IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Към момента желанието за покупки не е подкрепено от отчета

Sopharma Q4’22 EPS declines 88% YoY to BGN 0.04 on one-off gain in the comparable period and increase of impairments of long-term assets, 41% below our expectations (NEGATIVE)

Sopharma booked Q4’22 consolidated sales of BGN 444.2m, up by 4.8% YoY and 5.9% below our forecast, according to the company’s preliminary financial statements. Sales of own products (the higher margin segment) declined 3.7% YoY while sales of goods (distribution business) added 6.8% YoY. Total revenue was up 4.8% YoY to BGN 448.7m. EBITDA increased 37.3% YoY to BGN 17.2m, even though some significant impairment of long-term assets (BGN 9.6m in Q4’22) and goodwill (BGN 9.6m in Q4’22) were made during both comparable periods. The Q4’22 impairments were mainly related to the Serbian subsidiary of Sopharma Trading. The BGN 0.3m net financial cost vs BGN 34.5m net financial income in Q4’21 weighed on the profitability. Note that last year the company booked BGN 36.6m profit from sale of subsidiaries mainly from the Latvian company Briz sold in Q4’21. The income from associated companies (Doverie mainly) was up 10.4% YoY to BGN 4.7m, partly helping the consolidated net income which came to BGN 4.7m, down by 88% YoY. Q4’22 EPS amounted to BGN 0.04, 41.1% below our expectations.

2022 revenue growth came to 3.7% YoY. Adjusted for the deconsolidation of the Latvian and Belarusian subsidiaries, the sales growth was 10% YoY. EBITDA improved 13.8% YoY on lower cost of hired services, compensations and other Opex. Impairments, on the other hand, grew 72.6% YoY. The income from associated companies surged 86.1% YoY to BGN 22.5m, due to the excellent performance of Doverie’s subsidiary, Moldindconbank. The above mentioned effect for the sale of the Latvian subsidiary reduced net profit compared to last year by 18.9% to BGN 72.5m (EPS of BGN 0.60).

The annual CAPEX came to BGN 85m (excluding the new investments in associated companies for BGN 16.5m), while IB debt declined by BGN 63.8m YoY with IB debt/equity of 36.6%. Non-cash working capital was also down by BGN 21.4m YoY on higher increase of payables than the increase of receivables and inventories.

Source: Sopharma; FFBH
    Sopharma [SFA] in '000 BGN in '000 BGN
    2021 2022 Q4’21 Q4’22
    Revenues 1 617 140 1 676 642 428 171 448 671
    EBITDA 106 230 120 852 12 530 17 201
    EBITDA margin 6.57% 7.21% 2.93% 3.83%
    Net income 89 546 72 554 38 968 4 670
    NI margin 5.53% 4.33% 9.10% 1.04%

Коментар

• Първоначално изпратено от plamen1972 Разгледай мнение

Благодаря, Батя.
      Винаги съм ценял твоето мнение.
      +1

Коментар

• Първоначално изпратено от plamen1972 Разгледай мнение

Благодаря, Батя.
        Искам и да изкажа специални благодарности на пича, който ми даде възможност да спечеля 5000лв от арбитраж между акции и варанти и ми освободи 100000лв с които си купих облигации на Румънското правителство в евро при 6,6% годишна доходност!
        Браво! Това е смисълът от пазарите! Всъщност трябва да благодариш на двама души - единият, който ти купуваше акциите и другият, който ти продаваше варанти. Единият от тях ще съжалява повече от другия, но кой точно само времето ще покаже. А има и вариант и тримата да сте хепи. Стига продавачът на варантите да намери по-доходно място за парите си.
        Last edited by 15-; 02.03.2023, 15:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
          Яко, пазарните сили в действие.. Някой продава Софарма на 5,25 и веднага си купува варанти за същия брой акции, които обаче му подсигуряват акции на цена 4,93 /4,13 емисионна + 0,80 лв. за варант/
          Благодаря, Батя.
          Искам и да изкажа специални благодарности на пича, който ми даде възможност да спечеля 5000лв от арбитраж между акции и варанти и ми освободи 100000лв с които си купих облигации на Румънското правителство в евро при 6,6% годишна доходност!
          Last edited by plamen1972; 02.03.2023, 15:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение

