IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    не са, ама забравих какво ми отговориха
    айде като се сетя ще пиша

днес много топло, само на бира ме избива
    Тони, как сме?
    чакам жената да избере къде да я водя утре на море - представяш ли си!?!?
    абе 2 дена не мога да вляза със юзър и пас - някой ме е баннал

Мили приятели на оса не питахме защо СФАРМ продава Доверие(имах го записано като въпрос - ама не попитах), както знаете съгласно указанията на КФН не може да се разисква друга освен това във дневния ред!
    Трябваше да дойдете - беше супер и научихме много повече

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
      Е отговорите тайни и лични ли са ?
      не са, ама забравих какво ми отговориха
      айде като се сетя ще пиша

днес много топло, само на бира ме избива
      Тони, как сме?

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
        Как сте банда?
        Имах някои проблеми с входа неделя и понеделник и за това не можах да се включа в дискусията с ЕП, абе ЕП твойта фамилия да не е Данев???
        Ами ако има нещо за казване, сподели с нас, изгубилите шапките, поради неявяване на ос.
        Зададохте ли въпросите препоръчани от ЕП, касаещи продажбата дяловете на доверие, от типа защо и как и най-важното с профит или без ?

Коментар

• Как сте банда?
          Имах някои проблеми с входа неделя и понеделник и за това не можах да се включа в дискусията с ЕП, абе ЕП твойта фамилия да не е Данев???

Коментар

• Е отговорите тайни и лични ли са ?

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
              ....." Защо някой не повдигна тези въпроси на ОСА след като парите, които Софарма е загубила от това да се прави на инвестиционен фонд и да купува хартии на Доверие на високи цени и после да ги продава на ниски, са ваши - на акционерите?
              Според мен инвеститорите би трябвало да се поинтересуват защо сега всички солидарно трябва да плащат сметката за това, че малцина са решили да си играят с акции и са загубили.
              Предполагам някои ги интересува единствено да им раздадат шапките и такива теми са им много далечни!!! "

Ето за тези гимнастики Ви намеквах да ПИТАТЕ ,след като се наложи да се върна ! Визирам Тони и групата !
              аз точно за това ходих и питах

Коментар

• ....." Защо някой не повдигна тези въпроси на ОСА след като парите, които Софарма е загубила от това да се прави на инвестиционен фонд и да купува хартии на Доверие на високи цени и после да ги продава на ниски, са ваши - на акционерите?
                Според мен инвеститорите би трябвало да се поинтересуват защо сега всички солидарно трябва да плащат сметката за това, че малцина са решили да си играят с акции и са загубили.
                Предполагам някои ги интересува единствено да им раздадат шапките и такива теми са им много далечни!!! "

Ето за тези гимнастики Ви намеквах да ПИТАТЕ ,след като се наложи да се върна ! Визирам Тони и групата !

Коментар

• За N-ти път пишеш тези неща. Прочел съм ги по диагонал. Видял съм и отчетите. Моето мнение си остава доста по-различно.
                  Не ти пиша нищо за продажбите на дяловете от Доверие, не че не съм го видял като сделка на борсата...........
                  Не ми се влиза в писане на доводи и вникване на дълго и широко в твоите виждания – ЗАЩОТО МЕ МЪРЗИ......, по-работните и по-младите нека пишат. Аз каквото трябваше да направя - го направих, сега мога да си дремя у нас.
                  Предполагам, че Софарма ще продължи с добрите новини, също така и за другите компании от групата – звездите така ми говорят , а моето небе доста познава, за разлика от други........

Коментар

• Преди няколко месеца тук писах за това как фирмата си изчислява по някаква тяхна си методология ("метод на пазарните аналози") част от активите, които държи. Става въпрос главно за акции в листвани фирми, които свободно се търгуват и имат пазарна цена.
                    Такъв е случая с Доверие Холдинг (пазарна капитализация общо 17.5млн. лв), който счетоводителите на Софарма оценяват на почти 5х по-висока цена (80.2млн. лв) по някаква си тяхна методология. Дори не е по цена на придобиване, която би била 65% по-висока от пазарната, а директно решават да оценят миноритарния дял, който Софарма държи на 460% над пазарната цена!
                    Естествено с това изкуствено надуват активите в баланса, а даже решават да си запишат и печалба от промяна в справедливата стойност, т.е. според тях стойноста дори се била вдигнала спрямо миналия отчетен период, нищо че пазарната цена на акциите на Доверие всъшност е отишла надолу между 31 декември и 31 март.

