If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) е спечелила арбитражно дело в Женева срещу собственика на "Пампорово" АД - "Турист инвест". Това е първото международно дело, което АСК завежда и печели в международен съд, съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на ведомството Атанаска Бозова.
Делото е заведено преди една година и е за неизпълнена в срок инвестиционна програма. Според решението на съда "Турист инвест" трябва да заплати неустойка от близо 700 хил. долара, както и да извърши инвестиции за над 1.3 млн. долара. Заедно с това загубилата страна трябва да възстанови на държавата разноските по делото.
В началото на 2001 г. регистрираната в Цюрих "Турист инвест" АГ купи 60% от "Пампорово" АД за 11 млн. долара, като се твърдеше, че зад швейцарската фирма стои СИБанк. Според електронните регистри в момента 60% от дружеството притежава "Турист инвест", 20.5% - група физически лица, 9.5% са на СИБанк, а по 5% - два фонда на "Доверие".
Според ангажиментите в приватизационния договор купувачът е трябвало да извърши определени инвестиции за периода 2001 - 2003 г. След като това не е станало в определения срок, АСК е завела арбитражното дело. Процесуален представител на ведомството е бил Ивайло Дерменджиев, съдружник в адвокатската кантора "Симеонов и Дерменджиев". Като обезпечителна мярка за вземането си АСК е запорирала акциите на "Пампорово" АД. От дружеството отказаха коментар. Международният съд приложи точно българския закон, като направи разлика между договорени и неизпълнени инвестиции и извършени вложения извън приетия инвестиционен план - разлика, която невинаги прави българският съд и която е един от основните проблеми в следприватизационния процес, каза Ивайло Дерменджиев.
Според публичния регистър на АСК купувачът е спазил другите изисквания на договора като запазване на предмета на дейност, опазване на околната среда, както и програмата за трудова заетост.
Отделно от това преди около седмица съдът наложи запор върху 14 недвижими имота на "Пампорово" АД. Решението е по делото за катастрофата край река Лим, където загинаха 12 деца от Свищов, а целта на мярката е обезпечение на гражданските искове на обща стойност 1.2 млн. лв., предявени за неимуществени вреди.
"Пампорово" АД е собственик на цялата инфраструктурата в комплекса. Дружеството също така поддържа и обработва ски пистите в курорта. През миналата година след продажбата на хотел "Перелик" и хотел "Арфа" "Пампорово" АД временно преустанови предлагането на хотелски услуги, но ги възстанови от миналата година, след като в експлоатация беше пуснат петзвездният хотел "Орловец".
Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) е спечелила арбитражно дело в Женева срещу собственика на "Пампорово" АД - "Турист инвест". Това е първото международно дело, което АСК завежда и печели в международен съд, съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на ведомството Атанаска Бозова. Делото е заведено преди една година и е за неизпълнена в срок инвестиционна програма.
"НИКОГА НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙ ИНТУИЦИЯТА СИ. НО И НЕ МИСЛИ, ЧЕ САМО ТЯ СТИГА."
Е остава и да няма връзка между падналия сняг и карането на ски при сезонния туризъм всяка седмица в повече е от голямо значение за крайния баланс! В момента всеки който печели от карането на ски потрива доволно ръце То и тия дето се охарчваме покрай карането се радваме ама това е друго
Хахаха не знам защо си мислите че има някаква зависимост м/у количеството сняг, което пада и цената на пампо. Можете и да създадете някое рейшо в този ред на мисли. Майтап да става.
Хората правят бизнес от продажби на застраховки срещу пропуснати печалби в следствие на неподходящи метеорологични условия. А ние още се чудим дали синоптика е виновен или е божа работа.
Разсмя ме ,Имп:-))
Иначе нито съм чак толкова възрастен , нито толкова мъдър.
Просто зная , че като обявявали Априлското/което е било в началото на май тогава/ , в планината сняг валял...
Кво беше тогава, авс ?!?!?
Ти ме шокираш - знам, че си по-възрастен, ама чак оттогава да помниш... да не си брат`чед на шотландският боец? Тогава се прекръсти Българското Старо Куче, вместо делничното авс... :-)
И като срещнеш Шотландският боец (понеже си старо куче), кажи му да падне за двайсет... :-)
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Би трябвало да има, Ники - защото снегът за зимният курорт е като добрата реколта за селякът. Нали туристите трябва да се пързалят върху нещо? А и многото сняг ще удължи сезонът, респективно, ще докара повече кинти.
Да.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Anton Chigurh
Хахаха не знам защо си мислите че има някаква зависимост м/у количеството сняг, което пада и цената на пампо. Можете и да създадете някое рейшо в този ред на мисли. Майтап да става.
Смолян. Продължава обилния снеговалеж в Смолянско, предаде радио "Фокус" – Смолян. От сутринта до момета снегът, паднал в Смолян, е приблизително 15 см, но се очаква скоро да подмине тази граница защото се усилва. 30 сантиметра е новообразувалата се снежна покривка в Пампорово, 22 см е пресният сняг на Рожен. От “Гражданска защита” заявиха, че няма населено място без ток, вода и проходим път или поне до момента не са получили такъв сигнал. От Областно пътно управление съобщиха, че от този следобед са въведени в сила ограничения за движението по пътищата Смолян–Рудозем и Смолян–Арда, където всички преминаващи автомобили трябва да са задължително с вериги без ремаркета и полуремаркета. Същото ограничение е валидно почти за цялата област. Заради обилния снеговалеж пътищата са заснежени и хлъзгави. Всички екипи на Пътно управление работят за почистването на пътните артерии. От КАТ–Пътна полиция съветват водачите да не предприемат пътувания ако не се налага по спешност.
Коментар