Добра хипотеза, но защо на мажоритарят му хрумва да докупува акции и да бута след като, доколкото знам, има варанти и лесно може да упражни правата си върху тях на ниската цена? Защо да купува скъпи акции?
            Варантите си ги имаше и преди, и по време на търговото, и въпреки това заявката му беше, че ще търси 11 млн. акции. Защо 11 - той си знае. Със сигурност е знаел какво ще му дойде от Телсо. Купи малко под 10. Дали ще си търси останалия 1 млн. акции от пазара не мога да знам. Официално не може да го направи преди юни. Просто предлагам един възможен сценарий, като отговор на въпроса, който зададе, какво се е променило.

Коментар

• Първоначално изпратено от galaxy Разгледай мнение

Вече имам известни подозрения, че всички в ПФБК малко по-бавно се ориентирате в този динамичен свят
              Виж какво приятел, това, че си на терен и ползваш вътрешна информация не те прави нито по-умен, нито по-красив, а само нагъл! Аз се намирам в момента на точно 10'444 км. от адреса на борсата в София и се опитвам да инвестирам, да следя и да разбера какво се случва!
              IM d best

Коментар

• Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнение

Може и да има някаква логика в това. Хипотетично, пазарът знае, че Донев ще търси (евентуално) още 1 млн. акции, когато му се отвори прозорецът през юни, и го фронт рънва.
                Добра хипотеза, но защо на мажоритарят му хрумва да докупува акции и да бута след като, доколкото знам, има варанти и лесно може да упражни правата си върху тях на ниската цена? Защо да купува скъпи акции?
                IM d best

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                  Яко, пазарните сили в действие.. Някой продава Софарма на 5,25 и веднага си купува варанти за същия брой акции, които обаче му подсигуряват акции на цена 4,93 /4,13 емисионна + 0,80 лв. за варант/
                  И... освобождава кеш?

Коментар

• Яко, пазарните сили в действие.. Някой продава Софарма на 5,25 и веднага си купува варанти за същия брой акции, които обаче му подсигуряват акции на цена 4,93 /4,13 емисионна + 0,80 лв. за варант/

Коментар

• Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнение

Тези са уникални с безхаберието си. Казвам го, въпреки че имам акции там. Поне се разкарах от УПФ-то им.
                      И аз го направих ,след като приятели ми казаха ,че техни служители обикаляли по къщите да ни убеждават да не си местим сметките,а като знам акциите им накъде са ме достраша за пенсионните осигуровки !

Коментар

• За пореден път донев вкарва ликвидност на борсичката ни
                        този път и стоев се включи
                        трябва да се радват и тези, които нямат от тези позиции
                        парите ще прелеят и по други позиции

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Но дали е стабилна тази цена? 5000лв бутат 20%
                          По-фрапиращо е даже. В момента спредът е 20 ст. и с един варант цената пада над 20%.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                            Не разбирам защо някой купува дребни бройки Сфарм на 5,10лв при положение че има варанти на пазара на 70ст, които ще му поднесат акции на обща цена от 4,8-4,9лв - или се надява на бърза спекула и др седмица да продава 50ст. нагоре или не вярва че варантите ще бъдат упражнени(или както там се казва).
                            тук само гледам, но предполагам сметката е следната, ако акцията падне следващата година, ами има страхове за пазарите, и в края на 2024г цената е към 4.10, тогава с варанти си на загуба от 100%!, и не може да си дългосрочен, докато с акцията си на много по-малък процент загуба, а и чакаш по-добри времена

Коментар

забавно е някак - Варантите на Софарма са по- скъпи от акцията на хим-а
                              Тези са уникални с безхаберието си. Казвам го, въпреки че имам акции там. Поне се разкарах от УПФ-то им.

Коментар

забавно е някак - Варантите на Софарма са по- скъпи от акцията на хим-а
                                Но дали е стабилна тази цена? 5000лв бутат 20%

Коментар

Working...
                                X