Към 31 март 2013 Софарма държи подобни инвестиции с балансова стойност (според тях) от 24.6млн. лв, от които 15.0млн. лв се падат на дяловете им в Доверие. В тази фирма Софарма държи към този момент 18.7% (реална марк-то-маркет оценка от 3.3млн. лв). Дори и да предположим, че не надуват изкуствено другите активи, то справедливата стойност на всичките им инвестиции общо трябва да е 12.9млн. лв, а не 24.6млн. лв.
                    Ако направят марк-то-маркет би трябвало да минат загубата от 11.7млн. лв през ОПР.

В края на април тази година Софарма продаде 3.8% от капитала на Доверие, а през май още 5.0% (макар и на Фортис да не му се вярвало това да стане). Сделката е минала през борсата и е била дори на цена по-ниска от сегашната, така че за продадените 8.8% са взели около 1.5млн. лв!
                    Интересно сега след като дори има пазарна сделка от тяхна страна, дали ще продължат да се правят на ударени и да държат останалите 9.9% в Доверие на нереално висока цена в баланса или ще ги оценят по пазарната и ще отпишат част от активите и ще извадят загубата от печалбата за тримесечието.

Защо някой не повдигна тези въпроси на ОСА след като парите, които Софарма е загубила от това да се прави на инвестиционен фонд и да купува хартии на Доверие на високи цени и после да ги продава на ниски, са ваши - на акционерите?
                    Предполагам някои ги интересува единствено да им раздадат шапките и такива теми са им много далечни!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                      Относно цитата по горе манипулативно е писанието ти как ще прибягнат до продожба на активи свързани с основната дейност , посочил си складовете им в северна България.
                      Хахаха, Софарма не знам да има складове в северна България!
                      Някакви форумни талибани бяха пуснали преди месеци тук тема как съм пишел против Софарма, защото г-н Донев ми бил откраднал някакви складови помещения в северна България преди години.
                      Ходи се обяснявай, че нямаш складове и сестра ти не е камила.
                      Споко, едва ли фирмата ще продава активи свързани с основната дейност. По-скоро разни ненужни инвестиции.

Коментар

• Преди медика и момкр да минат пряко към сфарм, доверие ще си остане под шапката.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                          Според мен Софарма ще почнат да продават някакви активи тази година - Доверие ще е сигурно първото, което ще продадат, после може и други активи, а защо не и складове в северна България. Аз примерно бих ги купил ако ги продават на пожар.
                          Продажбата на част от Доверие е публична информация

http://www.investor.bg/novini-i-anal...-do-99,152346/
                          което според мен изобщо не е в полза на акционерите на Софарма , имаики впредвит че част от акциите са придобити доста по скъпо от продажната цена сега. Затова имам чувство че О.Д просто си ги мести в другия джоб в случая , което е придружено с леки негативи за миноритарите.

Относно цитата по горе манипулативно е писанието ти как ще прибягнат до продожба на активи свързани с основната дейност , посочил си складовете им в северна България.
                          Last edited by markov; 25.06.2013, 00:12.
                          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от noker.bg Разгледай мнение
                            Много знаеш дали е манипулативна или пристрастна. Ще знаеш ако си начсно с фактите. Ако не си схте си те клатят като тънко дръвче на ураданен вятър. Неинформираниоя човек е обречен на манипулации.
                            Както винаги се включваш ни в клин , ни в ръкав колкото да видят че те има. Мислиш че по тоя начин някоище забележи мижавото ти бизнесче на домоуправител.......но едва ли това е начина.
                            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                              На шопът така като му показали жирав за пръв път и реакцията му била - такова животно нЕма!
                              Та и ти така стоиш си с илюзията, че продажбата на 4% от Доверие не се е случила и си твърдо убеден, че нищо нямало да се продава от активите.
                              Вчера май на теб писах за Матросов и амбразурата. Днес пак го потвърждаваш скачайки срещу нещо, което те облагодетелства като акционер.

П.п. Според мен ще си доста изненадан като излезе отчета до 30 юни и видиш сделките с продадените активи.
                              ти да не останеш изненадан от друг развой на нещата

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                                Винаги съм благодарен за обективно поднесена информация и анализ , но не приемам пристрастна или монупулативно поднесена ....
                                Много знаеш дали е манипулативна или пристрастна. Ще знаеш ако си начсно с фактите. Ако не си схте си те клатят като тънко дръвче на ураданен вятър. Неинформираниоя човек е обречен на манипулации.

Коментар

Working...
                                X