If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мдаа, казали са че не могат да определят дали резервите са оценени вярно. Което реално може да означава и че нямат достатъчно резерви - ако резервите им са силно надценени, но няма как да бъде определено това.
Чисто счетоводно само това могат да кажат, но реално ако се наложи на Евроинс да продаде активите в които е инвестирал - не на някоя фирма от групата - едва ли ще вземе и 30% от парите на които ги водят.
За Евроинс е ясно защо ги правят тези врътки - ама вие сте там миноритарни акционери - как може да защитавате подобни практики. Това реално натиска вашите печалби, защото никой не е луд да дава луди пари за дружество, което във всеки един момент може да се окаже че е кухо.
Сега като направиха тези изкупувания какво направиха - продадоха всичките нормални активи и моментално вкараха парите в техните си надути боклуци. Може би, разбира се, защото си крият в какво инвестират. А ти дори адмирираш това - какво му е хубавото да продадеш ДЦК за 100 лева за да ги вкараш в пирамидалната схема която се е развъртяла около холдинга, и където и одитора ти казва че си няма идея дали цената на която се оценяват е справедлива.
С уважение Равновесов, но май си личи че не я познаваш Директивата. Значи вече всички резерви в шибани ДЦК, на доходност 1-2 % - Евроинса да не е банка, да се чуди какво да прави кеша.
Ако разгледаш ОПП ще видиш че от Интерамерикан идват 16,4 мил. резерви под формата на ДЦК, които са продадени на секундата и аз адмирирам това. Та малко си противоречиш хем им трябват ДЦК като активи, хем им кацат на тепсия пък ги продават. Последно..............?
Срещу тези активи има задължения за покриване на щети .
Вие май бъркате оборота с печалбата !
Ма като гледам и в инсчето го бъркат ... та ще бъде интересно .
А това че са си сменили одитора с нов според мен не означава че новия ще подпечата глупости .
Но най интересното е Защо са сменили одитора който им беше написал в доклада че нямат активи за покритие на застрахователните резерви ?!?!?!
абе и аз едно време се чудех да взимам ли на 90стинки или да чакам 80стинки, пък после си викам аз го чакам тук да се вдига с левове, какво са няколко стотинки и си лапнах колкото можах
Поздрави на акционерите! Хайде в понеделник ръста на Енерго Про трябва да го отвеем.
Дано, но трябва да го видя проблема е, че тези дето имат кинти знаят къде да не пипат
С уважение Равновесов, но май си личи че не я познаваш Директивата. Значи вече всички резерви в шибани ДЦК, на доходност 1-2 % - Евроинса да не е банка, да се чуди какво да прави кеша.
Ако разгледаш ОПП ще видиш че от Интерамерикан идват 16,4 мил. резерви под формата на ДЦК, които са продадени на секундата и аз адмирирам това. Та малко си противоречиш хем им трябват ДЦК като активи, хем им кацат на тепсия пък ги продават. Последно..............?
Трябва да заделя капитал според риска на активите - точно както банките правят. Т.е. колкото по-рискови активи толкова по голям капитал трябва да имат. Като искат да си инвестират в Делта кредит - но за тази си инвестиция ще им се наложи да държат доста солидно количество собствен капитал. А ако инвестират в ДЦК нужния капитал за покриване на риска ще е доста по-малък.
дори само част от клиентите да успеят да запазят и да правят 80-90млн премии през 2014 ще са си ОК!Мисля че пазарната трябва да е приблизително равна на премиите. И нещо за размисъл - Борсата се вдига, а Инс-а(като нас) инвестира доста в акции
Прилича да е еднократен ефект от прехвърлянето на портфейли. Предполагам ,че поглеждате репортите им... http://www.fsc.bg/2013-bg-870
за 9 -месечието Инса е на -1,100 , а Интерамерикан на -6,370 = 7,5 милиона загуба .qbe имат репорт от 2011 за 13мил премии и към 2,8мил печалба. До ноември месец няма нищо извънредно в премии те им и воала декември чудо
Резултатът на Интерамерикан за Q3 2013 не се наследява от Евроинс, защото нямаме покупка на предприятие, а само прехвърляне на застрахователен портфейл. Даже това говори, че преди да се прехвърлят договорите, ИА се е разплатил здраво по договорите, които не са били искани от Евроинс, затова и загубата - това е супер от гл.т. на Евроинс и означава че внимателно са анализирали какво вземат (да се надяваме ).
А затова дето съм болднал си прочети Кодекса за застраховането
Чл. 110. (1) Поемащият застраховател уведомява писмено застрахованите за прехвърлянето на застрахователния портфейл и за неговите условия в 14-дневен срок от прехвърлянето.
(2) Застрахованият има право да прекрати договора, като писмено уведоми поемащия застраховател в срок 60 дни от получаване на уведомлението.
(3) Застрахованите по застраховки "Живот" имат право да получат премийния резерв, който съответства на застрахователния договор към деня на прехвърлянето, а застрахованите по други застраховки - съответната част от премията за неизтеклия срок на договора, при условие че не е платено или не предстои плащане на застрахователно обезщетение.
Чл. 111. (1) Прехвърлянето на застрахователен портфейл има действие от издаване на разрешението по чл. 108, ал. 1. (2) В случай че застрахованият не се е възползвал от правото си по чл. 110, ал. 2, прехвърлянето поражда действието си по отношение на всички лица, които имат права или задължения по договора.
(3) След прехвърлянето прехвърлящият застраховател се освобождава от задълженията си по прехвърлените застрахователни договори.
(4) Едновременно с прехвърлянето на застрахователните договори се прехвърлят и активите за покритие на техническите резерви.
Има ли нужда да обяснявам защо чак през декември излизат начислените приходи от премии - 2 октомви придобиване на портфейла - 16 октомври краен срок за уведомяване на клиентите - 16 декември краен срок за решение от всеки клиент.
Тъй като гледам, че няма повче отписани премии с сравнение с 2012 явно клиентите не са се отказали и са влезли в договорни отношения с Евроинс.
При така създалата се ситуация ми е интересно дали биг босовете от холда ще се сетят за една стара практика (и обещание) да се раздава едно 20% от печалбата като дивидент. Ако това се случи ще имамe чудо ..дивидет равняващ се на очакваната цена на акция от някои 'фенове' (визирам факушката)
Аз лично не мога да кажа дали ще се навият да раздават дивидент. Ситуацията в застраховането не е хич розова в целия сектор, но 2014 очаквам ефект от сделката с придобиванията... най-малкото ако вземат къде има качествен кадър (с връзки, клиенти и тн) + малкото читави клиенти от придобитите портфейли... все са(сме) на +
............. В директивата се превижда покрие със собствен капитал на всичко рисково в баланса. ако не са предимно в ДЦК ще им трябва бая печалби да изкарват следващите тримесечия. А те почти нямат ДЦК. ..................................
П.С. естествено не я познавам директивата и има някакъв шанс и да греша, но и това което съм чел за нея в резюме ми е достатъчно за да заключа че Евроинс ще има доста проблеми за да си въведе работата според нея.
бях заложил поръчка на 1.142....а цената стигна до 1.144 е отмених поръчката вчера....просто не било писано....
абе и аз едно време се чудех да взимам ли на 90стинки или да чакам 80стинки, пък после си викам аз го чакам тук да се вдига с левове, какво са няколко стотинки и си лапнах колкото можах
Поздрави на акционерите! Хайде в понеделник ръста на Енерго Про трябва да го отвеем.
Коментар