Последния голям пакет беше прехвърлен миналия месец на цена 90 лв миналия месец.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Вамо АД (VAMO)
Collapse
X
-
Смятам да си взема ден-два отпуск към края на тази седмица...
от една страна да си свърша някой неща, от друга да си почина малко... и да видя какво може да се направи с ВАМО...
имам един e-mail: tie@mail.bg ... на този майл, който иска може да ми драсне два реда... ако иска да се срещнем (във Варна... но, не на централния плаж защото още е стдено)... да пием по бира и да координираме нещо заедно...
Това, което ми се ще да имам в момента е Педложението на мажоритря до КФН, което включва "обосновка на предлаганата цена, изчислена въз основа на общоприети оценъчни методи. "...
Този документ дали е публичен и има ли начин да го видим?
П.П. Мисля си, че не е законна цена по-голяма от по-високта от двете:
- средно претеглената за миналите три месеца (~70-75лв.)
- максималната цена на която е предобил акция "дивал59"... цена, която аз незнам, но едва ли е много.... колко е?
Коментар
-
Uvajaemi Gospoda,
sledq s interes izkazvaniqta Vi i Vi blagodarq za informaciqta koqto davate.Ima interesni publikacii v Avstriskite ikonomi4eski ejednevnici za investitorskiqt inters na Avstriskite Fondove i predstoq6tite proekti v B-q. Bqh priqtno iznenadana, da pro4eta, 4e Fond Mainal 6te investira v izgrajdaneto na edin ot nai golemiq LOGISTI4EN CENTR S OFFIS ZGRADI vav Balgariq, kato vaznamerqva da investira 137 000 000 Euro i 6te zastroi 80 000 kv.m plo6t.
Za sega vse o6te e taina kade to4no 6te bade izgraden tozi centar,no se poso4va, 4e zemqta na koqto se predvijda izgrajdaneto mu e klu4ovo i terena grani4i s okolovrasten pat i magistrala.
Statiqta zvu4i neveroqtno,a investitora e mnogo gord s bade6tata si investiciq
Коментар
-
Х Р И С Т О С В О С К Р Е С Е ! аз лично подкрепям идеята за ползване на адвокатски услуги срещу хонорар. най вероятно болшинството миноритари са от варна,затова нека там да са базирани евентуалните структури ,които може би ще създадем.считам,че не трябва да се разчита на посещения в КФН ,а да се изпрати мотивирана обосновка до тази структура и то в писмо с обратна разписка,или някакъв друг удостоверяващ датата начин.имам депозитарна разписка и от РИВИЕРА АД .влязох в подобния сайт там и видях,че се обсъждат същите въпроси с цитиране на документи ,които неса ми ясни, но на някого може да са и да ни помогнат. ако се сформира нещо ,моля известете два дена предварително,тъй като живея на 220 230 километра от варна и ще ми трябва време да се организирам.
Коментар
-
Tъи като процедурата на търгово изкупуване има две заинтересовани страни предложител -мажоритар /4ието становище ве4е е изложено / и приематели-миноритари редно е КФН да изслуша и становището на втората страна -миноритарите.Затова предлагам представители на миноритарите да поискат среща с КФН за да изложат нашата позиция .Ако има акционери от София или близо до нея, те могат да направят това , нека се обявят в темат и да обсъдим по-нататъ4ни действия.
Коментар
-
христо воскресе...
дано господ ни прости, че в тези свети часове сме във форум където се говори за пари...
радвам се на ентусиазма ни..., но е добре да си дадем сметка, че това е една неравна битка...
... ще изложа няколко мисли, които да опишат ситуацията от моята гледна точка...
1. Има търгово предложение, което е обосновано. Аз съм лаик и със сигурност нещо ми убягва. Което означава, че би било добре да се обърнем към някой адвокат, който е навътре с материята. Всички тук имаме по някоя акция, така, че все ще успеем да поемем хонорара на адвоката.
