IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение

Ясно, значи едностранно. Аз не бих бил доволен, ако съм институциален от направените промени.

Иначе успех ви пожелавам, ръст на активите и листване на чуждите пазари
    Уважаеми Джони (отново),
    Изобщо не се знае. Институционалните инвеститори са много опитни и квалифицирани. Убеден съм, че знаят какво правят.
    Поздрави, Н

Коментар

Ясно, значи едностранно. Аз не бих бил доволен, ако съм институциален от направените промени.

Ти явно си мислиш че тези промени са направени тихомълком без обсъждане с големите ???????????

Коментар

Съгласен съм с почти всичко. Наистина не споря за това, че ETFа помогна много на пазара и е светъл лъч между облаците, които висят от години над БФБ Просто според мен не е справедливо, ако тази опция е едностранна само от страна на Експат, без съгласието на клиента. А ако клиентът иска наистина акции вместо пари, дори и да нямаше тази опция това може да се направи и без нея. Както стана на входа, когато влизаха пенсионните фондове, така и на излизане може да стане. Просто пенсионният който излиза слага бид, ETFа го удря, освобождава кеш и после ги връща на фонда за обратното. Само, че при този вариант нали се сещате, че за някои акции няма да бъде показан бид и акции като ХВАР ще си ги държат Експат до падеж
        Уважаеми Джони и други участници,
        Управлението и търговията с ЕТФ-и е съвсем нова материя и за БГ, и за ЦИЕ. Може да се каже, че други централно и източноевропейци не са създали ЕТФ досега. Нормално е да няма опит по темата.
        Можете да проверите - по целия свят е стандартна практика да има кошници от акции. Вие искате да сме като останалия свят, или да си измислим друг балкански тип фонд. Защо?
        Големият клиент има варианти - да продава на вторичен пазар или да продава на първичен на части. Тогава ще получава само кеш. Ако много държи да се раздели с много милиони от ЕТФ-а за 1 ден, тогава може да получи кошница.
        Предлагам да помислите малко по-задълбочено по темата и да разиграете сценарии. В момента реагирате прибързано, без да сме видели дори 1 пример за кошница. Нека имаме търпение.
        Отново - индивидуалните инвеститори никога няма да видят кошница. Тогава защо си хабим мастилото?
        Поздрави, Н

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

1) Джони, да, този сценарий също е възможен.
          2) В правилата пише, че ако тегленето надвишава наличния кеш, можем да дадем акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение

Mонти не съм им адвокат на ЕТФ-а ,но мисля,че прекаляваш.

Не може да искаме чужди инвеститори в България и да ги обиждаме. Хем сме бедни , хем сме най- умните - нещо не се връзва.

За нашите ПФ - ами спомни си ,че те също внесоха акции във ЕТФ-а и те трябваше да осребряват част от тях на смешни цени за да си набавят кеш .

Относно пенс.фондовете на ХИМ причината да не инвестират във фонда предполагам е ,че ЕТФ-а прекалено много застана зад интересите на техните конкурентии .

Не може да се отрече обаче ,че появата на фонда даде тласък на заспалия ни пазар,макар.че и те имат доста трески за дялане.
            Вале 1, това с тъпите англичани беше ирония.....
            достатъчно умни са за да не влезе и един паунд вфонда ,
            Преставяш ли си рокс маркет да вкара 20 м паунда и след 2 г. да му дадат букет от цветя от БФБ....верно малко поувехнали ама кой да ти гледа подробности....
            Фонда ще плаща докато има и един леф авоар в касите си заради това действие ...
            Гарантирам ти го...
            Верно задвижи го ,притесняваме тези клаузи ,това говори превантивни действия срещу дадени проведени разговори в некой канцеларии........
            Ами пътя към рая въпреки добрите намерения е пълен с трупове и злочести човешки съдби......

