Първоначално изпратено от inta53
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Last edited by спекуланта; 26.04.2019, 22:27.
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
Ей да не провалите и там увеличението.....ще е срамота
Ти какво? - да не кажеш че нямаш!
Аз съм раз-троен разбира се, -винаги съм твърдял, че рипам с чичо;
-той продава -аз купувам, а и му продавах преди туй!
- Ама сега на къде???, - туй с увеличението на капитала ... и "б"амка му, тоя форсиран "Фортис" ,
- пак първи го написа- баси банкера -ПРОРОК, тоя и в някоя щатска банка ще редуцира
- ЦЕЛИЯ Щадски дълг! ...Last edited by inta53; 26.04.2019, 21:30.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
А парите за увеличението на капитала при Трейдинга откъде ще дойдат? Кой ще ни даде парииии
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеБанката може да е чудесна, перспективите пред Молдова сигурно са добри...
Но какво печели СОФАРМА и ние нейните акционери от това? Не трябва ли това да е водещия мотив при работата на мениджмънта?
Близо две години спад и влошаващи се показатели, 1/3 от капитализацията се стопи и вместо този ресурс да се вложи във фармацевтичния бизнес, за да се измъкне компанията от тази стагнация, безвремие и застой, то едни 60-70млн се предоставят на друга компания, която се е захванала с нещо, но няма ресурс. Ползва се Софарма, като донор, като някоя изоставена от собственика си бричка от която всеки си взима такива части каквито му трябват.
[ATTACH=CONFIG]n3462835[/ATTACH]
Работата стана малко, като УНСС - захванахме тук един корпус, но ни дайте пари иначе не можем сами...
Дано увеличението на СФТРД поне се ползва за бизнеса на компанията, че вече какво ли не може да очаква човек! Току виж отишло за подпомагане на Тодоров АД...
На 07.06. на ОСА смятам, че трябва да се поканят основно акционерите на ДОХ, защото менидмънта през 2018 определено е работил за тях...
Спирам, мисля че разочарованието ми към случващото се последните месеци и години е очевидно!
Съберете се с хора близки и добри, хора които мислят за вас и на които вярвате...Великден е!
- 1 like
Коментар
-
да, това със сделките с акциите на Пъпката на 2 лв. беше класика. Жалко че бях ошашаван и не взех. А май нямах и десетки левове
Молдова я дават че населението й ще падне с 44%, което е рекорд за Европа.... Страна в която и овце не бих купил....
Но явно става за канал от ЕС към Русия или Украйна за трансфер на пари (известен като пране на пари). Както досега....Last edited by oslo; 26.04.2019, 18:33.
- 1 like
Коментар
-
Банката може да е чудесна, перспективите пред Молдова сигурно са добри...
Но какво печели СОФАРМА и ние нейните акционери от това? Не трябва ли това да е водещия мотив при работата на мениджмънта?
Близо две години спад и влошаващи се показатели, 1/3 от капитализацията се стопи и вместо този ресурс да се вложи във фармацевтичния бизнес, за да се измъкне компанията от тази стагнация, безвремие и застой, то едни 60-70млн се предоставят на друга компания, която се е захванала с нещо, но няма ресурс. Ползва се Софарма, като донор, като някоя изоставена от собственика си бричка от която всеки си взима такива части каквито му трябват.
Работата стана малко, като УНСС - захванахме тук един корпус, но ни дайте пари иначе не можем сами...
Дано увеличението на СФТРД поне се ползва за бизнеса на компанията, че вече какво ли не може да очаква човек! Току виж отишло за подпомагане на Тодоров АД...
На 07.06. на ОСА смятам, че трябва да се поканят основно акционерите на ДОХ, защото менидмънта през 2018 определено е работил за тях...
Спирам, мисля че разочарованието ми към случващото се последните месеци и години е очевидно!
Съберете се с хора близки и добри, хора които мислят за вас и на които вярвате...Великден е!Last edited by tony1975; 26.04.2019, 18:16.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнениеТо и банковия сектор на Молдова е един........Колкото и в БГ да сме зле, надзора никога не би позволил сделка с такава схема на финансиране.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнениеА някой няма ли да каже какво и е толкова специалното на тази банка?
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеДа кажа и аз няколко думи...
