IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

М+С хидравлик АД (MSH / MCH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
    Първоначално изпратено от wannarock

дойдохме си на думата, че капиталовата структура не влияе върху стойността на фирмата важно е ебитда да расте
    и мсh няма за какво да увеличават дълга
    при интернешънъл обаче риск премиума е различен и има значение при дисконтовата норма
    То не влияе върху стойноста на никоя фирма, било то българска или чужда, а на цената на капитала - фирмата може да взима дълг и да се финансира по-евтино. Част от този дълг може да се използва за капиталови разходи (инвестиции), които биха повичили производството, оборота, а и рентабилноста.
    При цената на дълга роля играят risk free rate (Rf) и спред отговарящ на кредитният рейтинг на фирмата. Не знам дали второто ти не го наричаш риск примиум. Иначе риск примиум има при цената на собственият капитал.
    Ако сравняваш фирмите на база ЕБИТДА, капиталовата структура не играе никаква роля независимо дали е българска или чужда. Това оказва влияние само ако правиш DCF и трябва да видиш с колко да дисконтираш.
    говорим си почти за едни и същи неща пречупени през различен ъгъл капекса може да доведе до увеличаване на ебидта (как ще се финансира - precking order) но новия вложен капитал не води автоматично до увеличаване на приходи особено при т.нар. стабилни фирми - с новия капитал могат да оптимизират разходите и така да увеличат рентабилността. при релатийв, както си писал капиталовата структура няма значение за стойността

при дсф има значение за дисконтовата норма. под рискова премия нямам точно предвид кредитния рейтинг (макар че могат да се асоциират) а сарм - фама и френч има интересни изследвания за международните
    Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock

дойдохме си на думата, че капиталовата структура не влияе върху стойността на фирмата важно е ебитда да расте
      при интернешънъл обаче риск премиума е различен и има значение при дисконтовата норма
      То не влияе върху стойноста на никоя фирма, било то българска или чужда, а на цената на капитала - фирмата може да взима дълг и да се финансира по-евтино. Част от този дълг може да се използва за капиталови разходи (инвестиции), които биха повичили производството, оборота, а и рентабилноста.
      При цената на дълга роля играят risk free rate (Rf) и спред отговарящ на кредитният рейтинг на фирмата. Не знам дали второто ти не го наричаш риск примиум. Иначе риск примиум има при цената на собственият капитал.
      Ако сравняваш фирмите на база ЕБИТДА, капиталовата структура не играе никаква роля независимо дали е българска или чужда. Това оказва влияние само ако правиш DCF и трябва да видиш с колко да дисконтираш.

Коментар

Първоначално изпратено от wannarock
        Първоначално изпратено от EquityPrivate
        Просто исках да излезнем малко от омагьосаният кръг на дрънкане на заучени фрази ала "те са голям производител, не могат да смогнат с поръчките - следователно акцията трябва да струва Х% повече" и да има малко финансова обосновка.
        за което те поздравявам
        ти си напред в оценяването с пийри и ме интересува следното - не само при конкретната фирма, но принципно като пренасяме ебитда и т.н. не трябва ли да отчитаме конкретната специфика на пазара . това го отчиташ относно алтернативите за финансиране, но как стои въпроса при международните пийри ?!?

Дългът съм писал, че трябва да се увеличи, за да намалят цената си на капитал. Това няма за цел да вдига приходите, а просто да оптимизира структурата. В момента финансирането със собствен капитал е невъзможно, така че дълговия остава единствената алтернатива. Е, има и други, но нека не забравяме, че фирмата е от Казанлък, а не от Ню Йорк и едва ли всички алтернативни видове финансирания са приложими.
        теоретично финансирането със собствен капитал е по-скъпо. в случая обаче собственият капитал вече е емитиран, дивиденти не се натискат много да раздават, така че дълга ще увеличи цената на капитала, а не обратното. според мен. при тези цени има "секси" акции. основният въпрос е дали пазара няма да ги направи още "по-секси"
        За това се сравнява на база ЕБИТДА, защото не трябва да отчиташ никакво финансиране. Ако го правехме на база П/Е, както много обичат на БФБ, нямаше да може да се сравняват фирми с различни форми на финансиране. Един ще се е наблъскал с дълг и ще има огромни лихвени плащания и съответно tax shield, друг пък няма да е взел никакъв.
        ЕБИТДА е преди финансирания и амортизации, така че гледаш единствено оборота и разходите, така че на кой пазар оперира фирмата е без значение.

