IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мостстрой АД (5MY / MOSTS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Между другото, какво ги набъркахме фондовете- нито вчера, нито днес са тези които подкрепят позицията, по-скоро са наблюдателиSmile
    Ти тея кобосчета с по 50-100 акции да не би да мислиш, че са на средностатистическия кобос потребител? Всеки един ИП си има кобоси в други посредници, за да не се издава какво прави. В тази насока не си мисли, че някой ще остави позиция от портфейла си, за която са взели лиценз от КФН (Как са им дали лиценз не знам) да заема 20% от активите на фонда да шава с +/- 30% на ден. Просто това води до големи екстремуми в НСА на фонда и от там в доходноста, което не се отразява добре на нервите инвеститорите.

Не съм съгласна, защото именно те търсят и силно волатилни акции.
    Тия 100лв. са 20% спад.Това се случва и на далеч по-големи компании, ако пазарът надцени очакванията.
    Волатирност при шест цифрен обем е едно, а при 3 цифрен е друго. Има огромна разлика между хедж фонд и агресивен договорен фонд не ги бъркай.

Истианта, е че преди време се наиграх в ХВАР с 5 цифрена сума и още лижа рани. Тогава инвестирах е така защото имах cash и първоначално ми върза. Цялата ми идея беше да кажа на по-неопитните инвеститори, че когато инвестираш на база фундамент все някога ще излезнеш на Breakeven, а когато инвестираш на някакви утопични очаквания си трупаш загуби и щракаш с пръсти в БИАД.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)

Първоначално изпратено от Nikola
      Както и да е. Спирам да пиша в тази тема, за да не ви дразня. Всеки си има някакво виждане по въпроса. Желая ви успех и ЕВАЛА за риска.
      ...направо кофти...Ако 2-ма ги дразниш, поне 10-ина четат с кеф мненията ти.Ако не са съгласни, ами нали за това е форум - да има различни мнения
      съгласен. да не ти пука от критиките, дори и в тая тема, защото малко са обоснованите участници във форума като теб, Никола
      [не че си безгрешен де]
      "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola
        Агресивните западни фондове, едва ли ще инвестират някога в позиция, в която 50 акции сриваш цената със 100 лв? Не мислиш ли, че това е най-малкото несериозно?
        Не съм съгласна, защото именно те търсят и силно волатилни акции.
        Тия 100лв. са 20% спад.Това се случва и на далеч по-големи компании, ако пазарът надцени очакванията.

Между другото, какво ги набъркахме фондовете- нито вчера, нито днес са тези които подкрепят позицията, по-скоро са наблюдатели

Abritus, ти си за разледване от КФН идваш в много фин момент и почваш да сипеш суперлативи за Мостовете.
        Е, стига с това КФН.Форумът ще заприлича съвсем на вестникарски и борсови съобщения.Като имаш предвид, че и БФБ ще отчита някои някои показатели на компаниите,в.Пари го прави също с по-ограничен брой показатели,но пък за всички дружества...Остава и човек непрекъснато да се съобразява или да не казва нищо.Нали всеки си носи глава на раменете и може да проверява инфото...и да преосмисля чуто, видяно...

Както и да е. Спирам да пиша в тази тема, за да не ви дразня. Всеки си има някакво виждане по въпроса. Желая ви успех и ЕВАЛА за риска.
        ...направо кофти...Ако 2-ма ги дразниш, поне 10-ина четат с кеф мненията ти.Ако не са съгласни, ами нали за това е форум - да има различни мнения

Коментар

• Абе, този МОСТС ще го разпънат на кръст от работа, бе ! :-) :-) :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Al-elder
            Мога само да допълня донякъде:

http://www.stroitelstvo.info/index.p...10555&detail=1

http://www.stroitelstvo.info/index.p...=9637&detail=1

http://www.stroitelstvo.info/index.p...=7284&detail=1

Нещо не се опасявам много, че ще остане без работа МОСТС. Да не говорим, че където е ХДПАТ там е са и мостовете.

Затова виждам Дунав мост 2, като бонусче и голям шанс и считам, че ще има благоприятни развития и там, но си е малко мътничко и трябва време.

Коментар

• Както и да е. Спирам да пиша в тази тема, за да не ви дразня. Всеки си има някакво виждане по въпроса. Желая ви успех и ЕВАЛА за риска.

Коментар

Abritus, ти си за разледване от КФН идваш в много фин момент и почваш да сипеш суперлативи за Мостовете.
                Не съм казал нищо което си измислям така да заблуждавам пазара и ако искат да ме разследват. Където правя предположения съм си казал, не ви задължавам да ми вярвате. Просто изказвам предположения базирано върху мнения цитирани в пресата и факти от новините. Включвам се защото виждам, че имаше значителна паника на пазара, която за мен е излишна.

Коментар

• Николчо иска строгост, той е фундаменталист. Само не ми е ясно, как тъй един твърд поклонник на анализа и фундамента се вре като щур в най-спекулативната тема на форума. Изглежда пак му се иска да напътства недораслите и да прави добрини на човечеството. Някой да не ме разбере неправилно, Николчо не е мосюлмански фундаменталист, той за камикадзе не става. Негова милост е борсов фундаменталист, но и на борсата се искало смелост, виж ти!... Подозирам, че Николчо дори и при това хлътване на МОСТ-а пак не е посмял да си купи и сега отново ще ни паникьосва за бъдещия ни неизбежен крах. А може и да ни обърне внимание върху някои извънфундаментални перспективи в строежите на мостовете, което ще означава, че се е престрашил и си е купил.
                  Софикс, кисело ли е гроздето, кисело ли е? За първи път и теб те видях в ролята на лисицата...

