If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Казваш вяра..А колко хора имаше дето като тебе много вярваха на ХДПАТ и МОСТ, на Бедо и даже на Енергони.. Като си загубиха парите си изгубиха и вярата..
Пак казвам - това в какво и в кого ще имаш вяра е личен избор! Аз лично намирам разлика между Донев и Бедо, Божков и т.н. Това е разковничето, а именно на кого ще я дадеш тази вяра. Не твърдя, че съм прав и не ми се спори, просто според мен се избързва с емоциите
Казваш вяра..А колко хора имаше дето като тебе много вярваха на ХДПАТ и МОСТ, на Бедо и даже на Енергони.. Като си загубиха парите си изгубиха и вярата..
Партньорите се активизираха.
Безупречна логика и финансова мисъл в подкрепа на сделката!
Каква финансова мисъл очакваш? Да говорим за активите и печалбата на банката или за това защо и е на Софарма? Ако е първото - това е публична информация и аз намирам цената на сделката за много изгодна. Ако е затова защо и е на Софарма - трябва да изчакаме до ОСА и тогава ще се видят подробности. При всички случаи обаче е добре откъде да имаш да взимаш ресурси, а банката има активи за 800 млн Евра .
Мисля, че има 2 вида играчи на борсата - спринтьори и маратонци. Да, за спринтьорите в Софарма може би тази новина не е ОК, но не съм убеден, че за маротнците има проблем. Всички искаме за година да направим огромни печалби, но за съжаление не става така или поне не всички можем.
Гледам, че емоциите взимат връх в тази тема . Мисля, че е най-разумно да се изчака в този момент с изводите до ОСА, тъй като не знаем плана на ръководството за това как и с какво тази банка ще помогне на групата, а аз съм уверен, че такъв план има! Доста наивни ми се виждат мненията, че Донев го прави, просто защото му било дестка мечта да е банкер. Не се градят толкова успешни бизнеси от хора, отговарящи на такъв профил! Явно всичко опира до доверието и съм убеден, че който и каквото и да напише, то няма да промени мнението на останалите, но като типичен представител на заблудените хора от "сектата на Донев" съм длъжен да драсна някой ред в този тежък за общноста ни момент :
1. Изненадан съм, че всички са толкова учудени от финансирането на сделката. Преди над месец беше ясно според мен /и съм го писал/, че най-логичното е Софарма да го поеме, тъй като е достатъчно голяма, че да може да дръпне 70 млн. за 0 време и това да не и повлияе на основната дейност. Тъй като имаше въпроси за сделката, то според мен параметрите са следните - заем до 2025 г. с лихва от 3% годишно.
2. Интересно е и как така преди сделката всички говориха, че е невъзможно толкова печеливша банка да се продаде за толкова малко пари, а сега чета в коментарите как същата банка била "фалирала", "КТБ" и т.н. Разликите от тази ситуация с онази с Монбат са от земята до небето! Първо, че Монбат купуват нещо на загуба, а тук не е така. Второ там от публична компания се вадят пари за непублична, а тук не е точно така. Трето - един ресторант няма как да помогне за производството на акумулатори, но виж една банка може да помогне много за икспанзии, инвестиции и т.н. на група, която и към ден днешен има доста заеми. Въобще не изключвам варианта при който още тази година тези пари да се върнат, че и в повече в групата и по този начин задлъжнялоста на Софарма дори да намалее на практика.
3. Очаквах печалбата да спре спада и да се повиши за първи път през следващото тримесечие, но се вижда, че това е факт и от настоящото.
4. Нека се върнем на доверието, защото то явно е най-важното. Как мисля аз - въпреки че никога не съм се виждал с Донев, не съм пил кафе и взимал шапки, то аз му имам такова. Имам го защото се вижда какво е съградил, вижда се колко дивиденти е дал през годините и най-важното - това е някакво чувство, което човек придобива към някои хора. Приказките са им логични, а и съм чувал как е помагал безкорисно на далечни за него хора.
Много е важно човек да вярва в нещо и за мен на БФБ това нещо е Донев. С цел малко да ви сръчкам, а и защото ми харесва просто да го казвам, ще завърша с думите "In Donev we trust" .
