IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пампорово АД (4PV / PAMPO)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Пампорово - акулите са на старт

Vazhnoto e da NE vzemesh da si vyarvash mnogo mnogo i da ne se podluznesh da vzimash neshtata na seriozno... (da ne stane kato bitkata za Shipka ... ne znam dali si spomnyash "kasetkata" :-)

Коментар

а относно акциите на Сибанк ... вижте само каква е ситуацията при Катекс, там акциите са оценени на 4.80 лв. за акция

Коментар

eto tova iskah da 4uia!
        merci! :-)

Коментар

Trader - greshish - za zimnite sportove ne ti tryabva snyag - tryabvat ti skiori... Ako nyama snyag, shte ima piene i kuponi. To kato nyama snyag za Pamporovo, nyama mnogo i po Evropa. Osven tova - Pamporovo ne e tolkova "skiorski kurort" kolkoto planinski kurort kudeto mogat da se karat ski (ako ima snyag).Serioznite skiori shte si hodyat drugade.
          Modela koito raboti vuv shtatite (predpolagam che i vuv Evropa) e ski kurortite da sa na malka zaguba ot pistite no na mnogo golyama pechalba ot real estate (koeto vkluchva i development sus prodazhbi i sus davane pod-naem). Ako Pampo management se orientira na tozi model (kakto i izglezhda) ima dobur shance da sa spoluchliv business...

Коментар

Ти тръгваш с погрешната логика, че някой някога ще надцени много пакета в Сибанк и така ще подведе евентуалните инвеститори, моята логика, е че този пакет е подценен в отчета, т.е. струва поне двойно. Та около акциите на ПАМПО в банката за мен няма никакъв негатив, напротив може да се търси много силен фактор за евентуално влизане в позицията. По отношение на хотела, в пъти е разликата между маржина от експлоатиране на хотел и строителството и продажбата на такъв, в полза на второто. Затова поздравявам мениджмънта на Пампо, продават един нуждаещ се от доста инвестиции морално остарял хотел, строят нов, модерен, по всички стандарти хотел. Ако експлоатират новия 1-2 години и после го продадат ще е най-добрия им ход и изобщо, ако се насочат към такъв тип хотелиерски бизнес, имат земя, нека строят и продават построеното след разработване от една до две години. Това е възможно най-печелившата инвестиция в туризма като отрасъл.
            По отношение на зимния туризъм - съгласен си с потенциала му, но те имали само съоражения, от тях се печели много повече отколкото от експлоатация на хотели, нека развиват тази част от туристическия бизнес, както и правят - още по-добре. Притежават доста имоти в района, развивайки го като модерен курорт тази им собственост си удвоява и утроява цената. Така че с малко повече акъл, мениджърите на Пампо могат да го направят златна кокошчица. Разбира се това е само мое мнение и пак казвам, не следя дружеството от близо, само коментирам твоето изказване.
            По отношение на тези други финансови приходи, не знам к=от къде идват, точно защото не се интересувам от дружеството, но сигурно има запознати с това, които ще ти отговорят.

Коментар

Г-н Нун, благодаря за мнението. Има резон в част от това, което казваш.

"защо такива финансови приходи да са измислени. Реално тези акции струват доста повече."

Имам пред вид, че ако променят отчетната стойност на тези акции на база на пазарни цени от последните няколко месеца и я повишат примерно на 25 лв., ще се получат огромни финансови приходи в отчета. Но такъв пакет от над 300 хил. акции се съмнявам да може да мине по пазарни цени в случай, че дружеството пожелае в този момент да се раздели с него. Може би ще мине на блоков пазар между 10 - 15 лв. на акция. В такъв смисъл такива приходи ще са измислени, защото информацията би била подвеждаща. Имам предвид, че такива приходи само ще си стоят в отчета, но няма да имат реална основа. Разбира се не е казано, че Пампо ще си продава акциите на СИБанк, но аз лично съм по-склонен да ползвам като критерий максимален песимизъм и предпазливост при четенето на отчетите. А и все още никаква отчетна стойност не е променяна и не знаем дали ще бъде, просто разсъждавам върху една хипотеза и си имам едно на ум. Между другото имаш ли информация откъде са се взели прословутите ДРУГИ финансови приходи в последния отчет?

Напълно съм съгласен, че зимният туризъм е много перспективен. Но вече е ставало дума тук, че Пампо не олицетворява зимния туризъм. То държи въжените линии, което е положително за дружеството. Но след като беше продаден Перелик през лятото, Пампорово АД вече няма нито един хотел в курорта Пампорово. Поправи ме ако греша. А Перелик е съвсем не лош хотел, който обаче трябва основно да се преустрои, за да е в съответствие с очакванията на днешните туристи. Но явно Пампорово АД са предпочели да го продадат и да построят нов хотел. По този въпрос може и да си прав, не знам.

Успешна търговия

Коментар

Бе какви акули на Пампорово, нали там няма море??

Коментар

Vsi4ko tova e 4udesno, koeto se slu4va s Pamporovo i tova, koeto analizatorite pishat tuka....

samo 4e ne e li nai-vajnata predpostavka za ski sport edno neshto, koeto ne moje suvsem to4no da se prognozira i vse pove4e namaliava? a za iskustvenoto se iskat sredstva i dobra poddrujka!!!