Коментар

Eeee, колега Nikola - ще уплашиш колегата Abritus и ще избяга. Аз съм решил първо да заделя няколко по 20 хилки, пък тогава да казвам какво мисля по тази или онази позиция. Страх лозе пази, ей, ама и в кошара не вкарва!!! Дали разбрахте какво исках да кажа!? От КеНеФ със сигурно не са!

Коментар

• Abritus, ти си за разледване от КФН идваш в много фин момент и почваш да сипеш суперлативи за Мостовете.

Коментар

• Първоначално изпратено от каката
                        Първоначално изпратено от ravnovesie
                        MOSTS още доста трябва да порасне за да влезе в таргета за пазарна капитализация на чужди фондове - а това нещо не ми ся вярва да стане в близко бъдеще

Templeton Emerging Markets Small Cap Fund
                        Tapping Undiscovered Opportunities

Introduced on October 2, 2006, Templeton Emerging Markets Small Cap Fund is the first actively managed, dedicated emerging markets small-cap fund available to U.S. retail investors. The fund seeks to capture the growth potential of small-cap companies (market capitalization between $100 million and $1 billion) located in the developing world—including Eastern Europe, Africa, Central and South America, and the Asia-Pacific region.
                        http://franklintempleton.com/retail/...nd_newfund.jsp
                        Споко, щом трябва цената ще стане и 1500 лв. - с тези едноцифрени бройки дето се премятат...
                        А и някъде четох, че при Оряхово също ще се строи мост - е може и 2050год., но важното е MOST отсега просто да зяви участие в търга. Ясно е, че даже няма нужда да го печели!

Малък оборот, ти не си добре. Мостстрой е на 15 място по-оборот последния месец и на 9-то място последната седмица където има по-голям оборот и от Синергон холдинг и ХД Пътища.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                          Агресивните западни фондове, едва ли споделят тези виждания
                          Агресивните западни фондове, едва ли ще инвестират някога в позиция, в която 50 акции сриваш цената със 100 лв? Не мислиш ли, че това е най-малкото несериозно?

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie
                            MOSTS още доста трябва да порасне за да влезе в таргета за пазарна капитализация на чужди фондове - а това нещо не ми ся вярва да стане в близко бъдеще

Templeton Emerging Markets Small Cap Fund
                            Tapping Undiscovered Opportunities

Introduced on October 2, 2006, Templeton Emerging Markets Small Cap Fund is the first actively managed, dedicated emerging markets small-cap fund available to U.S. retail investors. The fund seeks to capture the growth potential of small-cap companies (market capitalization between $100 million and $1 billion) located in the developing world—including Eastern Europe, Africa, Central and South America, and the Asia-Pacific region.
                            http://franklintempleton.com/retail/...nd_newfund.jsp
                            Споко, щом трябва цената ще стане и 1500 лв. - с тези едноцифрени бройки дето се премятат...
                            А и някъде четох, че при Оряхово също ще се строи мост - е може и 2050год., но важното е MOST отсега просто да зяви участие в търга. Ясно е, че даже няма нужда да го печели!

Коментар

• Допускам, че много по-рано от предвидените 30дни ще се излезе с решение за изпълнител на Дунав мост -2, трябва по-бързо да се действа, защото крайният срок за пуск е 2010/ 38месеца/. Надявам се, че цялата процедура до първа копка ще се съкрати оптимално ! ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Пепи
                                Топлата вода е открита друзя, знае се колко струва приблизително един такъв мост, затова европейските банки и фондове отпускат 236мил. евро за строителството на Дунав мост-2, добавя се малко от държавата и проекта на консорциума ВИЦИ-МОСТС-ГЛАВБУЛГАРСТРОЙ стартира, защото е най-реалистичен ! ;-) Другите подадени евтини оферти / подобно на ЩРАБАГ/ ми се струва,че са на принципа- ако мога да се закача, като изпълнител, пък след това българите ще доплащат, каквото и кажем, защото няма къде да мърдат. :-)

Къде на шега, къде на майтап има нещо доста подозрително в големите разлики в офертите. Особено като се има предвид следното:

"В течение на периода от 2000 година до днес има развитие на виждането за това колко би струвал мостът. Първоначално вижданията през 2000 година са били, че той ще струва около 180 млн. евро. След това френската консултантска фирма е дала становище, че вероятно мостът би струвал в интервала между 230 и 260 млн. евро. Възложено е на консултанти наново по настояване на банките-кредиторки тази сума да се прецизира и към момента се счита, че проектирането, строителството и всички тези дейности, за които сега споменах, ще струват около 236 млн. евро."

взето от тук: http://www.parliament.bg/print.php?p...&gid=172&id=28

Просто нещо не се връзва. Предполагам, че някой оферти са нереално ниски понеже са изготвени твърде отдавна и не са ревизирани (все пак комп. имат по-важни работи от това да чакат бг-то да се натутка и не са пипали офертите) или разчитат на допълнителни пари на принципа "Щрабаг" и последващи муфтения. Или незнам, доста странно и предполагам ще има развитие и повече инфо от мин. скоро.

Коментар

Working...
                                X