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
          Просто исках да излезнем малко от омагьосаният кръг на дрънкане на заучени фрази ала "те са голям производител, не могат да смогнат с поръчките - следователно акцията трябва да струва Х% повече" и да има малко финансова обосновка.
          за което те поздравявам
          ти си напред в оценяването с пийри и ме интересува следното - не само при конкретната фирма, но принципно като пренасяме ебитда и т.н. не трябва ли да отчитаме конкретната специфика на пазара . това го отчиташ относно алтернативите за финансиране, но как стои въпроса при международните пийри ?!?

Дългът съм писал, че трябва да се увеличи, за да намалят цената си на капитал. Това няма за цел да вдига приходите, а просто да оптимизира структурата. В момента финансирането със собствен капитал е невъзможно, така че дълговия остава единствената алтернатива. Е, има и други, но нека не забравяме, че фирмата е от Казанлък, а не от Ню Йорк и едва ли всички алтернативни видове финансирания са приложими.
          теоретично финансирането със собствен капитал е по-скъпо. в случая обаче собственият капитал вече е емитиран, дивиденти не се натискат много да раздават, така че дълга ще увеличи цената на капитала, а не обратното. според мен. при тези цени има "секси" акции. основният въпрос е дали пазара няма да ги направи още "по-секси"
          За това се сравнява на база ЕБИТДА, защото не трябва да отчиташ никакво финансиране. Ако го правехме на база П/Е, както много обичат на БФБ, нямаше да може да се сравняват фирми с различни форми на финансиране. Един ще се е наблъскал с дълг и ще има огромни лихвени плащания и съответно tax shield, друг пък няма да е взел никакъв.
          ЕБИТДА е преди финансирания и амортизации, така че гледаш единствено оборота и разходите, така че на кой пазар оперира фирмата е без значение.

Коментар

за което те поздравявам

Коментар

• Първоначално изпратено от vhk
              vhk

Пуснато на: 11 Юли 2008 11:17 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------
              ''
              На ниво 4лв. тука П/Е ще стане 12 което ще е добре за влизащите. ""
              TOВА ГО ПИСАХ ПРЕДИ 25 ДНИ на база Т.А. .Съвпада с мнението на Екуити Както казват много пътища водят км Рим.
              Аз Р/Е не гледам, защото българските компании си менят амортизационната политика когато поискат и могат да ти извадят каквито искаш печалби.
              Не съм и казвал, че акцията трябва да стане 4лв.
              Все пак, за да стане Р/Е 12, това означава чистата печалба за годината да е 7млн. лв.
              Аз мисля, че ЕБИТ ще е около 8млн.

Коментар

• vhk

Пуснато на: 11 Юли 2008 11:17 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------
                ''
                На ниво 4лв. тука П/Е ще стане 12 което ще е добре за влизащите. ""
                TOВА ГО ПИСАХ ПРЕДИ 25 ДНИ на база Т.А. .Съвпада с мнението на Екуити Както казват много пътища водят км Рим.

Коментар

• Просто исках да излезнем малко от омагьосаният кръг на дрънкане на заучени фрази ала "те са голям производител, не могат да смогнат с поръчките - следователно акцията трябва да струва Х% повече" и да има малко финансова обосновка. Не познавам индустрията и компанията добре, затова и не мога да си позволя да правя детайлен анализ. Гледах им финансите по тримесечия от 2006 и съм екстраполирал разходите от Q1 и Q2, за да видя какви ще са към края на годината. Анализът е малко quick and dirty, но просто исках да видя какъв рейндж ще излезе. Ако беше като повечето български фирми на над 10х ЕБИТДА, просто нямаше да го коментирам.