SKI SPORT = NALI4IE NA MNOGO SNIAG

ili moje bi gresha...???

Коментар

Изкушавам се да се включа в дискусията, макар че нямам акции от Пампорово. По отношение акциите в СИБанк, еми при отчетна 7.82, а реална минимум двойно, не виждам нищо за притеснение.
                    По отношение на продажбата на хотели и строенето на нови - мога само да поздравя мениджърите на Пампо за този ход, който разбира от туризъм и строителство ще ме разбере.

"Подозирам, че в следващия отчет на ПАМПО отчетната стойност на тези акции може да се завиши и така да се получат някакви измислени финансови приходи." Това ти подозрение(влагаш нещо отрицателно) на какво се базира, а дори и да е така, не е ли по-добре да виждаме реални стойности в отчетите. И защо такива финансови приходи да са измислени. Реално тези акции струват доста повече.

На мен пък сегашните нива не ми се виждат раздути, даже никак, напротив потенциалът на зимния туризъм е много голям, т.е. това, което е извън отчетите увеличава реално стойността на тези акции. Дори само възоснова на отчетите, без страничен анализ, акциите имат още доста потенциал.

И накрая, ще ме извиниш, но наистина размислите ти изглежда целят сваляне на цената, защото или си продавал евтино или ти се купува евтино. Имам предвид следното например:
                    "И аз бих искал да инвестирам в зимен курорт, но при ПАМПО има нещо гнило. Не знам точно какви съоръжения притежава дружеството и в какви "грандиозни" хотели инвестира. Не виждам каква е логиката да строят нов хотел, а да продадат на някакво си ООД Перелик, който е най-големият хотел в курорта и преди около година две беше основно преустроен и ремонтиран. Т.е логика има и ня не е в полза на дребните акционери."
                    Цитираш някакви факти, които изобщо не водят до направения от теб извод, че при Пампо има нещо гнило, а още по-малко пък навеждат към намека ти в последното изречение, че логика има и тя не била в полза на дребните акционери.
                    Желая ти успех

Коментар

Един въпрос.

В последния отчет на ПАМПО фигурират инвестиции в асоциирани предприятия с отчетна стойност 2.934 млн. лв., от които 2.682 млн. са в СИБанк. ПАМРО има 9.77% от капитала на СИБанк или 342651 акции, което прави отчетна стойност на акция от 7.82 лв.Това ли е справедливата стойност на тези акции според вас при положение, че текущите нива са около 30 лв? Но пакетът е много голям за пазара, така че тия 30 лв. не важат. Последните две блокови сделки със СИбанк за близо 10% от капитала са минали на 10 лв. Затова аз смятам, че отчетната стойност в отчета на ПАМПО е до известна степен резонна. Подозирам, че в следващия отчет на ПАМПО отчетната стойност на тези акции може да се завиши и така да се получат някакви измислени финансови приходи. А и не ми е ясно от последния отчет какви са тия ДРУГИ финансови приходи за 2.660 млн. лв.

И аз бих искал да инвестирам в зимен курорт, но при ПАМПО има нещо гнило. Не знам точно какви съоръжения притежава дружеството и в какви "грандиозни" хотели инвестира. Не виждам каква е логиката да строят нов хотел, а да продадат на някакво си ООД Перелик, който е най-големият хотел в курорта и преди около година две беше основно преустроен и ремонтиран. Т.е логика има и ня не е в полза на дребните акционери.

Сегашните нива ми се виждат надути. Моля тези, които са инвестирали в ПАМПО да не ме разбират погрешно. Не се заяждам, нито се опитвам да сваля зената, за да си напазарувам евтино, в което без съмнение някой ще ме обвини. Просто ми се ще да споделите мнения по въпроса. Разколебайте съмненията ми и ме убедете, че си струва да се инвестира в ПАМПО.

Коментар

1-Pamporovo e edinstveniyat ski kurort s publichni actsii.
                        2-Bansko i Drugite ne sa tolkova konkurentsiya kolkoto factori za privlichane na chuzhdestrsanni turisti v BG (poveche ski kurorti v edin raion= po-privlekatelno kato destinatsiya).
                        3-dokolkoto sledia, BG kurorticheskite druzhestva se vdigat (edni ot nai-dobre performing actsii na BSE) poradi prichini koito ne se nuzhdayat ot obyasnnenie.
                        4 - actsiite sa UP... (why piss in the wind - Pazara znae nai-dobre....)
                        Vesela Koleda... dano Diado Mraz da mi e donesul oshte malko PAMPO :-)

Коментар

Що, мене ме кефи и Боровец, неслучайно си накупих разни акциики и там... с удоволствие бих живял целогодишно в Чамкория...
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Пампорово е единственото свястно място за ски в бг.
                            Като инвестиции - зависи. Не е разработен и сигурно скоро няма да има достатъчно средства за да заработи.
                            Добре е, че повечето които не разбират от почивка и ски ходят на Банско и се прескачат по изпотрошения ландшафт или се прескачат на Боровец (не го ли върнаха и него на ...).

Коментар

TBI опитват да маркетмейкърстват по позицията, явно този бърз ръст не им е по душа, до преди малко търсеха 300 на 12,65, сега предлагат пак 300 на 13лв.

Коментар

Да-да, Планинецо, те и мойте не са много....
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X