If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Бедо е трепач )) Разправях му на Батя да не се бута там а той все си мисли, че му говоря напреки. Пък му го казах, щото ми е симпатичен, аз тъй правя - който ми е симпатичен му говоря наобратно, да се шашка. )) Е набута се Батя в топливото и ... цената слезе с 1 кинт. )) Не е препоръка
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Бях ти написал един отговор но го изтрих, но май е хубаво да го има заради такива неграмотници.
За 2011 вероятната печалба ще е около 1,3 лева. при 40% дивидент това прави малко над 50 стотинки дивидент. Как си представяш нещо което ти дава 50 стотинки да струва 3 лева колкото му е BV. Мислиш ли че това е нормално. .
За какви балони изобщо говориш. Как не се притесняваш да се излагаш публично с подобни простотии.
ами човекът без изобщо да се излага ти говори, че пазарът може да е ирационален (справка - Талеб, който твърдеше, че има 20% вероятност С§П да се избуши с 40%). Та именно пазарът определя какво се случва, съответно цените. Ако има някой по-едър и закъсал за кеш акционер, може да се разкеши, да повлече разни спекулантчета като теб и цената може и 3 може и 2 да стане. Пример сравним с това, което си посочил горе, е акцията на софком, осигуряващ сигурен дивидент от 75 стинки. Е преди година и половина можеше да я купиш и на 3 лв, че и на 2,50, Това прави дивидентна доходност многократно по-висока от балонерските ти представи. Така че, "не ми хвали акция а ми хвали пазар"
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
И за доста по фрапанти реално направени методи за диверсификация съм чувал. От доста време трудно може да ме учуди какъвто и да било начин на избор на акции.
Облака си няма престава какво прави. Питал е някой преди шест месеца какво да купува, този някой му е казал за един много добър коефициент наречен P/BV и да купува само неща които са под P/BV 1 и до там му се изчерпват знанията.
Направил е четири пет сделки, хванал е едно две повишение на някоя акция повлечена от прилива в началото на годината и вече е експерт готов да озари света с мъдростта си.
Алхимика както и ние сме практици, а ти както се преставяш си схоластик. Няма човек от машиностроителния бранш да не знае за МЦХ и потенциала му. А да припомним ли колко много се е случвало да има стъкмистика в отчетите . Няма по реално от поръчките на клиентите и продажбите на компанията, а тук преди кризата се планираха години напред. Пак идва това време да знаеш
Искаш ли да хванем бас, че това тук отива на 5 лв. - просто няма нито фундамент, нито пазар за повече. Какво ти пречи мнението ми, нали си убеден в твоите сметки.
На мен мнението ти не ми пречи - пречи ми това, че нямаш доводи, за да го подкрепиш или ако имаш такива - бъди така добър да ги споделиш с нас.
И за да дам добър пример, аз ще ти кажа, защо твърдя, че фундамент има и предприятието е добро:
1. Гледам фин. отчети и като се вземе в предвид факта, че правя отчета на едно от най-големите предприятия в България и знам какви счетоводни "оптимизации" къде могат да се направят - е тук не виждам такива, още повече, че мога да преценя дори и да ги има, в какви граници могат да бъдат направени.
2. Ще кажеш - "ама това е на хартия" - така е - затова като почнат да ми треперят мартинките ( за 9 години така и не можах да изолирам чувствата си когато търгувам ) се мяткам на голфчето и за 30 мин. съм пред портала на МСН. След учтив разговор с търг. директор и обстоятелството, че си акционер ( няма да те питат колко акции имаш ) влизаш и ти показват фундаменти - на сгради, на машини, на складове - там вече ти си гледаш, като разбира се, като попиташ ще ти обяснят.
3. Ако това не ми стига като инфо - колкото повече, толкова повече - звънвам на познатите си от Казанлък, които работят там. Като ми кажат двама трима от тях, че тази година няма да могат да правят домашно вино, защото са си зарязали лозята поради факта, че се очертава да работят съботите, че и доста недели до края на годината - това ми стига да си доизградя фундаментите
Е чат-пат ще вляза да прегледам отчети и multiplies на, да кажем Danfoss или Eaton Corp. ама да не задълбаваме толкова.
Моите възможности за инфо стигат до тук, останалото го върши пазара - или ще покаже, че съм прав или пък не. И двете възможности ги има.
Дай сега да видим ти как стигаш до твоите фундаменти.
Коментар