If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Е как защо- търсене и предлагане... А ти случайно да не твърдиш, че БФБ е ефективен пазар?
Иначе същият въпрос можеше да го зададеш и в темата за Химимпорт преди месец-два...
Ами и аз съм на това мнение,просто исках да чуя твоето.
Следователно всички.....Дивиденти,Нови Заводи,Добър Мажоритар,Външни пазари,Продажби,Печалби.. ...и т.н...и т.н са показатели ,които седят на второ място.
Преди всичко цената на една акция е функция на търсенето и предлагането.
Пък някой нека чете отчети ,да смята дисконтирани потоци и да сравнява коефициенти.
Не е препоръка
И защо според теб е на този ценови диапазон тогава.....Фармата
Е как защо- търсене и предлагане... А ти случайно да не твърдиш, че БФБ е ефективен пазар?
Иначе същият въпрос можеше да го зададеш и в темата за Химимпорт преди месец-два...
Въпросът касае оценката на компании по принцип, а как точно да подхождаме в България при нашите доста специфични условия е доста сложен въпрос...
Иначе субективната ми оценка за стойността на акцията спрямо тази на Каолин(например ) е около 1.5/1 в полза на Софарма...
И защо според теб е на този ценови диапазон тогава.....Фармата
Чекай малко сега. Стойността не е функция единствено на дивидентите, получавани в момента, а и на очакваните такива, включително и при евентуален нов мажоритарен собственик
Говори така на хакционерите от холдинг дунав, за които имаше някакво съобщение, че дивидента от 2008 се отлага и за 2013 ... да видим, колко ще се навият да отчитат бъдещи дивиденти
Въпросът касае оценката на компании по принцип, а как точно да подхождаме в България при нашите доста специфични условия е доста сложен въпрос...
Иначе субективната ми оценка за стойността на акцията спрямо тази на Каолин(например ) е около 1.5/1 в полза на Софарма...
Чекай малко сега. Стойността не е функция единствено на дивидентите, получавани в момента, а и на очакваните такива, включително и при евентуален нов мажоритарен собственик
Интересно мнение,и кой евентуално ще е НОВИЯТ мажоритарен собственик
Ами след като до тебе нищо почти не достига и П/Е 3 е много даже за момента.
Да не приказваме за гардероби, пъпки и т.н.
Имам, ма не е препоръка.
Но ще ви предложа друг, доста опростен, но неизискващ специални знания: ВЗИМА СЕ ПЕЧАЛБАТА ОТ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА /2012 Г./ И Я УМНОЖАВАШ ПО 5. РЕЗУЛТАТА ПОКАЗВА ОПРОСТЕНО КОЛКО СТРУВА РЕАЛНО КОМПАНИЯТА И БИЗНЕСА И ....
36 млн. лв. /консолидирана печалба/ * 5 = 180 млн. лв. /при 273 млн. лв. пазарна капитализация и счетоводна, консолидирана стойност от 381,55 млн. лв./
180 млн. лв./ 132 млн. акции = 1,36 лв./акция
P.S. Присъединявам се към мнението на колегите, че това е синият чип на БФБ с най-голям фундамент и да, имам акции!
А ти проверил ли си ги тежи неща? Защото ако не си и ти не би трябвало да ги коментираш? Виж сега, аз не се заяждам, не те обиждам, нито те грубя...
Не, не, запазваме приличния тон. Софарма никога не съм я гледал в детайл. Изказах интуитивното си мнение и помолих запознатите с фирмата за експертно такова. Просто изпитвам една убеденост, че експертното мнение включва по-задълбочени наблюдения на реалния бизнес и реалните активности на компанията, а не анализ на цифри от публикувани (в 90% непочтено създадени) отчети.
Getoff, проблема идва от тоталното неразбиране как се оценява една компания. Най- логичния метод е да дисконтираш бъдещите положителни парични потоци. В случай, че се получава по-малка стойност от ликвидационната то тогава е съвсем логично да ликвидираш предприятието. В настоящия случай ти подхождаш дълбоко погрешно. Оценяваш действащо предприятие като купчина тухли и цимент. Дори и да приемеш този абсурден подход, е логично да добавиш и стойността на нематериалните дълготрайни активи. Навремето имаше едно момче Gekko, което смяташе единствено P/B, но закономерно се изгуби от форума.
Здрасти,скоро не си се появявал.
Нещо да кажеш за "кухите" ТИМа джийски акции.....и за добрата Софарма....
....или не ти се говори...и смяташ до къде ще я закарат Фармата.И аз смятам,ама ми се губи едно неизвестно.Още колко ще продават,докато свършат всички акции от пакета или една част и колко е тя.Затруднява ме и друго.Дали в момента не продава и друг голям...и дали няма да се включи още някой.Абе,май не е неизвестно в уравнението.
П.С.Ти си дисконтирай паричните потоци ,аз ще се мъча да реша моето уравнение.Заедно може и да се постигне нещо
Не е препоръка за покупко-продажба на акции.Нямам такива
Коментар