IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• През последните дни пазарът като цяло и ставащото по позицията така стресира шепата инвеститори, че дискусията придобива психологически-философски и абстрактно поетичен характер. Според мен, трябва да се върнем отново към икономически финансовата страна. Ясно е, че има инвеститори, които са доволни от своите 10/15/20% и повече доходности, но гледат на позицията като на всяка друга, която ще им го позволи, в т.ч. като на дружества „недоразумения“. Затова лесно и бързо вземат решения за влизане/излизане от позицията, вкл. действат на моменти панически. На тази позиция, според мен трябва да се гледа преди всичко с дългосрочен/средносрочен хоризонт. При изсипване на такова количество акции няма как да не се получи падане на цената, но това не е проблем, а възможност, ако се гледа стратегически.
    Важното е посоката. Имаме Софарма с цена таван Х за базисния й бизнес (достатъчно висока спрямо сегашното ниво по мнения на мнозина). Поглъщат се дружества, последно Медика и Унифарм с цени от търгово (своего рода справедливи) 3,50 лв. и 4,35 лв. Софарма придобива изцяло бизнеса и разширява продажбите си, както и пазарните дялове, обединяващи досегашните 3 бизнеса. Освен това притежава мажоритарни участия още в доста други, при това по веригата на дистрибуция. Освен повечето възможности за растеж на продажбите, това е огромен ресурс за намаляване на разходите. Повечето от стратегически управленските дейности, реклама, развойна дейност и др. се съсредоточават в ръководството, продуктите се произвеждат на подходящото място, постига се икономия от мащаба, оптимизира се персонала (не е необходимо персонал и в трите бизнеса за всяко нещо), намалят се цените за суровините и много други. Вече няма вътрешни сделки между трите дружества (напр. възлагане на производство от Софарма на Унифарм), при които не е необходимо цените да се надуват изкуствено, за да бъдат като сделки между несвързани лица. Ръководството му пука за цената на акциите, при необходимост прави обратно изкупуване на акции, купуват се акции от мажоритарните собственици, купуват се от физическите лица управляващи, поема се част от натиска на пазара. При това, всеки застава с името си, не се прави с подставени лица. Всички вливания се правят без ново разводняване на капитала, само чрез обратно изкупени акции. Дава се достатъчно коректна информация за продажби, пазари, вкл. и текущо.
    С това искам доколкото е възможно да успокоя истинските фенове на позицията. Не се поддавайте на манипулации на спекулантите, вкл. на паника. Колко струва бизнес, който обединява (минимум) три базисни акции?. Когато можете, увеличавайте си инвестицията и вярвайте в бъдещия резултат. Както много сполучливо беше казал мисля BigBear „Инвестирането на БФБ е рибарска работа, иска много чакане“.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

Мислим да съм хамериканец и циклоПите да ме не плашат;-
      след срещата ша знам със сигура!!!
      Ща ти звънна !!!
      Тайфуните носят женски имена.......
      щото са непредвидими.....
      Лека!

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Крушата ще падне и без мен/рано или късно/ ,въпроса кой ще я хване и в какво количество ....
        Гледам си се качил на връО и береш ли ,береш ли....
        Свали си очилата ....на Връо си и си стъпил на последното или предпоследното клонче....
        Идва буря ,мани крушите ...

Мислим да съм хамериканец и циклоПите да ме не плашат;-
        след срещата ша знам със сигура!!!
        Ща ти звънна !!!

пп. - за звъненето де, - звънях ти в ночалото на август, после звъннах на всички да питам!
        Къде 18-20 беше , та колко му е пак да го сторя,- сега съм в Барса вече!!!
        Last edited by inta53; 12.09.2017, 21:45.

Коментар

С нищо ново, освен че от сутрин до сутрин си в ритъм ,- две напред -три назад и друсай крушата все нещо ще падне!
          Сам себе си не откриваш от де си тръгнал, та как ли да видиш де и да слезеш!
          Кеша ти? - кога и съм те питал или пък друг някой?
          Монти, сори за загубената ти дружинка и дано се найдеш !!!
          Крушата ще падне и без мен/рано или късно/ ,въпроса кой ще я хване и в какво количество ....
          Гледам си се качил на връО и береш ли ,береш ли....
          Свали си очилата ....на Връо си и си стъпил на последното или предпоследното клонче....
          Идва буря ,мани крушите ...

Коментар

Как и с какво раздразних твоята поетична душа..?
            Може би с това че кеша ми е повече от акциите или с това че не ми пука и да има спад от 30%....

С нищо ново, освен че от сутрин до сутрин си в ритъм ,- две напред -три назад и друсай крушата все нещо ще падне!
            Сам себе си не откриваш от де си тръгнал, та как ли да видиш де и да слезеш!
            Кеша ти? - кога и съм те питал или пък друг някой?
            Монти, сори за загубената ти дружинка и дано се найдеш !!!