Коментар

• Колеги, стига сте се разправяли за неща, които не ви касаят. Както каза вече колегата Бик в атака - оставете големите да се разбират помежду си. Ако на големите не им хареса тази промяна, ще си излязат и фондът ще отиде в небитието. Ако не го направят - значи новото положение ги устройва. Нас дребните това не ни касае.
              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

Това е идеалният случай. Друг вариант е, кошницата от акции, която получи клиента, да бъде пусната веднага на пазара след като му ги дадете. При това положение, клиентът пак ще има 13.5 милиона лева от кошницата от акции, която е продал и вашите активи ще са паднали на 13,5 милиона, защото цените на Софиксовите позиции ще са паднали със същите проценти. При този вариант, единственото, което ще спестите са комисионните, които ще са прехвърлени и платени от клиента, който иска кеш, а не получени акции насила. Въпросът ми е: клиентът ще бъде ли питан какво да получи, кеш или акции или това решение зависи само от вас? Тоест, като правило, това решение само ваше ли е или е общо с клиента? Не питам как ще постъпвате, а как е заложено като правило.
                1) Джони, да, този сценарий също е възможен.
                2) В правилата пише, че ако тегленето надвишава наличния кеш, можем да дадем акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение

Не може да искаме чужди инвеститори в България и да ги обиждаме. Хем сме бедни , хем сме най- умните - нещо не се връзва.

За нашите ПФ - ами спомни си ,че те също внесоха акции във ЕТФ-а и те трябваше да осребряват част от тях на смешни цени за да си набавят кеш .

Относно пенс.фондовете на ХИМ причината да не инвестират във фонда предполагам е ,че ЕТФ-а прекалено много застана зад интересите на техните конкурентии .

Не може да се отрече обаче ,че появата на фонда даде тласък на заспалия ни пазар,макар.че и те имат доста трески за дялане.
                  Съгласен съм с почти всичко. Наистина не споря за това, че ETFа помогна много на пазара и е светъл лъч между облаците, които висят от години над БФБ Просто според мен не е справедливо, ако тази опция е едностранна само от страна на Експат, без съгласието на клиента. А ако клиентът иска наистина акции вместо пари, дори и да нямаше тази опция това може да се направи и без нея. Както стана на входа, когато влизаха пенсионните фондове, така и на излизане може да стане. Просто пенсионният който излиза слага бид, ETFа го удря, освобождава кеш и после ги връща на фонда за обратното. Само, че при този вариант нали се сещате, че за някои акции няма да бъде показан бид и акции като ХВАР ще си ги държат Експат до падеж

Коментар

• Първоначално изпратено от O2 Разгледай мнение

Нервен съм че прекаляваш ...... излез и направи нещо със името си и ще те аплодирам, а може и с помощта на твоите испанци, ще се радвам на публичния ти просперитет, .... май нещо не можеш направи това.... нямаш топки а ?
                    Питам информирам се това е ,когато не ми харесва нещо го казвам

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение

Нервен си нещо проблеми има в фонда ли ?
                      Кеш ли липсва ?
                      Нервен съм че прекаляваш ...... излез и направи нещо със името си и ще те аплодирам, а може и с помощта на твоите испанци, ще се радвам на публичния ти просперитет, .... май нещо не можеш направи това.... нямаш топки а ?

Коментар

Обясни им на .... кубински
                        Нервен си нещо проблеми има в фонда ли ?
                        Кеш ли липсва ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Бик в атака Разгледай мнение
                          Само не мога да разбера, защо се пенявите толкова, след като Василев ви каза, че физически лица не могат да търгуват на първичен пазар Дет се вика - защо не си гледате работата и не оставите големите да се разбират помежду си
                          Точно това ми е въпроса. Разбирателство между страните ли е тази опция или едностранно "на ти хартии, спасявай се"?

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Нали чакахме едни 70 милиона от тъпите англичани...
                            Май тъпите са нашите ПФ... а ние като донори на ПФ сме засегнати на 100 %
                            Почвам да мисля ,че фондовете на ХИМ не са толкова глупави да си дадат кеша на политик да го пази....?

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение

Абе градски е ква е тогава файдата да давате цена на дяловете щом не ги гарантирате -тоест за вход проблем няма ама за изход оправяй се как можеш ,ами питат ме колеги испанци как да им обясня ,че ще им вземете парите за вход а за изход да се оправят сами
                              Обясни им на .... кубински

Коментар

Ти нали не даваш, къв ти е проблема на решилите да инвестират по свои убеждения парите си ???????????? селяк
                                Абе градски е ква е тогава файдата да давате цена на дяловете щом не ги гарантирате -тоест за вход проблем няма ама за изход оправяй се как можеш ,ами питат ме колеги испанци как да им обясня ,че ще им вземете парите за вход а за изход да се оправят сами

Коментар

Working...
                                X