... вероятно срещу 2-3% лихва, за закупуване на бизнес нямаш нищо общо с дейността на компанията(освен ако не сме гласували промяна на дейността без да съм разбрал.
.....
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение
Не съм съгласен. Огромен проблем е. Според теб, ако попиташ миноритарите, дали са съгласни, какъв ще бъде резултатът? Според мен 95% няма да подкрепят. Купува се банка в малка, нестабилна, корумпирана страна. Основният бизнес на групата е друг. Банка в Молдова, само като го прочета и се чудя това някаква тъпа шега ли е.
п.с. нямам тук и не виждам шанс да се мотивирам да вляза
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
- 3 Харесвания
Коментар
-
Добър комвнтар от Тони, подкрепям. Има го и другият момент - или законите за капиталовия пазар са криви, или регулаторът е калпав и не иска да ги налага. Не знам, кое от двете, просто не пипам, когато има подобни практики (то остават шепа компании).
Ако някой смята, че има основание за оплакване до КФН, да предложи текст на писмо и да го пусне тук. След това, който иска сам, който иска на групи, да го пусне официално, предполагам си има процедура. Аз бих си купил 100 акции примерно, за да съм акционер и да си искам правата, ако са нарушени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеДа кажа и аз няколко думи...
Наскоро по друг повод чичо Оги каза, че съдът с решението си спаси капиталовия пазар.
Кога мениджърите на топ компаниите на БФБ, на "сините" чипове, ще се включат в това спасяване?
За последната една година след силно намаляващи продажби и печалба имаме следната промяна в капитализацията:
МБАТ - 26%
СФАРМ - 24%
На фона на цялото това умопомрачително представяне, вместо да си погледнат градинката, да подредят, да оптимизират или да се насочат към инвестиции носещи стойност за акционерите на компанията която управляват - едните тръгнаха да придобиват винарни и ресторанти, а другите отделят сума равна на 15% от капитализацията, вероятно срещу 2-3% лихва, за закупуване на бизнес нямаш нищо общо с дейността на компанията(освен ако не сме гласували промяна на дейността без да съм разбрал). Докато мениджмънта не започне да залужава бонусите, които си гласува, вместо да е ангажиран с подкрепата на компании ръководени от братя, синове и шуринайки не виждам как ще се оправи БФБ!
Да дивидента не е най-важното, дори Бъфет казва "...по важни са парите които остават в компанията...", вероятно говорйки че мениджърите ще намерят по-доходоносна възможност с парите вместо да ги върнат за акционерите, но какво направиха тук - подарихме кеша на акционерите на друга компания срещу 2-3% лихва, вместо да се използва за да се развива и расте компанията!
Излиза че правим едни срещи, гледаме се в очите и говорим едни очарователни неща, но става малко като при илюзионистите - гледали сме грешната ръка. Обикновенно фокуса се прави от другата ръка - тази която не виждаме и въпросите за която се отбягват. Няколко месеца по-късно се оказва че всичко афиширано и обещано не се случва...
Явно аз не съм "бизнес човек" - свикнал съм когато погледна някой в очите и кажа нещо да го изпълнявам. Един път да не спазя казаното - ОК, случва се, но тук взе да става ежегодно и хронично...
Сега като се замисля г-н Донев не веднъж е казвал, че той интереси към банкова институция няма, което ме води до мисълта че други кръгове някъде решават къде се насочва кеша на компанията и как да се развива тя(или в случая да изпадне в застой давайки кеша си на други) ...малко конспиратвно но човек би помислил, че контрола на г-н Донев върху бизнеса не е този който си мислим и това е притеснително за мен като акционер!
През последната седмица проведох 6-7 разговора с момчета от форума, акционери в Софарма - всички са крайно разочаровани и се чувстват подведени...
Дано в бъдеще всички сме по-честни!
Хубави празници на всички!!!
Това че в България бизнесмените се "назначаваха", а не се самосъздаваха, може би те е подвело. Не искам да навлизам в конкретика, има ли виновни, кой, как и защо, защото темата е дълга колкото света, и се е коментирала стотици пъти. Искам да кажа че има много позитивни примери за бизнесмени и бизнеси, които нямат нищо общо с приватизация, държавани поръчки, политически партии и т.н. които се справят доста добре, но просто не се отразяват толкова широко от медиите. Коментара ми по-скоро принципен, и няма общо със Софарма.
- 1 like
Коментар
Коментар