

Коментар

• Тук имаме вече предварителен отчет за последното тримесечие на 2015 г.

На пръв поглед всичко изглежда много добре. Въпреки неблагоприятната конюнктура с цената на медта продажбите растат. Печалбата се запазва, което подсказва стесняване на маржа. Дългосрочните банкови кредити се обслужват добре и намаляват. Краскосрочните задължения намаляват с над 2 млн. Без да е препоръка, но аз съм доволен! А ако капнат някоя и друга ст. дивидент ще съм предоволен. Доста кеш са посъбрали...
                Last edited by Чичо Манчо; 25.01.2016, 20:29.
                Vanitas vanitatum...

Коментар

• Благодаря на колегите, които ми обърнаха внимание за влиянието на цената на медта в евро. Направих си труда да разгледам по-подробно въпроса и наистина има известна тенденция в промяната на маржовете през първите три тримесечия на годините, като четвъртото традиционно си е слабо за компанията.
                  Компанията си се справя много добре въпреки всичко, т.е.може да очакваме още по-добри времена като се обърне цикъла в къмодитис.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                    Всичко е в динамики, опира и до това колко често актуализират цените на продукцията, да не се получава така че материала им скъп, а продават на нови по-ниски цени.
                    Точно това се е получило според мен, а не толкова колебанията в цените на медта.

Коментар

• Всичко е в динамики, опира и до това колко често актуализират цените на продукцията, да не се получава така че материала им скъп, а продават на нови по-ниски цени.

Иначе приходите продължават да са нагоре и според мен обемите растат, ама не обявяват обеми. Натискайте ДВИ да дава и обеми.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                        Не е така, гедайте металите в евро(лев) а не в долари, доларът хич не е на нивата отпреди година. Първите две тримесечия медта в евро(лев) беше нагоре - особено второто, а сега е доста надолу спрямо миналата година.
                        Прав си, макар че ги гледам спрямо предходно тримесечие, а не спрямо миналата година, защото не виждам особена сезонност. Второто имаме по-висока цена на медта с подобрени резултати, сега е обратното. Това ми се струва добре на фона на текущата ситуация можем да очакваме леко подобрение в бъдеще.

Коментар

• Kризите са силните периоди на БГ компаниите.
                          Докато другите се тресат, в БГ кризата си е "нормални условия на работа" последните няколко десетилетия.
                          Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                            Изненадващ е този спад на маржовете. Медта си пада вече няколко поредни години и не съм забелязал съществена промяна в маржовете. Някаква друга е причината.
                            Това не е точно така. Имам си една табличка където качвам котировките на LME. Цената в долари може само да пада, но в евро не беше точно така. През Q1 спрямо същото тримесечие на миналата година имаме ръст в левове от 1 процент, през второто 10 а през третото вече спад от 10 процента. Отчета е отразил китайските сътресения. Въпроса е дали има на къде още да пада медта. Когато се стабилизира се връща към обичайните маржове. За мен от дългосрочна гледна точка отчета свети като слънце.

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                              Изненадващ е този спад на маржовете. Медта си пада вече няколко поредни години и не съм забелязал съществена промяна в маржовете. Някаква друга е причината.
                              Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                              Първите 2 тримесечия спада на цените се отразяваше позитивно на маржовете, сега е негативно. Явно просто е шум, а не тенденция, няма драма, само леко разочарование.
                              Не е така, гедайте металите в евро(лев) а не в долари, доларът хич не е на нивата отпреди година. Първите две тримесечия медта в евро(лев) беше нагоре - особено второто, а сега е доста надолу спрямо миналата година.

Коментар

• Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
                                Прав си, BSE Trader. Пише го в годишния доклад за дейността: "Себестойността и цените на продукцията на дружеството се влияят от цените на основните материали, които в основната си част са борсови стоки (мед, алуминий, поливинилхлорид, пластификатор)." И малко по-нататък: " ...средната цена на медта на Лондонска стокова борса през 2013 година е 10791,78лв/тон, а през 2014 година е 10109,04лв/тон, което представлява 6,33% намаление на цената на медта, която е основен материал и влияе пряко върху приходите от продажби..."
                                При това положение резултатите за тримесечието (и годината) са положителни, като остава и възможността за подобрение при ръст в цената на медта.
                                Първите 2 тримесечия спада на цените се отразяваше позитивно на маржовете, сега е негативно. Явно просто е шум, а не тенденция, няма драма, само леко разочарование.

Коментар

Working...
                                X