Коментар

ХАМЕЛЕМонти , потиш ли се ?
              Ти умора че нямаш си е стандарт!
              Как и с какво раздразних твоята поетична душа..?
              Може би с това че кеша ми е повече от акциите или с това че не ми пука и да има спад от 30%....

Коментар

4д, приличаме си...
                Аз също изпитвам трудности да те разбера ,
                първото което разбрах в началото че сме на различни икономически и политически позиции по много показатели...
                Оттам тръгва неразбирането ,всеки стъпва на противоположни тези за бъдещото развитие...
                Ти не ме разбираш или не споделяш мойте виждания аз твойте и така...
                С какво се различава Пеевски ,от чичо Оги ,и тримата от моби дик или от еврейското или арменското лоби или от свинаря и банковото лоби ......
                Целта е да лаапнат повече ,но едните са сатанизирани а другите не са...

В очите на подкрепящите го....
                Мисля че правеше метани на Космонафта и цецо минев и домуза.....
                Те с какво се различават от шишо ...
                От там тръгни за да ме разбираш...
                А не като един американски президент за Сомоса...
                Мръстник ,ама наш мръстник...

Тука изби рирарите , не само рибето!!!

Коментар

Фортис ,не искам да си променяш мнението .
                  Ако си младши партньор който слуша големия партньор ще си добре....
                  Просто да бъдеш на мястото на чичо Оги и да оцелееш в лекарствения бизнес е много трудно ,но той е оцелял , такъв характер е ,ако не беше ,нямаше да бъде това и да има това..
                  Но приемаме и лошото и доброто ...
                  няма само бяло и само черно...
                  Превръща се в монополист в лекарственият бизнес,което може да предизвика някой лоши работи.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Монти, винаги ми е било трудно да комуникирам с теб. Вероятно част от проблема е и в мен. На моменти когато задавам прости, конкретни въпроси имам усещане, че се връщат общи приказки тип медия на Пеевски. Явно имам затруднения в разбирането. Или пък е нещо друго. Не разбрах как определяш кое е набалончено и кое не? Как различаваш цена и стойност зад нея? Не разбрах какви са справедливите според теб коефициенти при които трябва да се търгува фармата. Какви очакваш да са резултатите след шест месеца и как ще изглежда позицията тогава? Разбрах само някакви отвлечени политически декларации. Винаги съм се опитвал да разбера логиката зад дадени изявления а при теб ми е трудно да се оправя с хаоса. Явно не съм дорасъл да те разбера.
                    Успех в търговията.
                    4д, приличаме си...
                    Аз също изпитвам трудности да те разбера ,
                    първото което разбрах в началото че сме на различни икономически и политически позиции по много показатели...
                    Оттам тръгва неразбирането ,всеки стъпва на противоположни тези за бъдещото развитие...
                    Ти не ме разбираш или не споделяш мойте виждания аз твойте и така...
                    С какво се различава Пеевски ,от чичо Оги ,и тримата от моби дик или от еврейското или арменското лоби или от свинаря и банковото лоби ......
                    Целта е да лаапнат повече ,но едните са сатанизирани а другите не са...

В очите на подкрепящите го....
                    Мисля че правеше метани на Космонафта и цецо минев и домуза.....
                    Те с какво се различават от шишо ...
                    От там тръгни за да ме разбираш...
                    А не като един американски президент за Сомоса...
                    Мръстник ,ама наш мръстник...

Коментар

Просто да бъдеш на мястото на чичо Оги и да оцелееш в лекарствения бизнес е много трудно ,но той е оцелял , такъв характер е ,ако не беше ,нямаше да бъде това и да има това..

ХАМЕЛЕМонти , потиш ли се ?
                      Ти умора че нямаш си е стандарт!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

Караш ме да се съмнявам в собствените си разбирания за хората около мен !!!!
                        Доста време си вложил да напишеш това и щом си го направил би трябвало да е вярно.
                        Но аз до този момент вярвах в други неща..... Сега какво, да си променям разбиранията ли?
                        Нещо друго - не се сещам за колега от форума, когото познавам и не е обвит в анонимност, да напише такива неща - не само в тази тема, а въобще по всички теми.
                        Все пак, щом си отделил толкова време да напишеш всичко това - ще го помисля, ще се поставя в друга позиция, може да си прав !!!

Коментар

• Монти, винаги ми е било трудно да комуникирам с теб. Вероятно част от проблема е и в мен. На моменти когато задавам прости, конкретни въпроси имам усещане, че се връщат общи приказки тип медия на Пеевски. Явно имам затруднения в разбирането. Или пък е нещо друго. Не разбрах как определяш кое е набалончено и кое не? Как различаваш цена и стойност зад нея? Не разбрах какви са справедливите според теб коефициенти при които трябва да се търгува фармата. Какви очакваш да са резултатите след шест месеца и как ще изглежда позицията тогава? Разбрах само някакви отвлечени политически декларации. Винаги съм се опитвал да разбера логиката зад дадени изявления а при теб ми е трудно да се оправя с хаоса. Явно не съм дорасъл да те разбера.
                          Успех в търговията.