Тоя пък дългосрочно бил оптимист, хахаха.
дългосрочно ще носиш риска от инвестиции на друга компания в банка боклук, която никой друг не иска и правителството след като я национализира и не може две години да намери купувач се отървава като я продава на компания която няма пари, какво остава да трябва да увеличи след време капиталовата база на банката.
Това се превръща в пълен фарс, хахаха!
Казаха ли, с какво са обезпечени заемите? от страна на пренапудреното "доверие".
Като цяло вече- Някой има ли доверие в "доверие"?
Не е станало нещо фатално, видя ли някой какъв на какъв % е заема, ако е 1% да хулим, но ако е изгоден за СФАРМ е друго, но и това само в краткосрочна перспектива. Ясно е, че никой първоначално не би се одобрил тази стъпка, но дългосрочно съм оптимист. Малка банка, но с лиценз, банка в страна от бившия СССР, всяка банка дава възможности, врата към пазари, финансиране, много игри може да се правят. Финансова институция в групата дава сила.
Нека не се бърка и сравнява Донев с тези излюпени през беззаконните години на прехода пишман бизнесмен-измамници, сенчести неграмотни селяни и спортисти мафиоти. Знае му се визитката, на какво е способен и как го е направил, зад всяко негово действие стои със сигурност здрава мисъл и оправдана причинно - следствена връзка, която ще се оцени със времето.
Тоя пък дългосрочно бил оптимист, хахаха.
дългосрочно ще носиш риска от инвестиции на друга компания в банка боклук, която никой друг не иска и правителството след като я национализира и не може две години да намери купувач се отървава като я продава на компания която няма пари, какво остава да трябва да увеличи след време капиталовата база на банката.
Това се превръща в пълен фарс, хахаха!
Не съм съгласен. Огромен проблем е. Според теб, ако попиташ миноритарите, дали са съгласни, какъв ще бъде резултатът? Според мен 95% няма да подкрепят. Купува се банка в малка, нестабилна, корумпирана страна. Основният бизнес на групата е друг. Банка в Молдова, само като го прочета и се чудя това някаква тъпа шега ли е.
Не е станало нещо фатално, видя ли някой какъв на какъв % е заема, ако е 1% да хулим, но ако е изгоден за СФАРМ е друго, но и това само в краткосрочна перспектива. Ясно е, че никой първоначално не би се одобрил тази стъпка, но дългосрочно съм оптимист. Малка банка, но с лиценз, банка в страна от бившия СССР, всяка банка дава възможности, врата към пазари, финансиране, много игри може да се правят. Финансова институция в групата дава сила.
Нека не се бърка и сравнява Донев с тези излюпени през беззаконните години на прехода пишман бизнесмен-измамници, сенчести неграмотни селяни и спортисти мафиоти. Знае му се визитката, на какво е способен и как го е направил, зад всяко негово действие стои със сигурност здрава мисъл и оправдана причинно - следствена връзка, която ще се оцени със времето.
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Имам и от двата вида по малко,колкото пъти в годините се пробвам ортак с Чичо все на камъка удрям.И сега е така ,но с малко щото имам няколко наум.Трейдинга може да се првърне малко като Имотната Софарма.Дивидент ще има винаги ама ще трябва да се бръкнете и за увеличението и ще стане разтроение -ни да подкрепя увеличението(щото и догодина сигурно така),ни да държа за дивидент(щото иначе дела ми пада и трябва да се включа в първото),ни да продам щото няма голям избор от останалите.
Сравнението с имотното е поф- при имотното бе фасулско сравнение с трейда!
В имотите имаше реализация и оценка в аванс на актива -...зает при това- и с падащ товар (лихва)
-(това си го смята всеки с визия имот)!
-в трейдинга;
-КУПУВАШ пазар ,- който ти е давал хляба да "порастнеш"!
-Губиш ,- защото - за да спечелиш трябва да зареждаш и префасонираш в "твоя" - печеливш профил!
да ама само след няма и две години -"пукаш гума" а си на "вериги" уж???
Коментар