Иначе Алстом може да мине за пиър, макар че те са 60% генератори и 40% транспорт.
                  Сега гледах рисърч на Дойче банк. Оценяват ги на база ЕБИТ от 12.4х март2009. ЕБИТ към края на 2008 за М+С мисля, че ще е към 8млн лв. (EV 98.6млн. лв. и EV/EBITDA 7.4х). Пак казвам, не знам доколко Алстом е релевантен пиър, защото доста от приходите му идват и от железопътен транспорт. Иначе ЕБИТ маржът и на двете е около 8%.
                  Иначе няма защо да правя реверанси за сметка на Софарма. Не карам никой да се съгласява с казаното от мен.

Коментар

Сега пак погледнах отчетите на фирмата. През 2007 има някаква стъкмистика с амортизацията. През 2006 имат по-малко активи, а 2х по-висока амортизация от 2007. През 2008, амортизацията вече си върви нормално и за първите две тримесечия е по 1,3млн. лв.
                    Не съм детайлно запознат с тяхното производство, но видях че работят главно за износ (84% от оборота) и тук отново има една голяма въпросителна дали продават на доларови пазари.
                    Капиталовата им структура не е много оптимална, могат да поемат още доста дълг и няма да имат проблеми с изплащането. Имат и 3,9млн кеш, така че няма да имат проблеми.
                    Като цяло, тази година ако генерират оборот от 89-90млн.лв и ЕБИТДА от 13млн (~15% марж), то акцията сега търгува на 6.5x EBITDA (при цена 6.25/акция), което определено не е високо. Предполагам на някакви такива нива търгува пийр групата им в Америка и З. Европа. Все пак тази фирма генерира по-голямата част от приходите си навън, така че инфлация в България и други свързани със страната макро фактори не играят такова значение. Съвсем правилно акцията търгува в някакъв нормален за западните разбирания диапазон на EV/EBITDA.
                    Ако покаже по-добри резултати (над 90млн. лв. оборот), съм сигурен че ще има корекция в цената нагоре. Но дори и на тези нива, акцията изглежда умерено атрактивна за инвеститор търсещ по-скоро стабилност, отколкото лесни капиталови печалби.

Не е препоръка за покупка или продажба.
                    тук явно правиш реверанс на Императора заради сфрам
                    несериозно е анализа да се основава на предположения относно пийр групата - или посочваш какви са данните конкретно или си оставаме с едно наум доколко изводите са без никакви други подбуди оптималната капиталова структура е с цел минимизиране на цената (ако имаш предвид статик трейд-оф) - защо да увеличават дълга??? не се очаква по-вискокия дълг да увеличи приходите нали? стабилност на финансовите пазари (или на конкретна акция) при финансова криза без явни показатели за излизане от нея не знам как може да се гарантира?!

за разлика от други не препоръчвам нищо
                    имам малко акции

Коментар

• Първоначално изпратено от fxx
                      За първи път, да прочета свестен анализ от теб. Таблиците, са вятър работа, но това тук е логично и аргументирано. Пиши и друг път такива анализи.
                      Ми не че има значение, но винаги си правя модел ("таблици", както ти ги наричаш). Зад думите при мен винаги стоят цифри и някаква финансова логика. Не мога като другите да говоря само колко модерна била фабриката и колко много изнасяла и без една цифра или финансов показател да определям, че цената била ниска или висока.