Коментар

4д,
                            да не забравяме ,че чичо Оги е повече спекулант от колкото мажо в душата си..
                            той мечтае за много повече от колкото е сега....
                            Той мечтае да прави пари не по лефче а с бързи удари....
                            За това все нещо Окрупнява ,придобива, купува и продава...
                            на него му трябват държави да управлява а не компании...а не му дадоха вестниците от 24 часа групата .
                            За това не мога да очаквам както някой мажо да се кротне и да реди печалби и печалби ....
                            За него думичката равностоен партьор е табу...
                            та как се чувстват партньорите му като влезат ...
                            Ами в началото цъфтят а после угасват когато решат да си кажат мнението си....
                            така ги поръсва със светена вода че угасват....
                            Та и сегашните ,каква перспектива имат...
                            да си кажат мнението могат ,но да спрат купуването на млад техник и световния прах изи ...неее.. Каму ли да очакват в аспирина в Тамбукту...то и там им требва превоз и сергии за продажби...
                            Тогава имат два избора да гледат изпълненията на спекуланта Донев по света и у нас във всички свери или да излезат на добра печалба....
                            Все пак са купували на 2 и нещо лева...
                            А чичо Оги продава с едната ръка а с другата купува малки бройки...
                            Вербално значи ,не гледайте какво прави Фармата а гледайте мене...
                            След време пак ще я докарам да нови висоти ....
                            Само че това време е много имагинерно...за мен и много партньори....
                            Горе, долЕ така мислят ...брокер на амро ми го е споделял от Булбанк...

Караш ме да се съмнявам в собствените си разбирания за хората около мен !!!!
                            Доста време си вложил да напишеш това и щом си го направил би трябвало да е вярно.
                            Но аз до този момент вярвах в други неща..... Сега какво, да си променям разбиранията ли?
                            Нещо друго - не се сещам за колега от форума, когото познавам и не е обвит в анонимност, да напише такива неща - не само в тази тема, а въобще по всички теми.
                            Все пак, щом си отделил толкова време да напишеш всичко това - ще го помисля, ще се поставя в друга позиция, може да си прав !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                              Интересно ми е защо мислиш, че мислиш като продавача на фармите. От къде знаеш какви са му мотивите? За да си сигурен трябва да знаеш кой е и да си говорил с него. Но така и не ми станаха ясни твоите мотиви. Говориш за набалончване на доста акции. Интересно ми е как го определяш. Използваш абсолютната стойност на акцията или някакви относителни коефициенти? Не е заяждане а пусто любопитство.
                              4д,
                              да не забравяме ,че чичо Оги е повече спекулант от колкото мажо в душата си..
                              той мечтае за много повече от колкото е сега....
                              Той мечтае да прави пари не по лефче а с бързи удари....
                              За това все нещо Окрупнява ,придобива, купува и продава...
                              на него му трябват държави да управлява а не компании...а не му дадоха вестниците от 24 часа групата .
                              За това не мога да очаквам както някой мажо да се кротне и да реди печалби и печалби ....
                              За него думичката равностоен партьор е табу...
                              та как се чувстват партньорите му като влезат ...
                              Ами в началото цъфтят а после угасват когато решат да си кажат мнението си....
                              така ги поръсва със светена вода че угасват....
                              Та и сегашните ,каква перспектива имат...
                              да си кажат мнението могат ,но да спрат купуването на млад техник и световния прах изи ...неее.. Каму ли да очакват в аспирина в Тамбукту...то и там им требва превоз и сергии за продажби...
                              Тогава имат два избора да гледат изпълненията на спекуланта Донев по света и у нас във всички свери или да излезат на добра печалба....
                              Все пак са купували на 2 и нещо лева...
                              А чичо Оги продава с едната ръка а с другата купува малки бройки...
                              Вербално значи ,не гледайте какво прави Фармата а гледайте мене...
                              След време пак ще я докарам да нови висоти ....
                              Само че това време е много имагинерно...за мен и много партньори....
                              Горе, долЕ така мислят ...брокер на амро ми го е споделял от Булбанк...

Коментар

Да не се забравя какво се взима срещу акциите ,че някоИ като любо пъпката и Грамърси взеха по едно евро на акция...
                                А се молете да не почне корекция на борсата щото най трудно се превзема първата линия/подкрепа/ ,другите падат сами ...
                                личен опит....
                                От 10 те сигнарла ,вече три са налице за корекция.....
                                Ама тебе не те мисля ,ти ще купуваш ,щото имаш странични доходи....другите дето свършиха мъните , те ще са опастните....
                                ако не беше кризата през 2009г нямаше как да стигна до тук
                                точно тя осигури продължителен период на ниски цени на акциите и възможност да купувам

Коментар

Working...
                                X