2. Работата по първа точка трябва да стане до края на другата седмица. Така, че да знаем в какво положение се намираме, и да сме подготвени за 16.04.2007 при условие, че комисията не се е произнесла дотогава.
3. Въпреки всеобщото ни съмнение в институциите на държавата ни, аз вярвам, че законността е двигателя на институциите и не е възпитано да показваме съмнението си. А и някъде във форума мярнах изказване, че сигнали към КФН се третират като манипулация и има глоби (май нещо подобно беше... незнам дали наистина е така... това може да го дискутираме с адвоката). С две думи нека не избързваме, но да сме подготвени.
4.При неудовлетворително за нас търгово, предприемаме действия съобразно опциите предложени ни от адвоката.
Искам да изкоментирам появилите се в хода на нашата дискусия предложения...
• По отношение на обединението ни (обединение на миноритарите в българия - ОМБ) си мисля, че това е добра идея... може да се направят обединения в окръжните градове... и ако не друго може да пием по бира от време на време ... и да си говорим колко е несправедлив света
... но, може да си направим някакъв малък членски внос за адвокатски разходи при нужда ... и какво ли още не... . Но в конкретния случай с ВАМО мисля, че тази идея не може да се развие толкова бързо, така, че да е от полза сега.
• По отношение на индивидуалните инициативи (макар и по някакъв начин координирани ... или синхронизирани) съм скептичен. Въпреки, че сам съм постигал разни успехи, то това са били дребни неща и са били неща, които могат да се нарекат “лични”. Преценката ми е, че еднолично да се сбориш с някой, по силен от теб, има шанс единствено в съда... затова да се хвърлят нерви и енергия за сигнали по телефон и преса ще е загуба.
И на финала няколко несистематизирани мисли...
... колкото повече време минава си мисля, че идеята за синдикална подкрепа е много добра...
... това може да ни спести разходи за адвокат, защото ще ползваме техните...
... нещо повече, атаката ще е от позиция на засегнати работници, а не от някакви “алчни” спекуланти...
... vamorabotnik... по отношението на питането ти... мисля, че трябва да се изчака до другия понеделник и тогава в съда с обосновка... но е добре да се осведомим за процедурата ... имаме остра нужда от адвокат...
П.П. добре е да си направим план, защото нямаме много време...
...vamorabotnik, мислиш ли, че ще стои добре ако цъфна и аз на вашата среща със синдикатите...
nick56… ако съм оптимист за бъдещето ни е защото сме част от евро съюза... това е ваксината... защото нашето общество няма съпротивителни сили да се пребори с болестта във вените ни... (не ми се говори за тази болест, защото ще ме сметнете за някой нихилист... а то не е така...
... а в нашия случай мисля, че нещата са в наши ръце... и незнам как евроинституциите биха ни помогнали... по скоро мисля, че ще добре ако оспеете да направите контакт с бивши работници от VAMO, така, че да се образува една голяма група от заинтересовани ... и после ще видим ...
Коментар
-
Благодаря за отговорите, на скептиците ще кажа, че нищо не ни струва да опитаме, ако не стане - здраве да е... Ние от ВАМО вече загубихме достатъчно много и емоционално и материално......
Специални благодарности на buluser. Цялата информация с извадките от Закона за публичното предлагане на ценни книжа и въпросите Ви ще я представим на юристите от синдикатите, с които ще се срещнем във вторник.
Имам питане. Това писмо, възражение или, каквото и да е, до КФН кога трябва да бъде изпратено - сега или след "публикуване в два централни ежедневника"? Как стои целият процес във времето?
Коментар
-
buluser имай в предвид,че аз все още си мисля, че единственните институции , които може да въздействат на нашите институции са ЕВРОПЕЙСКИТЕ. Нашето законодателство все още протевореи страшно много на общоевропейските стандарти инорми в много области на живота,които обаче са вече задължителни и за нас. нашите управници се страхуват точно от това . атакувайте тук. аз за съжаление съм малко подготвен в тези области. но ако имате нужда от преводи от френски на български ,или от английски на български мисля ,че мога да ви помогна .