Коментар

• Първоначално изпратено от fxx
                        Сега пак погледнах отчетите на фирмата. През 2007 има някаква стъкмистика с амортизацията. През 2006 имат по-малко активи, а 2х по-висока амортизация от 2007. През 2008, амортизацията вече си върви нормално и за първите две тримесечия е по 1,3млн. лв.
                        Не съм детайлно запознат с тяхното производство, но видях че работят главно за износ (84% от оборота) и тук отново има една голяма въпросителна дали продават на доларови пазари.
                        Капиталовата им структура не е много оптимална, могат да поемат още доста дълг и няма да имат проблеми с изплащането. Имат и 3,9млн кеш, така че няма да имат проблеми.
                        Като цяло, тази година ако генерират оборот от 89-90млн.лв и ЕБИТДА от 13млн (~15% марж), то акцията сега търгува на 6.5x EBITDA (при цена 6.25/акция), което определено не е високо. Предполагам на някакви такива нива търгува пийр групата им в Америка и З. Европа. Все пак тази фирма генерира по-голямата част от приходите си навън, така че инфлация в България и други свързани със страната макро фактори не играят такова значение. Съвсем правилно акцията търгува в някакъв нормален за западните разбирания диапазон на EV/EBITDA.
                        Ако покаже по-добри резултати (над 90млн. лв. оборот), съм сигурен че ще има корекция в цената нагоре. Но дори и на тези нива, акцията изглежда умерено атрактивна за инвеститор търсещ по-скоро стабилност, отколкото лесни капиталови печалби.

За първи път, да прочета свестен анализ от теб. Таблиците, са вятър работа, но това тук е логично и аргументирано. Пиши и друг път такива анализи.
                        + 1

С уточнение, че преди време много му бях харесъл анализ на Ломско пиво!

Коментар

Коментар

• Сега пак погледнах отчетите на фирмата. През 2007 има някаква стъкмистика с амортизацията. През 2006 имат по-малко активи, а 2х по-висока амортизация от 2007. През 2008, амортизацията вече си върви нормално и за първите две тримесечия е по 1,3млн. лв.

Коментар

• Драги Гари - по твоята логика акциите на Чичо Уоръновата компания струват по 2 цента максимум, защото тя само веднъж в историята си е разпределила по 10 цента дивидент на акция. Ако за теб дивидентът е самоцел, купувай си само Софкомчета.

Ако приемем цената на Софкомът за нормална, на база дивидент, то според тази логика М+С - компания с печалба за година назад към четири милиона и половина, трябва да струва горе-долу осем милиона и половина. Хайде поразсъждавай дали това реално е.
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                                Туканка идиотщината ескалирва. От две години чувам, че М+С работи на макс и вече няма начин да растат печалбите, но те все растат... и за "благодарност" днес цена под само по себе си безумното ниво от 7 кинта...
                                Някакво нашествие на банда малоумни на борса наблюдаваме ли?

Ако аз продам на 6.7 кинта, значи някой под дулото на пистолет ме е принудил да го сторя !!!!
                                Защо пък да ми трябва пистолет. Я да пробвам с някоя сметка.
                                Знам, Импе, че и ти като мен си фен на дивидентите. Колко е дивидентът на МСН - 0,09 лева. Това е всичко, което получаваш от компанията, паричният поток, който влиза в джоба ти. Дали цената ще расте, дали ще има кой да я купи е в сферата на предположенията и вероятностите, на които не можем да разчитаме. Пък и цената в крайна сметка би трябвало да зависи най-вече от дивидента. Значи - 0,09 лева на година за колко време ще избият инвестицията ти от 6,70 лева? Някъде след 75 г. ще си на плюс Но ти си дългосрочен, така че нормално
                                Сега ще кажеш - ама той дивидентът расте с ръста на компанията. Съгласявам се. Да речем, расте с 18% годишно, какъвто беше ръстът на печалбата в последния отчет. Получаваме геометрична прогресия, сумата от която е равна на 0,09*(1,18^n-1)/(1,18-1), където n e броят години. Ако n=20 сумата, която получаваме е 13,19 лева плюс цената на акцията тогава, която кой знае каква ще е, но казахме, че на капиталови печалби няма да разчитаме, така че пак да е толкова. Значи някъде към 20 лева след 20 години. Ако обаче внесеш 6,70 лева на депозит при 7% годишна лихва - след 20 г. ще имаш 26 лева Значи времевия хоризонт ни е къс - повече от 20 г. неизменен ръст трябват, за да излезе сметката на 6,70.
                                Да видим сега при каква цена излиза, пак за след 20 г. Значи депозит с лихва 7% годишно за 20 г. се увеличава 3,87 пъти (1,07^20). Като разделим получената за след 20 г. стойност от 20 лева на 3,87 - получаваме цена 5,16 лева.

Коментар

Working...
                                X