IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Най накрая минаха.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
      Е как защо- търсене и предлагане... А ти случайно да не твърдиш, че БФБ е ефективен пазар?
      Иначе същият въпрос можеше да го зададеш и в темата за Химимпорт преди месец-два...
      Ами и аз съм на това мнение,просто исках да чуя твоето.

Следователно всички.....Дивиденти,Нови Заводи,Добър Мажоритар,Външни пазари,Продажби,Печалби.. ...и т.н...и т.н са показатели ,които седят на второ място.
      Преди всичко цената на една акция е функция на търсенето и предлагането.

Пък някой нека чете отчети ,да смята дисконтирани потоци и да сравнява коефициенти.
      Не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
        И защо според теб е на този ценови диапазон тогава.....Фармата
        Е как защо- търсене и предлагане... А ти случайно да не твърдиш, че БФБ е ефективен пазар?
        Иначе същият въпрос можеше да го зададеш и в темата за Химимпорт преди месец-два...

Коментар

Въпросът касае оценката на компании по принцип, а как точно да подхождаме в България при нашите доста специфични условия е доста сложен въпрос...
          Иначе субективната ми оценка за стойността на акцията спрямо тази на Каолин(например ) е около 1.5/1 в полза на Софарма...
          И защо според теб е на този ценови диапазон тогава.....Фармата

Коментар

Чекай малко сега. Стойността не е функция единствено на дивидентите, получавани в момента, а и на очакваните такива, включително и при евентуален нов мажоритарен собственик
            Говори така на хакционерите от холдинг дунав, за които имаше някакво съобщение, че дивидента от 2008 се отлага и за 2013 ... да видим, колко ще се навият да отчитат бъдещи дивиденти
            Я всегда буду твоим поводом напиться.

Коментар

• Въпросът касае оценката на компании по принцип, а как точно да подхождаме в България при нашите доста специфични условия е доста сложен въпрос...
              Иначе субективната ми оценка за стойността на акцията спрямо тази на Каолин(например ) е около 1.5/1 в полза на Софарма...

Коментар

П/Е 5 за компания, която се финансира на 3.5 %?
                Ако имам бар с печалба 200 000 лв. на година колко е справедливото П/Е- 0.5 сигурно?
                Коя е тая компания ?
                Я всегда буду твоим поводом напиться.

Коментар

Чекай малко сега. Стойността не е функция единствено на дивидентите, получавани в момента, а и на очакваните такива, включително и при евентуален нов мажоритарен собственик
                  Интересно мнение,и кой евентуално ще е НОВИЯТ мажоритарен собственик

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                    Ами след като до тебе нищо почти не достига и П/Е 3 е много даже за момента.
                    Да не приказваме за гардероби, пъпки и т.н.

Имам, ма не е препоръка.

Коментар

• Въобще може ли да намериш такова предприятие в БГ
                      Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
                      Да, съгласен съм, че този метод е по-точен.

Но ще ви предложа друг, доста опростен, но неизискващ специални знания: ВЗИМА СЕ ПЕЧАЛБАТА ОТ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА /2012 Г./ И Я УМНОЖАВАШ ПО 5. РЕЗУЛТАТА ПОКАЗВА ОПРОСТЕНО КОЛКО СТРУВА РЕАЛНО КОМПАНИЯТА И БИЗНЕСА И ....

36 млн. лв. /консолидирана печалба/ * 5 = 180 млн. лв. /при 273 млн. лв. пазарна капитализация и счетоводна, консолидирана стойност от 381,55 млн. лв./
                      180 млн. лв./ 132 млн. акции = 1,36 лв./акция

P.S. Присъединявам се към мнението на колегите, че това е синият чип на БФБ с най-голям фундамент и да, имам акции!

Коментар

П/Е 5 за компания, която се финансира на 3.5 %?
                        Ако имам бар с печалба 200 000 лв. на година колко е справедливото П/Е- 0.5 сигурно?
                        Ами след като до тебе нищо почти не достига и П/Е 3 е много даже за момента.
                        Да не приказваме за гардероби, пъпки и т.н.

Имам, ма не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                          А ти проверил ли си ги тежи неща? Защото ако не си и ти не би трябвало да ги коментираш? Виж сега, аз не се заяждам, не те обиждам, нито те грубя...
                          Не, не, запазваме приличния тон. Софарма никога не съм я гледал в детайл. Изказах интуитивното си мнение и помолих запознатите с фирмата за експертно такова. Просто изпитвам една убеденост, че експертното мнение включва по-задълбочени наблюдения на реалния бизнес и реалните активности на компанията, а не анализ на цифри от публикувани (в 90% непочтено създадени) отчети.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            И P/E 5 на какъв имплицитен дисконтен фактор отговаря.
                            EBIDTA = 7.77 зa 2012 г.

По представения от мен опростен пример е = 5,03. И понеже е опростен няма как да се приложи имплицитен, дисконтен фактор ..
                            Last edited by Konsultant; 17.01.2013, 14:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                              Getoff, проблема идва от тоталното неразбиране как се оценява една компания. Най- логичния метод е да дисконтираш бъдещите положителни парични потоци. В случай, че се получава по-малка стойност от ликвидационната то тогава е съвсем логично да ликвидираш предприятието. В настоящия случай ти подхождаш дълбоко погрешно. Оценяваш действащо предприятие като купчина тухли и цимент. Дори и да приемеш този абсурден подход, е логично да добавиш и стойността на нематериалните дълготрайни активи. Навремето имаше едно момче Gekko, което смяташе единствено P/B, но закономерно се изгуби от форума.
                              Здрасти,скоро не си се появявал.
                              Нещо да кажеш за "кухите" ТИМа джийски акции.....и за добрата Софарма....
                              ....или не ти се говори...и смяташ до къде ще я закарат Фармата.И аз смятам,ама ми се губи едно неизвестно.Още колко ще продават,докато свършат всички акции от пакета или една част и колко е тя.Затруднява ме и друго.Дали в момента не продава и друг голям...и дали няма да се включи още някой.Абе,май не е неизвестно в уравнението.

П.С.Ти си дисконтирай паричните потоци ,аз ще се мъча да реша моето уравнение.Заедно може и да се постигне нещо

Не е препоръка за покупко-продажба на акции.Нямам такива

Коментар

• П/Е 5 за компания, която се финансира на 3.5 %?

Коментар

Working...
                                X