Коментар
-
здравейте деца.виждам,чеблагодарение на вас България ще има по добро бъдеще. имайте в предвид само,че висшата политическа върхушка и едрият капитал са като скачени съдове. има обаче една древна мъдрост която казва ; СИЛАТА НА СЛАБИЯ Е В СЛАБОСТТА НА СИЛНИЯ ; тнърсете им слабостите. все някъде нещо не са догледали. с поздрави !
Коментар
-
buluser,нужно е ние инвеститорите да се обединим и организираме да оказваме съпротива с законни средства срещу не коректни мажоритари неправилни решения на КФН и дори срещу закони ако те са несправедливи.Слу4ая с Вамо ще е показателен затова трябва да се оказва натиск на КФН 4рез телефонни обаждания посещения на място и 4рез пресата .
Коментар
-
Да... идеята е добра, да ползваме авторитета и потенциала на двата национални синдиката КНСБ и Подкрепа.
Но е добре, да имаме готовност по същество за нашето виждане за цената – базирано на закона...
Нека да помислим какъв заек може да изкочи от тук?
ЗАКОН за публичното предлагане на ценни книжаЗАКОН
Чл. 150. (1) Търговото предлагане се осъществява в съответствие със следните принципи:
1. осигуряване на равнопоставеност на намиращите се в еднакво положение акционери в дружеството - обект на търгово pредложение;
....
7. намеренията на предложителя относно бъдещата дейност на дружеството - обект на търгово предложение, включително относно неговия персонал и промени в
условията по трудовите договори;
8. срока за изпълнение на задълженията при приемане на търговото предложение;
....
(6) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Предложението по чл. 149, ал. 1 и 6 и по чл. 149а включва обосновка на предлаганата цена, съответно на предлаганата разменна стойност по чл. 150, ал. 2, т. 3. В обосновката се посочва справедливата цена на една акция на дружеството, изчислена въз основа на общоприети оценъчни методи.
Изискванията към съдържанието на обосновката, включително към прилагането на оценъчните методи, се определят с наредба. <-- (коя е тази наредба)
(7) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.)
Цената, съответно разменната стойност на търговото предложение по чл. 149, ал. 1 и 6 и по чл. 149а, не може да бъде по-ниска от най-високата стойност между:
1. справедливата цена на акцията, посочена в обосновката по ал. 6; и
2. средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца, а когато такава не е налице - от най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението; в случаите когато цената на акциите не може да бъде определена съгласно предходното изречение, тя се определя като по-високата между последната
емисионна стойност и последната цена, платена от търговия предложител.
(8 ) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Цената на търговите предложения по чл. 149, ал. 8, както и по чл. 149б не може да бъде по-ниска от средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца, а когато такава не е налице - от най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението. Търговият предложител може да
обоснове предлаганата от него цена съгласно ал. 6.
...
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) Предложенията по чл. 149, ал. 1, 2, 6, 8 и чл. 149а се регистрират в комисията и могат да бъдат публикувани, ако в срок 14 работни дни комисията не издаде временна забрана, а относно предложението по чл. 149б - окончателна забрана. Непроизнасянето на комисията в сроковете по изречение първо се смята за мълчаливо потвърждение на търговото
предложение.
P.S. ... когато се казва "средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца", блоковите сделки включват ли се?... защото ако да...
PS2
По информация оттук-оттам ... груба сметка... от началото на годината са придобити в блокови сделки 75% от акциите на средно претеглена цена 86.22лв. т.е. 612 000 х 86.22лв = 52 800 000
За периода на борсата са изтъргувани не повече от 150 000 акции под 30лв за улеснение ще приемем 150 000 х 30 лв. = 4 500 000
Средно претеглената цена ще дойде така (52 800 000 + 4 500 000)/762 000=75лв (+/- 4% грешка т.е. +/- 3лв.)
Коментар
Коментар